Pregătirea sistemului de irigare pentru iarnă
Aspersoarele din grădină au fost ocupate toată vara să mențină frumusețea gazonului și a grădinii. Dar, pentru a-l menține funcțional mult timp, trebuie să îndeplinești misiunea de pregătire a sistemului de irigare pentru venirea iernii. Vremea devine din ce în ce mai rece și neglijența poate duce la daune considerabile.
Procesul constă într-o metodă de eliminare a apei din toate componentele de irigație. Apa va îngheța și va provoca daune conductelor subterane, pompelor, capetelor de aspersoare, supapelor și altor părți ale sistemului. În zonele mai calde ale țării, chiar dacă în cele mai multe ierni temperaturile nu au scăzut sub nivelul de îngheț, este totuși recomandat să se realizeze golirea apei în întregime. Acest lucru ajută la protejarea sistemului de aspersoare pentru gazon, astfel încât, în cazul în care vremea rece te surprinde, poți fi sigur că nu vor avea loc daune care duc la reparații costisitoare.
Execută misiunea personal sau angajează o companie
Ai de ales: poți să te ocupi personal de pregătirea sistemului de irigare pentru iarnă, ori poți să apelezi la o companie specializată. Nu toate sistemele de irigații sunt la fel, poate sunt unelte pe care nu le ai la dispoziție sau timpul este o resursă foarte limitată; de aceea uneori este mai simplu să apelezi la specialiști. Dar, dacă deja cunoști detaliile sistemului de irigare pe care îl deții, atunci aruncă un ochi și peste manualul componentelor.
Vechimea sistemului de irigare, dimensiunea acestuia și toate componentele sale vor determina pașii pe care trebuie să îi urmezi și ordinea lor. Dacă ai colaborat anterior cu o companie de peisagistică, e posibil să ofere acest serviciu suplimentar. Când cauți o companie care să se ocupe de sistemul tău de irigare, ține cont să fie autorizată și să îți ofere o garanție anti-îngheț. Pentru întreținere pe termen lung, te poți orienta și către companii care oferă pachete sezoniere.
Cum golești apa din instalația de irigare?
Apropierea iernii cere o atenție specială pentru îndepărtarea apei din conducte, supape și capetele de aspersoare, înainte de a se produce înghețul. Acest lucru poate fi realizat folosind una din următoarele trei tehnici:
- Procedura manuală a valvei de scurgere
- Procedură automată a valvei de scurgere
- Utilizarea aerului comprimat
Procedura manuală a valvei de scurgere
Supapa de scurgere manuală trebuie instalată pe linia principală a sistemului de aspersoare în cel mai de jos punct al sistemului. Supapele de scurgere manuale suplimentare trebuie instalate dacă există mai multe puncte joase de-a lungul scurgerii conductei în care ar putea avea loc colectarea apei. O supapă cu bilă, o vană de închidere sau o simplă țeavă înfiletată cu capac poate fi folosită pentru asigurarea drenajului. Conductele ar trebui să fie înclinate corespunzător pentru a permite scurgerea apei. Dacă supapa este amplasată în aer liber, aceasta trebuie instalată peste un „puț uscat” (groapă subterană umplută cu pietriș) pentru a permite apei care este drenată să fie filtrată în sol. Dacă supapa este instalată în interior, asigură-te că volumul de apă poate fi colectat sau drenat fără risc de deversare sau inundații.
Valva de scurgere manuală sau capacul de scurgere este sub presiune în acest moment și poate provoca răni fizice dacă este deschis înainte ca presiune să scadă ușor.
Urmează cu atenție pașii de mai jos:
- Poartă ochelari de protecție!
- Oprește supapa de închidere a liniei principale a sistemului de irigare.
- Deschide una dintre supapele de control ale sistemului de aspersoare, fie manual, fie electric de la temporizator/programator, pentru a scădea presiunea pe linia principală a sistemului de aspersoare.
- Deschide încet supapa de scurgere manuală.
- Repetă această procedură pentru toate supapele de golire manuale de pe linia principală a sistemului de aspersoare.
Procedură automată a valvei de scurgere
Supapa de scurgere automată este un dispozitiv care este instalat pe conductele sau capetele de aspersoare. Este un produs convenabil și eficient pentru îndepărtarea apei din rețeaua de conducte laterale care curge de la sistemul de control al valvelor aspersoarelor la capetele acestora. Scurgerile automate trebuie instalate după sau în aval de supapele de reglare prin aspersoare. Nu sunt proiectate pentru a fi utilizate pe liniile principale. Supapa de scurgere se va deschide de fiecare dată când sistemul este oprit. Aceasta va scurge toată apa din conductă dacă supapa este instalată în locația corectă (cel mai jos punct pe linie). Când sistemul este presurizat, apa oprește supapa apăsând pe mecanismul de etanșare, permițând apei să curgă prin conductă și prin sprinklere în mod adecvat.
Instalarea supapelor de scurgere automate se face în punctele joase în linia de aspersoare. În general, unul sau două drenaje pe linie sunt potrivite pentru a face treaba.
- Înfășoară de 2-3 ori bandă izolatoare specială în jurul țevilor pentru a asigura o etanșare adecvată.
- Înșurubează valva de scurgere în țeava poziționată în jos.
- Dacă solul nu se drenează bine, poți săpa o mică gaură, direct sub canalul de scurgere, pe care să o umpli cu pietriș curat pentru a facilita drenajul. Supapele de scurgere automate elimină apa din sistem de fiecare dată când acesta este oprit. Nu ar trebui să fie necesară nicio intervenție manuală.
- Verifică dacă există bălți mari pe suprafața solului - s-ar putea ca unul dintre canalele de scurgere să fie blocat în timpul funcționării prin aspersoare.
Utilizarea aerului comprimat
- Trebuie să acorzi o atenție deosebită la folosirea aerului comprimat pentru a evita presiunea excesivă care poate deteriora supape și conducte de aspersoare, sau care pot provoca vătămări fizice din cauza resturilor zburătoare.
- Folosește ochelari de protecție!
- Nu staționa deasupra componentelor de irigare (conducte, aspersoare și supape) în timpul folosirii aerului comprimat.
- Presiunea aerului nu trebuie să depășească 40 de bari.
Aerul comprimat este utilizat pentru a forța apa prin tot sistemul de irigare, inclusiv prin conducta principală, supapele de control ale aspersorului, conductele laterale și prin capetele de aspersoare. Pentru a obține un volum adecvat de aer, va trebui să închiriezi, să împrumuți sau să cumperi un compresor capabil să furnizeze un volum de aer de 10-25 m3/min . Presiunea aerului nu trebuie să depășească 40 de bari în timpul procedurii.
Utilizează o valvă de reglare a presiunii pentru a evita suprapresurizarea sistemului. Volumul de aer trebuie să fie ridicat și presiunea aerului scăzută. Această combinație de volum mare și presiune scăzută va reduce la minimum daunele care pot apărea în timpul golirii apei din sistemul de irigare. Este foarte important să alegi un compresor de aer potrivit.
- Dacă nu ai la dispoziție un compresor de aer adecvat, apelează la profesioniști și nu risca să-ți distrugi sistemul de irigare.
- Nu încerca să utilizezi un compresor de aer cu presiune ridicată (8 bari) și cu un volum redus pentru a evacua apa din sistem.
- Nu porni compresorul fără să te asiguri că cel puțin o supapă de control a aspersorului este deschisă. Acest lucru reduce șansele ca sistemul să poată suprapresuriza. Chiar dacă sistemul poate opera la o presiune a apei de până la 8 bari, când vine vorba de o presiune similară a aerului, aceasta va deteriora sistemul. Vâscozitatea aerului este mult mai mică decât a apei, generând un stres mult mai mari care poate provoca daune grave sistemului de irigare.
Ar trebui să existe o conexiune separată pe linia principală a sistemului de aspersoare pentru conectarea furtunului de aer (vezi pct. C din fig. 3). Acesta ar putea fi un accesoriu de conectare rapidă, o supapă manuală de poartă sau pur și simplu o conductă cu capac în linie. Acest adaptor ar trebui să fie amplasat cât mai aproape de sursa de apă. Consultă manualul sau producătorul compresorului de aer pentru procedura și echipamentul corect de conectare la sistemul de aspersoare.
Utilizarea aerului comprimat activând supapele de control ale aspersorului din programator/regulator cu program:
- Oprește supapa de închidere a aspersorului principal. ( A )
- Eliberează presiunea apei de pe linia principală, activând un circuit sau o zonă din programatorul tău. Activează circuitul cel mai îndepărtat de conexiunea de aer înainte de introducerea aerului în conducte.
- Atașează furtunul compresorului la adaptorul de evacuare. (C)
- Setează supapa de reglare a presiunii pe compresor la 4 bari.
- Pornește compresorul. Crește treptat fluxul de aer până când capetele aspersoarelor se pornesc. Cantitatea de debit sau volum necesară va depinde de lungimea conductei și a numărului capetelor aspersoarelor.
- Căldura constantă din aerul comprimat poate deteriora țeava și alte componente. Nu încărca mai mult de 2 minute un circuit. Comută la o altă stație sau zonă, avansând temporizatorul la următorul circuit. Nu opri programatorul în niciun moment al acestei operațiuni până când compresorul nu este oprit.
- Pentru a asigura drenarea adecvată a liniilor sistemului de irigare, repetă ciclul de două sau mai multe ori, activând fiecare zonă din regulatorul cu program, până când nu apare altceva decât o ceață fină din capete. Multe aspersoare care utilizează roți dințate din plastic în mecanismele lor de acționare folosesc apa pentru lubrifiere și răcire. Dacă unui circuit i se permite să ruleze aer pentru perioade lungi de timp există un risc semnificativ de deteriorare a mecanismului de acționare al aspersorului.
- După încărcarea tuturor zonelor, lasă o singură zonă în funcție și scade treptat fluxul de aer, iar apoi oprește de tot compresorul.
- Deconectează compresorul de la adaptorul sistemului principal de aspersoare.
- Setează programatorul pe „Dezactivat”/ ”Oprit”.
Utilizarea aerului comprimat activând supapele de control ale aspersorului manual
(Această secțiune este dedicată sistemului de irigare care nu are supape de control electrice)
- Închide supapa principală de oprire a aspersorului. ( A )
- Eliberează presiunea apei pe linia principală deschizând încet mânerul uneia dintre supapele de control ale zonei de irigare.
- Atașează furtunul compresorului la adaptorul de suflare. (C)
- Setează supapa de reglare a presiunii pe compresor la 4 bari.
- Pornește stația de irigații pe care dorești să o golești de apă.
- Pornește compresorul. Crește treptat fluxul de aer din valva de debit a compresorului (nu de la supapa de control a aspersorului) până când apar capetele aspersorului. Cantitatea de debit sau volum necesară va depinde de lungimea conductei și numărul de capete.
- Căldura susținută din aerul comprimat poate deteriora țeava și alte componente. Nu acționa asupra niciunui circuit mai mult de 2 minute o dată.
- După 2 minute, oprește compresorul și lasă tot aerul să se sufle din rezervorul compresorului și din sistemul de aspersoare.
- Pornește următoarea supapă de reglaj pe care dorești să o sufli cu aer comprimat.
- Oprește ultima supapă de reglaj pe care tocmai ai suflat-o.
- Repetată pașii de la 5 la 10 până când ai finalizat 2 sau mai multe cicluri de suflare pe zonă. Ar trebui să existe o ceață fină care iese din fiecare stație de irigație dacă procedura a avut succes. Repetă procedura după cum este necesar.
- Oprește compresorul. Lasă aerul din rezervorul de stocare sau din componentele de irigare să se risipească înainte de a te apropia de furtunul de aer sau de supape.
- Deconectează compresorul de la adaptorul sistemului principal al sprinklerelor.
Cum se golesc de apă componentele sistemului?
SUPAPELE: Drenajul gravitațional al sistemului nu va elimina apa captată în interiorul supapelor. Activarea supapelor manual sau electric din temporizator nu este suficientă pentru a scurge complet apa. Supapele care nu sunt suflate cu aer trebuie să urmeze această procedură:
Orice stil de diafragmă trebuie demontat și drenat. Scoate capacul, solenoidul și ansamblul diafragmei și îndepărtează cu un șervețel sau burete apa, apoi reasamblează. Lasă solenoidul în poziție deschisă pentru iarnă. Supapele cu mecanism de acționare, necesită îndepărtarea ansamblului tijei și solenoidului. Verifică dacă există apă în conductă. Supapele manuale pot fi lăsate pur și simplu în poziție deschisă pentru iarnă. Supapele care au fost golite de apă folosind metoda de suflare cu aerul comprimat nu necesită demontare.
Lasă supapele în poziția de deschidere manuală pentru a preveni posibila creștere a presiunii în timpul iernii. Acest lucru se realizează prin rotirea șurubului de purjare sau a solenoidului în sens invers acelor de ceasornic, în poziția deschisă.
CAPETELE ASPERSOARELOR: dacă sistemul de irigare pe care îl deții utilizează supape de scurgere automate instalate corect în punctul de jos al sistemului, circuitele de aspersoare se vor scurge automat de fiecare dată când sistemul este oprit. Acesta ar trebui să scurgă apa și din capetele aspersoarelor. Unele aspersoare au orificii de admisie atât laterale, cât și inferioare. Dacă folosești orificiul lateral, instalează o supapă de scurgere pe intrarea inferioară pentru a preveni înghețarea carcasei. Capetele de aspersoare care conțin supape de reținere încorporate necesită dezasamblare sau trebuie suflate cu aer pentru a realiza o golire a apei eficientă. Aceste tipuri de capete se găsesc de obicei numai pe instalațiile comerciale. Sprinklerele care au fost suflate cu aer, în general, nu necesită tratament suplimentar.
PROGRAMATORUL/ TEMPORIZATORUL DE IRIGAȚII: În funcție de modelul pe care îl deții, sistemele care utilizează o pompă de apă necesită o atenție specială. De aceea sunt disponibile diverse metode pe care le poți aborda. Ia-le în calcul pe toate și apoi decide care este cea mai potrivită pentru situația în care te afli:
- Dacă sistemul tău de aspersoare nu are o pompă de apă și programatorul are un comutator de pornire / oprire mecanic: Rotește temporizatorul în poziția „OPRIT”. Lasă temporizatorul conectat. Programul pe care l-ai setat va rămâne intact. La modele electronice poți lăsa bateria de rezervă conectată. Părăsirea programatorului conectat păstrează puțină căldură în interiorul aparatului, evitând condensul care ar putea fi dăunător pentru placa de circuit.
- Dacă sistemul de aspersoare nu are o pompă de apă și temporizatorul electronic digital are doar o „tastatură”: apasă tasta „SISTEM / OPRIT” sau „AUTO / OPRIT”. Aceasta va opri sistemul, lăsând programul în memorie. O singură unitate intermitentă pe afișaj indică faptul că sistemul este întrerupt, aceasta fiind confirmarea vizuală. ATENȚIE! O supratensiune sau o întrerupere prelungită a curentului ar putea determina temporizatorul să se reseteze la modul automat și poate trimite un semnal către supapele de reglare sau către pompă să pornească. Acest lucru nu va afecta supapele, dar ar putea afecta grav pompa de rulare "uscată".
- Dacă sistemul de aspersoare are o pompă de apă și temporizatorul/programatorul este un model digital electronic sau mecanic de interior: deconectează temporizatorul. Modelele de interior au un cablu de alimentare atașat la un transformator. Deconectează transformatorul de la sursa de alimentare. Transformatorul este o cutie mică neagră, care este de obicei caldă sau fierbinte la atingere. Ai grijă când atingi transformatorul fierbinte, poate provoca arsuri! Folosește mănuși pentru a-ți proteja mâinile. După ce ai deconectat transformatorul scoate bateria de rezervă (în cazul modelelor digitale) pentru a preveni descărcarea ei în timpul iernii. Această metodă va șterge însă programul de pe modele digitale și va trebui să reprogramezi temporizatorul în primăvara viitoare.
Protejează robinetele și furtunurile aflate la exterior
Ar trebui să oprești și alimentarea cu apă la toate bateriile exterioare în timpul sezonului de iarnă. Îndepărtează și scurge toate furtunurile de grădină atașate la robinetele exterioare, astfel încât să eviți posibilele daune care pot apărea din cauza înghețului. În plus, oprește supapele acestor robinete și lasă robinetul în poziția deschisă. Dacă supapa de închidere a apei are o supapă de purjare sau similară, deschide-o pentru ca restul de apă rămasă pe conductă să se poată scurge în totalitate. Această metodă permite ca toată apa dintre supapa de închidere și robinetul exterior să se scurgă complet, reducând șansele de deteriorare prin îngheț.
Acum că misiunea de pregătire a sistemului de irigare pentru iarnă a fost îndeplinită, te poți relaxa în anotimpul geros, fără a avea grija înghețării conductelor, pompelor, capetelor de aspersoare sau a supapelor.
Ai pregătit sistemul pentru iarnă? Povestește-ne și nouă despre experiența ta cu sistemele de irigații. Împărtășește informații sau cere sfaturi și altor iubitori de gazon. Alătură-te și tu Comunității Gazonul!