Totul despre gazon

Startul activitatilor pe gazon

Când se dă startul activităților pe gazon?

Sfârșitul iernii înseamnă începutul primăverii, dar cu toate schimbările climatice din ultimii ani a devenit mai dificil să știi când e momentul să te poți ocupa de gazon.

Scarificarea gazonului

Scarificarea gazonului

Scarificarea gazonului reprezintă una dintre lucrările cheie de realizat pentru a menține peluza în stare foarte bună. Tocmai din acest motiv, contează enorm când și cum scarifici gazonul, dar și ce vei face la finalul lucrării. Descoperă ce implică o scarificare efectuată corect și care sunt echipamentele de care ai nevoie.

Amenajarea gradinii toamna

Amenajarea grădinii toamna

La sosirea toamnei, regimul de întreținere a gazonului se schimbă, fiind totodată momentul propice pentru restaurarea lui prin efectuarea corectă a lucrărilor de toamnă. Pe lângă reabilitarea gazonului și îngrijirea plantelor din grădină, cum ar fi să te ocupi de optimizarea spațiului, pentru a putea petrece timp în exterior, indiferent de cât de mult scad temperaturile? Îți prezentăm câteva modificări care se realizează rapid, potrivite inclusiv pentru grădinile de dimensiuni reduse.

Amendamente pentru sol

Amendamente pentru sol

Cum știi că solului din grădină i-ar prinde bine aplicarea de amendamente? Pentru care tip de amendament să optezi? Află răspunsul la întrebările frecvente privind amendarea, învățând despre materiile organice și anorganice disponibile pentru optimizarea structurii și caracteristicilor solului.

Gazon cu trifoi si ghizdei

Diversitate în grădină: gazonul cu trifoi alb sau ghizdei

Iubești verdele gazonului, dar îți dorești puțină culoare? O poți obține prin mixarea gazonului cu trifoi alb sau ghizdei. Te vei bucura de diversitate și rezistența sporită a gazonului.

Muschi si alge in gazon

Mușchi și alge în gazon

Nu doar buruienile pot pune stăpânire pe locul cuvenit dezvoltării armonioase a gazonului, ci și algele și mușchii. Învăță să identifici corect aceste plante și documentează-te cu privire la modalitățile de prevenție și combatere.

Fotosinteza si latenta gazonului

Fotosinteza și latența gazonului

Cât de important este procesul de fotosinteză pentru gazonul tău? Speciile de plante care alcătuiesc gazonul fac parte din categoria organismelor autotrofe, care își produc singure hrana, precum și resursele pentru a se dezvolta și înmulți - toate acestea sunt posibile datorită procesului de fotosinteză. Din acest articol vei afla cum se desfășoară la plantele specifice gazonului, precum și cum să diferențiezi un gazon cu zone moarte de unul intrat în latență.

Tipuri de gazon

Tipuri de gazon

Cunoști toate tipurile de gazon existente la ora actuală? În funcție de necesitatea de utilizare, suprafață, preferințe și bugetul alocat, te ajutăm să iei decizia corectă: află despre diferitele tipuri de gazon pe care le ai la dispoziție, ce implică fiecare opțiuni, ce implică întreținerea gazonului și care sunt recomandările de mentenanță.

Suprainsamantarea

Supraînsămânțarea: când este recomandată și cum poate fi realizată?

Când este cel mai potrivit moment pentru supraînsămânțare? Care sunt ustensilele de care ai nevoie și ce pași trebuie să urmezi pentru a avea rezultatele dorite? Parcurge acest articol și asigură-te că efectuezi supraînsămânțarea ca la carte, pentru a te bucura din nou de un gazon uniform.

Beneficiile cosirii regulate a gazonului

Beneficiile cosirii regulate a gazonului

Este efectuată constant, iar dacă deja o realizezi corect, cosirea gazonului îi aduce acestuia doar beneficii. Pe lângă aspectul impecabil la care aspirăm cu toții, tunderea gazonului conferă plantelor rezistență, contribuie la buna lor dezvoltare, iar ție îți ușurează procesul de îngrijire. Descoperă beneficiile cosirii regulate a gazonului, de care te bucuri atât tu, cât și gazonul tău!

Ingrijirea gazonului vara in etape diferite

Îngrijirea gazonului în diferitele etape ale verii

Între numeroasele subiecte corelate cu îngrijirea gazonului, ne-am propus să-ți prezentăm în detaliu lucrările de întreținere a gazonului în fiecare sezon. Poți realiza lucrările de întreținere a gazonului în sezonul cald ca un adevărat profesionist, dacă respecți indicațiile de îngrijire pentru fiecare etapă distinctă - începutul, mijlocul și finalul verii.

Probleme frecvente gazon vara

Gazonul în timpul verii - Cele mai frecvente probleme cu care te poți confrunta

Îți imaginezi că, odată cu venirea verii, nu-ți rămâne decât să te bucuri de gazonul tău, fără niciun fel de griji. Dar știm cu toții că unele etape din ritualul de îngrijire se intensifică în sezonul cald, iar perioada nu este lipsită de probleme. Ca să te pregătești pentru orice situație, învață despre cele mai frecvente probleme cu care gazonul se poate confrunta, cum le-ai putea preveni și cum poți acționa pentru a le soluționa, când va fi nevoie.

Gazonul si animalele de companie

Gazonul și animalele de companie

Câinii și pisicile sunt cele întâlnite și mai iubite animale de companie. Dar ce se întâmplă cu gazonul atunci când ne bucurăm de grădină împreună cu necuvântătoarele noastre? Află cum poți acționa în cazul în care apar probleme în grădină și ce remedii există în cazul în care gazonul este deteriorat de animalele de companie.

Gazonul solutia pentru o gradina de vis

Gazonul soluția rapidă pentru o gradină de vis

E greu să ne imaginăm grădina de vis fără un gazon impecabil. Fie că este vorba de un spațiu redus, o livadă sau o grădină de mari dimensiuni, poți obține o zonă de relaxare. Vezi opțiunile de instalare a gazonului ca soluție rapidă pentru grădina perfectă!

Sfaturi intretinere corecta gazon

Sfaturi pentru întreținerea corectă a gazonului

Regimul de întreținere a gazonului variază de la un sezon la altul. Asigură-te că efectuezi corect lucrările de întreținere, pentru a te bucura de un spațiu verde și sănătos, unde să petreci timp de calitate alături de cei dragi.

Cum reparam zonele moarte din gazon

Cum reparăm zonele moarte din gazon

Cu cât mai repede identifici cauza zonelor moarte din gazon, cu atât mai bine! Apariția zonelor moarte la nivelul gazonului reprezintă un semnal de alarmă, fiind nevoie să acționezi de îndată ce identifici cauza. Partea bună este că, oricare ar fi problema cu care te confrunți, întotdeauna există o rezolvare.

Top 3 buruieni si cum sa scapi de ele

Top 3 buruieni. Cum scapi de ele?

Dacă nu ai aflat până acum care sunt cele mai comune 3 buruieni din grădină, acum ai ocazia să le descoperi și să afli cum poți scăpa de ele.

10 flori care iubesc gazonul

10 flori care iubesc gazonul

Flori perene și flori anuale care vor trăi în armonie cu gazonul. Care sunt acestea? Află acum și alege pe care să o plantezi.

Cum se instaleaza un gazon rulou

Cum se instalează gazonul rulou?

Instalarea gazonului rulou reprezintă una dintre cele mai comune și cele mai solicitate metode de instalare a unu gazon într-o grădină. Află care sunt pașii prin care poți să instalezi gazonul rulou ca un specialist.

Fertilizarea de primavara si gazonul

Fertilizarea de primăvară și gazonul

Nu orice fertilizant este potrivit pentru primăvară sau pentru grădina ta. Dar cum știi pe care să-l folosești? Și mai ales, de ce și cum? Află toate detaliile despre fertilizarea de primăvară a gazonului.

Lucrari de primavara pentru intretinere gazon

5 lucrări de primăvară pentru întreținerea gazonului

Lucrările de întreținere ale gazonului reprezintă primii pași pe care îi avem de făcut o dată cu venirea primăverii. Doar așa putem asigura gazonului nostru toate condițiile de creștere sănătoasă.

8 pasi pentru reimprospatarea gazonului

8 pasi pentru reimprospatarea gazonului

Boli, dăunători, schimbări climatice, solul, intervenții mecanice asupra gazonului sunt factorii cei mai comuni în apariția problemelor de sănătate ale gazonului. De aceea, este foarte important să știi cum să acționezi atunci când ai nevoie să reîmprospătezi peluza și să redai gazonului sănătatea și aspectul plăcut.

Topirea zapezii pe gazon

Cum repari gazonul după toanele iernii?

Iarna trece dar gazonul rămâne afectat de toanele anotimpului friguros. La ce te poți aștepta după topirea zăpezii? Află ce trebuie să faci în situația în care te afli pentru a revigora gazonul și a-l pregăti pentru un nou sezon.

Cum aplicam pesticidele

Cum aplicăm pesticidele?

Pesticidele includ o serie de soluții și substanțe care ameliorează o anumită afecțiune a plantelor: atacul insectelor, apariția buruienilor sau dezvoltarea bolilor. Deoarece mulți compuși chimici pot afecta mediul exterior, precum și omul, este important să știi cum să aplici pesticidele și care sunt recomandările de care trebuie să ții cont pentru a evita posibilele accidente sau neplăceri.

Ultima tundere a gazonului pregatirea pentru iarna

Ultima tundere de toamnă a gazonului: pregătirea pentru iarnă

O pregătire corectă pentru iarnă înseamnă un gazon tuns la înălțimea potrivită. Ultima tundere a gazonului înainte de sezonul rece determină starea gazonului în primăvară, motiv pentru care o luăm foarte în serios. Află și tu cum să tunzi gazonul înainte de primul îngheț.

Gazonul si toanele iernii

Gazonul și toanele iernii

Cunoașterea tipurilor de probleme care pot să apară la gazon în timpul iernii te va ajuta să le eviți. Astfel vei putea să menții un gazon sănătos chiar și în caz de brumă, îngheț și zăpadă. Descoperă cum să combați efectele negative ale iernii pentru a trece cu bine de sezonul rece.

Ingrijirea gazonului iarna

Ingrijirea gazonului iarna

Un gazon sănătos primăvara este un gazon care a primit atenția și îngrijirea necesară încă din toamnă. Deși iarna nu este nevoie de aceleași lucrări de întreținere, gazonul are nevoie de puțină atenție pentru a elimina posibilele riscuri.

Un gazon sanatos incepe cu fertilizarea de toamna

Un gazon sănătos incepe cu fertilizarea de toamnă

Dacă îi oferi gazonului îngrășămintele de care are nevoie la momentul potrivit, grădina ta va prospera de sănătate. Fertilizantul ales toamna determină starea lui pe parcursul următorului an și nivelul de influență a iernii asupra firelor de iarbă. Oferă-i armele necesare pentru a rezista sezonului rece.

Pregatirea sistemului de irigare pentru iarna

Pregătirea sistemului de irigare pentru iarnă

Iarna aduce cu sine temperaturi scăzute sub limita de îngheț, de aceea este necesar să se îndeplinească misiunea de pregătire a sistemului de irigare. Golirea instalației de apă se realizează în câțiva pași și va preveni eventualele daune pe care le poți întâmpina la nivelul conductelor subterane, pompelor, capetelor de aspersoare, dar și a supapelor.

Pregatirea masinii de tuns gazonul pentru iarna

Iarna și mașina de tuns gazonul

Gazonul se oprește din creștere pe timpul iernii, așa că mașina de tuns iarba poate să ia o pauză binemeritată. Ca să te ajute cel puțin la fel de mult și în anul următor, există câțiva pași pe care să îi faci pentru depozitarea mașinii de tuns gazonul în cele mai bune condiții.

Pregatirea gazonului pentru iarna

Pregătirea gazonului pentru iarnă

Pregătirea gazonului pentru iarnă începe toamna. Odată ce ai realizat lucrările de întreținere specifice toamnei, este momentul să te gândești cum să îl ajuți să treacă mai ușor peste iarnă. Ce ai de făcut în plus și care sunt aspectele de care să ții cont? În acest articol găsești toate răspunsurile la întrebările legate de pregătirea gazonului pentru iarnă.

Plasa anti-cartite

Plasa anti-cârtițe și gazonul

Cârtița este un animal protejat de lege în România. Evită apariția mușuroaielor și deteriorarea gazonului prin folosirea unei plase anti-cârtițe înaintea montării sau însămânțării gazonului. Află avantajele și metodele pentru care merită să instalezi o plasă anti-cârtiță.

Insecticide pentru gazon

Insecticide: combaterea insectelor din gazon

Pentru a reuși să ai un gazon sănătos tot anul trebuie să previi și să combați cu succes dăunătorii sezonieri. Metodele de prevenție sunt esențiale pentru menținerea echilibrului chimic din sol. În cazul unei invazii de insecte există o varietate de insecticide și metode de combatere. Alegerea unei soluții sau substanțe potrivite nu este o treabă ușoară, de aceea ți-am pregătit un articol care te va ajuta să descoperi cea mai bună opțiune pentru grădina ta.

Insectele si gazonul

Insectele si gazonul

Majoritatea insectelor sunt benefice pentru gazon, dar există unele specii care pot aduce pagube și chiar moartea peluzei. Află care sunt insectele ce pot afecta sănătatea și bunăstarea gazonului

Aerarea gazonului

Aerarea gazonului: de ce, când și cum se realizează?

Un gazon iubit și utilizat se compactează și îngreunează circulația apei, aerului și a fertilizanților către rădăcinile firelor de iarbă. O aerare anuală este necesară, dar realizată în fiecare primăvară și toamnă este mai bine pentru majoritatea grădinilor. În acest articol ți-am pregătit informațiile de care ai nevoie pentru aerarea corectă a gazonului.

Cum scapi de coropisnita din gazon

Cum scapi de coropișnița din gazon?

Coropișnița este unul dintre inamicii iubitorilor de gazon, dar și a grădinarilor. Pentru a scăpa de coropișnița din gazon există mai multe metode: prietenoase cu natura, dar și inventive, cât și insecticide care te vor ajuta să scapi de prezența acestor creaturi săpătoare.

Larvele insectelor din gazon

Larve de insecte în gazon

Ai observat că iarba s-a îngălbenit pe alocuri? Ai observat că păsările sapă în gazon după ceva? S-ar putea să ai de-a face cu larve de insecte. Descoperă cum poți afla cu ce fel de larve te confrunți și dacă este nevoie să intervii cu insecticide.

Lucrari de toamna pe gazon

Lucrări de toamnă pe gazon

La ceas de toamnă gazonul are nevoie de atenția ta. Este momentul ideal pentru însămânțare, dar și lucrările majore de întreținere sunt recomandate tot în această perioadă. Fie că are nevoie de o scarificare, o fertilizare sau doar puțină grijă în plus, temperaturile mai scăzute sunt prilejul ideal pentru a lucra toamna pe gazon.

Insecte nematozi si alti daunatori ai gazonului

Insecte, nematozi și alți dăunători ai gazonului

Gazonul se poate deteriora fără ca motivul să fie imediat evident. Dacă irigarea, fertilizarea și bolile nu reprezintă o problemă, e posibil ca insectele, nematozii și alți dăunători ai gazonului să fie sursa degradării gazonului.

Cum scapi de cartita

Cum scapi de cârtițele din gazon?

Cârtițele sunt mamifere subterane care caută constant insecte și râme pentru a se hrăni. Ele pot distruge estetica unu gazon lăsând în urma lor mușuroaie de pământ. Află cum poți scăpa de cârtițele din gazon și ce e important să cunoști înainte de a acționa împotriva lor.

Cauze si solutii pentru un gazon ingalbenit

Cauze și soluții pentru un gazon îngălbenit

Gazonul ideal este verde, iar un gazon îngălbenit înseamnă un gazon care necesită atenția ta. Descoperă posibile cauze ale îngălbenirii gazonului și care sunt soluțiile pe care le poți aplica imediat pentru revigorarea firelor de iarbă.

Cum se fertilizeaza gazonul

Aplicarea corectă a îngrășămintelor: cum se fertilizează gazonul?

Aplicarea îngrășămintelor este una dintre cele mai importante și la îndemână modalități prin care poți să ai grijă de gazonul tău. Există anumite informații pe care e bine să le cunoști înainte de a utiliza fertilizanți, iar noi îți spunem totul despre cum să îi oferi hrana ce-l va menține fericit și sănătos tot anul.

Ce sunt nematozii

Nematozii: dăunători sau eroi pe gazon?

Nematozii sunt organisme controversate. Află de ce, dar mai ales descoperă cum acești ”viermișori” îți pot afecta gazonul.

Cand se fertilizeaza gazonul

Când se realizează fertilizarea gazonului?

Sănătatea și aspectul frumos al peluzei depind în mare măsură de respectarea unui program de fertilizare a gazonului. Din acest articol vei afla când ar trebui să aplici îngrășăminte pe tot parcursul unui an pentru ca gazonul să fie în formă maximă.

Principalele boli ale gazonului

Principalele boli ale gazonului

Cum să identifici și să previi principalele boli care pot apărea la nivelul gazonului tău? Deși s-au identificat de-a lungul vremii o grămadă de afecțiuni este important să cunoști și să previi cele mai frecvente boli care pot apărea pe gazon.

Întreținerea gazonului vara: Lucrări în grădină în sezonul cald

Gazonul se bucură de îngrijire specială în curtea ta, dar fiecare anotimp vine cu provocările sale. Din acest articol vei afla care sunt lucrările de întreținere recomandate pentru gazonul tău în perioada verii, dar și care sunt activitățile pe care e mai bine să le programezi pentru o altă perioadă a anului.

Cum sa tunzi gazonul ud dupa ploaie

Tunderea unui gazon ud: Cum să tunzi gazonul după ploaie?

Tunderea unui gazon se face doar atunci când acesta este uscat. Totuși, condițiile meteorologice te pot determina să amâni tunderea săptămâni la rând, ceea ce vine cu un alt set de probleme. Există totuși câteva sfaturi pe care ți le putem oferi dacă ești nevoit să tunzi gazonul după ploaie.

Erbicide pentru buruienile din gazon

Erbicidele și combaterea buruienilor din gazon

Combaterea buruienilor din grădină este posibilă printr-un program de întreținere care implică în anumite cazuri și utilizarea erbicidelor. Alegerea corectă nu este întotdeauna simplă, însă noi te vom ajuta să afli care este substanța care va învinge buruienile din grădina ta.

Bolile gazonului

Bolile gazonului: Identificare și tratament

Identifică posibilele boli ale gazonului și află care sunt tratamentele potrivite pentru ele. Aplicarea soluțiilor la timp vor ajuta gazonul să își recapete sănătatea în cel mai scurt timp.

Gazonul si buruienile

Gazonul și buruienile

Buruienile în gazon pot fi eliminate dacă le depistezi și tratezi la timp. E bine să știi și ce fel de buruieni pot să apară în grădină, din ce motive și în ce perioade. Astfel, ele nu te vor surprinde, iar tu vei obține succesul în lupta contra buruienilor. Deschide articolul și vei găsi un ghid complet despre plantele nedorite din gazonul tău și soluțiile pentru combaterea lor.

Tipuri comune de substrat de sol

Tipuri de sol din grădină și condițiile optime pentru gazon

Tipul de sol din grădină influențează dezvoltarea gazonului și lucrările de întreținere necesare. Cunoașterea și diferențierea solurilor ajută la prevenirea bolilor și creșterii necorespunzătoare a firelor de iarbă. În acest articol vei afla dacă solul din grădină este potrivit pentru

Gazon fertilizat verde

Ghid complet de fertilizare a gazonului

Fertilizarea gazonului este o etapă esențială de întreținere, fără de care gazonul nu poate să se dezvolte și să se mențănă sănătos. Află tot despre cum să fertilizezi corect gazonul.

Pământul din grădină: când și cum testăm solul?

Pământul din grădină: când și cum testăm solul?

Testarea solului este o etapă importantă înainte de amenajarea oricărui spațiu verde sau în cazul în care plantele au un aspect nedorit. Astfel, se poate asigura sănătatea, nutriția și creșterea corectă a plantelor.

Un tuns perfect pentru un gazon perfect

Tunderea gazonului: un tuns perfect pentru un gazon perfect

Alături de irigare, tunderea gazonului reprezintă cea mai frecventă operațiune de îngrijire a gazonului realizată în mod frecvent. Deși nu pare o activitate complicată la prima vedere, sunt foarte mulți factori care influențează o tundere realizată perfect și o tundere care lasă în urmă un gazon neaspectuos și cu probleme.

Irigarea gazonului

Irigarea gazonului: Ghidul tău pentru udarea grădinii

Irigarea, alături de nutrienții din sol, soare și aer, asigură condițiile esențiale pentru creșterea sănătoasă a gazonului. Cum se poate face irigarea într-un mod eficient dar și ținând cont de factorii externi, poți afla în acest articol dedicat irigării.

insamantare gazon

Cum se instalează un gazon prin însămânțare?

Află care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a instala un gazon prin însămânțare ca un specialist.

Managementul terenurilor de sport

Bune practici în managementul terenurilor de sport

Terenurile de sport și toate facilitățile sportive sunt proiectate pentru a răspunde la două cerințe importante: trebuie să fie construite și întreținute în așa fel încât să corespundă standardelor impuse de activitatea sportivă derulată și să ofere sportivilor toate condițiile de siguranță și un nivel înalt de performanță al suprafeței de joc.

Teren de fotbal la standarde UEFA

Cum să ai un teren de fotbal la standarde UEFA

UEFA are programele proprii de calitate pentru amenajarea și întreținerea gazonului. Federația pune la dispoziție informații în legătură cu standardele impuse pentru toți cei care sunt interesați și care doresc să înțeleagă mecanismele din spatele unui teren performant.

6 pasi esentiali in ingrijirea gazonului

6 pasi esentiali in ingrijirea gazonului

Pentru a avea un gazon sănătos, mereu verde, des și bogat trebuie să-i acorzi îngrijirea de care are nevoie. De aceea este esențial să afli care sunt pașii pe care e bine să-i urmezi pentru a avea un gazon de invidiat.

Gazon ingalbenit

Gazonul nu mai are acelasi aspect de un verde sanatos

Există cauze variate pentru care gazonul își poate pierde culoarea sănătoasă. Fiecare problemă necesită abordarea corespunzătoare, în funcție de tipologie și complexitatea cu care afectează gazonul. Descoperă cum să acționezi în timp util pentru a-i reda gazonului tău verdele sănătos.

Ce aspersor iriga cel mai bine gazonul

Ce aspersor irigă cel mai bine gazonul?

Orice grădină cu gazon are nevoi diferite. Pentru fiecare necesitate în parte, se pot găsi pe piață mai multe variante din care poți alege. Dacă vine vorba de irigare, atunci un aspersor este partenerul de încredere pe care poți conta. În funcție de model și producător, poți opta pentru o variantă care să se muleze pe toată suprafața grădinii, dar și pe bugetul tău.

Rămâi la curent cu ultimele noutăți din domeniul spațiilor verzi

Fă parte din comunitatea pasionaților de spații verzi și află primul noutățile din domeniu.