5 lucrări de primăvară pentru întreținerea gazonului
O parte esențială pentru întreținerea gazonului o reprezintă lucrările de primăvară. În momentul în care temperaturile încep să crească și condițiile devin favorabile, toată grădină se va bucura de o îngrijire specială pentru a se regenera și dezvolta sănătoasă. Gazonul este un factor deosebit de important pentru aspectul general al grădinii tale, dar e și cel care te anunță prin înverzire că e timpul să ieși afară la soare!
O grădină amenajată este un vis pentru mulți dintre noi, dar ea are nevoie de îngrijire corespunzătoare în mod regulat. În acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre cum să întreții și să îngrijești gazonul prin lucrări de primăvară esențiale, adaptate stadiului de dezvoltare și nevoilor grădinii tale. Afânarea și scarificarea solului sunt necesare în fiecare an, în timp ce fertilizarea este recomandată în mod regulat. În funcție de nevoi, supraînsămânțarea ori instalarea gazonului rulou va garanta un aspect uniform și plăcut gărdinii. În acest fel te vei putea bucura de toate beneficiile pe care ți le oferă o grădină îngrijită și amenajată.
1. Scarificarea
Prima lucrare de întreținere de primăvară este curățarea și scarificarea solului. După sezonul rece, gazonul poate avea porțiuni uscate și poate fi acoperit de frunze rămase din toamnă. De asemenea, e posibil ca solul să fie acoperit de resturi de crengi, pietre și alte plante moarte. Ele trebuie curățate manual sau cu grebla de pe suprafața solului. Prin curățare și greblare te asiguri că nu lași gazonul să fie sufocat, iar creșterea sa va fi normală și sănătoasă.
Procesul de scarificare este foarte important de realizat primăvara, dar și toamna, deoarece elimină materia organică acumulată pe suprafața solului, în gazon. Această materie organică provine, în mare parte, din firele de iarbă uscate sau rupte, care nu sunt înlăturate de vânt sau nu pot fi îndepărtate ușor, așa cum sunt frunzele. Astfel că, ele se adună pe suprafața solului și formează o peliculă de materie organică moartă care împiedică gazonul să respire corect și să asimileze nutrienții de care are nevoie. Pentru realizarea procesului de scarificare ai nevoie de un scarificator manual sau electric. Pentru a avea cele mai bune rezultate este important să menții un echilibru în acest proces: dacă intri prea adânc în pământ, riști să degradezi rădăcinile gazonului și să îl scarifici și pe acesta, iar dacă vei face scarificarea superficial, atunci există cele mai multe șanse să rămână în continuarea materie organică (tatch) pe suprafața solului, ceea ce nu este recomandat.
Dacă observi după scarificare că există porțiuni de gazon de altă culoare, e posibil ca aceste zone să fi fost afectate de mucegaiuri. Aceste boali ale gazonului pot apărea în urma umidității, a fluctuaților de temperatură și a acoperirii solului cu zăpadă pentru mai mult timp. Scarificarea, aerarea și supraînsămânțarea porțiunilor degradate vor remedia problemele. Mai mult de atât, petele de gazon vor înceta să se dezvolte pe suprafețe mai mari și datorită creșterii temperaturii. Cea mai bună metodă de prevenire a infestării cu astfel de boli este să menții un program de întreținere al gazonului, atât primăvara, cât și în celelalte anotimpuri.
2. Aerarea
Gazonul este supus traficului în mod constant, ceea ce poate duce la degradarea sa dacă nu iei măsuri. De cele mai multe ori, problemele gazonului sunt cauzate de compactarea pământului și de acumularea materiilor organice. Un indiciu este prezența mușchiului crescut pe suprafața solului – el indică faptul că solul este compactat și că are nevoie și de o scarificare. Se poate scăpa de mușchi atât timp cât nu este tratat ca o buruiană obișnuită.
Aerarea va ajuta mai ales la decompactarea solului și scarificarea va rezolva problema mușchiului și a materiilor organice adunate în gazon. Prin aerare și scarificare solul va putea să respire, iar firele de iarbă vor beneficia de nutrienții de care au nevoie. Apa și fertilizantul vor ajunge cu ușurință la rădăcina plantelor cu ajutorul scarificării, mai ales atunci când cele două lucrări se realizează primăvara.
Procesul de aerare implică găurirea solului folosind unelte cu țepi sau dinți pentru aerare. Pentru a a realiza aerarea unei suprafețe compactate ai nevoie de o greblă, de sandale de aerare sau de un aerator electric pentru gazon. Înainte de aerare, suprafața solului trebuie să fie irigată pentru a putea fi realizată cu ușurință. Înainte să începi procesul, recomandăm să stabilești un traseu de mers, iar în zonele în care compactarea este mai mare, să aerezi de două ori pentru mai multă eficiență.
3. Supraînsămânțarea
Primăvara, după topirea zăpezii și creșterea temperaturilor, grădina începe să se înverzească. E posibil ca în acest moment al anului să observi porțiuni în care gazonul nu mai crește sau porțiuni acoperite de un gazon uscat. În astfel de cazuri, cea mai bună soluție de a repara gazonul este supraînsămânțarea.
Supraînsămânțarea este o lucrare ușor de realizat și foarte importantă pentru întreținerea unui gazon uniform. De cele mai multe ori, suprafețele care necesită reparații sunt de dimensiuni mici. Uite ce trebuie să faci pentru o supraînsămânțare de succes.
a. Prima etapă de pregătire o reprezintă curățarea suprafeței pe care vrei să realizezi supraînsămânțarea, mai ales dacă mai există iarbă uscată sau alte resturi rămase în urma afânării și scarificării.
b. Următoarea etapă constă în folosirea unui pământ proaspăt sau a compostului, pe care îl amesteci cu solul existent. Cu ajutorul greblei nivelează suprafața și apoi împrăștie semințele de gazon. Grebla este foarte folositoare pentru nivelare, dar și pentru amestecarea semințelor, folosindu-se de fiecare dată partea netedă a acesteia și nu partea cu dinți.
c. În cazul împrăștierii semințelor este foarte important ca acestea să fie distribuite uniform pe suprafața supraînsămânțată. Ele se pot împrăștia manual sau cu ajutorul unui dispozitiv special. Aici contează mult distribuirea omogenă a semințelor, altfel există riscul ca gazonul să crească în smocuri sau chiar să existe porțiuni neacoperite de gazon. Pentru a evita toate aceste potențiale probleme, recomandăm folosirea unui dispozitiv de împrăștiere a semințelor. Acesta va distribui rapid și uniform semințele, fără un efort suplimentar.
d. După supraînsămânțare, menține suprafața hidratată până când sămânța începe să răsară și să crească 2 cm. Acest proces poate dura până la 10 zile. Pentru ca noile fire de iarbă să atingă înălțimea celor existente mai poate dura încă 2 săptămâni. Așteaptă ca noul gazon să crească în această perioadă, până începe să aibă un aspect uniform. Abia apoi poți tunde toată suprafața, fără să mai ocolești zonele supraînsămânțate.
4. Instalarea gazonului rulou
Primăvara este și un moment potrivit pentru realizarea unor lucrări de renovare a casei sau de reamenajare a grădinii, ceea ce poate să afecteze gazonul în mod direct. În acest caz, s-ar putea să fii nevoit să înlocuiești o porțiune mai mică sau mai mare de gazon. Dacă te afli într-o asemenea situație, există două soluții: supraînsămânțarea și instalarea gazonului rulou. Cea de-a doua soluție o recomandăm în special dacă suprafața afectată este mai mare și îți dorești rezultate rapide. Urmând instrucțiunile de mai jos, poți să instalezi chiar tu noul gazon.
a. Suprafața pe care urmează să instalezi gazonul rulou trebuie pregătită la fel ca pentru o supraînsămânțare (punctul 3).
b. Înainte de a instala gazonul rulou este foarte important să măsori porțiunea pe care urmează să o acoperi. Gazonul se poate tăia cu un cuțit special pentru grădină sau cu o lopată ascuțită. Asigură-te că tai cu 5 cm mai mult decât suprafața măsurată. Astfel toate golurile vor fi acoperite la final.
c. Înainte să instalezi gazonul rulou, scutură puțin pământul din rulou, pentru ca rădăcinile de iarbă să se prindă cât mai ușor în noul pământ. Poți realiza această acțiune foarte simplu cu o greblă, o lopată ascuțită sau o unealtă de grădină pe care o ai la îndemână.
d. După ce ai scuturat pământul în exces și ai eliberat rădăcinile, poți așeza ruloul pe suprafața pregătită. Apasă ruloul ferm cu mâinile și plasează-l pe toată suprafața în așa fel încât să acopere golurile.
e. Odată așezat bine, irigă ruloul imediat, iar apoi de 2-3 ori pe zi, până când observi că rădăcinile s-au prins în pământ și gazonul începe să crească.
5. Fertilizarea gazonului
Fertilizarea solului este fundamentală pentru întreținerea gazonului, firele de iarbă având nevoie de nutrienți tot timpul anului. La finalul iernii însă, fertilizarea este una dintre cele mai importante lucrări de primăvară pentru care gazonul îți va mulțumi din plin. În cazul unei supraînsămânțări sau a instalării de gazon rulou în grădină, fertilizarea este și mai importantă. Îi oferă gazonului îngrășămintele potrivite pentru o dezvoltare corespunzătoare. Fertilizantul contribuie la fixarea rădăcinilor, stimularea creșterii și germinarea rapidă a semințelor.
Pentru fertilizarea gazonului primăvara, poți alege între un fertilizant solid cu eliberare mai lentă și un fertilizant lichid, cu acțiune rapidă. Fiecare dintre cele două tipuri de fertilizanți asigură necesarul de azot, fosfor, potasiu și alți nutrienți necesari. Însă ele acționează diferit, elementele componente fiind eliberate în moduri diferite.
În cazul folosirii unui fertilizant solid, acesta va elibera treptat nutrienții și va rămâne pe suprafața solului un timp mai îndelungat. Astfel, fertilizantul nu este irosit și nici nu poate afecta în mod negativ gazonul. Nu există riscul să folosești o doză mai mare decât cea recomandată, absorbția nutrimentelor se face treptat, iar timpul de acțiune este mai mare.
Pe de altă parte, fertilizantul lichid este solubil în apă, iar asta face utilizarea sa mai eficientă și cu rezultate rapide. Un alt avantaj al fertilizantului lichid este capacitatea acestuia de a descompune metale grele și de a reduce reziduurile pesticidelor.
Indiferent dacă decizi să folosești fertilizant solid sau lichid, urmărește instrucțiunile de utilizare de pe etichetă. Altfel, riști să degradezi gazonul sau să îl arzi, în special în cazul fertilizării cu îngrășământ lichid.
Dacă ai nelămuriri în legătură cu oricare dintre aceste lucrări de primăvară sau în cazul în care dorești consultanță pentru aceste proiecte, ne poți scrie pe Facebook, pe pagina Gazonul Group și te vom sfătui cum să procedezi corect. De asemenea, ne găsești pe canalul nostru de Youtube unde îți oferim un conținut bine structurat și documentat pentru a te ajuta să ai un gazon și o grădină de care să te bucuri tot timpul anului. Întreținerea gazonului poate să fie o adevarată plăcere dacă ai toate informațiile la îndemână. Ce spui, ești pregătit să te bucuri de un gazon frumos și sănătos chiar în grădina ta?