ArbuștiOrnamentali

Tuia – când și cum se realizează toaletarea?

Grădinar tundând un arbust de tuia cu o foarfecă telescopică pentru a menține o formă uniformă și o creștere sănătoasă.

🌿 Când și cum se toaletează corect tuia? Descoperă recomandările esențiale pentru a menține arborii sănătoși și frumoși tot anul! ✂️✨

✂️ Toaletarea tuia este esențială pentru un aspect îngrijit și o creștere sănătoasă! Află când și cum să efectuezi corect tăierile , fără a afecta dezvoltarea plantei. 🌱 Evită greșelile comune, folosește uneltele potrivite și urmează recomandările pentru întreținere optimă . Aplică sfaturile noastre și menține frumusețea gardului viu sau a arborilor decorativi! 🌳

O alegere populară în proiectele de amenajare a grădinilor, arborii și arbuștii tuia variază în funcție de culoare, dimensiune, formă, fiind utilizați ca element singular în decorul grădinii sau pentru a alcătui un gard viu. Adăugând și că se deosebesc de alte specii prin adaptabilitate la condițiile de mediu din diferitele zone ale țării, dar și că se întrețin ușor și conferă un efect aparte grădinilor, este astfel justificat faptul că sunt prezenți în numeroase proiecte de amenajare.  

Prim-plan cu ramuri dese de tuia verde, un arbust decorativ ideal pentru gard viu și amenajări peisagistice.

Dacă vrei să înveți mai multe despre cum se plantează tuia și cum să ai grijă de această specie, parcurge și articolul despre plantarea și întreținerea speciei tuiaÎn cele ce urmează, vei citi recomandările generale pentru a toaleta tuia într-o manieră corectă, precum și ce este de evitat, pentru a avea arbori sănătoși, mult timp de acum înainte. 

TUIA - RECOMANDĂRI GENERALE DE TOALETARE

Să înveți când să realizezi toaletarea este la fel de important ca a ști când se plantează tuia, care este regimul de irigare sau cum să aplici un îngrășământ pentru tuia sau unul special conceput pentru conifere. 

Stabilește care este scopul tău atunci când toaletezi: toaletare periodică sau toaletare de menținere a formei. 

Tăierile periodice (toaletarea de primăvară,  toaletarea de toamnă) se efectuează într-un interval recomandat și au rolul de a regenera și curăța planta, în timp ce toaletarea de întreținere este efectuată pentru a menține o anumită formă. Aceasta din urmă, mai ales în cazul gardurilor vii, are rol estetic și constă în tăieri de întreținere superficiale, dar mai frecvente.  

Grădinar tundând un arbust de tuia într-un ghiveci mare, folosind un trimmer electric pentru o formă estetică și compactă.

Odată ce ai clarificat nevoile pe care le au arborii tuia din grădina ta și cum se aliniază acestea și la preferințele tale, poți identifica momentul oportun pentru realizarea tăierilor.  

Asigură-te că ai uneltele potrivite înainte de a începe toaletarea

În funcție de specia și numărul de arbuști și arbori pe care îi ai în curte, vei avea nevoie de câteva unelte de toaletare: o foarfecă de grădină, un fierăstrău și un trimmer electric pentru gardul sunt de ajuns pentru a îngriji tuia.  

Grădinar folosind un trimmer electric pentru tunderea precisă a unui arbust de tuia, menținând forma compactă a gardului viu.

Bineînțeles, recomandăm să porți întotdeauna și echipament de protecție în timpul toaletării: mănuși de protecție, ochelari de protecție, cască de protecție (mai ales dacă toaletezi arbori tuia înalți). 

Întreținerea uneltelor de toaletare este importantă pentru a menține sănătoase plantele. Curăță-le și dezinfectează-le înainte și după fiecare utilizare, astfel încât să nu îmbolnăvești planta. Taie ramurile mici cu o foarfecă de grădină și pe cele cu grosime mai mare cu fierăstrău. 

Găsești pe blogul nostru un articol detaliat despre uneltele care nu trebuie să-ți lipsească pentru toaletări corecte și plante sănătoase tot anul. 

Curăță tuia de porțiunile moarte (ramuri uscate)

Nu aștepta până când în care este planificată toaletarea periodică; este esențial să cureți tuia de porțiunile uscate de îndată ce le observi. Este important să determini și cauza porțiunilor uscate la tuia . În cazul bolilor și dăunătorilor, poți stopa astfel extinderea acestora, iar atunci când planta s-a uscat, curățarea încurajează noile creșteri.  

Ramuri de tuia cu vârfuri uscate și îngălbenite, semn al unui posibil atac fungic sau al unor probleme de udare și întreținere.

Nu tăia mai mult de 30% din frunziș

De regulă, să nu tai mai mult de 30% din frunziș sau coroană este o recomandare pentru toți arborii. Planta are nevoie de ramurile principale pentru a se putea regenera. Concentrează-te pe tăierea ramurilor tinere, verzi și toaletează tuia pe secțiuni, pentru a evita tăierea agresivă. 

Dacă plantele tale sunt uscate sau bolnave și nu ai găsit cauzele porțiunilor maro care au apărut, solicită ajutorul unui specialist. Este posibil să fie nevoie de toaletare în profunzime și aplicarea tratamentului corespunzător pentru ca planta să fie salvată sau se poate întâmpla să fie afectată total și să nu o mai poți trata.  

CE TREBUIE EVITAT LA TOALETAREA ARBUȘTILOR ȘI ARBORILOR TUIA?

În cazul în care te numeri printre norocoșii cu plante perfect sănătoase, rămâne să înveți să tunzi corect tuia: nu tăia părțile lemnoase și nici zone cu muguri și evită să tai un procent mare din coroană, indiferent că vorbim de tuia de dimensiuni mari sau de arbuști decorativi de dimensiuni mici.  

Grădinar tundând un arbust tânăr de tuia cu o foarfecă manuală pentru a stimula creșterea densă și sănătoasă.

Astfel, în fruntea listei cu ce trebuie evitat atunci când toaletezi tuia se află următoarea regulă: nu efectua tăieri agresive. În ceea ce privește specia tuia, cât timp alegi arborele potrivit în locul propice lui, nu va fi nevoie decât de toaletări de întreținere a formei, tăieri periodice, superficiale. 

De asemenea, nu tăia ramurile orizontale decât dacă au fost afectate de boli și dăunători; acestea sunt parte integrantă a structurii, formei și susținerii plantei. 

Respectă întotdeauna perioada recomandată de toaletare – aceste informații îți vor fi furnizate și de persoanele care comercializează plante sau de către cei care le plantează, dacă optezi pentru amenajarea grădinii cu ajutorul unui peisagist. Nu ezita să soliciți toate informațiile de care ai nevoie pentru a întreține plantele atunci când le cumperi pentru decorul curții tale. 

De regulă, coniferele se toaletează rar (o dată pe an): cele cu ace (brad, molid etc) se curăța la începutul primăverii, până apar acele noi, iar speciile tuia, chiparoșii sau ienuperii necesită toaletare când plantele nu sunt în perioada de creștere activă (vara). 

În final, asigură-te că uneltele pe care le folosești sunt stare bună și sunt dezinfectate înainte de a începe tăierile. Un aspect rar luat în considerare, dar deosebit de relevant în ceea ce privește sănătatea plantelor: învață să păstrezi în stare optimă uneltele folosite când efectuezi regimul de întreținere.  

Pentru conținut diversificat privind întreținerea grădinii, te poți conecta cu noi pe grupul de  Facebook Gazonul și pe Instagram.  

Dacă vrei să afli lucruri noi despre îngrijirea plantelor ornamentale, verifică și celelalte articole de pe blog și abonează-te la canalul nostru YouTube, unde vei găsi mereu informații utile pentru a te perfecționa în întreținerea gazonului.  

Gazonul

Autor: Gazonul

Gazon rulou, semințe, fertilizanți, echipamente, servicii de amenajare, întreținere, recondiționare. Descoperă produsele și serviciile de care ai nevoie pentru proiectele tale de amenajare și întreținere spații verzi.

Te-ar putea interesa

Vrăbiuță odihnindu-se pe crengile verzi ale unui arbust de tuia
Tuia cu porțiuni uscate și maronii, semn al problemelor cauzate de boli sau dăunători