Nematozii: dăunători sau eroi pe gazon?
Dacă ai observat în ultima vreme că gazonul tău e lipsit de viață și a îngălbenit, dar nu ai găsit cauza, atunci s-ar putea să fie vorba de o specie de nematozi. Aceștia stau liniștiți în sol și se hrănesc de pe urma nutrimentelor din tulpina firului de iarbă. Specia de nematozi cu care te-ai întâlnit atacă gazonul și până nu vei scăpa de aceste mici creaturi vei avea în continuare probleme. Pe de altă parte, trebuie să știi că există și specii de nematozi care sunt foarte benefice gazonului, cât și grădinii deoarece contribuie activ la eliminarea dăunătorilor, cum ar fi furnicile, larvele diverselor insecte sau limacșii.
Ce sunt nematozii?
Sunt viermi pseudo-celomați, diferiți însă de restul viermilor, având dimensiuni foarte mici și de cele mai multe ori microscopice. Pe suprafața pământului trăiesc peste 450 de milioane de trilioane de nematozi, iar speciile ce sunt cunoscute omului se numără până la 28.000. Sunt paraziți ai plantelor și ai insectelor în funcție de specia pe care o reprezintă. Corpul lor are o culoare albicioasă și alungită. Nematozii sunt creaturi controversate datorită modului lor de operare. Unele tipuri de nematozi parazitează plantele, unele animalele și unele sunt dedicate omului.
Paraziți ai gazonului
Ca parazit fitofag, nematodul se hrănește cu nutrimentele din rădăcinile plantelor pe care le găsește în sol. Până să îți dai seama că ai de-a face cu acest viermișor, gazonul tău poate trăi în pace multă vreme, fără să fie afectat de acest parazit. Odată cu înmulțirea lui s-ar putea să începi să observi și daunele pe care unele specii de nematozi le provoacă. Din nefericire, diagnosticarea acestei probleme nu este facilă, dar totuși există câteva indicii despre o posibilă invazie.
Simptome
Dacă tragi de firele de iarbă, iar ele se desprind cu ușurință și observi că sunt slab dezvoltate atunci ai găsit un indiciu ce poate duce la diagnosticarea cu nematozi. Având în vedere că multe specii care afectează gazonul nu sunt vizibile cu ochiul liber, o diagnosticare precisă ar fi imposibilă fără ajutorul unui laborator specializat. Un alt simptom este creșterea foarte lentă a firelor de iarbă și subțierea lor. În orice caz aceste indicii pot fi cauzate și de larvele unor insecte sau de diverse boli. Dacă, de asemenea observi că, în momentul în care ai fertilizat și irigat corespunzător, gazonul nu răspunde la aceste tratamente atunci ai mai detectat un indiciu.
Simptomul cel mai vizibil este îngălbenirea unor zone iregulare pe suprafața gazonului. Aceste zone vor crește în dimensiune în momentul în care populația de nematozi este în deplină expansiune. Poți fi păcălit cu acest simptom pentru că este foarte similar cu cel cauzat de secetă sau diverși fungi. În perioadele de creștere ale gazonului, dacă există nematozi în sol, poți observa că simptomele se agravează. De obicei, dacă supraviețuiesc în sol pe timpul iernii, s-ar putea ca pe la jumătatea primăverii să te trezești cu o surpriză de proporții din partea nematozilor.
Un alt aspect important, pe care e de ajutor să-l cunoști, este că zonele afectate continuă să fie afectate an de an. Deci, dacă ai avut o problemă anul acesta, să te aștepți ca la anul să o întâmpini din nou. Populația de nematozi poate scădea în funcție de factorii meteorologici, dar nu te aștepta ca ei să dispară pur și simplu.
Specii
Nematodul cap - îndesat- în -rădăcină ( Paratrichodorus sp. )
Este un parazit care își păstrează corpul în sol în timp ce capul stă îndesat la vârfurile rădăcinii firului de iarbă. Deoarece extracția apei, mineralelor și nutrimentelor se fac de la vârful rădăcinii, pagubele pe care le provoacă acest ”cap-îndesat” afectează creșterea și dezvoltarea firelor de iarbă. Efectele infestării cu acest parazit pot să întârzie, întrucât este nevoie de o populație suficient de mare pentru a deteriora sever gazonul. Simptomele se pot observa pe suprafața foliară care devine mai îngustă și slăbită în urma atacului. Această familie de nematozi preferă solurile nisipoase, iar după ce a fost supusă unui tratament de eradicare se poate reface destul de bine.
Nematodul lance (Hoplolaimus sp.)
Spre deosebire de cap - îndesat - în rădăcină, acest nematod are abilitatea să-și introducă tot corpul în rădăcina firului de iarbă. Reduce creșterea rădăcinii, aportul de apă și nutrimente către restul plantei ceea ce conduce la lipsa vigorii și declinul gazonului. În timpul perioadelor ploioase, s-a observat că populația de nematozi se mărește, iar în timpul perioadelor de secetă se rărește. Această specie de nematozi preferă solurile predominant nisipoase care au în compoziția lor și variațiuni de lut și nămol.
Nematodul inel ( Mesocriconema xenoplax)
Este destul de cunoscut pentru afinitatea sa pentru gazon. Din fericire, este nevoie de o populație imensă de nematozi pentru ca efectele acestui parazit să fie simțite. Nu doar gazonul este o gazdă prielnică. Din lista sa mai fac parte și pomii fructiferi din genul Prunus care includ: piersicii, migdalii, caișii, prunii și cireșii. Nici vița de vie nu este ceva neobișnuit pentru nematodul inel - care le dă de cap viticultorilor. Această specie de nematozi este migratoare și parazitează rădăcina plantei fără a-și introduce corpul în ea. În schimb se conectează la vârful rădăcinii cu ajutorul stiletului, un organ mic și fin, prin care își procură nutrimentele necesare.
Nematodul nodul-rădăcinii (Meloidogyne incognita)
Este o altă specie destul de populară printre paraziții gazonului. Din fericire, efectele acestui parazit sunt destul de neclare și apar rar, dar nu același lucru se poate spune despre alte culturi de legume, bumbac sau de plante ornamentale. În ceea ce privește speciile de gazon pe care preferă să le paraziteze nematodul nodul -rădăcinii, Poa Pratensis și Lollium Perenne sunt susceptibile. În condiții favorabile de temperatură și umiditate, acești nematozi penetrează rădăcina plantei.
Nematodul spiral (Helicotylenchus)
Este des întâlnit pe terenurile de sport și în grădinile caselor. Din fericire este cel mai puțin invaziv dintre paraziții enumerați mai sus. Deși, în număr foarte mare, poate afecta estetica gazonului, cu o îngrijire corespunzătoare și cu un plan de prevenție bine pus la punct, nu ar trebui să-ți faci griji că nematodul spirală va prezenta vreun pericol sever. Nu des au obiceiul să penetreze rădăcina plantelor, dar cu ajutorul stiletului pe care îl introduc în epiderma rădăcinii se pot hrăni. Uneori unele specii din această familie trăiesc pe jumătate în rădăcină și pe jumătate în sol, iar altele își fac drum în toată lungimea rădăcinii.
Prevenție
Gazonul poate fi o gazdă foarte bună pentru multe specii de nematozi. O iarbă sănătoasă poate suporta foarte curajos stresul produs de leziunile cauzate în urma parazitării cu nematozi. De aceea este esențial să avem în vedere mereu câteva aspecte importante pentru întreținerea și păstrarea unei peluze viguroase.
Irigarea în profunzime cu o frecvență conservatoare încurajează creșterea unor rădăcini în adâncime și lățime astfel că planta va avea mai multe canale prin care își va putea extrage apa și nutrimentele necesare. Irigarea constantă de zi de zi, nu forțează iarba să-și extindă rădăcinile fiindcă nu are nevoie.
Fertilizarea reprezintă un punct critic. Reține că o fertilizare cu o cantitate prea mare de azot va crea un mediu ideal pentru înmulțirea nematozilor. De aceea este important să faci un test al solului pentru a afla compoziția și ph-ul. O fertilizare responsabilă înseamnă echilibrul de substanțe potrivit nevoilor unei plante.
Tăierea corectă a gazonului ajută în diminuarea stresului firului de iarbă. Reține că nematozii pot afecta frumusețea și sănătatea doar atunci când gazonul este slăbit. Un tuns cu o lamă bine ascuțită va produce mai puțin stres, o lungime adaptată condițiilor climaterice la fel.
Erbicidarea scade mult din rezistența plantei și până să apuce să se refacă de pe urma acestui proces, este nevoie de timp, dar dacă nematozii au apucat deja să paraziteze, gazonul poate fi compromis. Același lucru se poate menționa și despre alte pesticide, dar și despre tratamentele împotriva bolilor. Substanțele chimice nu sunt o plăcere pentru gazon, de aceea prevenția este cu atât mai importantă.
Tratament chimic
Pentru a scăpa de nematozi s-au creat mai multe tipuri de produse bazate pe diverși compuși chimici sau microorganisme. Un astfel de produs ce conține bacteria Bacillus firmus protejează firul de iarbă și este foarte eficient în lupta cu nematodul lance și cu nematodul nodul rădăcinii. Un alt produs mai puțin bio este cel bazat pe substanța activă Fluopyram, folosită de asemenea ca și fungicid.
Eroi ai gazonului
După cum ai observat mai sus, nematozii pot fi o bătaie de cap. Dar nu dispera, există și vești foarte bune în ceea ce privește acești viermișori. Au fost descoperite specii de nematozi care aduc numai beneficii gazonului. Cum e posibil? Ei bine, fiind paraziți ai tuturor tipurilor de organisme, nu doar ai plantelor, ei pot fi eroii în lupta cu larvele insectelor care pot ruina gazonul. Din păcate în România nu sunt încă comercializate produse pe bază de nematozi, de altfel o soluție alternativă și bio la insecticidele pe bază de substanțe chimice nocive. Există varianta în care să comanzi online nematozi, dar nu este recomandat deoarece, fiind organisme vii, în timpul transportului sau din cauza condițiilor de depozitare să nu fie tocmai în regulă și nematozii să moară pe parcurs. Momentan nu am descoperit nici un site care să aibă acest serviciu de livrare online către România. În orice caz este important să cunoști câteva detalii despre speciile de nematozi care combat insectele dăunătoare din grădină și din gazon.
Nematozii Steinernema
Sunt cei mai pricepuți în a opri furnicile să iși facă mușuroi. Ei stau la pândă și când furnicile trec, aceștia creează o ambuscadă. Steinernema otrăvește rând pe rând membrii coloniei astfel că într-un timp relativ scurt, furnicile vor fi din ce în ce mai slăbite, iar în cele din urmă regina va fi și ea otrăvită, iar o dată cu dispariția ei și orice urmă de mușuroi.
Nematozii Heterorhabitis bacteriophora
Este unul dintre eroii favoriți ai gazonului. Această specie combate cu succes larvele cărăbușilor. De obicei când gazonul nostru s-a îngălbenit, iar păsările dau târcoale în căutarea hranei ele perforează cu ciocul pământul și de multe ori distrug unitatea și frumusețea peluzei creând găuri adânci. Asta pe lângă faptul că larvele cărăbușilor slăbesc rădăcina și planta.
Nematozii Steinernema feltiae
Se ocupă cu devorarea larvelor diferitelor specii de molii. Cel mai recomandat moment pentru ca acești nematozi să aibă o rată de succes cât mai mare este toamna când pământul are încî o temperatura mai ridicată și larvele sunt la începutul stadiului de dezvoltare.
Nematozii Phasmarhabditis hermaphrodita
Este un tip de nematod care urmărește limacșii. Prin urmare, dacă melcii fără carapace ți-au invadat gazonul sau grădina, eroul zilei poate fi acest tip de nematod care atacă limacșii înainte să iasă din sol. După ce le devorează întregul cadavru, acești nematozi pleacă din nou în căutarea prăzii. Prin urmare vei scăpa de posibilele daune pe care târâtorii soioși ți le-au cauzat până acum.
Acum că ai aflat mai multe despre acești viermi controversați, poți avea mai mult control asupra sănătății gazonului și grădinii tale. Dacă te confrunți cu alte boli sau insecte nu-ți fă prea multe griji, dar încearcă să rămâi mereu informat și de asemenea să practici o cultură responsabilă a gazonului dar mai ales să te disciplinezi către metodele de prevenție și nu de tratament. În principiu, orice substanță chimică care ajunge în sol sau pe suprafața foliară slăbește structura plantei și problemele vor continua să apară. În orice caz noi suntem alături de tine cu orice problemă te-ai confrunta, așa că hai în grupul nostru pentru a te alătura unei comunități care iubeste gazonul, în care vei primi sfaturi și soluții utile.
Spor la grădinărit!