Fertilizanții Gazonul: aplicare universală pentru flori, legume și pomi fructiferi
Gazon, flori decorative, legume, arbuști și pomi fructiferi – despre orice tip de plantă sau cultură ar fi vorba – va fi nevoie să aplici o formulă de fertilizanți pentru imunizare și dezvoltarea armonioasă, conform fiecărei etape de creștere.
În cele ce urmează îți vom prezenta beneficiile pe care le aduc fertilizanții noștri nu doar gazonului, ci și florilor, legumelor și pomilor fructiferi.
Dacă vorbim despre flori și plante decorative care nu au la dispoziție nutrimentele necesare, aspectul general este sărăcăcios, frunzele nu se dezvoltă, nu sunt de culoarea verde sănătos, ci mai degrabă se îngălbenesc.
În ceea ce privește florile și plantele cu flori - pentru grădini, terase, balcoane - cum sunt, spre exemplu, varietățile de petunii în ghivece, deficitul de nutrimente cauzează absența florilor (care nu se pot dezvolta), apariția bolilor, vulnerabilitatea la dăunători.
Cât despre grădinile de legume, livezi de arbuști și pomi fructiferi, fără substanțele nutritive necesare, se poate întâmpla ca recolta să nu fie la înălțimea așteptărilor sau chiar să nu existe deloc.
Un sistem imunitar optim înseamnă că plantele vor face față condițiilor meteo extreme, bolilor și dăunătorilor. Mai exact, plantele care primesc nutrimentele de care au nevoie devin puternice și rezistă atunci când sunt supuse stresului cauzat de factorii externi sau condițiile meteo nefavorabile.
CE ÎNSEAMNĂ RAPORTUL DE ELEMENTE CARE APARE PE AMBALAJUL FERTILIZANȚILOR?
Producătorii și furnizorii de fertilizanți au responsabilitatea de a nota informații utile pe ambalajele produselor pe care le comercializează.
Dintre toate specificațiile care apar pe etichetă, se remarcă raportul N-P-K, care este cel mai important dintre criteriile de selecție a fertilizanților.
Raportul NPK reprezintă proporția celor trei nutrimente esențiale pentru creșterea plantelor: azot (N), fosfor (P) și potasiu (K).
De ce aceste trei elemente?
În mod ideal, plantele ar extrage și absorbi toate nutrimentele de care au nevoie din sol și aer. Când resursele sunt epuizate, este nevoie de intervenția noastră, pentru suplimentarea cu nutrimente, susținând astfel planta.
Azotul, fosforul și potasiul sunt substanțe de bază pentru dezvoltarea plantelor, constituind categoria macroelementelor primare, de care plantele au nevoie în cantități mai mari, comparativ cu alte substanțe nutritive.
Și restul elementelor sunt critice pentru dezvoltarea plantei, dar de acestea este nevoie în cantități mai mici, comparativ cu macroelementele, astfel că nu apar deficiențe rapid și frecvent, cum se întâmplă cu azotul, fosforul și potasiul din sol.
Bineînțeles, va trebui să iei în considerare și tipul de plantă - gazonul are anumite necesități, iar pentru diversele tipuri de flori, legume și pomi fructiferi va fi nevoie de proporții diferite de micro și macroelemente.
Pentru alegerea corectă a formulei de fertilizant îți va fi de folos să cunoști particularitățile solului cu care lucrezi: tip de sol, pH, eventualele deficiențe de elemente.
Și zona și specificul condițiilor meteo (temperaturi, umiditate, cantitatea de precipitații), precum și alte probleme cu care se pot confrunta plantele, într-o anumită perioadă (dăunători, boli), vor influența tipul de fertilizant și cantitatea în care va fi aplicat.
Dacă te ocupi mai mult de întreținerea peluzei și ești în căutarea unui îngrășământ pentru gazon, găsești aici informații despre cum să creezi condițiile optime pentru instalarea și menținerea lui, ținând cont de tipul de sol.
Plantele consumă cantități mari de NPK, astfel că este nevoie de înlocuirea lor în sol, cu ajutorul fertilizanților organici și sintetici.
În plus, azotul este mobil în sol, iar apa provenită de la irigații și precipitații abundente poate determina reducerea lui de la nivelul solului.
Așadar, îngrășământul are rolul de a pătrunde în sol, completând substanțele lipsă sau care se găsesc în cantitate redusă, astfel încât gazonul, grădinile și livezile să fie bine hrănite și să se dezvolte armonios, iar fructele și legumele să aibă aromă mai puternică.
CARE ESTE ROLUL ELEMENTELOR CONȚINUTE DE FERTILIZANȚII GAZONUL?
În funcție de necesitatea plantelor, vei alege formula optimă de fertilizant, care să echilibreze pH-ul solului, să acopere deficiențele de nutrimente și să susțină creșterea sănătoasă a plantei.
Fertilizanții Gazonul conțin elemente esențiale pentru dieta echilibrată a plantelor, fiecare dintre acestea având rol bine definit pe parcursul dezvoltării plantelor.
Iată la ce ajută elementele care intră în compoziția îngrășămintelor noastre:
Azot (N)
- contribuie la creșterea rădăcinii și a foliajului
- îmbunătățește densitatea și culoarea
- crește rezistența de la boli și la stres
Fosfor (P)
- ajută la dezvoltarea, maturizarea și creșterea rădăcinilor
Potasiu (K)
- crește toleranța la secetă, rezistența la frig și la boli
Calciu (Ca)
- echilibrează pH-ul din solurile acide
Sulf (S)
- neutralizează acidul din sol
- contribuie la dezvoltarea rădăcinilor
- optimizează rezistența plantelor tinere la boli
Magneziu (MgO)
- contribuie la menținerea culorii verzi a plantei
Fier (Fe)
- ajută foliajul să capete culoarea verde intens
Mangan (Mn)
- are rol în activarea enzimelor
Zinc (Zn)
- contribuie la sinteza clorofilei
Cupru (Cu)
- este esențial pentru realizarea fotosintezei
Bor (B)
- are rol cheie în formarea ADN-ului plantei
Agent de umectare
- este insolubil în apă și are capacitatea de retenție a apei într-o cantitate de 100 de ori mai mare față de masa proprie
- menține apa în sol
- dezvoltă creșterea și rezistența rădăcinilor în condiții nefavorabile
CUM AFECTEAZĂ FORMULA NPK PLANTELE?
Macroelementele din formulă au fiecare propria sarcină în hrănirea plantei, după cum urmează:
Azot - creșterea frunzelor plantelor
Azotul este responsabil cu creșterea frunzelor, stimulează îndesirea gazonului și creșterea viguroasă a plantei, cu frunze bogate, de un verde sănătos.
În cazul gazonului, susține creșterea firelor de iarbă viguroase, de culoare verde aprins. În grădinile de flori și legume, este nevoie de azot pentru stimularea dezvoltării frunzelor, care contribuie, mai apoi, la nutriția plantei.
Respectă întotdeauna recomandările de aplicare: reține faptul că o cantitate prea mare de azot va încetini procesul de înflorire în grădină, așa că evită supradozajul.
Fosfor - stimularea creșterii rădăcinilor
Prin intermediul rădăcinilor sunt absorbite din sol apa și nutrimentele, astfel că este nevoie de un sistem radicular puternic. Fosforul stimulează dezvoltarea rădăcinilor, atât în cazul gazonului, cât și în cazul grădinilor și culturilor diverse.
Fosforul este important și pentru grădini și livezi, inclusiv pentru legumele rădăcinoase (morcov, cartof, sfeclă, ridiche).
Potasiu - plante sănătoase
Potasiul este o componentă majoră a formulelor de fertilizant de gazon și grădină, oferă plantelor imunitate și capacitatea de a lupta cu bolile și dăunătorii, contribuind totodată și la o mai bună asimilare a azotului.
CARE SUNT RECOMANDĂRILE DE APLICARE PENTRU GAZON?
Despre oricare dintre fertilizanții solizi Gazonul ar fi vorba (Starter, Balance, Fortify, Plantplus, Universal), îi poți folosi atât pentru însămânțare, cât și pentru întreținere sau reabilitare.
Însămânțare
Pentru a fertiliza o suprafață de 100 m², cantitatea necesară este de 3 kg de fertilizant. După 3 săptămâni de la însămânțare, poți fertiliza din nou.
Întreținere/Reabilitare
Cantitatea recomandată pentru întreținere sau reabilitare este de 3 kg pentru o suprafață de 200 m². Următoarea aplicare se va face la minim 3 săptămâni - maxim 2 luni de la ultima aplicare, în funcție de aspectul gazonului.
De regulă, fertilizarea se efectuează lunar, iar noi recomandăm utilizarea alternativă a îngrășămintelor profesionale Gazonul, pentru completarea necesarului de nutrimente.
FERTILIZANȚII GAZONUL - ÎNVAȚĂ CUM SĂ ÎI UTILIZEZI PENTRU FLORI, FRUCTE ȘI LEGUME
Fertilizanții Gazonul au formule complexe, optime, concepute pentru a acoperi necesitățile plantelor pe tot parcursul anului. De aceea, îi poți folosi atât ca îngrășământ gazon, pentru flori sau ca fertilizant pentru legume și fructe.
În compoziția lor se regăsesc elemente pentru dezvoltarea sănătoasă de la germinare și până la maturitate.
Fiecare tip de fertilizant are indicații de aplicare pentru anumite perioade, conferind plantei imunitate și rezistență la boli și dăunători.
Descrierea fertilizanților Gazonul – caracteristici și detalii despre aplicare
Fertilizanții Gazonul sunt formule profesionale cu eliberare lentă, ce contribuie la dezvoltarea și înverzirea plantei.
Starter, Balance și Fortify sunt potriviți pentru toate tipurile de gazon, flori, fructe și legume. Acești trei fertilizanți sunt folosiți alternativ pe toată durata anului, în funcție de necesitatea plantei la momentul fertilizării.
Fertilizanții PlantPlus și Universal fac parte din categoria fertilizanților solizi cu eliberare rapidă, fiind recomandat să fie aplicați alternativ cu formulele Starter, Balance și Fortify, pentru a asigura plantelor o dietă echilibrată, bogată în nutrimente.
Plantplus are o formulă echilibrată de macroelemente, cu rol adjuvant în creșterea plantelor, suplimentând solurile cu deficiențe de potasiu.
Fertilizantul Universal este un îngrășământ de bază, care asigură aportul de substanțe necesar pentru stabilizarea și dezvoltarea plantelor.
RECOMANDĂRI DE APLICARE
Aplicare la însămânțare
Rezultate excelente se obțin atunci când fertilizantul se aplică împreună cu semințele.
Dacă este vorba despre o lucrate completă de însămânțare gazon, atunci semințele și fertilizantul trebuie să fie acoperite cu un strat de pământ/nisip de 0.5-1 cm.
Pentru alte tipuri de semințe, stratul de pământ care le acoperă va fi mai gros, în funcție de tipul de plantă.
Este important să reții faptul că solul trebuie să fie umed până la germinarea semințelor (aproximativ la 2-3 cm de la sol).
Fertilizarea va fi ulterior repetată, după 3 săptămâni.
Aplicare pentru plante dezvoltate
Verifică întotdeauna condițiile meteo - temperatura optimă pentru fertilizare este cuprinsă între 15-25°C.
Pentru plantele mature, culturi de fructe și legume sau pentru gazonul gata instalat, fertilizarea este recomandată la fiecare 3-4 săptămâni.
Fertilizarea poate fi realizată și mai rar de atât, ținându-se cont de aspectul plantei, dar nu mai rar de o dată la 2 luni.
După fertilizare, este necesară irigarea solului.
Fertilizantul Starter stimulează germinarea semințelor, dezvoltarea și înverzirea plantei.
Conține azot, fosfor, potasiu, fier, sulf, calciu, magneziu, mangan, zinc, cupru, bor.
Calciul și sulful din compoziție contribuie la dezvoltarea rădăcinilor, neutralizează acidul din sol, ajută la echilibrarea pH-ului solului, optimizând structura și drenarea lui.
Totodată, îmbunătățește rezistența la boli a plantelor tinere.
Rezultatele se observă după 10 zile de la aplicare, fiind distribuite în sol minerale active pe termen lung – 60 de zile.
Fertilizantul Balance are rol în echilibrarea nutrimentelor din sol, prin suplimentarea elementelor organice, optimizând fertilitatea acestuia.
Are în compoziția sa azot, fosfor, potasiu, fier, sulf, magneziu, acid humic, mangan, zinc, cupru, bor.
Sulful are rol în îmbunătățirea rezistenței plantelor tinere la boli, contribuie la neutralizarea solurilor acide și la dezvoltarea rădăcinilor.
Acidul humic optimizează structura și fertilitatea solului, echilibrează pH-ul, creând totodată mediul propice pentru menținerea nutrimentelor la nivelul rădăcinii.
Mineralele eliberate în sol au efect îndelungat, întrucât sunt active 60 de zile.
Fertilizantul Fortify ajută la retenția apei în sol, contribuind la o mai bună dezvoltare a rădăcinilor și la creșterea rezistenței la factorii externi.
Formula conține agent de umectare, menține apa în sol și ajută planta la absorbția nutrimentelor și apei.
Compoziția fertilizantului Fortify este complexă, conținând atât macro, cât și microelemente, fortifică rădăcinile și frunzele, iar planta capătă rezistență în combaterea bolilor: azot, fosfor, potasiu, fier, sulf, calciu, magneziu, mangan, zinc, cupru, bor.
Ca și Balance sau Starter, mineralele din fertilizantul Fortify sunt eliberate lent în sol și au efect îndelungat, fiind active 60 de zile.
Fertilizantul PlantPlus conține un raport echilibrat (NPK: 16-16-16), contribuind la sănătatea plantelor și creșterea rezistenței la factorii externi.
Este potrivit pentru toate plantele și pe orice tip de sol, mai ales pentru cele cu conținut scăzut de potasiu.
PlantPlus este un fertilizant cu eliberare rapidă, având perioada de acțiune de 15 zile.
Fertilizantul Universal (NPK: 20-20-0) înverzește și îndesește gazonul, extinde perioada de înflorire și intensifică aroma fructelor și legumelor.
Este un tip de fertilizant cu eliberare rapidă, perioada de acțiune este de 14 zile.
FERTILIZAREA POMILOR FRUCTIFERI
Menținerea solului fertil este esențială pentru fructe de calitate, însă schema de fertilizare pentru arbuști și pomi fructiferi este doar unul dintre pașii cheie în producția fructelor aromate.
Indiferent de calitatea și tipul de îngrășământ pomi fructiferi pe care îl alegi, fertilizarea se poate dovedi ineficientă, dacă nu este completată și susținută de un regim de irigare corect, cu precădere la începutul sezonului.
Ai stabilit cantitatea optimă de îngrășăminte pentru pomii sau arbuștii fructiferi pe care îi îngrijești, în funcție de suprafață și tipul de cultură, dar va trebui să acorzi atenție și perioadei de administrare.
Pentru ca fertilizarea să aibă efectul dorit, va trebui să cunoști principalele fenofaze din ciclul de vegetație a pomilor fructiferi, problemele specifice fiecăreia dintre ele, respectiv cum vei putea interveni pentru nutriția optimă.
Repaus vegetativ: este etapa în care efectuăm fertilizarea de bază, toamna, după ce frunzele cad, îngrășămintele fiind încorporate odată cu aratul.
În această fenofază, vei realiza fertilizarea cu îngrășăminte chimice care conțin fosfor și potasiu, iar o dată la 2-3 ani, este important să suplimentezi compoziția solului și cu îngrășăminte organice, astfel:
- fertilizanții organici: toamna sau chiar în timpul iernii, cu încorporare în arătură
- fertilizanții sintetici NPK: fie toamna târziu, fie primăvara devreme, până la intrarea pomilor în fenofaza următoare (vegetație)
Fenofaza de înmugurire (muguri vizibili și frunze desfășurate): este perioada în care se face fertilizarea suplimentară, substanțele aplicându-se până la etapa de înflorire, prin încorporare superficială.
Fertilizanții aplicați acum trebuie să conțină cantități mari de azot (aplicat 40-50 kg substanță activă la hectar), precum și fosfor și potasiu, pentru a susține creșterea vegetativă și dezvoltarea fructelor.
Fenofaza mugurilor florali (buton roz sau alb): în această etapă este esențială asigurarea unei bune legări, înflorirea intensă, pentru dezvoltarea optimă a fructelor tinere.
Substanțele nutritive conținute de fertilizanții aplicați acum trebuie să includă toate cele trei macroelemente, dintre care fosfor și potasiu în procentaj mai mare, dar și anumite microelemente (mangan și zinc), care vor conferi rezistență la boli, dăunători și alte probleme specifice climei (condițiile pedo-climatice, temperaturi scăzute).
Începând cu fenofaza căderea petalelor și până la fenofaza în care fructele sunt de dimensiunea unei alune, trebuie susținută înflorirea, pentru a asigura legarea fructelor și calitatea fructelor la recoltă.
Pe parcursul acestei perioade, pomii fructiferi au nevoie de nutrimente variate, pentru reglarea absorbției apei și pentru creșterea rezistenței la stresul cauzat de condiții meteo extreme.
Poți aplica fertilizanți care conțin un raport optim de macro și microelemente, în special bor, mangan și zinc.
Fenofaza de creștere a fructelor: va fi nevoie de un fertilizant cu conținut mai mare de azot, dar planta are nevoie și de restul macroelementelor și complexului de microelemente.
În această etapă fructele cresc și se coc, iar fertilizanții pe care îi adăugăm trebuie să susțină dobândirea culorii și aromei, dar și creșterea rezervei de nutrimente, pentru a fi disponibile primăvara următoare, la reluarea ciclului vegetativ.
Pe scurt, pomii au nevoie mare de fosfor în luna aprilie, de azot în perioada cuprinsă între lunile mai-septembrie și de potasiu în lunile iunie-iulie, când este perioada formării fructelor.
Trebuie să reții faptul că în primăvară (martie-aprilie), pomii fructiferi vor absorbi un procent mare de macroelemente, dar și calciu și magneziu, aproximativ 10% din necesarul anual.
FERTILIZAREA GRĂDINILOR DE LEGUME
Pentru grădinile de legume, este nevoie să efectuezi mai multe tipuri de fertilizări, conform epocii de aplicare.
Plantele sănătoase fac față bolilor și dăunătorilor, cresc mai mari și produc mai multe legume.
Fertilizarea de bază: se realizează înainte de începerea culturilor, toamna sau primăvara.
Fertilizarea locală (de start): se va face odată cu plantatul legumelor, prin aplicarea de fertilizanți pe rândurile semănate, astfel încât plantele să aibă la dispoziție toate substanțele nutritive pentru o pornire în vegetație optimă.
Fertilizarea suplimentară: se face în cursul perioadei de vegetație, fiind practicată mai mult în cazul culturilor de legume, comparativ cu alte culturi.
Această etapă este inclusă în schema de fertilizare atunci când ai constatat faptul că plantele din grădină prezintă deficiențe sau când este nevoie de suplimentarea cu substanțe nutritive în perioada de vegetație.
Atunci când fertilizezi solul din grădina cu legume, va fi nevoie să iei în considerare și alte aspecte:
- specificul legumelor cultivate (aportul de nutrimente de care au nevoie);
- pentru rezultate optime, solul se fertilizează în diferite perioade ale anului, cu anumite nutrimente;
- perioadele optime de fertilizare a solului;
- aplicarea fertilizanților sintetici doar conform indicațiilor menționate pe ambalaj.
Comparativ cu alte plante de cultură, cele legumicole absorb din sol cantități mai ridicate de elemente, cauzând deficiențe în intervale mai scurte de timp.
Spre exemplu, speciile de legume principale consumă o cantitate dublă de azot, fosfor, potasiu și calciu, față de culturile de cereale.
Particularitățile de fertilizare pentru diferitele specii de legume cultivate sunt determinate și de volumul recoltei. Culturile cu perioadă de vegetație extinsă vor consuma o cantitate mai mare de nutrimente. Un exemplu sunt culturile de legume din solarii sau sere, unde consumul de nutrimente este ridicat, odată cu producțiile ridicate.
CUM TREBUIE FERTILIZATE FLORILE DE GRĂDINĂ ȘI CELE PLANTATE ÎN GHIVECI?
În cazul florilor de ghiveci, florile din grădina sau paturi de flori, fertilizarea se va face ținând cont de câteva aspecte:
Caracteristicile solului
Atunci când plantezi răsadurile sau transplantezi flori de ghiveci, acordă atenție caracteristicilor solului, în funcție de proveniența lui: concentrația sărurilor solubile, capacitatea de retenție a apei.
În comerț vei găsi cu ușurință pământ de flori, cu diverse formule optime pentru varietățile de flori, dar și substrat pentru grădină, cărbune activ, turbă - așa că ai la îndemână materii organice care conțin suplimentele nutriționale pentru optimizarea solului în care se dezvoltă florile.
Tipologia plantei
Este important să cunoști biologia plantelor pe care le îngrijești, îți recomandăm să te documentezi despre capacitatea lor de adaptare la oscilațiile de temperaturi, temperaturile scăzute, condiții meteo extreme.
Cunoștințele despre plantele și florile de ghiveci îți sunt utile indiferent că este vorba despre plantele de pe terasă, balcon sau despre flori care cresc în grădină, pentru a ajusta corect regimul de îngrijire, inclusiv fertilizarea.
Mediul în care plantele se dezvoltă
Florile și plantele în ghiveci pot fi amplasate atât în casă, cât și în exterior, pe balcon, pe terasă sau în grădină.
Pământul florilor de ghiveci are o cantitate limitată de nutrimente, care vor fi consumate mai repede decât cele prezente în solul din grădină, fiind nevoie să ajustezi aportul de nutrimente conform condițiilor de dezvoltare.
Recomandări de fertilizare
- înainte de aplicare, planta trebuie să aibă țesuturi turgescente, iar solul trebuie să fie umed;
- fertilizanții se aplică doar plantelor care au rădăcini puternice și sunt sănătoase;
- florile de grădină și plantele de ghiveci cu flori au nevoie de fertilizanți bogați în potasiu, pentru prelungirea timpului de înflorire;
- plantele tinere sunt fertilizate cu o cantitate și concentrație mai mică de fertilizanți.
Administrarea constantă de fertilizanți este recomandată doar în intervalul cuprins în lunile mai-septembrie, când se desfășoară creșterea activă a plantei.
Schema de fertilizare (frecvență, cantitate, tipul de îngrășământ, compoziția chimică) se va stabili luând în considerare factorii de mediu, tipul plantei, carențele solului și starea generală a plantei.
ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI - Îți răspundem la cele mai frecvente întrebări despre fertilizare
Este nevoie ca solul să fie irigat înainte de fertilizare?
Înainte de aplicarea îngrășămintelor, indiferent de cultură sau tipologia plantei, este esențial ca pământul să fie bine irigat/udat; asigură-te că rădăcinile plantelor nu sunt uscate atunci când intră în contact cu apa care conține substanțele fertilizante.
Prin irigarea înainte de fertilizare vei evita arderea plantei (efectul expunerii la o cantitate mare de fertilizanți).
Este necesar să testez solul înainte de fertilizare?
Testul nu este obligatoriu, dar te va ajuta să aplici cu precizie mai mare necesarul real de nutrimente de care solul duce lipsă.
În plus, în cazul în care pH-ul solului nu se încadrează în valori optime, planta nu poate accesa nutrimentele, chiar dacă ele sunt prezente în sol.
Recomandăm să efectuezi testarea lui, în special dacă nu a fost realizată de multă vreme și îți dorești rezultate optime.
Testarea solului reprezintă o etapă cheie la instalarea gazonului, grădinilor de flori, cultivarea legumelor, a pomilor și arbuștilor fructiferi.
În urma testării solului, vei afla informații utile despre nivelurile de macro și microelemente, precum și despre pH-ul solului (acid sau alcalin).
Solurile acide au valori mai mici de 7, pe o scară de la 1 la 14.
În cazul în care solul este acid, este recomandat amendamentul solului - aplicarea de carbonat de calciu. În schimb, pentru neutralizarea solurilor alcaline sau a celor cu valori peste 7, este recomandată aplicarea de sulf.
Fertilizanții Gazonul care au în componența sulf (Fortify) sau sulf și calciu (Starter), ajută la echilibrarea pH-ului solului, odată cu suplimentarea de nutrimente.
Care este cel mai potrivit moment al zilei pentru a fertiliza?
Un moment optim pentru fertilizare este chiar după irigare. În perioada caldă a anului, irigarea se face deseori dimineața, așa că poți efectua și fertilizarea în același moment al zilei, planta având astfel timp să preia nutrimentele înainte de temperaturile ridicate și căldura puternică de la jumătatea zilei.
Ce tip de fertilizanți naturali am la dispoziție?
Îngrășămintele naturale includ gunoi de pasăre, gunoi de grajd, turbă, alge marine și compost, pe care îi poți prepara chiar tu.
Fertilizanții naturali sunt utilizați deopotrivă ca amendament pentru sol și îngrășăminte.
Se poate dovedi însă mai complicat să suplimentezi cu exactitate procentajul de substanțe de care plantele au nevoie, mai ales dacă nu ai efectuat în prealabil o analiză a solului pentru identificarea pH-lui și anumitor carențe.
Cât despre compost, va trebui să îți dotezi gospodăria cu un compostor grădină și să înveți cum să produci corect compostul: ce materiale organice sunt optime și care trebuie evitate.
Ce tip de fertilizant ajută la înflorire?
Pentru stimularea înfloririi, va fi nevoie de fertilizanții care au un procent mare de fosfor, așa că alege-i pe cei care-l conțin în cantitatea optimă.
Pentru rezultate vizibile în scurt timp, din gama noastră poți folosi fertilizanții Universal (NPK: 20-20-0) și PlantPlus NPK (16-16-16) care, așa cum poți observa, au un procent ridicat de fosfor.
Diferitele formule de îngrășăminte sunt concepute pentru scopuri diferite, conform necesarului și tipului de nutrimente de care planta are nevoie la momentul respectiv.
Fertilizanții Gazonul au formule optime pentru suplimentarea solului cu nutrimentele necesare, atât pentru susținerea dezvoltării gazonului, cât și pentru flori, legume și fructe.
Dacă ai posibilitatea, efectuează testarea solului, așa vei cunoaște cu exactitate necesitățile lui. Testele solului sunt recomandate periodic, dar nu va trebui să le repeți foarte des: este estimat că un test amănunțit la aproximativ 3 ani este de ajuns pentru a-i cunoaște caracteristicile și rezerva de nutrimente.
Pe blog vei descoperi articole detaliate despre fertilizare, cum este și cel structurat în ghidul complet de fertilizare, din care te poți inspira pentru proiectele tale de grădinărit.
Tu cum procedezi atunci când vine momentul să aplici îngrășăminte? Ai recomandări de fertilizare pentru flori, legume sau pomi fructiferi pe care vrei să le împărtășești?
Înscrie-te în grupul Gazonul, pe Facebook, pentru a te conecta cu echipa noastră și cu alte persoane pasionate de grădinărit. Ne găsești și pe YouTube și Instagram, unde adăugăm constant informații utile pentru îngrijirea gazonului și grădinii.