6 proiecte creative dedicate părinților și copiilor, de făcut în casă și grădină
Într-o perioadă în care ești acasă împreună cu familia este important să vă bucurați și de activități comune care să vă aducă mai aproape. Grădinăritul este cu siguranță una dintre aceste activități. Am pregătit câteva proiecte pe care le poți realiza împreună cu copiii. Ele necesită atât prezența celor mici, cât și a celor mari. Scopul unor astfel de proiecte este experimentarea, învățarea și plăcerea celor mici de a descoperi lumea ascunsă a grădinii. Fără presiunea notelor, tu îi poți ajuta să învețe diverse lucruri din natură, dar și să își dezvolte o parte artistică prin joc și culoare.
Haide să descoperim ce fel de proiecte de grădinărit poți realiza împreună cu copiii, de la activități mai ușoare până la altele mai complexe, iar la final împărtășește cu noi și cu alți părinți păreri și fotografii cu proiectul pe care l-ați realizat!
1. Grădinărit în miniatură: terariu uscat pentru plante
Dacă dorești să faci împreună cu copilul tău o micuță grădină de care să vă bucurați în interiorul casei, terariul e un proiect care vă va aduce multă satisfacție. Este și o metodă foarte bună de a familiariza copiii cu plantele și mediile lor de viață. Există proiecte foarte complexe prin care poți crea un adevărat ecosistem pentru plante exotice, dar în acest caz noi îți propunem o metodă mult mai simplă și mai ușor de întreținut.
De ce materiale aveți nevoie?
- Mai întâi vei avea nevoie de un vas pentru terariu. Acesta poate să fie un acvariu rotund pentru pești, un borcan, o ceașcă sau orice alt recipient transparent de sticlă, de o mărime care ți se pare potrivită pentru ce vreți să realizați. Eventual oferă-i copilului câteva opțiuni din care să aleagă.
- Cărbune activ, cu rolul de a filtra apa; este foarte practic mai ales dacă deschiderea vasului nu este prea mare;
- Pietricele de pământ;
- Nisip colorat;
- Pământ pentru flori;
- Plante mici precum cactuși sau plante suculente, plante cu rădăcini aeriene care sunt ușor de îngrijit;
- Decorațiuni mici pentru terariu cum ar fi mici figurine sau miniaturi;
- Instrumente de lucru mici care te vor ajuta să muți obiectele în terariu;
- Sticluță cu pulverizator pentru udarea plantelor cu apă.
Cum procedați?
- Puneți prima dată pietricele care să acopere fundul recipientului, pentru drenaj. Acest strat va fi baza terariului și are rolul de a lăsa apa să se scurgă din pământ, împiedicând rădăcinile să putrezească de la prea multă umiditate.
- Urmează un strat subțire de cărbune, care va menține apa proaspătă și curată, util și împotriva bacteriilor. În acest stadiu poți să îi explici copilului despre bacterii, să înceapă să înțeleagă cât de complexă este lumea și cât de multe lucruri invizibile ne înconjoară.
- Următorul strat este cel de pământ pentru flori, fie universal, fie special pentru plantele alese. E nevoie de un strat în care să se înfigă rădăcinile plantelor, dar care să nu fie tasat prea tare.
- Acum e momentul să plantați florile în pământ, de la cea mai mare la cea mai mică. E importat ca plantele să nu atingă pereții vasului și să fie introduse doar atâtea plante câte încap fără să fie înghesuite. Cu multă grijă, copilul poate să facă o mică gaură în pământ cu un capăt de linguriță, iar tu poți să așezi planta.
- Cu siguranță copilul tău are deja figurine pe care le puteți folosi, ceea ce va face terariul mai personal și îi va oferi un sentiment de responsabilitate. Aranjați diferite decorațiuni care să ofere și un aspect mai spectaculos.
- La final adăugați împreună un strat de nisip colorat decorativ, alegerea putând iar să îi aparțină dacă aveți mai multe opțiuni.
- Nu mai rămâne decât să decideți împreună unde veți păstra această frumoasă grădină, ceea ce depinde în mare parte de plantele pe care le-ai folosit, de nevoile pe care le au ele.
Variații și îngrijire
Pentru decorul terariului și în funcție de ce aveți la îndemână, puteți alege o tematică precum o cărare de munte unde apar ferigi, o plajă decorată cu scoici, tărâmul zânelor care conține plante cu frunze colorate.
Întreținerea terariului influențează durata sa de viață. Nu pune prea multă apă și folosește mai ales pulverizatorul, lasă pământul să se usuce puțin înainte de a uda iar. Păstrează plantele în lumina potrivită pentru ele și ține-le sub supraveghere pentru a le observa starea. Când cresc prea mult scurtează-le vârfurile și în tot acest timp arată-i copilului tău cum să procedeze, ca mai târziu să se descurce și singur în îngrijirea terariului.
2. Pictură pe pietre pentru înfrumusețarea grădinii
Creativitatea este pusă la încercare când vine vorba de pictura pe pietre, în special pentru că spațiul avut la dispoziție este limitat. Împreună cu copilul tău puteți încercao varietate mare de modele, de la cele foarte ușoare și abstracte, la picturi cu personaje și animale – foarte potrivite pentru amenajarea grădinii!
De ce materiale aveți nevoie?
- Pietre de diferite mărimi care au cel puțin o suprafață netedă pe care se poate picta. Le puteți obține direct din curte, dintr-o plimbare sau din excursii. Spălați-le bine și lăsați-le la uscat înainte de a le folosi;
- Vopsele acrilice de diverse culori; neapărat culorile primare (roși, galben, albastru) din care, cu puțină experiență, puteți obține celelalte culori, alb și negru, iar opțional alte culori pe care vreți să le folosiți;
- Farfurii din plastic pentru amestecul culorilor;
- Creion pentru schițarea picturii;
- Pensule pentru vopsele acrilice de diferite mărimi;
- Apă, borcane și șervețele cu care să ștergeți pensulele;
- Mănuși pentru protejarea mâinilor de vopsea (opțional);
- Lac incolor pentru lemn pentru finisare, incolor, subțire și lucios, pentru ca pietrele să poată fi expuse în exterior fără să își piardă culoarea. Puteți folosi și o variantă sub formă de spray, mai ușor de aplicat.
Cum procedați?
- Odată piatra spălată și uscată, primul pas e să îi oferiți o culoare de bază pe care va fi aplicată pictura. Întâi pictați o parte a pietrei, lăsați la uscat, apoi continuați cu cealaltă parte până e acoperită uniform. Bineînțeles, puteți să vopsiți doar o parte și restul să rămână în culoarea naturală a pietrei. Alegeți varianta pe care o doriți și care se va potrivi cel mai bine ideii voastre.
- Cu creionul puteți face o schiță inițială care poate să fie modificată până ajunge la forma dorită. Începeți cu modele simple cum ar fi forme geometrice, forme abstracte sau texte scurte, continuând odată ce sunteți mai încrezători cu motive animale și vegetale, cum ar fi gărgărițe, fluturi sau flori.
- Urmează aplicarea vopselelor acrilice cu pensula. Folosiți culori vii pentru ca pietrele să iasă în evidență!
- Când sunteți mulțumiți de pictură, lăsați-o la uscat, și la final aplicați cu o pensulă curată lacul incolor sau pulverizați dacă e sub formă de spray. Aveți grijă să îi arătați copilului cum să procedeze și să aplice lacul în siguranță.
Ce faceți mai departe cu pietrele pictate?
Pietrele pictate pot și folosite ca decor în casă ori în grădină, dar pot fi oferite și cadou pentru cei dragi. Puteți să vă jucați și să le ascundeți pentru ca alții să le găsească. Talentul e opțional în acest proiect, dar dorința de a face ceva creativ e necesară pentru realizarea acestui proiect distractiv!
3. Răsaduri în cofraje de ouă
Dacă ai la îndemână cofraje de ouă, poți să le folosești pentru a planta împreună cu copilul tău direct în ele sau în coji de ouă. Noi te vom îndruma pas cu pas în această activitate de care copiii vor beneficia, în timp ce veți obține plante sănătoase din răsaduri în cofraj de ouă.
De ce materiale aveți nevoie?
- Cofraj de ouă;
- Pământ universal;
- Semințele pe care vrei să le plantați (legume, condimente, flori);
- Sticlă cu pulverizator;
- Foarfecă;
- Lopățică pentru grădină;
- Spațiu în grădină pentru plante sau ghivece în care veți planta răsadurile.
Cum procedați?
- Începeți prin a tăia cofrajul la jumătate, să obțineți 2 cofraje mai mici ușor de manevrat. Dacă deja folosești cofraje de 4-6 ouă treci peste acest pas.
- Adăugați cu grijă pământul în cofraje până se formează un strat uniform în întregul cofraj, dar să nu depășească pereții săi. Dacă îți faci griji pentru pământul care poate să ajungă peste tot, pune o folie de plastic sub cofraje, acoperind o suprafață suficient de mare încât să nu fie pământ peste tot.
- Cu degetul lasă-l pe cel mic să facă o gaură în fiecare deschidere pentru ou, la centru, acela fiind locul în care va fi plantată sămânța.
- Puneți câte o sămânță în fiecare gaură și acoperiți cu puțin pământ din jur.
- Pulverizează cu apă până se îmbibă pământul.
- Odată ce ați terminat de sădit fiecare sămânță, pune toate cofrajele cu răsaduri pe pervaz la lumină sau chiar afară dacă temperaturile trec de 15 grade Celsius.
- Dacă răsadurile sunt în interior, umiditatea poate să fie asigurată în 2 moduri: pulverizează apă pe sol cam o dată la 2 zile sau creează un efect de seră. Faci acest lucru punând tot cofrajul într-o pungă transparentă de plastic pe care o închizi bine, ea urmând să mențină umiditatea în interior. Înainte de a închide punga asigură-te că ai lăsat pământul umed pentru semințe.
- Ar trebui să dureze 1-2 săptămâni până când răsadurile răsar și pot fi plantate. (E posibil ca acest proces să îl facă pe copil curios, devenind nerăbdător, iar pentru asta avem un alt proiect puțin mai jos).
- În continuare, rupe fiecare locaș pentru ou împreună cu răsadul care se află în el.
- Săpați apoi câte o gropiță în pământul din grădină, acolo unde vrei să plantezi, suficient de mare încât să încapă răsadul în bucata de cofraj.
- Plasează răsadul în gropiță și acoperiți împreună cartonul cu pământ.
- Repetați pașii 8-10 pentru fiecare răsad.
- Oferă plantelor suficientă apă, iar apoi bucurați-vă împreună cu familia de roadele muncii.
Văzând și participând activ la toți acești pași, copilul va conștientiza ciclul vieții plantelor și va putea să se bucure de rezultatul propriului efort. Dacă răsadurile sunt pentru legume, atunci satisfacția va fi și una gustativă, cu atât mai greu de uitat!
4. Flori și iarbă în ghivece simpatice
Primăvara odată instalată și zile frumoase la orizont, e un prilej ideal pentru a ieși în grădină să plantați flori în ghivece. O activitate în care ajutorul este bine-venit, poți să te ocupi de plantarea florilor în sine, în timp ce copilul tău decorează ghivecele pe care le vei folosi. Alternativ, ghivecele pot fi decorate cu o zi înainte pentru a le lăsa timp să se usuce, iar în ziua următoare puteți să plantați florile împreună.
De ce materiale aveți nevoie?
- Plante pregătite să fie plantate;
- Ghivece gata să fie redecorate;
- Un copil înarmat cu vopsele (markere sau vopsele acrilice)
- Imaginație și voie bună!
Pentru acest mic proiect poate să folosească markere sau vopsele acrilice (care vor necesita, totuși, o perioadă de uscare). Încurajează creativitatea copilului și oferă-i posibilitatea să deseneze orice dorește. O altă idee amuzantă pentru ghivece este să desenați un chip zâmbitor pe ghiveci, iar plantele care vor crește vor ține loc de păr pentru personajul imaginat. Dacă ai la dispoziție mai multe ghivece de mărimi similare, copilul poate încerca să exprime în desen sentimente variate pe fețele pictate. Apoi nu rămâne decât să puneți toate ghivecele împreună și să admirați rezultatul colectiv al chipurilor. Atât timp cât faceți această activitate împreună, ea va fi un succes garantat și vă va face bine amândurora să petreceți timp în grădină.
5. Plante hidroponice pentru copii curioși
Ce sunt plantele hidroponice?
Sunt plante crescute fără pământ, într-un mediu care permite observarea germinației semințelor, așadar un experiment ideal pentru copiii care vor să descopere cum cresc plantele.
De ce materiale aveți nevoie?
- Una sau mai multe sticle de plastic transparent și incolor, spălate înainte;
- Foarfecă mare;
- Vată de bumbac;
- Sfoară;
- Semințe de dimensiuni mari;
- Apă.
Cum procedați?
- Taie sticla de plastic cu o foarfecă puternică la 2/3 din înălțime, iar partea cu capac (dar fără capac) ofer-o copilului să o introducă întoarsă în jos în interiorul sticlei, astfel încât să formeze o pâlnie.
- Puneți puțină apă, cam 1/4 din recipient.
- Apoi tăiați o bucată de sfoară de 15-20 cm. Treceți sfoara prin gâtul sticlei, o parte din ea să stea la fundul sticlei îmbibată în apă, iar celălalt capăt să fie înfășurat în jurul marginii interioare a pâlniei.
- Vata de bumbac trebuie trasă și întinsă până devine pufoasă, aceasta urmând să fie pusă în pâlnie peste sfoară până la umplerea ei.
- În centrul bumbacului, lasă-l pe copil să introducă o sămânță care să fie complet acoperită.
- Turnați apoi o cantitate mică de apă pentru a umezi ușor vata. E nevoie de apă la început, după care bucata de sfoară va menține umiditatea în întregul proces, făcând legătura dintre apa de la fundul sticlei și mediul înconjurător al seminței.
- Așezați grădina hidroponică într-un mediu însorit și observați zi de zi felul în care evoluează.
E în regulă să ridicați ocazional vata, cu grijă, pentru a vedea procesul de creștere a rădăcinilor! Ocazional va fi nevoie să mai adaugi apă la fundul sticlei astfel încât să nu fie niciodată lipsă de apă.
Pentru a face experimentul mai interesant folosiți mai multe tipuri de semințe si oferiți copilului ocazia să vadă diferențele dintre ele. O altă variantă este să puneți mai multe semințe de același fel la germinat în recipiente, să le așezați în medii diferite și să observați diferențele de creștere în acest fel. Experimentare plăcută!
6. Cărare senzorială
Primăvara, curtea și grădina se bucură de diferite proiecte de îngrijire ori revitalizare, așa că avem o propunere care să îi includă și pe cei mici. Este vorbadespre o cărare senzorială, un proiect care oferă câteva ingrediente jucăușe și tactile în timp ce întreaga familie sebucură de spațiul verde din jurul casei.Proiectul poate să fie temporar sau permanent. Instrucțiunile noastre implică varianta temporară, dar dacăvăîncântă această ideeputeți apoi să o faceți permanentă pentrucurteafamiliei.
De ce materiale aveți nevoie?
- Ligheane dreptunghiulare de plastic, suficient de rezistente și mari încât să se poată călca în ele;
- Materiale și elemente pentru umplerea lighenelor, în funcție de disponibilitate: pietre de râu netede și uscate, nisip, pământ, porumb boabe, rumeguș, iarbă cosită verde și/sau uscată, gazon rulou, mușchi de pământ sau orice alte idei ai.
Cum procedați?
- Pune ligheanele într-un șir indian, astfel încât să se poată păși dintr-unul în altul, la fel ca pe o cărare.
- În fiecare lighean pune un tip de material pe care urmează să calce toată lumea. Încearcă să le diversifici în funcție de textură, densitate sau temperatură.
- Acum e momentul ca întreaga familie să renunțe la încălțăminte și să meargă pe această cărare, să descopere texturi și senzații diferite pas cu pas.
Dacă ideea îți surâde, poți să o faci permanentă realizând în curte o cărare împărțită în mai multe segmente dreptunghiulare, fiecare segment conținând un tip de material care oferăo anumită senzație. În acest caz poți folosi și ciment pentru stabilizare, pământ cu sau fără plante, ori bucăți netezite de lemn. Această cărare va putea fi folosită apoi în mod regulat, cu sau fără papuci!
Materialele din aceste activități variază mult, dar cel puțin o parte dintre ele sunt la îndemână, pe când altele pot fi comandate din magazine online. Alege proiectul de grădinărit pe care vrei să îl realizezi împreună cu micuții familiei, asigură-te de la început că aveți toate materialele, iar apoi petreceți-vă timpul împreună experimentând și descoperind viața plantelor de grădină!
Sperăm că acest articol îți oferă inspirația de care ai nevoie, iar activitățile vor da roadele așteptate. Dacă ai făcut oricare dintre aceste proiecte scrie-ne pe Facebook sau etichetează-ne și arată-ne rezultatul!