BolileGazonului

Gazonul și toanele iernii

Fire de gazon acoperite de un strat fin de gheață, semn al înghețului matinal și al impactului temperaturilor scăzute asupra peluzei.

❄️ Cum afectează iarna gazonul? 🌿 Descoperă toanele iernii , efectele brumei, temperaturilor scăzute și cum îți protejezi peluza până la primăvară!

🌿 Iarna aduce provocări pentru gazon! ❄️ Bruma, gerul și zăpada pot afecta peluza, dar o pregătire corectă din toamnă și câteva măsuri esențiale ajută la protejarea sa. 🔍 Evită compactarea solului, previno mucegaiul și descoperă soluții pentru un gazon sănătos în primăvară!Află sfaturile complete aici! 

Sosirea iernii înseamnă o schimbare majoră pentru starea vremii și, implicit, a gazonului. Temperaturile scăzute pot deveni extreme, iar zăpada și gheața prezintă riscuri pentru gazon pe timp de iarnă. Este o perioadă dificilă prin care peluza este nevoită să treacă, însă odată luate măsurile de precauție necesare, grijile tale pot să se topească.

Pregătirea pentru sezonul rece începe din toamnă, așa că planifică întreținerea gazonului pentru fiecare sezon în parte, în funcție de starea și de nevoile individuale ale gazonului. Odată lucrările de toamnă  îndeplinite pentru ca gazonul să capete putere și rezistență, temperaturile continuă să scadă și pregătirea de iarnă devine iminentă. Cu toate că îngrijirea gazonului iarna devine mai simplă și consumă mai puțin timp, e necesar să verifici ocazional starea gazonului, să îl cureți de frunze, crenguțe și obiecte care staționează și compactează solul, iar pe cât posibil să eviți traficul intens pe peluza acoperită cu zăpadă. Curăță aleile pentru a descuraja membrii casei și musafirii să se plimbe pe gazon.

Luând în considerare toate aceste îngrijiri, mai trebuie să știi câteva lucruri referitoare la posibilele pericole și efectele iernii asupra gazonului. Astfel, în primăvară te vei bucura de un gazon sănătos și mai puține lucrări de reparație.

Fire de gazon acoperite de brumă și picături înghețate, semn al tranziției iernii și al necesității unei îngrijiri adecvate.

Bruma și efectele sale pe gazon

Odată ce soarele apune și temperatura scade, vaporii din aer încep să se condenseze pe suprafața solului și pe plante, inclusiv pe gazon, dând naștere la rouă. Atunci când temperatura scade sub 0°C, roua se transformă în brumă. Fenomenul este favorizat de un cer senin pe timp de noapte, fără nori, și are loc de la finalul toamnei, prin iarnă și până în primăvară.

Un fenomen spectaculos și scurt este chiar momentul transformării. Temperatura cea mai scăzută este dimineață, înainte de răsărit și înainte ca razele soarelui să apuce să încălzească suprafața solului. Dacă te afli în locul potrivit, exact în acel moment, poți să observi cum în doar câteva secunde apa se transformă în brumă și întreaga grădină prezintă scânteieri similare fețelor de diamant.

Bruma de sine stătătoare nu distruge firele de gazon, dar odată cu temperaturile scăzute și mai ales cele negative, vei observa că gazonul își încetează creșterea. Însă, dacă se umblă pe gazon sau, și mai rău, dacă se trece peste el cu mașina, celulele pline cu apă din firele de iarbă, acum înghețate, vor fi distruse. Efectul este vizibil în primăvară. Zonele care au avut parte de trafic în timp ce gazonul era acoperit cu brumă vor fi mai rare față de restul grădinii și chiar moarte dacă au fost afectate puternic.

În condiții normale, dacă solul și gazonul nu au înghețat, poți să continui să te plimbi în grădină fără griji și în timpul unor ierni mai blânde.

Semințele de gazon și germinarea târzie

În cazul unei însămânțări târzii în toamnă, e posibil ca nu toate semințele de gazon să apuce să germineze. Gradul de germinație este influențat mai întâi de corectitudinea cu care le plantezi, însă temperatura solului, mediul, lumina și gradul de umiditate sunt alți factori ce au un cuvânt de spus. Atât timp cât semințele au fost plantate bine și rămân acoperite cu puțin pământ ori nisip în timpul iernii, ele se află în siguranță și vor putea să germineze în primăvară.

Împreună cu semințele care au scos fire de gazon la suprafața solului înainte de trecerea la sezonul rece, în primăvară vor fi semințe care continuă creșterea și înfrățirea începută în toamnă și altele care acum germinează. Oferă semințelor ocazia să se dezvolte înainte de a apela la o supraînsămânțare, așadar înarmează-te cu răbdare. Prin tunderi regulate și fertilizare corespunzătoare vei avea parte de un gazon des.

Curte acoperită de zăpadă, cu un șezlong îngropat sub strat gros, ilustrând impactul iernii asupra spațiilor exterioare.

Hazardul temperaturilor scăzute

Cea mai bună protecție pentru gazon iarna este prevenția. Întreținerea din timpul anului, dar mai ales cea realizată toamnă, împreună cu micile lucrări de pregătire pentru iarnă, contribuie la crearea unei peluze rezistente la factorii climatici nefavorabili. Atât timp cât i-ai oferit îngrijirile de care a avut nevoie și are hrană suficientă pe timpul lunilor friguroase, prin aplicarea de fertilizant bogat în potasiu și cu un conținut scăzut de azot, gazonul care intră sănătos în iarnă nu ar trebui să întâmpine nici un fel de problemă până la primăvară.

Totuși, asta nu înseamnă că poți să îl ignori complet, ci doar că nu trebuie să ai emoții în privința rezistenței sale. Continuă să îi verifici starea și pe timp de iarnă ca să prevezi orice potențială problemă.

Ce alte probleme poți întâmpina pe gazon iarna?

  • Există posibilitatea ca gerul să cauzeze gazonul să se ridice de la sol, mai ales în cazul rulourilor de gazon instalate recent. Nu e o problemă atât timp cât este observată și soluționată la timp. Se rezolvă prin tăvălugirea gazonului într-un moment în care gazonul nu este înghețat și nu este acoperit cu zăpadă. Așadar, imediat ce prinzi câteva zile uscate, cu temperaturi pozitive și gazonul curat, fixează ruloul de gazon și aplică puțină presiune cu tăvălugul pentru a-l ajuta să-și refacă priza cu solul.
  • Pe de altă parte, presiunea aplicată pe gazon pe termen lung este dăunătoare. Deși iarna vine cu bucuria jocului în zăpadă, ea poate totuși să cauzeze probleme. Atunci când oamenii de zăpadă apar pe peluză în urma jocului celor mici, e recomandat totuși ca ei să nu rămână peste noapte, căci masa lor compactează solul.
  • Aceeași problemă apare și la curățarea aleilor și depozitarea zăpezii într-un singur loc. Varianta sigură este să distribui zăpada în mod egal în grădină, astfel încât să nu staționeze în mod inegal pe gazon.
  • Atât timp cât stratul de zăpadă acoperă întreaga curte (mai puțin aleile), gazonul va fi protejat de elemente dăunătoare cum ar fi gerul sau ploaia înghețată. Evită să umbli pe gazon și ai grijă mai ales să nu se creeze poteci pe el, chiar dacă este acoperit cu zăpadă.
  • În zone aflate sub presiunea unei grămezi de zăpadă, ori a unor obiecte sau mobilier lăsat pe gazon peste iarnă, bolile de gazon și compactarea solului sunt posibilele riscuri.
Gazon afectat de temperaturi scăzute, cu fire înghețate și decolorate, semn al stresului cauzat de iarnă

Bolile de gazon specifice iernii

Temperaturile scăzute și condițiile favorabile pot să invite anumiți patogeni care îmbolnăvesc gazonul. Mucegaiul de gazon este cel mai des întâlnit în relație cu iarna și poate să fie de două feluri: gri sau roz. La început cele două varietăți au un aspect identic. Recunoști mucegaiul datorită formei circulare asemănătoare cu o pânză de păianjen de culoare maro. Însă, pe măsură ce se dezvoltă și se maturizează boala, pata își schimbă culoarea conform numelui.

Dacă gazonul a fost afectat de mucegaiul gri de zăpadă, atunci nu trebuie să îți faci prea multe griji pentru că efectul cel mai puternic este asupra aspectului, neproducând daune la nivelul rădăcinii și tulpinii gazonului. Mucegaiul roz, în schimb, produce pagube mai mari, fiind foarte invaziv și ducând la moartea gazonului.

Vei observa dacă gazonul s-a îmbolnăvit după ce zăpada se topește. Sunt mai multe cauze ale apariției mucegaiului de zăpadă.

  • Tasarea și compactarea gazonului pe timpul iernii creează dificultăți suplimentare pentru gazon.
  • O altă situație problematică este zăpada care se depune pe gazon înainte să apuce să înghețe.
  • Umiditatea prinsă sub stratul de zăpadă este mediul propice pentru dezvoltarea mucegaiului, mai ales în condițiile unui gazon prea înalt.
  • În ciuda denumirii, vreme rece și umedă poate să invite boala pe gazon.

Prevenirea mucegaiului începe toamna, prin curățarea frunzelor și a crenguțelor de pe gazon. La finalul toamnei, înainte de primul îngheț, aplică un îngrășământ granular cu eliberare lentă, bogat în potasiu și cu cât mai puțin azot. Ultima tundere a gazonului înainte de iarnă trebuie să fie mai scurtă, la 3-4 cm, ceea ce îmbunătățește circulația aerului la nivelul solului. Firele mai lungi vor fi culcate la pământ și vor constitui mediul optim de dezvoltare a bolilor. Evitarea tasării solului pe perioada iernii ajută la prevenirea acestor probleme.

Creșterea temperaturilor te va ajuta să scapi de prezența mucegaiului. Zonele ce au fost afectate se vor reface în cadrul lucrărilor de primăvară. În caz că gazonul a fost afectat de mucegai în timpul iernii, evită să folosești fertilizant cu azot înainte ca problema să fie rezolvată.

Cum poți să repari gazonul după ce a trecut prin toate toanele iernii?

Odată cu topirea zăpezii vei avea ocazia să observi efectele lunilor de iarnă pe gazon. Chiar și în condiții normale, iarna afectează gazonul mai ales pentru că te împiedică să realizezi orice lucrări de întreținere mult luni la rând. Așadar, primăvara este perioada lucrărilor de refacere și revigorare a peluzei.

Scarificarea, aerarea și fertilizarea vor fi necesare și binevenite după ce temperaturile se vor afla în creștere. În funcție de starea gazonului după ger și zăpadă, dar și de felul în care a intrat în iarnă, va fi nevoie să îl cureți de frunze, ramuri și alte obiecte care s-au aglomerat în grădină. Un gazon afectat va trebuie supraînsămânțat după ce scapi de prima rundă de buruieni de la începutul primăverii. Așteaptă cel puțin 2-3 săptămâni după ultima zăpadă înainte de a planta noi semințe de gazon.

Odată ce temperaturile cresc, începe un nou  regim de irigare și tunderecare, deși va mai suferi modificări pe parcursul anului, se va încheia din nou abia la finalul toamnei următoare.

Gazonul va supraviețui capriciilor oricărui anotimp atât timp cât știi exact cu ce te confrunți și ai soluțiile la îndemână. Odată ce înțelegi care sunt nevoile de bază ale gazonului, îți va fi mult mai ușor să îi oferi îngrijirea de care are nevoie la momentul potrivit. 

Recomandări:
→ Explorează și celelalte articole de pe blogul nostru unde găsești informații utile atât pentru grădinarii începători, cât și pentru cei experimentați: Totul Despre Gazon

Hai să rămânem conectați!
→ Postăm constant și conținut relevant pe canalul nostru YouTube, așa că te invităm să te abonezi pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi sfaturi și recomandări.
→ Ne găsești și pe Facebook și Instagram, unde suntem mereu gata să te ajutăm cu idei și sfaturi pentru reamenajarea grădinii tale.

Gazonul

Autor: Gazonul

Gazon rulou, semințe, fertilizanți, echipamente, servicii de amenajare, întreținere, recondiționare. Descoperă produsele și serviciile de care ai nevoie pentru proiectele tale de amenajare și întreținere spații verzi.

Te-ar putea interesa

Lopată pe gazon care urmează a fi renovat.
Cum să-ți pregătești gazonul pentru iarnă: sfaturi pentru un start puternic în primăvară.