cârtițe

Cum faci un dispozitiv anti-cârtițe?

Morișcă de vânt din lemn, cu o figurină care aleargă alături de un câine, acționată de paletele rotative

🌿 Cârtițele îți distrug gazonul? Construiește un dispozitiv anti-cârtițe ingenios , simplu și eficient, inspirat de fermierii americani! 🛠️✨

Dacă te confrunți cu cârtițele în grădină , soluția nu trebuie să fie costisitoare! Află cum să construiești un dispozitiv anti-cârtițe sub formă de morișcă din lemn , care propagă vibrații prin sol și le alungă eficient. Pe lângă rolul funcțional, acest proiect DIY adaugă și un element decorativ grădinii tale. Descoperă materialele necesare, pașii de construcție și cum să amplasezi corect dispozitivul pentru protecție maximă! 🏡🔧

Dacă ești un împătimit al grădinăritului, probabil ai aflat deja ce pagube pot produce unele cârtițe. Cu siguranță te-ai întrebat cum le poți alunga și ce dispozitive anti-cârtițe ai la dispoziție. Fiind mamifere care se plimbă sub pământ zi și noapte, ele pot distruge de multe ori, în goana după hrană, rădăcinile legumelor sau fructelor. Dacă ești un iubitor al gazonului și nu ai luat în calcul protecția împotriva cârtițelor înainte de amenajarea grădinii, atunci fie ai avut deja, fie e posibil să ai de-a face cu cârtițele mai devreme sau mai târziu.

De ce ai nevoie de un dispozitiv împotriva cârtițelor?

Având în vedere că aceste blănoase mamifere sunt protejate de lege în România, ai la dispoziție un număr limitat de soluții pe care le poți încerca. Printre ele se numără metodele cu uleiuri mirositoare (ulei de castor) care au ca scop alungarea cârtițelor, plasele sau gardurile anti-cârtițe care le blochează accesul, ori capcanele care le capturează și îți oferă ocazia să le dai drumul în siguranță, într-o zonă naturală în care să prospere fără să creeze pagube grădinilor. Nu îți pierde speranța dacă ai trecut prin mai multe opțiuni și încă nu ai reușit să scapi de ele. În articolul de azi îți propunem o soluție cât se poate de interesantă care te va pune pe gânduri și pe treabă, iar pe cârtițe le va pune pe fugă.

Soluția anti-cârtițe vine tocmai de la fermierii americani care, cu ajutorul creativității și a curenților de aer, au inventat așa numitele ”whirligigs”. În traducere, este vorba despre moriști (Fig. 1). Ingenios, nu? Cum ar putea o morișcă să rezolve problema, când anumite aparate cu ultrasunete, foarte scumpe, nu reușesc să facă față? Explicația este simplă: aparatele pe care le găsești pe piață în acest moment, deși foarte costisitoare, nu ajung în pământ la o adâncime suficient de mare încât să alunge cârtițele.

O cârtiță poate săpa până la un metru adâncime, iar la acel nivel subteran nu prea o afectează gadgeturile moderne. De aceea, metodele tradiționale care folosesc ingeniozitatea și puterea naturii sunt uneori cele mai bune soluții. Așadar, o morișcă anti-cârtițe poate fi salvarea gazonului tău. Mai mult, vei descoperi o activitate relaxantă, deloc costisitoare, dar în special prietenoasă cu natura. Testeaz-o, bucură-te de rezultate și ajută-i apoi și pe alții să rezolve probleme cârtițelor din gazon. Și cine știe poate chiar vei deveni maestru în această activitate și vei putea avea propria afacere.

“Morișca” pe care ți-o propunem nu este varianta clasică la care poate te gândești, ci este o mică piesă de artă pe care să o adaugi grădinii tale. Pe lângă eficiența sa crescută, aspectul acestui dispozitiv va îmbunătăți estetica spațiului verde. O soluție alternativă ar fi o morișcă realizată dintr-un PET, dar eficacitatea acesteia este scăzută. Fiind realizată din plastic ușor, raza de propagare a vibrației este mult mai mică. Pe de altă parte, morișca din lemn propagă sunetul mai departe, și oferă protecție crescută împotriva cârtițelor. Iar dintre un PET și o MORIȘCĂ, la capitolul frumusețe, câștigă detașat dispozitivul din lemn. Acest proiect îți dă ocazia să descoperi ceva nou, să-ți pui mâinile la treabă și la final să te feliciți pentru creativitatea și munca depusă!

Dacă nu te-ai convins că poți face asta, atunci, gândește-te: poate cunoști pe cineva care se pricepe bine la lucru manual și are și ustensilele necesare. Poate găsești pe rețele de socializare oameni, artiști chiar și tâmplari care te pot ajuta cu ideea ta. Important este să nu renunți, dacă ai tras concluzia că ar fi dificil să faci asta pe cont propriu. Prin urmare, dacă nu vei fi tu creatorul acestui dispozitiv, te încurajez să împărtășești acest material persoanei sau persoanelor care vor lua parte la acest mini proiect.

Dacă ești dornic să lucrezi cu mâinile în aer liber, ești nerăbdător să îți salvezi gazonul prin propria ta muncă și să te mândrești cu un dispozitiv simplu împotriva cârtițelor, dar cât se poate de ingenios, apucă-te de treabă imediat.

Să trecem, deci, la fapte.

Instrucțiuni ilustrate pentru realizarea unei moriști clasice din hârtie

Materiale și unelte:

Cea mai frumoasă parte a moriștilor este că sunt simplu de făcut, iar materialele folosite nu sunt deloc costisitoare. Vei avea nevoie de:

Unelte de bază:

  1. Fierăstrău:
    a. pentru lemn
    b. pentru metal
  2. Bormașină
  3. Instrument de sculptat sau un cuțitaș
  4. Clește de tăiat sârma
  5. Ciocan
  6. Șurubelniță
  7. Pilă de lemn (sau metalică)
  8. Șmirghel
  9. Șuruburi, cuie
  10. Tijă metalică pentru pivot
  11. Pensulă pentru vopsit

Soclu:

Îți recomandăm ca pe durata construcției moriștii să folosești un soclu. Acesta va susține corpul moriștii în poziția potrivită și îți va ușura munca. De asemenea, va proteja elicele și alte elemente atașabile construcției. Mărimea unui soclu trebuie să fie direct proporțională cu dimensiunile și greutatea moriștii pe care o vei construi. O regulă simplă de care să ții cont când vine vorba de acest lucru: mai bine mai mare decât mai mică. În figura de mai jos poți observa 3 exemple din care te poți inspira. Nu ezita să-ți construiești propriul soclu - modele din Fig. 2 sunt orientative.

Diagramă explicativă a diferitelor tipuri de socluri pentru montare

Soclul A:

  • bază de 6,5 mm grosime și măsoară 10 x 13 cm,
  • stâlpul de susținere măsoară 3 x 3 x 13 cm
  • cui de 8 cm lungime cu capul tăiat

Soclul B:

  • bază de 2 x 15 x 15 cm
  • stâlpul de susținere cilindric de 13 cm
  • cui de 8 cm lungime cu capul tăiat

Soclul C:

  • bază de 5 x 20 x 20 cm
  • cui de 11 cm fără cap

Soclurile ajută foarte mult la susținere, ele fiind un bun suport și pentru etapa de vopsire a moriștilor.

Ventilator sau uscător de păr

Ventilatorul nu este un element esențial în construcția unei moriști, dar cu siguranță te va ajuta să-ți dai seama dacă elicele montate funcționează corect. Poți folosi și un uscător de păr, întrucât puterea de ventilare nu trebuie să fie foarte mare. Elicele ar trebui să se miște și la cea mai subtilă mișcare a aerului.

Modelul moriștii și macheta

Există multe variante de modele pentru moriști din care să alegi, dar pentru acest articol vom continua cu modele de păsări (Fig. 3) care îți vor popula grădina și te vor ajuta să combați cârtițele în mod eficient.

Acestea pot fi desenate sau printate în mărime naturală. Asigură-te că ai la îndemână și câteva bucăți de carton pe care să le folosești pentru a face macheta după care vei tăia lemnul. Odată decupat cartonul sub forma dorită, vei avea referință pentru data viitoare când vei dori să construiești o altă morișcă în această formă.

Schiță tehnică a unei moriști în formă de pasăre

Modelul cu aripi

 Diagramă care arată direcția de mișcare a aripilor unei moriști în formă de pasăre

În acest proiect vom folosi modelul moriștii cu aripi. Dispozitivul va avea 2 elice identice, balansate, care se vor roti în direcții opuse odată declanșate de bătaia vântului ( Fig. 4 ). Elicele susțin și echilibrează corpul în timp ce creează o mișcare realistă de bătaie a aripilor. Modelul cu aripi poate fi folosit la numeroase alte creaturi precum dragoni, dinozauri sau alte forme înaripate care să fie atât pe placul copiilor, cât și al adulților.

Ilustrația pe care o propunem aici este cea a Pițigoiului albastru. Poți folosi alte ilustrații, reale sau imaginare, iar ca sursă de inspirație pot să servească fotografii ale păsărilor existente în România. Dimensiunea machetei este alegerea ta, dar pentru mai multă naturalețe îți recomandăm să folosești dimensiunile reale ale păsărilor. Pe de altă parte, dacă îți dorești ca dispozitivul să iasă în evidență pe gazon, poți să adaptezi și să faci macheta conform propriilor dorințe.

Construcția

Toate moriștile-păsări trebuie să ”zboare” oblic pe direcția vântului, de aceea elicele (aripile) trebuie să fie orientate în unghiul potrivit trecerii aerului. Pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie realizată o relație potrivită între pivot și centrul de rotație.

Pașii construcției

Alegerea modelului și lemnului

Primul pas în a începe construcția este să alegi modelul pe care îl vei folosi și alegerea tipului de lemn. Pentru acest proiect am ales modelul Pițigoiului albastru (Fig. 5) .Orice tip de lemn poate fi utilizat pentru a crea morișca, atât timp cât este în stare bună și nu este putrezit. Poți să folosești orice bucată de lemn ai la îndemână, dar poți și să achiziționezi o bucată de lemn special pentru morișcă

Decuparea materialului și tăierea lemnului

După ce ai desenat și printat modelul (cel de din articol sau cel creat de tine), decupează hârtia și folosește decupajul pentru a trasa conturul elementelor pe lemn. După ce ai realizat și acest pas, taie lemnul după contur cu ajutorul fierăstrăului.

 Plan tehnic pentru realizarea unei moriști în formă de pițigoi albastru

Datul găurilor

Un pas important în realizarea acestei moriști este să determini punctele prin care se va realiza asamblarea. Pentru a face asta regulile sunt destul de simple:

Corpul: La baza corpului trebuie să determini unde va fi punctul pivotului. Punctul pivotului este punctul prin care va trece tija metalică ce va oferi susținere construcției, iar de cele mai multe ori se află la jumătatea lungimii. Marchează întâi cu creionul punctul, apoi fă o gaură de cca. 5 mm diametru și 25 mm adâncime.

Baza aripilor: Marchează cu un creion punctul de centru. Fă o gaură prin care va trece șurubul de 3,5 mm.

Elicele (aripile): Marchează mijlocul cu creionul. Dă o gaură prin care va trece șurubul de 3,5 mm.

Șlefuirea

După ce ai tăiat și ai dat găuri este momentul să șlefuiești cu grijă toate elementele moriștii.

Vopsirea

După ce ai șlefuit, trasează cu un creion liniile ce delimitează culorile corpului – astfel vei avea un control mai mare când vei aplica vopseaua. După ce ai organizat culorile, este timpul să vopsești elementele fie natural, fie în culorile preferate, iar aici poți să îi implici și pe cei mici. Recomandăm să folosești o vopsea rezistentă la ploi și ninsori. De asemenea, folosește două straturi în loc de unul pentru a asigura rezistența culorilor un timp îndelungat.

Asamblarea

După ce vopseaua s-a uscat, este timpul pentru asamblare, iar aici folosește soclul pentru susținere. Dacă ai optat să nu faci un soclu, atunci inserează pivotul în gaura pe care ai făcut-o în corp și apoi în pământ, într-o zonă care a fost afectată de cârtițe în trecut. Dacă nu te-ai confruntat cu această problemă până acum, alege o locație în care morișca să devină parte din peisaj. În cazul în care grădina ocupă o suprafața foarte extinsă, este recomandat să faci mai multe moriști pe care să le plasezi strategic pentru o acoperire mai bună. Prin tija metalică vor trece vibrațiile care vor ține la depărtare cârtițele. Pentru rezultate cât mai bune, folosește o tijă care poate intra în pământ până la 1 m adâncime.

Folosește un lipici special pentru lemn și lipește baza aripilor în centrul corpului păsării. Înainte să atașezi aripile (elicele), asigură-te că acestea se vor mișca în sens opus. Folosește Fig. 6 ca reper și privește dispozitivul din față: observă dacă elicele formează forma unui V . Folosește apoi șurubul de 3,5 mm și 30 mm lungime pentru a-l trece prin șaibă de 3,5 mm, elice și altă șaibă. Fă la fel și cu cealaltă parte a păsării. Urmărește Fig. 7 pentru o reprezentare vizuală.

oziția în V a elicelor, arătând un unghi specific pentru montarea acestora pe corpul moriștii

FĂ TESTUL!
Dacă nu bate deloc vântul, folosește un ventilator sau un uscător de păr pentru a vedea dacă elicele se învârt cum trebuie.

Recomandări:
→ Ai reușit? Scrie-ne un mesaj sau un email la contact@gazonul.ro în caz că ai întâmpinat orice fel de dificultăți și noi te vom ajuta. Vrei să afli mai multe despre aceste moriști? Noi am folosit ca sursă de inspirație cartea ”Easy to Make Whirligigs” scrisă de Anders S. Lunde și ți-o recomandăm și ție în caz că vrei o provocare cu modele mai complexe și mai diverse. De asemenea, pentru mai multă diversitatea ți-am pregătit mai jos încă două modele de păsări Mugurar și Pupăza pe care le poți printa.

Schiță pentru construirea unui dispozitiv anti-cârtițe în formă de pupăză și mugurar

Modele de păsări

Pentru mai multă creativitate mai jos ai încă două modele de păsări Mugurar și Pupăza. Acestea se pot printa.

Mugurar

Model mugurar dispozitiv anticartita

Pupăza

Model pupaza dispozitiv anticartita

Acum știi cum să faci un dispozitiv pentru combaterea cârtițelor din gazon! Dacă ai încercat acest proiect, povestește-ne și nouă experiența ta. Împărtășește eforturile tale cu ceilalți iubitori ai gazonului în Comunitatea Gazonul!

Spor la proiectat și grădinărit!

Gazonul

Autor: Gazonul

Gazon rulou, semințe, fertilizanți, echipamente, servicii de amenajare, întreținere, recondiționare. Descoperă produsele și serviciile de care ai nevoie pentru proiectele tale de amenajare și întreținere spații verzi.

Te-ar putea interesa

Decor de Paște cu ouă roșii
 O scenă rustică de Crăciun, cu un brad minimalist realizat din crenguțe și ornamente din ceramică albă