Cum se folosește un dispozitiv electric de împrăștiere semințe gazon?
Probabil nu ai luat în considerare până acum să folosești un dispozitiv de împrăștiere a semințelor de gazon. Totuși, sunt anumite situații în care un astfel de aparat îți ușurează treaba și o transformă în plăcere. În fiecare primăvară și toamnă te așteaptă lucrări de amenajare și întreținere a gazonului. Fără informațiile necesare, acestea pot fi o adevărată provocare. Fără instrumentele necesare – un eșec.
Pentru lucrările de însămânțare și fertilizare recomandăm, de fiecare dată, împrăștierea uniformă pe întreaga suprafață a semințelor sau a granulelor de îngrășăminte. În caz contrar, gazonul poate să crească neuniform, cu spații goale sau rare. În cazul aplicării neuniforme a fertilizantului, e posibil ca unele zone să se degradeze datorită cantității crescute; unde nu a fost aplicat suficient, gazonul va simți lipsa nutrienților.
Una dintre cele mai simple și eficiente soluții prin care poți să obții rezultatele dorite și să eviți asemenea situații, atât în cazul însămânțării, cât și în cazul fertilizării, este folosirea unui dispozitiv electric de împrăștiere. Impulsionați și de numeroasele întrebări pe care specialiștii noștri le-au primit în legătură cu produsul marca Gazonul, ne-am gândit să oferim comunității noastre informațiile de care are nevoie pentru a înțelege beneficiile dispozitivului electric de împrăștiere a semințelor Easy Drop.
Așadar, în acest articol vei afla ce este un astfel de dispozitiv, când și de ce să îl folosești. Mai mult, folosind Easy Drop ca exemplu, îți oferim instrucțiunile de utilizare ale unui astfel de dispozitiv de împrăștiere a semințelor și fertilizantului granular. La final vei avea toate informațiile pentru a obține independent un gazon însămânțat uniform.
Ce este un dispozitiv de împrăștiere?
Cel mai simplu răspuns ar fi că acest dispozitiv este un instrument foarte ușor de utilizat, care asigură însămânțarea sau fertilizarea uniformă. Dispozitivul electric de împrăștiere are un recipient în care se pun semințele sau granulele, iar la acționarea unui buton alimentat de baterii, va distribui conținutul pe suprafața înspre care îl ții îndreptat.
Bineînțeles, există și alte soluții de însămânțare, de la împrăștierea cu mâna, fără a folosi niciun instrument, la împrăștierea cu alte dispozitive, manuale sau electrice. Este important fie să testezi varianta cea mai potrivită pentru nevoile tale, fie să te informezi cu privire la avantajele și dezavantajele fiecăreia pentru a lua o decizie informată.
Care sunt beneficiile folosirii unui dispozitiv electric de împrăștiere?
Una dintre cele mai importante recomandări este să folosești un dispozitiv de împrăștiere cu setări variabile pentru aplicarea semințelor de gazon sau a fertilizantului granular. Această caracteristică îți oferă control asupra cantității de granule pe care le distribui pe suprafață. Pentru fertilizare, însămânțare sau supraînsămânțare, un astfel de dispozitiv te ajută să acoperi o suprafață într-un mod rapid, facil, dar mai ales, uniform.
Mai departe îți prezentăm beneficiile pe care ți le oferă dispozitivul electric de împrăștiere Easy Drop.
- Setări variabile pentru aplicare. Dispozitivul are 5 trepte de deschidere, care pot fi ajustate în funcție de mărimea semințelor sau a granulelor fertilizantului. Treptele de deschidere se schimbă cu ușurință, cu o simplă mișcare a schimbătorului.
- Întrerupător de siguranță care blochează setarea realizată în timp ce dispozitivul este utilizat. Această componentă păstrează setarea și funcționează ca o protecție pentru schimbător, pentru a nu se modifica setarea în timpul utilizării dispozitivului.
- Buton de reglare a vitezei de dispersie. Acest buton are un diametru de răspândire reglabil în 5 trepte, ceea ce permite setarea unei viteze mai mici și a unui diametru de răspândire mai mic sau a unei viteze mai mari, care împrăștie semințele sau fertilizantul pe o suprafață mai mare.
- Design ingenios. Dispozitivul are un spațiu în mijloc, pentru a reduce din greutatea produsului și pentru a ușura manipularea acestuia.
- Poate fi folosit cu ușurință în grădini, până la o suprafață de 1000 m2.
- Gazonul Easy Drop vine gata asamblat și pregătit pentru folosire imediată.
Cum se utilizează dispozitivul electric de împrăștiere?
Poți să folosești dispozitivul de împrăștiere cu semințe, îngrășământ granular, dar și cu nisip, sare sau alte produse uscate. Pentru împrăștierea corectă a semințelor, îngrășămintelor sau a tratamentelor, va trebui să setezi dispozitivul în funcție de granulația semințelor sau a îngrășământului, tipul de sol și scopul folosirii dispozitivului.
Etapele de folosire ale dispozitivului Easy Drop sunt următoarele:
1. Alimentarea dispozitivului
Prima etapă constă în umplerea recipientului. În partea de jos a containerului există o paletă de distribuție care se deschide imediat ce întrerupătorul de siguranță este retras. Cu ajutorul paletei de distribuție, care se învârte, poți determina cantitatea distribuită, dar și unitatea de timp necesară distribuirii semințelor sau îngrășământului pe care îl aplici.
2. Reglarea vitezei de dispersie
Cu ajutorul butonului de reglare a vitezei de dispersie vei influența viteza de rotație a paletei de distribuție, care ajută la împrăștierea semințelor sau fertilizantului pe suprafața dorită. Cu cât este mai mare viteza de rotație, cu atât raza zonei acoperite este mai mare.
3. Verificarea funcționalității
Înainte de a folosi dispozitivul electric de împrăștiere trebuie să îl testezi pe o suprafață care nu va fi afectată pentru a te asigura că atât cantitatea setată, cât și cea răspândită este cea potrivită. În cazul în care observi că dispozitivul distribuie mai mult fertilizant sau mai multe semințe față de cât este necesar, reglează și testează din nou dispozitivul. Tot în această etapă verifică poziționarea corectă a bateriilor.
4. Folosirea dispozitivului
În funcție de tipul de sol, setările pentru eliberarea semințelor sau fertilizantului diferă. Astfel că, în cazul unui sol nisipos va trebui să aplici o cantitate mai mică de semințe față de cea recomandată pe ambalaj, deoarece acest tip de sol este propice pentru însămânțare, iar gradul de germinație este mai mare față de celelalte tipuri de sol. Dacă solul este argilo-nisipos, atunci cantitatea de semințe trebuie să fie mai mare față de cea recomandată pentru a putea asigura prinderea semințelor în sol. Dacă solul este argilos, atunci folosește cantitatea recomandată de semințe.
În cazul fertilizării, cantitatea este egală cu cea recomandată în cazul solurilor argiloase și argilo-nisipoase, dar mai mare în cazul solului nisipos. Mai mult, pentru a putea determina corect cantitatea care urmează să fie distribuită pe suprafață, trebuie să iei în calcul activitatea pentru care vei folosi dispozitivul:
- Însămânțare
- Supraînsămânțare
- Fertilizare
În cazul însămânțării sau supraînsămânțării trebuie să pregătești solul înainte de a folosi dispozitivul. Curăță suprafața de uscăciuni și pietre, apoi afânează solul săpând și mărunțind bine pământul. În continuare nivelează pământul cu grebla. După împrăștierea semințelor cu dispozitivul electric urmează o nisipare, pentru acoperirea semințelor și ajutarea acestora să germineze. La final irigă solul.
În ceea ce privește fertilizarea, solul nu are nevoie de o pregătire specială. Este important să respecți indicațiile de pe ambalajul fertilizantului pentru a doza corect cantitatea necesară de îngrășământ. Fertilizarea este recomandată o dată la 1-2 luni, în funcție de aspectul gazonului.
Cu ce fel de probleme te poți confrunta utilizând dispozitivul de împrăștiere?
Există situații în care dispozitivul de împrăștiere electric se poate bloca în timpul utilizării. În acest caz este foarte important să golești dispozitivul de materialul cu care este umplut (fertilizant, semințe). Apoi trebuie să verifici bateriile, să fie poziționate corect ori să le înlocuiești. Dacă nu sunt probleme din cauza bateriilor și dacă acestea sunt funcționale, sunt poziționate corect și dispozitivul merge atunci când activezi butonul de pornire, atunci înseamnă că trebuie să verifici dacă nu există o problemă de altă natură. În acest caz, trebuie să te asiguri că nu există semințe sau granule de fertilizant blocate în paleta de distribuție, în recipient sau pe gaura de acces către paleta de distribuție. De asemenea, trebuie să verifici dacă dispozitivul nu a intrat în contact cu materiale, lichide, insecte, elemente care ar putea dăuna funcționării normale a acestuia.
Cum se întreține dispozitivul de împrăștiere electric?
Dispozitivul de împrăștiere trebuie golit de semințe sau fertilizant după fiecare utilizare. Scutură-l bine pentru a elimina cât mai mult din reziduuri. Pune înapoi în ambalajul original fertilizantul sau semințele rămase. De asemenea, scoate bateriile pentru a evita o potențială scurgere, o descărcare a acestora sau o deteriorare a dispozitivului. Este foarte important ca dispozitivul să rămână gol înainte să îl depozitezi până la următoarea utilizare.
Nu scufunda dispozitivul în apă sau în alte lichide precum detergenți sau agenți de curățare. Anumite lichide pot ataca plasticul sau pot ajunge în compartimentul pentru baterii. De asemenea, nu pulveriza dispozitivul cu ulei sau substanțe anticorozive care ar putea duce la ruperea plasticului. Șterge dispozitivul doar cu o cârpă umedă.
Dispozitivul de împrăștiere trebuie să fie depozitat într-un loc uscat, ferit de umezeală, lumină puternică sau temperaturi extreme, și nu împreună cu alte utilaje, lichide sau materiale care pot provoca uzura prematură.
Acum știi cum te poate ajuta un dispozitiv de împrăștiere, avantajele de a folosi dispozitivul electric Gazonul Easy Drop, pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru o însămânțare sau o fertilizare uniformă și cum trebuie să ai grijă de acest aparat pentru a-ți fi alături pe termen lung. Nu mai rămâne decât să pui în practică aceste recomandări pentru a realiza lucrările de amenajare și întreținere a grădinii tale ca un specialist.
Dacă ai folosit deja Gazonul Easy Drop, scrie-ne un mesaj pe Facebook și spune-ne care a fost experiența ta!