Am devenit deja obisnuiti cu expresia: iarba e mai verde pe partea cealalta. Si de cele mai multe ori secretul sta in "hrana" data gazonului. Unii pot avea norocul unui sol fertil si bogat, dar in majoritatea cazurilor discutam de substratul de oras - adica saracacios in fosfor, azot si potasiu, precum si in microelemente, asa ca plantele noastre vor avea nevoie de o mana de ajutor pentru a creste. Asadar, daca incepem sa vedem din ce in ce mai multe pete maronii sau galbui pe gazon, daca iarba parca nu mai creste ca la inceput si e din ce in ce mai firava, este un semn clar ca este timpul sa fertilizam.

      Dar cum alegem ingrasamantul potrivit?

    
    Sunt, intr-adevar, foarte multe variabile ca de exemplu tipul de sol, tipul de iarba, conditiile meteo si posibiliatile financiare. Pentru suprafetele foarte mari, cea mai indicata este consultarea unui profesionist in domeniu. Exista totusi si cateva reguli generale pe care le putem urma cu usurinta.

     In general, sunt recomandate ingrasamintele de tip granule care se elibereaza in cateva saptamani sau luni si efectul lor este unul constant, indiferent de factorii climatici si cantitatea de apa din irigare sau precipitatii. Se pot folosi si alte tipuri de fertilizati clasici, cu costuri mai mici, insa efectele lor sunt unele de scurta durata si nu le asigura plantelor elementele si microelementele necesare dezvoltarii pentru o perioada cat mai lunga de vegetatie.

     Majoritatea metodelor au acelasi mod de aplicare - prin imprastiere. Fertilizarea prin sistemul de irigare nu este atat de eficienta deoarece, din cauza anumitor factori (vant, presiunea apei), nu se distribuie uniform o cantitate egala de solutie, existand zone fertilizate din abundenta si altele foarte slab fertilizate, aceast lucru avand drept consecinta aparitia zonelor "goale". Costurile sunt mai reduse decat in cazul fertilizantului tip granule, dar rezultatele nu sunt la fel de bune.

     Cantitatea de ingrasamant granulat aplicata pe 1m2 poate diferi de la un producator la altul, de la un tip de ingrasamant la altul, fiind in general cuprinsa intre 30-50 grame / m2. Putem aplica manual prin imprastiere uniforma sau cu aplicatoare speciale, gasite in comert. Aplicarea o facem, in general, cand terenul este uscat, apoi irigam, dar din nou, depinde de situatia gazonului si de fertilizator.
    Primavara si vara se fertilizeaza cu un ingrasamant bogat in azot, iar toamna spre iarna se da un ingrasamant de tip "winter" (iarna), care are o perioada de actiune cuprinsa intre 4 si 5 luni.

    Ca si in cazul solului si speciilor de plante, putem vorbi de mai multe categorii de ingrasaminte. Așadar, in industria gazonului sunt folosite doua tipuri de ingrasaminte organice: organice naturale si organice sintetice.

    Cele naturale sunt din surse precum balegar, resturi animale, vegetale sau de pește. Unul din avantajele ingrasamantului organic comercial este faptul ca este granulat pentru o mai usoara raspandire si masurare. Unele tipuri sunt si sub forma lichida, dar lichidele pot fi mai dificil de imprastiat uniform. De asemenea, putem recurge la ingrasaminte naturale de tip bio (mulci, compost).


Distribuie pe: