Cum poți scoate petele de iarbă de pe haine și încălțăminte?
De câte ori ți-ai pătat hainele și încălțămintea după o zi petrecută în natură? Și de câte ori ai renunțat la a le mai purta, văzând că niciunul dintre programele de curățare complexe ale mașinii de spălat nu îndepărtează petele de iarbă?
Îți împărtășim câteva metode și idei de curățare, pe care să le aplici cât mai curând după ce ai observat petele verzi, pentru a te bucura de timpul petrecut afară fără a te îngrijora de pătarea hainelor.
DE CE SUNT PETELE DE IARBĂ ATÂT DE GREU DE ÎNDEPĂRTAT?
Printre “beneficiile” unui gazon impecabil se numără și pătarea hainelor și încălțămintei cu verdele crud, specific clorofilei. Clorofila este de fapt, un pigment natural – cel care conferă plantelor culoarea verde, pe care o adorăm cu toții, dar care reprezintă, în același timp, motivul pentru care petele de iarbă sunt atât de greu de îndepărtat.
Petrecând mai mult timp afară, este dificil să eviți pătarea hainelor cu verdele crud al ierbii, în special când vine vorba despre copii, când practici un sport sau, pur și simplu, te bucuri de o zi de relaxare la iarbă verde, în grădina, în parc sau alt cadru natural.
SFATURI CHEIE PENTRU A ÎNDEPĂRTA CU SUCCES PETELE DE IARBĂ:
- Lasă țesătura la înmuiat în apă rece cât mai repede posibil; nu utiliza niciodată apă caldă, întrucât temperatura ridicată va fixa culoarea definitiv pe articolul vestimentar pe care încerci să îl cureți;
- Dacă nu vei avea curând posibilitatea de curățare, poți umezi constant zona respectivă – vei amâna astfel fixarea permanentă a petelor și îți va fi mai ușor să cureți țesătura;
- Ca soluție de curățare, este recomandat ca mai întâi, să optezi pentru folosirea detergentului de haine pe care îl folosești în mod regulat și alte soluții pe care le ai la îndemână (oțet, bicarbonat de sodiu, detergent de vase);
- Începe prin a aplica una dintre metodele de îndepărtare recomandate, ținând cont și de țesătură, respectiv recomandările de curățare notate pe etichetă;
- După aplicarea soluției, verifică dacă petele s-au curățat, iar dacă este necesar, repetă operațiunea de îndepărtare, prin aplicarea aceleiași metode folosite inițial sau combinarea cu o altă soluție.
CE POȚI UTILIZA PENTRU A ÎNDEPĂRTA PETELE DE IARBĂ?
Vestea bună, când vine vorba de a curăța aceste pete dificile, este faptul că ai deja în gospodărie “ingredientele” necesare pentru a prepara soluțiile de curățare.
Este important să utilizezi ceea ce ai la îndemână, înainte de a achiziționa soluții dedicate - înălbitori și soluții de curățare pentru pete: bicarbonat de sodiu, oțet, detergenții pe care îi folosești pentru spălarea vaselor și hainelor.
Iar dacă pe cele enumerate mai sus știi sau vei învăța să le mixezi pentru a obține soluții de curățare a petelor, despre apa oxigenată și alcoolul izopropilic va fi nevoie să citești în prealabil:
Alcoolul izopropilic
Alcoolul izopropilic este cunoscut pentru proprietățile sale dezinfectante și de curățare, fiind utilizat pentru a curăța eficient anumite elemente din casă, începând cu dezinfectarea electronicelor și până la curățarea geamurilor și oglinzilor. Este accesibil ca preț și disponibilitate în magazine, așa că îl poți adăuga pe lista de cumpărături pentru produse de curățare.
Totodată, este eficient și pentru a scoate petele dificil de îndepărtat, cum sunt cele de marker permanent sau cele de cerneală. Din acest motiv, acest alcool poate fi folosit și pentru a îndepărta petele de iarbă, chiar dacă este recomandat ca ultimă soluție, existând riscul de deteriorare a textilelor tratate. Fiind o soluție solventă, este eficient în îndepărtarea pigmentului verde al clorofilei de pe haine și pantofi.
Efectuează un test pentru a verifica rezistența culorii țesăturii pe care o cureți: aplică alcool izopropilic pe o zonă mică, mai puțin vizibilă pentru a observa efectul alcoolului înainte de a-l aplica pe petele de iarbă.
Apă oxigenată (peroxid de hidrogen)
Peroxidul de oxigen, cunoscut sub numele popular de apă oxigenată, este una dintre substanțele pe care ar trebui să le avem constant la îndemână, pentru multiple utilizări: antiseptic și dezinfectant, decolorant pentru țesături și ajutor în curățarea petelor dificil de îndepărtat.
De regulă, apa oxigenată se mixează cu apă, atunci când este utilizată pentru a scoate petele de iarbă de pe haine și pantofi.
ÎNDEPĂRTAREA PETELOR DE IARBĂ DE PE HAINE ȘI ȚESĂTURI
Nu doar copiilor li se întâmplă, ci și adulților petele de iarbă apar și după activități precum un concert sau doar o zi petrecută într-un parc cu gazon aspectuos. De îndată ce ai identificat o astfel de pată pe țesătură, este esențial să acționezi rapid: lasă la înmuiat în apă rece, aplica puțin detergent (cel pe care îl folosești în mod frecvent), după care curăță cu grijă, ținând cont și de tipul materialului și recomandările de curățare de pe etichetă.
Așa cum deja poate știi, multe dintre hainele delicate nu pot fi spălate la mașina de spălat, deci trebuie să efectuezi manual curățare, cu mare atenție. În această situație, va avea efect dacă lași partea pătată pentru mai mult timp la înmuiat.
Dacă nu ai avut succes cu această primă încercare, optează pentru următoarele variante:
- Aplicarea unei soluții obținute din părți egale de apă și oțet
- Aplicarea unei soluții alcătuite din apă oxigenată și apă
- Utilizarea soluției alcătuite din bicarbonat de sodiu și apă.
ÎNDEPĂRTAREA PETELOR DE IARBĂ DE PE ARTICOLELE VESTIMENTARE DIN JEANS
Dacă de pe o față de masă, o pătură pe care ai avut-o la iarbă verde sau de pe haine ți-a fost mai ușor să scoți petele, dacă ți-ai pătat blugii sau geaca, va fi puțin mai dificil să le îndepărtezi. De asemenea, articolele vestimentare din jeans fac parte din categoria celor delicate la spălare, astfel că necesită o atenție sporită în timpul curățării, pentru a evita decolorarea și distrugerea țesăturii.
Primul pas este să lași pantalonii sau geaca la înmuiat în apă rece, pentru aproximativ o jumătate de oră. După această perioadă, prepară o soluție din părți egale de oțet și apă și aplică pe zona pe care o cureți, lăsând-o să acționeze pentru câteva minute. Dacă petele nu dispar, poți aplica și detergent de vase, cu ajutorul unei periuțe, după care poți să speli de mână, în apă rece, cu detergentul cu care speli de obicei rufele.
ÎNDEPĂRTAREA PETELOR DE IARBĂ DE PE ÎNCĂLȚĂMINTE
Dacă de pe haine ai reușit să scoți cele mai dificile pete, incluzându-le și pe cele de iarbă, de pe pantofi (în special dacă sunt de culoare deschisă - alb, bej, crem, galben), se poate dovedi problematic, mai ales dacă nu este recomandat să îi speli la mașină, pentru curățarea în profunzime.
Astfel, recomandările de curățare și îndepărtate a petelor de pe pantofii de piele și cei de piele întoarsă sunt diferite față de indicațiile de curățare a pantofilor confecționați din materiale textile și alte texturi (sintetice).
Mai exact, pantofii confecționați din piele sau piele întoarsă, nu pot fi spălați la mașina de spălat.
Încălțăminte sport
Iată ce ai nevoie pentru a curăța petele de iarbă de pe încălțămintea sport/teniși: un dischete demachiante, oțet, bicarbonat de sodiu, apă oxigenată. Pentru început, procedeul de curățare este unul simplu: umezește discheta cu puțin oțet și aplica direct pe pete, până observi că încep să dispară.
Dacă remarci că această soluție nu dă roade, alcătuiește o pastă din bicarbonat de sodiu, apă oxigenată și apă, pe care o vei aplica pe suprafața pantofilor cu ajutorul unei periuțe. Lasă pasta să acționeze pentru minim 30 minute, apoi clătește cu apă. Poți repeta procedeul până ce petele sunt îndepărtate.
Încălțăminte din piele
Încălțămintea confecționată din piele are nevoie de îngrijire delicată, iar dacă vrei să ai succes în scoaterea petelor de iarbă, ai nevoie de un material textil sau dischete demachiante, cu care să cureți cu atenție zonele pătate; încearcă pe rând detergentul de vase, bicarbonatul și detergentul de rufe bine amestecate cu apă.
Încălțăminte din piele întoarsă
Când vine vorba despre pantofii realizați din piele întoarsă, este important să reții că este preferabil să eviți pătarea lor, căci se vor curăța mult mai greu, comparativ cu încălțămintea realizată din alte materiale.
Cel mai bine este ca, înainte de purtarea lor, să aplici o soluție protectoare, concepută pentru a oferi rezistență contra petelor de iarbă sau de alt tip.
În cazul în care ai pătat totuși încălțămintea din piele întoarsă, curăță delicat cu o perie de curățat pielea întoarsă, până remarci estomparea petelor.
ÎNDEPĂRTAREA PETELOR VECHI DE IARBĂ DE PE HAINE ȘI ÎNCĂLȚĂMINTE
În mod ideal, ai acționat rapid după ce ai remarcat o pată de iarbă pe haine, dar nu întotdeauna le observăm la timp, nu-i așa?
Cea mai eficientă metodă pentru a scoate petele de iarbă care s-au învechit este utilizarea unei soluții alcătuite din 2 părți de apă oxigenată și o parte de detergent de vase lichid.
Te va ajuta să ai un recipient cu pulverizator, atât pentru a amesteca cele 2 soluții, dar și pentru precizia aplicării. După ce ai pulverizat direct pe porțiunile pătate, este recomandat să lași soluția să acționeze minim o jumătate de oră.
Apoi lasă la înmuiat în apă articolul curățat, de data aceasta în apă caldă, nu rece – minim 3 ore sau, dacă este posibil, chiar pentru toată noaptea.
Ultimul pas este să speli țesătura la mașina de spălat - la ciclul de spălare utilizat de obicei, cu detergentul folosit în mod regulat.
TE ÎNTREBI DACĂ POȚI FOLOSI ÎNĂLBITOR PENTRU HAINELE ȘI/SAU ȚESĂTURILE ALBE?
Acest lucru depinde foarte mult de preferințele tale – multe persoane nu vor să folosească înălbitorul. În plus, înălbitorul destinat hainelor albe nu poate fi aplicat pe toate tipurile de țesături - cum sunt hainele din bumbac sau mixurile de poliester, puloverele croșetate etc.
Dacă totuși decizi să folosești înălbitorul pentru hainele albe, urmează instrucțiunile de utilizare, nu lăsa soluția să acționeze mai mult de câteva minute, protejându-ți și pielea în același timp prin purtarea unor mănuși.
Atât în cazul hainelor, cât și al pantofilor de pe care nu reușești să îndepărtezi petele de iarbă prin metodele recomandate, mai poți face o încercare: să lași un profesionist să curețe petele de iarbă mari, dificile sau învechite. Verifică dacă în orașul tău există un atelier de curățare profesională a pantofilor – cele mai multe oferă servicii complete de curățare, împrospătare și reparare a pantofilor, dispunând de soluții eficiente, eco-friendly de curățare.
Tu cum te descurci cu îndepărtarea petelor de iarbă - reușești să le previi, ai succes la curățare sau ai făcut pace cu toate haine pigmentate de clorofilă?
Conectează-te cu noi pe pagina de Facebook și pe Grupul nostru, unde poți comunica cu echipa Gazonul și cu membrii grupului, legat de problemele pe care le poți întâmpina la mentenanța gazonului.
Ne găsești și pe Instagram și YouTube, asigură-te că ne urmărești și aici, postăm constant conținut util pentru îngrijirea gazonului și grădinii tale!