Bradul de Crăciun: simbolul sărbătorilor de iarnă
Sărbătorile de iarnă au la bază tradiții mult îndrăgite, adaptate în fiecare casă, de la cadourile oferite, ornamentele cu care decorăm, la meniul festiv și până la activitățile preferate în zilele libere.
Un lucru rămâne numitorul comun pentru mulți dintre noi, atunci când ne gândim la simbolul acestei perioade: împodobirea bradului de Crăciun, cu ornamente colorate și instalații de lumini.
De unde provine acest obicei și ce simbolizează instalarea bradului în locuință?
Plantele și arborii care rămân verzi pe toată perioada anului au avut o semnificație aparte în perioada iernii, încă dinainte de creștinism.
La fel cum obișnuim să decorăm în prezent, împodobind bradul sau mai simplu, așezând o coroniță pe ușă, și popoarele din antichitate (egiptenii, romanii) decorau cu plante veșnic verzi în perioada celebrărilor de iarnă.
Egiptenii își decorau locuințele cu frunze de palmier pentru a celebra solstițiul de iarnă, în cinstea zeului Ra. Solstițiul de iarnă marchează începutul zilelor mai lungi, cu nopți mai scurte, astfel că decorul alcătuit din plantele verzi simboliza triumful vieții asupra morții.
Romanii decorau cu plante atunci când celebrau Saturnalia, sărbătoare dedicată zeului Saturn, la finalul lucrărilor agricole (de la mijlocul lunii decembrie). În culturile păgâne, arborii veșnic verzi erau considerați o barieră împotriva bolilor, spiritelor malefice, fantomelor și vrăjitoarelor.
Cât despre cultura scandinavă, arborii tip evergreen erau folosiți ca decor pentru celebrarea solstițiului de iarnă, dar și ca parte a ritualurilor pentru comemorarea vieții și renașterii.
Astfel, chiar dacă obiceiul împodobirii bradului este asociat în prezent cu creștinismul, celebrarea Crăciunului, a nașterii lui Iisus, acesta își are originea în sărbătorile antice și cele păgâne. Mai exact, simbolul bradului a fost preluat de creștinism în secolul al XIX-lea.
Brad natural vs. Brad artificial - ce variantă alegi anul acesta?
În unele familii, se menține tradiția alegerii bradului natural în fiecare an, în timp ce altele preferă să cumpere un brad artificial pe care să îl refolosească anual.
Chiar dacă bradul artificial poate fi refolosit, procesul și materialele de fabricație nu sunt sustenabile. În schimb, brazii naturali sunt plantați pentru a fi utilizați în această perioadă și pot fi reciclați la finalul sărbătorilor.
Bineînțeles, dacă ai deja un brad artificial de Crăciun, nu vei mai cumpăra altul în fiecare an – scopul este să reducem și să limităm producția decorațiunilor din plastic, care nu pot fi reciclate și ajung în natură, poluând-o. Prin urmare, folosește cât mai mult timp un brad artificial și evită aruncarea lui. Alternativele sunt să-l donezi sau să îl utilizezi pentru a crea alte decorațiuni (coronițe, ramuri decorate etc.).
De ce un brad natural este o alegere mai bună decât unul artificial?
În primul rând, producerea și ulterior transportul brazilor artificiali cauzează emisii de carbon.
Mai apoi, dacă te îngrijorează proveniența brazilor naturali, în magazine nu sunt comercializați decât arbori care provin din pepiniere – ceea ce înseamnă că nu sunt tăiați ilegal din păduri și nu afectează astfel pădurile.
Dintre cele două opțiuni - brazi naturali și brazi artificiali - cei naturali pot fi reciclați, primind o a doua întrebuințare odată ce sărbătorile s-au încheiat. Cele mai frecvente modalități de reutilizare sunt transformarea lor în compost și folosirea ca îngrășământ organic, precum și utilizarea lemnului pentru proiecte de creație handmade.
În plus, unele persoane pot avea reacții alergie atât la brazii naturali (caz în care este nevoie de curățare înainte de instalarea în interior), cât și la cei artificiali.
Dacă nu îți dorești să urmezi procedura de curățare și eliminare a factorilor iritanți de pe suprafața unui brad natural, poți alege una dintre alternativele de brad de Crăciun pe care le-am prezentat într-un alt text pe blogul nostru. Toate sunt prietenoase cu mediul, poți utiliza ce ai acasă și reprezintă o activitate creativă, recomandată deopotrivă adulților și copiilor.
Specii de conifere potrivite ca brazi de Crăciun
Deși există numeroase specii de arbori care pot fi utilizați ca brazi de Crăciun, alegerea unei specii este influențată și de zonă/țara în care locuiești, respectiv disponibilitatea lor în magazine și târguri.
Iată câteva dintre speciile de conifere populare de Crăciun:
Bradul caucazian (Abies nordmanniana)
Bradul caucazian are ace groase, lucioase, de culoare verde închis la vârfuri și albastru-verde pe partea inferioară. Bradul caucazian nu are miros, dar se remarcă prin persistența acelor, fiind cea mai rezistentă specie din acest punct de vedere. Așadar, nu nevoie să cureți suprafețele de acele căzute pe perioada sărbătorilor de iarnă.
Molid (Picea abies)
Molidul are acele scurte și subțiri, de un verde intens, reprezentând o alegere populară pentru Crăciun datorită mirosului intens cu care va umple încăperea. Spre deosebire de brad, acele molidului se scutură mai repede, motiv pentru care se recomandă cumpărarea și împodobirea lui cât mai aproape de Crăciun, astfel încât să te bucuri de el intact cât mai multe zile.
Molid sârbesc (Picea omorika)
Este o specie mai nou utilizată pentru decorul de Crăciun, fiind apreciat pentru forma zveltă, ce permite instalarea în spații mai mici, precum și pentru mirosul plăcut.
Acele molidului sârbesc se aseamănă cu cele ale molidului Picea abies, dar sunt mai rezistente, mai aplatizate și mai moi, în nuanță verde-albastru pe partea superioară și albicioasă pe cea inferioară.
Molid argintiu (Picea Pungens Glauca blue)
Molidul argintiu este confundat cu specia de brad argintiu, însă deosebirile se pot observa imediat: acele molidului înțeapă mai tare, sunt mai fine și dispuse pe toată suprafața ramurilor.
Se remarcă prin culoarea aparte, ramuri bogate, miros și rezistența medie a acelor. Ca și în cazul celorlalte conifere folosite ca brad de Crăciun, molidul argintiu se comercializează frecvent în ghiveci, pentru a încuraja transplantarea lui pe timp de primăvară.
Molid conic pitic (Picea Glauca var.albertiana Conica)
Molidul pitic are miros plăcut și ramuri dese, cu ace rezistente, în nuanțe de albastru. Este comercializat frecvent în ghiveci, pentru a putea fi plantat în grădină.
Pentru speciile de conifere care își scutură mai repede acele odată ce sunt aduse în interior, este recomandată instalarea lor cât mai departe de sursele de căldură - calorifer, sobă, șemineu.
În cazul în care optezi pentru brazi naturali în ghiveci, este important să reții că nu este garantat că plantarea lor în primăvară va reuși.
Înainte de a fi adusă în casă, planta va trebui acomodată la temperatura interioară, într-un spațiu mai rece din locuință - balcon, terasă etc. Cel mai bine se va menține într-o cameră răcoroasă, se va uda corespunzător, iar la plantare, este important să alegi un loc cu sol umed, drenat corespunzător, care să îndeplinească indicațiile caracteristice fiecărei specii.
Dacă te ocupi de îngrijirea grădinii/gazonului, te poți conecta cu noi și pe Instagram sau pe grupul nostru de Facebook, precum și pe canalul YouTube, unde adăugăm constant conținut video care-ți va fi util la întreținere.