Aerarea este esențială pentru un gazon sănătos, permițând apei, aerului și nutrienților să ajungă la rădăcini. Compactarea solului poate duce la îngălbenirea gazonului, drenaj slab și apariția mușchilor . Procesul trebuie realizat primăvara și toamna , folosind un aerator profesional sau metode manuale. Descoperă pașii corecți pentru o aerare eficientă și îngrijirea ulterioară a gazonului!
Gazonul din grădină nu are doar rol estetic, cu toate că acest aspect este deosebit de important pentru satisfacția oricărui proprietar, dar este una dintre zonele în care îți poți petrece timpul împreună cu familia sau alături de prieteni. Gazonul este locul de joacă al copiilor, al părinților și, la fel de important, al animăluțelor de companie. Un rezultat direct al acestor activități este o compactare a solului, mai ales în zonele care au fost folosite intens de-a lungul anului. Bineînțeles, există și alte motive pentru care solul se compactă, iar în acest articol vei afla multe informații utile despre aerarea gazonului: de ce se compactează solul, ce este aerarea și care sunt beneficiile ei, cum poți stabili că e timpul pentru aerare, când ar fi bine s-o faci și, mai ales, care e procedura corectă de a aera gazonul?
Ce este aerarea gazonului?
Este un procedeu prin care solul se perforează pentru a îmbunătăți circulația la nivelul rădăcinilor gazonului. Așadar, aerarea face loc aerului, apei și substanțelor nutritive să ajungă în adâncime, la rădăcinile firelor de gazon. În urma acestei proceduri, rădăcinile vor pătrunde și mai adânc în sol, se vor dezvolta și gazonul va fi puternic, sănătos și aspectuos.
Prin aerare, apa va avea capacitatea să ajungă în sol și nu va staționa la suprafață. Această staționare a apei cauzează mușchi pe gazon, iar umiditatea crescută o perioadă îndelungată duce adeseori și la boli de gazon. Dacă apa nu ajunge acolo unde firele de iarbă au nevoie de ea, gazonul nu va fi într-o stare bună și tendința va fi de a-i da mai multă apă, ceea ce cauzează numeroase alte probleme.
Fertilizarea este mai eficientă în urma aerării, căci toate substanțele nutritive vor avea cale liberă înspre gazon. Dacă ai fertilizat și rezultatele nu au fost pe măsura așteptărilor, e posibil ca solul să fi fost prea compactat pentru ca îngrășămintele să ajungă la rădăcini.
Compactarea solului duce în timp la o rărire a gazonului și la apariția zonelor goale pe peluză. Este normal să se întâmple așa în urma utilizării constante, tocmai de aceea lucrările sezoniere de întreținere , printre care și aerarea urmată de supraînsămânțarea gazonului, sunt atât de necesare.
De ce ar trebui să aerezi gazonul?
Îngrijirea gazonului înseamnă o tundere corectă, irigare regulată și fertilizare realizată la timp cu îngrășământul potrivit. Pentru ca firele de iarbă să se bucure din plin de aceste îngrijiri, este nevoie ca elementele precum aerul, apa și fertilizanții să poată să ajungă la rădăcini. Tocmai aici intervine procesul de aerare: se decompactează solul suficient cât elementele necesare dezvoltării gazonului să pătrundă acolo unde este nevoie de ele.
Solurile compactate au prea multe particule solide într-un anumit spațiu sau volum, iar asta, alături de stratul de fire uscate de gazon și resturi organice (un thatch care se îndepărtează prin scarificare), împiedică circulația aerului, apei și nutrienților în sol.

Cum îți dai seama că este nevoie să aerezi?
Mai întâi, ungazon proaspăt semănatnu trebuie să fie aerat. Poți să realizezi acest procedeu pe gazon doar după ce împlinește un an.
În general, orice gazon trebuie aerat de două ori pe an, primăvara și toamna. Condițiile care fac necesar acest proces sunt:
- Zone goale în gazon sau locuri în care iarba crește mai greu comparativ cu restul grădinii;
- Staționarea apei pe gazon în urma irigării și chiar a precipitațiilor;
- Trafic intens datorită utilizării gazonului în perioada de vară ;
- În urma lucrărilor de construcție din jurul casei, determinând o compactare prin folosirea utilajelor și prezența multor oameni în zona respectivă;
- Ai un sol argilos care nu lasă rădăcinile gazonului să pătrundă prea adânc. În urma aerării este recomandat să umpli găurile realizate cu nisip pentru a îmbunătăți drenajul solului și compoziția stratului de pământ pentru gazon.
Există câteva metode de testare a solului pentru a determina nevoia de decomprimare.
- Testul șurubelniței introdusă în pământ îți va indica gradul de compactare imediat. Cu cât intră mai greu în sol, cu atât pământul este mai compactat.
- Prezența unui sol argilos în grădină înseamnă o compactare crescută. Solul argilos își menține forma atunci când îl strângi în pumn.
- Se usucă foarte repede și îți dă o senzație de burete la călcare: e posibil să fie un strat considerabil de gazon uscat și alte resturi organice care împiedică circulația aerului și a apei. Poți verifica printr-o mică secțiune într-o zonă mai ferită a grădinii, pe care poți apoi să o instalezi înapoi la fel ca în cazul unui gazon rulou. Dacă observi un strat organic uscat mai mare de 1 cm, este nevoie de o aerare, dar și de o scarificare.
Care sunt momentele în care aerarea este necesară?
Un moment optim pentru aerare este perioada de creștere a gazonului, adică toamna sau primăvara devreme. Datorită creșterii active, gazonul va avea timp să se refacă înainte de schimbarea sezonului și posibilitatea condițiilor extreme de mediu, fie cu temperaturi foarte înalte vara, fie cu temperaturi foarte scăzute în cursul iernii.
În mod normal, un gazon se aerează o singură dată pe an, toamna. Dacă este vorba despre o grădină utilizată intens în cursul anului, atunci e de preferat să aerezi atât toamna, cât și primăvara.
Tipul solului influențează și el frecvența cu care trebuie să aerezi gazonul. Solul argilos se compactează mai mult și mai repede față de un sol nisipos sau mixt, ceea ce duce la necesitatea aerărilor bianuale regulate.
În cazul în care gazonul nu se află într-o zonă cu trafic intens și utilizare directă, dacă rolul său preponderent în grădină este unul estetic, iar la tundere folosești un robot cu o masă redusă față de o mașină de tuns obișnuită, atât timp cât gazonul este într-o stare foarte bună de sănătate și are aspectul pe care îl dorești, atunci este suficient să faci o aerare cam la fiecare 2 ani.
Aerarea realizată la momentul nepotrivit duce la mai multe pagube și chiar la distrugerea gazonului. Tipurile de gazon din țara noastră au perioada de creștere activă primăvara și toamna, în timp ce vara intră într-o stare de latență care se observă prin îngălbenirea firelor de iarbă și o creștere redusă. Poți să realizezi lucrări pe gazon precum aerarea și scarificarea într-o perioadă în care gazonul se înverzește, după trecerea iernii și a verii. În momentele de creștere activă gazonul își va reveni mult mai bine după aerare.
Condițiile meteorologice trebuie să fie potrivite pentru lucrările pe gazon. Aerarea provoacă daune temporare la nivelul rădăcinilor gazonului, motiv pentru care trebuie să eviți perioadele secetoase, valurile de căldură sau posibile înghețuri. Condițiile extreme de mediu aduc un stres suplimentar gazonului, ceea ce intervine în procesul de refacere a rădăcinilor în urma aerării.

Cu ce poți să aerezi gazonul?
Poți să aerezi în două feluri: prin înțeparea solului cu ajutorul unui instrument lung și ascuțit sau prin realizarea unor mici carote cu un instrument prevăzut cu tuburi (un aerator profesional).
Prima variantă, înțeparea solului, se poate face cu o furcă, sandale de aerare sau un tăvălug prevăzut cu cuie suficient de lungi cât să pătrundă în sol aproximativ 10 cm. Aeratoarele profesionale realizează găuri în gazon, îndepărtând solul pe care îl cuprind împreună cu thatch-ul. Cu toate că aerarea realizată cu instrumente ascuțite ajuta gazonul pe termen scurt, ea poate chiar să contribuie la o creștere a compactării în zonele din jurul găurilor făcute și mai degrabă împinge solul în adâncime. Din acest motiv, cea mai eficientă metodă de aerare este de a scoate dopuri de pământ cu un aerator electric, cel puțin o dată la 2 ani.
Aeratorul ar trebui să facă găuri cu un diametru de 1-2 cm, la adâncimi între 5-15 cm, situate la 5-10 cm distanță unele de altele. Adâncimea la care se face aerarea depinde de starea gazonului și nivelul de compactare a solului, dar o adâncime de aproximativ 10 cm este recomandată. Acestea permit apei și fertilizanților să ajungă la rădăcini, adânc în sol.
Un aerator profesional poate fi dificil de găsit în comerț la un preț rezonabil, dar există varianta închirierii unui astfel de aparat de la o firmă de peisagistică sau chiar împărțirea costului între prieteni ori vecini. O alternativă este achiziționarea unui aerator și închirierea lui altor persoane care doresc să îl folosească ocazional.
Cum se realizează aerarea gazonului?
Odată stabilită nevoie de aerare și integrată cu alte lucrări sezoniere, va trebui să procedezi astfel:
- Înălțimea gazonului pentru aerare trebuie să fie între 3-5 cm. Dacă urmează să folosești sandale pentru aerare, poartă cizme de grădină cu ele pentru o mai mare eficiență. Poți să le folosești chiar în timp ce tunzi gazonul pentru a te asigura că acoperi întreaga suprafață.
- Asigură-te că solul este suficient de umed, căci solul uscat poate deveni frustrant și dificil de manevrat. Poți aera a doua sau chiar a treia zi după o ploaie sau după irigarea gazonului, căci gazonul nu are nevoie să fie nici complet uscat și nici îmbibat cu apă în momentul în care îl aerezi.
- Dacă folosești un aerator, ține cont că majoritatea acestor mașini acoperă un mic procent din suprafața peste care trece. În zonele foarte compactate va fi nevoie să treci de mai multe ori în direcții opuse. Dacă sunt și zone mai puțin afectate în grădină, atunci nu e nevoie să le aerezi. Aerează doar acolo unde este nevoie.
- Ruta pe care o urmezi în cursul aerării cu un aerator electric este similară cu cea urmată în cursul tunderii gazonului. La final aerează perimetrul grădinii pentru a trece peste zonele în care ai întors mașina de aerare.
- Dopurile de sol rezultate în urma aerării și scoase la suprafață se lasă la uscat, după care se sparg cu ajutorul mașinii de tuns iarbă sau prin lovire cu o greblă. Dacă folosești mașina de tuns, va fi nevoie să ascuți lamele înainte de următoarea tundere.
- Dacă ai solul argilos, acum e momentul ideal să îl îmbunătățești adăugând un strat subțire de nisip pe gazon pe care să îl distribui uniform pe suprafața aerată. Nisipul va pătrunde în găuri și va permite fertilizantului să ajungă la rădăcini.
Ce faci după aerarea gazonului?
În urma aerării, va fi nevoie să supraînsămânțezi și să aplici îngrășăminte în același timp, după care aplici un strat subțire de nisip, 0,5 cm, pentru ca semințele să fie încorporate în sol și să germineze. Condițiile ideale de germinare a semințelor de gazon înseamnă umiditate crescută, deci nu te baza pe precipitațiile obișnuite din toamnă sau primăvară pentru că ele nu sunt suficiente. Semințele care se usucă mor imediat. Nivelul de apă trebuie să fie constant umed, fără uscare și fără băltire. Nu există o regulă general aplicabilă pentru gazon în ceea ce privește irigarea, pentru că necesarul de apă este influențat de semințe, sol, temperatura aerului și a solului, nivelul de precipitații și prezența altor plante.
CONCLUZIE:
→ Lucrările de întreținere pe care le realizezi în cursul anului influențează starea de sănătate a gazonului și contribuie la bucuria pe care o vei avea de fiecare dată când privești grădina. Munca ta va fi răsplătită printr-un gazon verde, care nu necesită reparații în plus. Ajută gazonul să respire din nou printr-o aerare corectă și regulată. Tu cum ai aerat gazonul? Hai în Comunitatea Gazonul și împărtășește-ți experiența cu alți iubitori de gazon!
Spor la grădinărit!