Vânătoarea de ouă
Pentru a-ți face zilele de sărbătoare mai frumoase, îți propunem să ieși din rutină și să organizezi pentru cei ai casei o aventuroasă vânătoare de ouă! Nu contează cât de mult sau puțin spațiu ai la dispoziție, pentru că jocul poate să aibă loc atât în grădina sau curtea ta, cât și în apartamentul de la bloc.
Jocul are nevoie în primul rând de participanți dornici de joacă și distracție. Este un joc potrivit pentru cei mici, adolescenți dornici de a câștiga ceva, dar și pentru adulți, atât timp cât adaptăm jocul la vârsta participanților. Important este ca toată lumea să se simtă bine într-o activitate de familie. Durata jocului variază în funcție de dificultatea stabilită de tine, respectiv de cei care plănuiesc această surpriză, iar investiția ține de generozitatea ta! În calitate de organizator recompensele vor fi de altă natură, dar sperăm ca aceste idei să te determine să petreci câteva ore haioase cu întreaga familie. Hai să vedem în detalii despre ce este vorba.
Există numeroase variante de a organiza o vânătoare de ouă, așa că vom parcurge câteva idei dintre care poți să alegi sau să te inspiri.
- Mai întâi, ce fel de ouă veți vâna? Poți folosi ouă fierte și vopsite pentru Paști sau ouă de ciocolată cu surprize. În cazul în care ai la dispoziție, folosește mici recipiente de plastic în formă de ou în care să ascunzi premii, mesaje sau instrucțiuni. O metodă care îți oferă multă libertate pentru creativitate este să ascunzi mici surprize sau bilețele cu recompense pe care să le înfășori în folie de aluminiu, modelată în formă de ou.
- Odată stabilită prada, e momentul ideal să faci un traseu pe care notezi ascunzătoarea fiecărui ou, astfel încât la final să fiți siguri că le-ați găsit pe toate! Ascunde ouăle în locuri mai mult sau mai puțin evidente, astfel încât premiile să fie pe măsura efortului, dar și să ofere satisfacție jucătorilor.
Varianta 1. Unde-au dispărut ouăle de Paști?
Dacă ai decis să folosești ouă vopsite de Paști, persoana care găsește cele mai multe ouă va fi premiată la final!
De dimineață poți ascunde ouăle în spațiul pe care îl ai la dispoziție, iar participanții trebuie să afle că ouăle de Paști au dispărut. Pentru a adăuga o umbră de mister, nu le spune nimic participanților nebănuitori, doar ascunde un prim ou într-un loc vizibil (dar nu în pericolul de a fi accidentat), pe care îl vor găsi fără să caute. Asigură-te că nu sunt alte ouă în locul în care s-ar aștepta, cum ar fi coșulețul pregătit pentru ele. Dacă există în acest spațiu un ou, poate se mai ascund și altele.
Asigură-te că premiul este motivant, dar nu uita de efortul celorlalți participanți. Premiile de consolare i-ar putea determina să participe și anul viitor.
Varianta 2. Ghici unde-i oul!
Pentru a face jocul mai interactiv, pregătește de la început câteva ghicitori care să îi îndrume pe participanți. Poți să le scrii pe calculator și să le printezi, dar poți la fel de bine să le scrii de mână pe hârtie. Procedează cum ți-e mai ușor. Prima ghicitoare începe jocul, iar apoi cu fiecare ou găsit, jucătorii vor primi o altă ghicitoare care îi duce la următoarea comoară.
Exemple de ghicitori:
- Un ou s-a săturat de iarnă și s-a ascuns undeva la cald. Grăbește-te înainte să se topească!
- Hmm... cuiva îi este foame. Unde-i pofticiosul?
- Avem un ou pe care de fapt nu-l mai avem fiindcă a plecat în vacanță. Unde s-o fi dus?
- Cineva a plecat să tragă un pui de somn. Hai să-l trezim!
- Un ou mititel s-a dus să se spele pe dinți, iar noi mergem după el.
- Un ou cuminte ronțăie fructe. Oare ne dă și nouă?
- Cineva s-a dus la iarbă verde. După el!
- E undeva un ou albicios, nevăzut de soare cât e ziua de mare!
- Un ou hoțoman caută și el o comoară. Unde crezi că o va găsi?
Fiecare ghicitoare oferă un mic indiciu către următoarea locație. Această variantă poate fi pusă în practică fie cu ouă vopsite, fie cu ouă de ciocolată drept recompensă.
Varianta 3. Găsești și primești!
Acest joc implică premii în ouă modelate din folie de aluminiu. Ouăle pot ascunde bani, recompense dulci, un indiciu către un alt ou mai valoros, un premiu mult râvnit de participanți sau dreptul de a alege în anumite situații.
Exemple de recompense ascunse în ouă:
- Un fruct, o bucată de ciocolată, o bomboană râvnită
- Bilețel cu mesajul “Maine am dreptul la cea de-a doua felie de tort!”
- Recompensă: “Azi am dreptul să mănânc doar ce vreau eu!”
- “Un ou a adormit și a visat că a găsit o comoară!” - în acest caz avem un indiciu care ne duce către pat, unde jucătorul va găsi un ou cu ceva valoros înăuntru.
- “Diseară stau 15 minute după ora de culcare.”
- “Vineri seară ascult o poveste citită de mama.”
- “Sâmbătă seara la culcare îmi spune tata o poveste.”
- “În următoarea zi frumoasă cei mici vor organiza un picnic!”
- “Eu aleg ce jucăm data viitoare cu întreaga familie!”
- “Am dreptul să aleg următorul film la care ne vom uita.”
Varianta 4. Riscul ouălor de Paști
Pentru doritori, există și o variantă în care râsul e factorul cel mai important, iar scopul distracția în familie! În acest caz ascunde câteva ouă din aluminiu cu mesaje în interior sau, dacă ai la îndemână, ouă de plastic în care să poți introduce bilețele.
De această dată, jucătorii vor primi instrucțiuni pentru momente amuzante.
- Dacă m-ai găsit, arată-le tuturor cum face vaca (dar nu le spune de ce).
- Ia zi repede 4 versuri dintr-o poezie!
- Dansează pe ultima piesă auzită într-un mod nepotrivit pentru piesa respectivă.
- Mai știi dansul rățuștei? Convinge-i pe toți jucătorii să-l danseze!
- Imită pe cineva din familie și provoacă-i pe ceilalți să ghicească.
Desigur, ideal este ca aceste momente să fie inserate printre premii și recompense, astfel ca surpriza să fie mai mare.
În final, asigură-te că toată lumea s-a bucurat de joc și că fiecare este recompensat pe măsură. Mai mult de-atât, nu uita că vânătoarea de ouă oferă libertate deplină, variantele pot fi adaptate și chiar intercalate.
Contează doar ca întreaga ta familie să se bucure de timpul petrecut împreună!