Viața în verde
În evoluția omenirii, de la începuturi și până acum câteva sute de ani, oamenii au trăit înconjurați de natura verde la fiecare pas și activitate.
De la începuturile modernismului, în care a început să construiască civilizația, omul a folosit toată știința și toate datele pe care forțele naturii i le-a oferit pentru a ajunge în zilele noastre înconjurați de beton, de monitoare, de ecrane, de sticlă și metal.
Evoluția ne-a îndepărtat puțin de la relația noastră emoțională și fizică cu natura. Oxigenul pe care plantele îl degajă și varietatea de culori a florilor și a arborilor este terapeutică. Haideți să profităm de frumusețea și simplitatea naturii.
Adu natura la birou
Munca ocupă o bună parte din viețile noastre, la fel ca și somnul. Munca este, pentru majoritatea dintre noi, o activitate statică, de birou. De aceea este esențial să avem în imediata apropiere ”consilieri” din natură care să ne îmbunătățească concentrarea.
Prin urmare, dacă la tine la birou nu există plante, propune colegilor să faceți un efort și să achiziționați câteva specii care înviorează aerul, cum ar fi: Crinul Păcii, Floarea Flamingo sau Feriga.
Dacă nu reușești să-ți convingi colegii sau șeful cu privire la acest subiect, alege natura pe format digital și bucură-te de o varietate de imagini pe desktop cu natura impresionantă.
În ziua de azi poți găsi multe imagini gratuite pe care le poți descărca și seta în funcție de ce simți că ai avea nevoie: un munte înzăpezit sau deșertul înfierbântat, o piscină în mijlocul pădurii sau o bibliotecă pe plajă.
Orice ai alege, bucură-te de frumusețea naturii surprinsă de fotografi pricepuți.
Apucă-te de grădinărit
Dacă stai la casă înseamnă că ai la dispoziție ceva pământ în care ai putea să începi să plantezi fie copaci, fie flori, fie arbuști. O documentare pe internet sau în cărțile cu specific ar putea să te ajute să descifrezi ce plante preferi.
De la pomi fructiferi la arbori ornamentali, de la flori la gazon - ai o gamă largă de unde poți să te inspiri. Totodată, revistele de grădinărit, site-urile dedicate acestei activități îți pot oferi inspirația de care ai nevoie pentru a-ți realiza grădina de vis.
Iar dacă stai prost cu timpul, dar bine cu banii, te poți orienta către companiile de peisagistică care vor veni cu mai multe variante pentru a-ți decora grădina cu stil.
Dacă stai la bloc, există multe soluții pentru a intra în legătură cu natura. Există foarte multe varietăți de plante de apartament. Unele care preferă lumina directă a soarelui și altele care trăiesc foarte bine cu puțină lumină și puțină apă.
Dacă îți place să gătești, ai putea să plantezi semințe de condimente cum ar fi: mentă, coriandru, busuioc, cimbru, oregano, ș.a.m.d. Nimic nu se compară cu o masă preparată cu condimente foarte proaspete de care ai avut grijă. Papilele tale gustative vor fi în extaz și îți vor mulțumi.
Fă o plimbare în parc
Din orice oraș ai fi, cu siguranță ai vreun parc prin apropiere prin care te poți plimba după orele obositoare de la serviciu. Nu trebuie să zăbovești prea mult în parc, doar 15 minute sunt de ajuns pentru ca simțurile tale să se relaxeze și să îți alunge stresul.
Fie că stai pe bancă, fie că te plimbi agale pe cărările parcului, inspiră și expiră adânc, privește culorile naturii și încearcă să te detașezi de problemele cotidiene. Vei face un mare serviciu hipotalamusului tău care a fost solicitat de stres încă de dimineață.
Încearcă să nu folosești telefonul în timpul acesta. Îndreaptă-ți atenția către formele copacilor sau norilor. Observă cât de diferite sunt frunzele și florile. Privește cum lumina străbate crengile și cum porumbeii aterizează pe asfalt.
Știai că toate culorile și nuanțele pe care le vedem sunt doar o percepție a creierului nostru? Lumina este albă, iar modul cum se reflectă este perceput de creierul nostru ca fiind o anumită culoare.
Programează o drumeție sau o excursie
România are o natură impresionantă pe care e păcat să o ratezi. Indiferent din ce parte a țării ești poți ajunge imediat într-o pădure, pe un drum de munte sau pe malul unui lac sau al mării. Drumeția este o sesiune de meditație în care natura este cel mai bun psiholog.
Dacă nu ai cu cine să mergi, poți găsi pe platformele de socializare grupuri de oameni care organizează în fiecare weekend câte o drumeție în natură. Astfel poți socializa cu oameni noi, și cine știe poate chiar îți vei face prieteni pe viață.
Dacă nu consideri că ai găsit grupul perfect sau drumețiile pe care le cauți, organizează tu o ieșire cu prietenii după bunul tău plac. Mișcare și natura merg mână-n mână cu sănătatea și buna dispoziție, iar dacă ai și prietenii alături, se anunță weekendul perfect.
Nu uita, însă de starea vremii! Urmărește prognoza și pregătește-te de ploaie, zăpadă sau soare intens. Alege încălțăminte comodă și aerisită și ia cu tine și o sticlă de apă.
Iată 7 sugestii de drumeții pe care le poți încerca:
- Excursie la Lacul Roșu și la cheile Bicazului.
- Excursie pe muntele Ceahlău, considerat un munte sacru în mitologia dacică.
- Excursie de sfârșit de săptămâna la Cabana Balea Lac, din Munții Făgăraș.
- O drumeție la cabana Curmătura din Piatra Craiului.
- Turul lacurilor din Retezat care să includă și lacul Zănoaga.
- Excursie în Delta Dunării cu barca.
- O drumeție călare la Slănic Prahova unde poți vizita și salina.
Facem parte din natură chiar dacă ne-am înstrăinat de ea în ultimele decenii. Progresul tehnologic ne ajută să ne conectăm mai rapid, să lucrăm mai productiv cu ceilalți oameni și să facem mai multe descoperiri științifice în fiecare an. Dar natura ne este inspirație și reper. Fără legile și frumusețile ei nu am fi reușit să evoluăm atât de departe. Prin urmare, fă loc în programul tău încărcat și pentru o întâlnire cu natura!