10 flori care iubesc gazonul
Gazonul este de multe ori personajul principal al unei grădini cu caracter decorativ. Dar o grădină bogată în mai multe specii de flori este cu atât mai interesantă și relaxantă.
În articolul de azi ne-am gândit să facem cunoștință gazonului cu zece flori care i-ar oferi companie la bine și la greu, la umbră și la soare.
Ordinea în care vor apărea florile va fi în ordine alfabetică pentru a nu face vreo discriminare sau a lăsa senzația că o floare e mai puțin importantă.
Și vor fi împărțite în două categorii: flori anuale și flori perene.
FLORILE ANUALE
Sunt florile care trăiesc un sezon. Sunt florile care înfrunzesc, înfloresc, fac semințe și mor în același an.
Sunt flori care cresc foarte repede și au o varietate de culori vibrante. Sunt flori care lucrează bine cu albinuțele.
Costurile cu plantele anuale sunt și ele anuale. Timpul de replantare reprezintă o altă resursă care se cere consumată, dar pentru pasionații grădinăritului cred că acesta poate fi un mare avantaj. Depinde desigur și de dimensiunea grădinii.
Partea cea mai dezolantă a florilor anuale este venirea iernii și moartea lor. Pentru unii aceasta poate fi o imagine destul de deprimantă.
AGERATUM
O plantă originară din America Centrală și din America de Sud, Ageratum se regăsește în 43 de specii.
Face flori cu petale pufoase, de aceea în România se mai numesc și Pufuleț. Florile au culori diferite de la alb, albastru, roz sau mov.
Florile de Ageratum sunt foarte longevive și sunt perfecte pentru alei sau pentru paturile de flori. Cresc în mănunchiuri de câte 12 până la 15.
Sunt ușor de îngrijit, preferă semi-umbra, dar și soarele direct. Un sol bine fertilizat, hidratat și bine drenat este un mediu de succes pentru Ageratum.
În România putem găsi specia Ageratum houstonianum originară din Mexic. Această specie crește cele mai înalte flori care pot ajunge până la 60 de centimetri.
CELOSIA PLUMOSA
Adusă din Africa este o plantă care face o floare foarte frumoasă, stufoasă, de aceea în România o cunoaștem după numele de Creasta Cocoșului.
Fiind originară din ținuturi cu temperaturi mai ridicate decât clima noastră temperat-continentală, trebuie plantată când solul este mai cald, iar temperaturile din aer depășesc 16 grade Celsius.
Dacă temperatura scade sub 15 grade, planta are de suferit.
Este o plantă ornamentală care înfrumusețează orice grădină și este o potrivire foarte bună pentru gazon, având ph-ul solului asemănător.
IPOMOEA
Plantă originară din America Centrală și Mexic. La noi în țară, florile ei sunt denumite popular zorele.
Este o plantă cățărătoare, având specii care pot ajunge chiar până la 10 metri înălțime (Ipomoea digitata), de aceea este o plantă ornamentală folosită pentru a acoperi ziduri sau a forma arcade.
Este o plantă care se înțelege bine cu gazonul având nevoie de un ph ușor acid spre neutru. Solul e bine să fie hidratat câte puțin în fiecare zi. Irigarea se face cu moderație
Florile acestei plante supraviețuiesc întreaga vară până toamna și au culori diferite de la alb la roșu, albastru sau mov.
Preferă soarele din abundență de aceea este bine să fie plantată într-o zonă în care razele soarelui pot ajunge cu ușurință la frunze și flori.
Primăvara și vara este bine să fie fertilizată pentru a ajuta planta să rămână înflorită cât mai mult timp.
LATHYRUS ODORATUS
Această plantă este originară din Italia și, popular, în România o numim Măzăriche parfumată datorită parfumului pe care floarea ei îl emană de-a lungul vieții.
Este o plantă care poate fi folosită mai ales pentru decorarea gardurilor, care poate crește în înălțime până la 3 metri datorită personalității sale cățărătoare.
Preferă zonele semi-umbrite, mai răcoroase, dar face față bine și la căldură și soare direct, atâta timp cât solul este umed, dar bine drenat.
PORTULACA
Florile portulaca sunt originare din America de Sud, iar la noi în țară sunt cunoscute sunt denumirea de Flori de piatră.
Florile de piatră nu cresc foarte înalt și au o formă asemănătoare trandafirilor și culori diverse de la alb la roz, piersică, galben, oranj, roșu, fuchsia, magenta sau mov.
Unele flori de cultură pot avea pete sau dungi, în funcție de soi.
După ce florile au fost polenizate, vor forma capsule care vor adăposti semințe de culoare bleumarin foarte închis - aproape spre negru.
Aceste semințe sunt comestibile și se pot consuma fie în starea lor naturală, fie gătite.
Portulaca se potrivește foarte bine curților secetoase și foarte călduroase, printre pietrele ornamentale și este un bun partener pentru gazon, având aceleași nevoi de ph.
Deși este o plantă rezistentă la secetă - având frunze foarte suculente, are nevoie de un sol bogat în nutrimente și hidratat, dar bine drenat.
Florile de piatră au nevoie de cel puțin 6 ore în bătaia soarelui pentru a-și arăta bogăția și frumusețea culorilor.
FLORILE PERENE
Sunt flori care trăiesc ani în șir, unele dintre flori pot ajunge chiar la 10 ani. Necesită mai multă atenție pentru întreținere, toaletare constantă și îngrășământ.
Sunt flori recomandate pentru grădini gândite pe termen lung. Florile perene pot fi baza construirii peisajului grădinii.
Este un angajament pe termen lung. Alegerea florilor potrivite trebuie făcută cu un plan în minte – cu un plan de bătaie lungă.
E important să iei în calcul ce fel de flori, ce culoare, cât timp din an sunt înflorite – cum vor arăta într-o anumită zonă a grădinii? La umbră, la soare?
Și plantele perene pot fi costisitoare, iar dacă se îmbolnăvesc vor fi și mai multe costuri, dar cu grijă și atenție, florile perene vor aduce bucurie și culoare an de an și o adevărată comuniune cu natura.
AQUILEGIA VULGARIS
O plantă ornamentală originară din Europa denumită popular pe teritoriul țării noastre: Căldărușă.
Florile căldărușei arată precum cinci păsări cu gâtul alungit, așezate împreună cu ciocurile lor răsucite. Această imagine se află probabil în spatele numelui științific al plantei, care provine din cuvântul grecesc ”aquilo” și care înseamnă vultur.
Plantele au de obicei flori albastre, dar soiurile cultivate pot avea diferite nuanțe de alb, roz, violet și aproape negru.
Înfloresc în lunile iunie și iulie și au nevoie de câte 6-8 ore pe zi de soare, dar pot trăi și într-o semi umbră cu doar 4 ore de soare pe zi.
Rezistă foarte bine la temperaturile reci, chiar până la -37 de grade Celsius.
Preferă solurile ușoare care se drenează mai bine. Are rezistență mare la secetă și preferă un ph al solului similar cu cel preferat de gazon adică ușor acid spre neutru (6 - 7)
Întreținerea acestei plante este minimală - o fertilizare sporadică este arhisuficientă, iar pentru a prelungi viața florilor se pot tunde cele ofilite.
ASTILBE
Astilbe este o plantă perenă cu flori frumoase, spectaculoase, cu frunze lucioase, asemănătoare ferigii.
”Ciorchinii” florii Astilbe variază în mărime de la 15 la 60 cm, iar unele soiuri pot atinge și înălțimi de 150 de centimetri, în funcție de soi.
Dacă ai în grădină o zonă umbrită, sunt o modalitate excelentă de a adăuga culoare și textură într-un loc în care alte flori nu vor prospera.
Totodată Astilbe preferă solurile care asigură o umiditate medie și un drenaj bun, de aceea se va împăca foarte bine cu solul pe care este montat gazonul.
La fel ca și gazonul, Astilbe preferă irigarea în adâncime.
Se răspândește rapid și formează conglomerate. Suportă foarte bine tăierea florilor, dar îndepărtarea capetelor nu va favoriza înflorirea continuă.
După ce sezonul florilor a trecut, decupați tulpinile florilor uzate. Foliajul va rămâne verde până târziu în toamnă, dar după primul îngheț se pot îngălbeni.
DELPHINIUM
O plantă originară continentului nostru european, Delphinium este denumită pe teritoriul României: Nemțișor.
Este cultivată pentru vârfurile ei spectaculoase cu flori colorate de vară în nuanțe superbe de albastru, roz, alb și violet.
Preferă lunile de vară umede și reci și nu se descurcă bine pe vreme caldă și uscată, dar nici vântul sau ploaia bruscă nu îi sunt pe plac.
Crește în sol fertil, bine drenat, în plin soare sau la umbră ușoară, la adăpost de vânturile puternice.
LAVANDULA ANGUSTIFOLIA
Lavanda este o planta perena stufoasa, puternic parfumata din Marea Mediterana având proprietăți medicinale.
În regiunile mai calde, frunzele sale cenușii până la verzi rămân perene pe tot parcursul anului, iar planta se dezvoltă în unele dintre cele mai dure condiții.
Are o frumoasa culoare albastru-violet și atrage polenizatori în grădină. Nu este pretențioasă și va supraviețui într-o gamă largă de soluri, chiar și în soluri sărace.
Principalele sale cerințe sunt mult soare și drenaj bun. Un mediu umed și umbros va încuraja putrezirea rădăcinii.
În cel mai bun scenariu se plantează primăvara, de tânără, pe măsură ce solul se încălzește.
Dacă plantați toamna, utilizați plante mai mari, mai stabile, pentru a asigura supraviețuirea pe timpul iernii.
MECONOPSIS CAMBRICA
Cunoscută și sub numele de mac galben, această floare provine din Țara Galilor și este o plantă care se adaptează ușor în grădinile din România.
Perioada de înflorire a macului galben este destul de lungă: din aprilie până în luna noiembrie.
Floarea are patru petale suprapuse de culoare galbenă până la portocalie, în funcție de soi.
Preferă semi-umbra, soiuri bine hidratate și bine drenate și preferă un ph ușor acid spre neutru, ceea ce o face o parteneră de încredere în relația cu gazonul.
Rezistă bine la temperaturi reci de până la -20 de grade Celsius. Crește în mănunchiuri de la 12 până la 18 cu o înălțime de până la 30 de centimetri.
Întreținerea macului din Țara Galilor este minimală, fiind o plantă perfectă pentru paturile de flori sau pe marginile aleilor.
Fă-ți planul și începe treaba!
Indiferent ce flori alegi să plantezi în grădină, ține cont de ce preferă fiecare specie și încearcă să le cuplezi astfel încât să faci rai din ce ai.
Dacă vrei să te conectezi la și mai multe idei referitoare la gazon și grădină, te așteptăm în comunitatea noastră GAZONUL - unde facem schimb de idei interesante și unde discutăm ce e mai bine pentru grădină. Te așteptăm să ne arăți și grădina ta și să ne împărtășești din secretele succesului tău.
Hai și pe canalul nostru de Youtube unde avem tot felul de tutoriale practice, dar și animații cu informații utile.