Cum vopsești ouăle de Paști?
Un element central în pregătirile pentru Sărbătorile Pascale îl ocupă vopsirea ouălor de Paști. Cu o lungă tradiție în spate, metodele de vopsire a ouălor nu s-au schimbat prea mult, doar în ultimii ani s-au creat noi metode și tehnici sau s-au adaptat tehnici folosite în alte culturi. Ne-am lăsat și noi inspirați de multitudinea de noi tehnici de vopsire a ouălor, care implică atât exersarea creativității, dar aduce și rezultate spectaculoase din punct de vedere vizual.
În acest articol îți prezentăm atât metoda tradițională de vopsire, căreia îi adăugăm niște variații după care te poți inspira, dar și metode noi, mai creative sau inedite. Noile tehnici de vopsire și decorare a ouălor sunt tot mai populare, tocmai pentru că aduc rezultate diferite și creează entuziasm în a vedea rezultatele.
Indiferent de metoda aleasă, este important să te bucuri de timpul petrecut împreună cu ceilalți! Astfel de activități păstrează tradițiile, însă, și mai important, creează amintiri și ne aduce mai aproape unii de ceilalți. Iar dacă vrei să ne bucuri și pe noi, nu uita să le fotografiezi și să ne arăți și nouă cum ți-au ieșit! Comunitatea Gazonul va fi bucuroasă să împărtășească cu tine bucuria pregătirii pentru Sărbătorile Pascale!
Ouă vopsite natural și tradițional
Cu toții am văzut ouăle vopsite într-un roșu-maro, simple sau cu frumoase modele de plante pe ele. Tu ai încercat această metodă de vopsire a ouălor până acum? În mod tradițional se folosesc coji de ceapă galbenă, dar există și alte variante la fel de naturale și ușor de pus în practică.
Ouă vopsite tradițional și cu modele vegetale
- Coji de ceapă galbenă. Adună cojile de la 1-2 kg de ceapă;
- Coji de ceapă roșie dacă ai la îndemână, pentru o nuanță către roșu;
- Sfeclă roșie spălată și feliată pentru un roșu mai intens;
- Oțet;
- Sare;
- Frunzulițe variate cu siluete interesante;
- Dresuri clasice de damă noi și spălate înainte;
- Oală sau cratiță în care vei fierbe ouăle;
- Slănină sau ulei vegetal.
Acum e momentul să vezi cum poți obține și tu ouă vopsite natural cu modele vegetale.
- Primul pas este să speli ouăle cu apă și detergent de vase, apoi să le clătești în apă cu oțet și la final clătite bine în apă rece. Șterge-le bine cu șervețele sau un prosop uscat.
- Taie dresurile în bucăți în care să încapă câte un ou.
- Alege o frunzuliță pe care dorești să o folosești pentru modelul oului, ud-o cu apă și poziționeaz-o pe una dintre părțile oului. Pe partea opusă repetă procesul.
- Așază oul în dres cu grijă, să nu miști frunzele prea mult, înnoadă dresul pentru ca frunzele să rămână nemișcate pe ou. Evită să faci noduri în dreptul frunzelor, ci mai degrabă poziționează-l fie în partea de sus sau de jos a oului.
- Procedează la fel cu toate ouăle.
- În cratița sau oala pregătită pune toate cojile de ceapă și sfecla feliată dacă folosești, așază ouăle deasupra, umple cu apă până ouăle sunt toate acoperite, adaugă o linguriță de sare și 3 linguri de oțet pentru fiecare litru de apă.
- Pune cratița la fiert și lasă să fiarbă 10 minute după ce apa a dat în clocot.
- Când cele 10 minute au trecut, oprește focul sub cratiță și lasă totul acolo până apa se răcește.
- După ce apa s-a răcit, scoate ouăle din apă și din dres. Rezultatul ar trebui să fie o culoare frumoasă de maro roșiatic, cu modele vegetale clare pe fiecare ou.
- Pentru a oferi ouălor luciu, folosește o bucățică de slănină sau un șervețel îmbibat în ulei vegetal. Gata ouăle!
Pentru o culoare mai intensă poți începe procesul într-o altă ordine. Pregătește mai întâi oala cu cojile de ceapă și sfeclă, pe care le fierbi 20-30 minute ca să iasă bine culoarea din ele. În timp ce le lași la fiert, ocupă-te de ouă și pregătește modelele vegetale prinse în dresuri. Abia apoi pune ouăle la fiert în amestecul colorat pe care l-ai pregătit.
Ouă vopsite cu ingrediente naturale
Dacă vrei să vopsești ouăle în mai multe culori și să le păstrezi cât mai naturale, poți folosi condimente, legume și fructe.
De la varză roșie, turmeric, afine, spanac, sfeclă la clasicele coji de ceapă galbenă, poți obține o varietate de culori delicate. În funcție de ingredinetele folosite, procesul de vopsire poate implica mai multe sau mai puține etape și un timp diferit de obținere a rezultatelor.
Pentru această metodă de vopsire a ouălor vei avea nevoie de:
- Ouă;
- Oală sau cratiță în care vei fierbe ouăle;
- Borcane în care să pui ouăle să se coloreze.
În funcție de culorile pe care le-ai ales sau de ingredinetele pe care le ai la îndemână, procesul de vopsire a ouălor variază. Singura etapă care nu diferă, indiferent de ingrdientele pe care le folosești, este faptul că ouăle trebuie să rămână câteva ore în frigider, în unul sau mai multe borcane (în funcție de câte ouă încap și câte ouă vopsim), în amestecul pregătit dinainte. Dacă dorești o culoare mai intensă a ouălor, recomandarea noastră ar fi să le lași în frigider peste noapte.
Cum obții următoarele culori? Toate cantitățile recomandate sunt pentru un borcan de 500 gr. în care vor intra aprox 4 ouă.
- Albastru-gri: Amestecă 2 căni de afine colgelate făcute piure cu 2 căni de apă, lasă amestecul să ajungă la temperatura camerei și până apa este colorată, apoi strecoară afinele. Apa colorată se pune în borcan, se adaugă ouăle fierte în prealabil și se lasă câteva ore la frigider.
- Albastru: Taie o varză roșie mică în bucăți mai mari și adaugă apă fiartă. Amestecă conținutul cu 2 linguri de oțet și se lasă până se aduce la temperatura camerei. Se strecoară varza, se pune conținutul în borcan, se adaugă ouăle fierte și se lasă la firgider.
- Verde: Spală bine 200 gr de spanac. Ideal ar fi să se folosească spanac românesc, cu frunză mai lungă și mai lată, nu baby spanac. Umple oala/cratița cu apă la temperatura camerei. Adaugă frunzele de spanac, 2 linguri de oțet și ouăle. Dă încet amestecul în clocot și lasă să fiarbă la foc mic timp de 20 minute. Când ești gata îndepărtează de pe foc și lasă ouăle să se răcească în apă, amestecând din când în când. După ce s-a răcit, pune conținutul în borcan și lasă la frigider peste noapte.
- Oranj: Amestecă 2 linguri de paprika într-o cratiță cu apă clocotită. Adaugă 2 linguri de oțet alb și amestecă. După ce ajunge compoziția la temperatura camerei poți pune ouăle fierte în borcan, apoi poți adăuga compoziția și lăsa la frigider pentru câteva ore.
- Galben: Amestecă 2 linguri de turmeric într-o cratiță cu apă clocotită. Adaugă 2 linguri de oțet alb și amestecă. După ce ajunge compoziția la temperatura camerei poți pune ouăle fierte în borcan, apoi poți adăuga compoziția și lăsa la frigider pentru câteva ore. În loc de turmeric poți folosi și ceai de mușețel sau cea verde - 4 pliculețe.
- Roz: Amestecă apa rămasă de la un borcan de sfeclă prefiartă cu 1 lingură de oțet, adaugă ouăle fierte și lasă-le la frigider peste noapte.
- Mov: Amestecă suc de struguri proaspăt stors cu 1 lingură de oțet, adaugă ouăle fierte și lasă-le la frigider peste noapte.
Ouă decorate cu vopsea sau culori acrilice
Ouă marmorate
Dacă îți dorești ceva mai modern și atractiv, poți încerca o altă metodă prin care vei obține un frumos efect de marmură. De această dată folosește vopsele din comerț, viu colorate și mai potrivite pentru această tehnică. Pentru ea ai nevoie de:
- Ouă (în funcție de câte ouă vopsite îți dorești);
- Cratiță pentru fierberea ouălor;
- Vopsea din comerț pentru ouă în diferite culori: albastru, verde, violet, galben, roșu. Tu alegi culorile și numărul lor;
- Câte un castron mic pentru fiecare culoare;
- Linguriță;
- Prosoape de bucătărie sau șervețele albe (unul pentru fiecare ou);
- Slănină sau ulei vegetal.
Cum dai ouălor de Paști un efect de marmură?
- De această dată începe prin a șterge ouăle cu o lavetă umedă și pune-le la fiert într-o cratiță. Lasă-le să fiarbă 10 minute după ce apa a dat în clocot.
- Apoi, clătește-le câteva minute în apă rece și șterge-le bine cu un prosop uscat sau șervețele de bucătărie.
- Pune fiecare culoare într-un bol individual și 150 ml apă, apoi amestecă soluția.
- În fiecare amestec de culoare pune o lingură de oțet pentru a fixa culorile mai ușor.
- Învelește fiecare ou într-un șervețel sau prosop de bucătărie, pornind de la un colț și înfășurând oul cu totul.
- Folosind lingurița, pune puțină vopsea din fiecare culoare și îmbibă șervețelul în culori până e acoperit cu totul.
- Strânge ușor oul pentru ca șervețelul să fie bine lipit de el, apoi pune-l deoparte pe o farfurie.
- Repetă cu toate ouăle.
- După ce ai terminat și ultimul ou, mai lasă-le să stea încă 30 minute, după care poți să le desfaci din șervețele.
- Folosește ulei vegetal sau slănină pentru a le oferi luciu. Nu-i așa că rezultatul e spectaculos?
Ouă decorate cu culori acrilice
Dacă vrei să ai o masă de Paști cu ouă personalizate și diferite față de cele vopsite cu ingrediente naturale sau cu vopsea din comerț, atunci poți să îți pui creativitatea în practică și să le pictezi cu culori acrilice.
Bineînțeles, această soluție nu este la îndemâna oricui și necesită mai mult timp alocat pentru decorarea ouălor, dar rezultatele vor fi satisfăcătoare. Unde mai pui că este o activitate ideală dacă vrei să ai ouă unicat. Poți să te inspiri din multitudinea de poze din mediul online și să reproduci anumite model sau poți să îți lași imaginația să te ghideze. Oricare variantă o alegi, cu siguranță de vei bucura de proces și vei surprinde plăcut pe toată lumea!
Sperăm că și ție ți-a făcut plăcere să vopsești ouă alături de noi, dar mai ales, sperăm că informațiile te-au inspirat și că rezultatul te încântă!
Paște Fericit și Poftă bună!