amenajare grădini

În salvarea grădinilor ponosite

Gard viu tuns artistic în formă de inimă

Grădina ta e un haos? 🌿 Transform-o într-un colț de rai cu un plan simplu și eficient! Descoperă pașii esențiali pentru restaurare.

O grădină neglijată poate părea copleșitoare, dar cu un plan bine pus la punct, restaurarea devine un proces organizat și plăcut. În acest articol descoperi pașii esențiali pentru reabilitarea grădinii: de la evaluarea vegetației și curățenie, până la refacerea gazonului și alegerea plantelor potrivite. Vei afla cum să îți menții grădina îngrijită pe termen lung, transformând-o într-un spațiu relaxant și plin de viață. 🌱

Pentru ca o grădină să devină un spațiu neprimitor este nevoie doar de amânarea sau stoparea efectuării lucrărilor de întreținere a plantelor și a gazonului, respectiv de transformarea ei într-un loc de depozitare.

Fie că te-ai mutat de curând într-o casă care dispune de o grădină neîngrijită, fie că nu te-ai mai ocupat în ultimele luni de exteriorul locuinței, proiectul de restaurare îți poate părea o sarcină greu de început și de parcurs.

De aceea, venim în întâmpinarea ta cu câteva recomandări, care vor face procesul de restaurare plăcut. Peisajul ușor neprimitor te poate descuraja. Dar motivația ta va fi constant rezultatul final – o grădină aspectuoasă.

Foarte util îți va fi un plan bine pus la punct, în baza căruia să acționezi:

Înarmează-te cu răbdare

Ai răbdare cu tine și cu grădina ta!

Acționează doar după ce ai alcătuit un plan de lucru și, eventual, după ce ai solicitat recomandările unui specialist.

Va trebui să dai dovadă de răbdare și în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea vegetației, pe măsură ce te ocupi de fiecare parte a grădinii tale.

Dacă nu intenționezi să diversifici plantele în grădină, ci dorești doar să instalezi gazon și să creezi o zonă de relaxare (amenajarea cu masă grădină , scaune grădină ), atunci informează-te cu privire la variantele de instalare pentru gazon: semințe gazon, gazon rulou.

Mai apoi, te poți orienta și către plantarea florilor, pentru completarea peisajului.

Optează pentru varietăți de flori de grădină  care nu sunt pretențioase, rezistă mai mulți ani, fără să necesite lucrări de mentenanță complexe.

Grădinar purtând mănuși albastre, plantând un răsad verde într-un ghiveci

Fă-ți un plan

Privește cu atenție întreaga grădină: ce vegetație există, care este aspectul gazonului, ce obiecte sunt depozitate inutil.

Alcătuiește o listă cu elementele care îți plac și cu cele care îți displac.

Dacă este cazul, hotărăște ce plante rămân și care sunt îndepărtate, precum și ce tipuri noi vei adăuga.

Alte aspecte de notat se referă la stabilirea tipurilor de lucrări de reablitare de care te poți ocupa personal și identificarea celor pentru care este nevoie de ajutor specializat.

În cadrul etapei de planificare, poți alege inclusiv o temă, dacă ai de gând să investești în decorul grădinii.

Astfel, poți opta pentru un stil predominant, culoarea pieselor de mobilier grădină , vei decide dacă vor exista pavele, o punte din lemn, un balansoar grădină , ghivece cu flori și alte obiecte decorative specifice.

Planificarea în detaliu îți permite și să estimezi un buget și cât se poate acesta extinde, la nevoie.

Set de mobilier din ratan cu fotolii, canapea și masă de sticlă, așezat pe un gazon verde, într-o grădină elegantă

Pregătește-ți uneltele

Transformarea grădinii nu poate fi realizată fără uneltele potrivite.

Următoarele articole sunt considerate esențiale pentru activitatea grădinarului: foarfecă de tuns arbuștii, mașină de tuns iarba, instrument pentru scoaterea rădăcinilor, pompă de stropit pomii, briceag pentru plante.

Bineînțeles, există numeroase tipuri de dispozitive și echipamente concepute pentru efectuarea diverselor lucrări de întreținere.

Alege-le pe cele care îți vor fi folos, investind doar în echipamentele folosite pe termen lung.

Trebuie să iei în considerare și faptul că, într-o grădină ponosită, nu doar vegetația poate avea de suferit, ci și solul.

Testarea oferă informații prețioase despre sănătatea generală a solului, identificarea pH-ului, nivelul de fertilitate, nutrienții de care are nevoie.

Rezultatele sunt un indicator al stării actuale a solului, reprezentând și un punct de plecare pentru reabilitarea lui.

Efectuarea testelor solului este recomandată anual, cu atât mai mult într-o grădină neglijată.

Curăță și eliberează zona

Curăță pământul de plantele uscate, eliberează spațiul de toate obiectele pe care nu le folosești.

Cu toate acestea, nu te grăbi să înlături toate plantele, cum sunt, spre exemplu, cele cățărătoare.

Deseori, se întâmplă ca la venirea sezonului cald, să își revină.

Odată organizat totul, îți va fi mult mai ușor să începi lucrările de restaurare.

Bărbat purtând mănuși și cămașă în carouri, folosind foarfecă de grădinărit pentru tunderea gardului viu

Lucrează metodic

Concentrează-te pe a lucra pas cu pas, vei obține îmbunătățiri vizibile, care te vor încuraja să continui proiectul.

Chiar și cei care iubesc grădinăritul pot întâmpina dificultăți dacă nu își organizează inteligent etapele și activitățile de reabilitare.

Ce mai poate fi recuperat? Pregătește-ți ustensilele și hai la treabă!

În timpul procesului de restaurare, asigură-te că salvezi și revigorezi vegetația existentă.

Dacă există arbori, pomi fructiferi sau arbuști, va trebui să îi cureți: o toaletare este exact ce au nevoie. La venirea primăverii, în cazul în care nu sunt devitalizați (mai ales în cazul pomilor tineri), îți vor oferi umbră și îți vor înfrumuseța grădina.

Evaluarea vegetației existente - în ce stare se află gazonul?

Indiferent care este modelul de grădină pe care îl vizualizezi, un gazon superb este marca unei grădini îngrijite.

În funcție de aspectul gazonului și conform rezultatelor analizei solului, îți poți da seama rapid de starea în care acesta se află.

Totodată, aceste concluzii te ajută să identifici soluția optimă pentru împrospătarea gazonului.

Vizualizează următorul video, pentru a-ți face o idee despre ce înseamnă să reabilitezi gazonul într-o grădină în care lucrările de întreținere au fost realizate la minim și au fost lăsate buruienile să se instaleze pe o perioadă mai îndelungată:

Menținerea grădinii restaurate

Odată ce ți-ai dus proiectul la bun sfârșit, te vei putea bucura de oaza ta de relax.

Atât eforturile depuse, cât și resursele investite, trebuie să reprezinte motivația principală pentru menținerea grădinii.

Cele mai importante acțiuni sunt și cele mai simple: efectuarea lucrărilor de întreținere conform fiecărui anotimp, irigarea, eliminarea buruienilor, curățarea periodică, evitarea transformării curții într-un spațiu de depozitare.

În cazul în care te confrunți cu boli ale gazonului, dăunători și alte probleme la nivel de sol, nu ezita să soliciți serviciile profesioniștilor în domeniu.

Recomandări:
→ Explorează și celelalte articole de pe blogul nostru unde găsești informații utile atât pentru grădinarii începători, cât și pentru cei experimentați: Totul Despre Gazon

Hai să rămânem conectați!
→ Postăm constant și conținut relevant pe canalul nostru YouTube, așa că te invităm să te abonezi pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi sfaturi și recomandări.
→ Ne găsești și pe Facebook și Instagram, unde suntem mereu gata să te ajutăm cu idei și sfaturi pentru reamenajarea grădinii tale.

Gazonul

Autor: Gazonul

Gazon rulou, semințe, fertilizanți, echipamente, servicii de amenajare, întreținere, recondiționare. Descoperă produsele și serviciile de care ai nevoie pentru proiectele tale de amenajare și întreținere spații verzi.

Te-ar putea interesa

Grădină amenajată natural cu alee de piatră