Amendamente pentru sol
O peluză îngrijită depinde în mod direct de factorii de mediu, regimul de îngrijire și calitatea solului. Cel mai frecvent, amendamentele sunt aplicate pentru a neutraliza pH-ul solului, care se modifică în permanență, începând cu factorii de mediu și până la efectuarea corectă a lucrărilor de întreținere: respectarea regimului de irigare, aplicarea formulelor de fertilizanți care conțin azot.
CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE AMENDAMENTE ȘI FERTILIZANȚI?
Începem prin a-ți comunica faptul că este posibil ca solul să aibă nevoie de amendare, chiar dacă fertilizezi constant. Deși ambele optimizează solul și condițiile de dezvoltare a plantelor, aplicarea de amendamente și fertilizarea sunt lucrări de mentenanță cu rezultate diferite.
Dacă aplicarea de fertilizant furnizează solului nutrimentele necesare pentru ca plantele să se dezvolte, amendamentele au efectul de a-i modifica structura, influențând în mod indirect dezvoltarea armonioasă a plantelor.
DE CE ESTE NEVOIE DE AMENDAMENTE PENTRU SOL?
Cel mai des decidem că solul are nevoie de amendamente pentru a-i îmbunătăți structura, drenajul, capacitatea de retenție a apei, menținerea umidității și absorbția nutrimentelor, existând amendamente pentru soluri alcaline și amendamente pentru soluri acide.
Structura solului
Solul este tratat cu amendamente deoarece, în timp, poate deveni compactat, iar solul compactat împiedică dezvoltarea rădăcinilor și capacitatea plantelor de a-și prelua cantitatea de apă și nutrimentele necesare. Amendamentele conferă solului textură optimă, menținându-l aerisit.
Nutriția solului
Pe lângă efectul general de îmbunătățire a texturii sale, amendamentele asigură solului nutriția optimă prin adăugarea directă de nutrimente, precum carbon, azot, calciu, fosfor, magneziu sau bacterii benefice. Toate acestea hrănesc solul, susținând creșterea viguroasă a plantelor.
Retenția de apă
Este esențială pentru menținerea umidității optime. Cum nu toate solurile au capacitate de retenție a apei, cum este cazul celor uscate, grosiere, este necesară ajustarea lor prin aplicarea amendamentelor. Amendamentele organice sau anorganice au rolul de a modifica pH-ul, astfel încât solurile acide sau alcaline să devină optime și să îndeplinească cerințele de creștere specifice plantelor care compun gazonul.
CARE SUNT FACTORII DE CARE VA TREBUI SĂ ȚII CONT LA ALEGEREA AMENDAMENTELOR?
Textura solului
Atunci când decizi să efectuezi amendarea solului, este important să cunoști tipul de sol sau combinația de soluri din grădina ta. Citește despre diferitele tipuri de sol și condițiile optime de dezvoltare a gazonului pentru fiecare dintre acestea.
pH-ul, tipul solului (acid, alcalin)
În unele cazuri, precum solurile cu deficiențe mari de nutrimente, când nu cunoști caracteristicile solului sau dacă ești începător în ceea ce privește grădinăritul și îngrijirea gazonului, este recomandat să efectuezi teste specifice, pentru a afla, mai întâi de toate, pH-ul solului.
Testarea solului îți furnizează și alte informații utile, precum nivelurile de elemente conținute (macro și microelemente), în funcție de care vei putea acționa pentru optimizarea solului, astfel încât să te bucuri de un gazon sănătos.
Cunoașterea pH-ului te ajută la adăugarea cantității optime de amendamente, întrucât o cantitate prea mică nu își va îndeplini rolul, iar prea mult amendament poate chiar dăuna solului.
În urma testării solului, atât pH-ul, cât și informațiile despre nivelurile de nutrimente te vor ajuta să echilibrezi solul cu amendamentele potrivite. Dacă nu sunt deficiențe mari și urmezi planul de fertilizare în funcție de sezon, pentru a asigura nutriția corespunzătoare gazonului, atunci sesiunea de amendare a solului este rezumată la aplicarea uneia dintre variantele prezentate în acest text.
Tipologia amendamentului utilizat
Un alt aspect de luat în considerare în momentul selectării amendamentului potrivit este durabilitatea lui în sol. Pe scurt, amendamentul ales trebuie să bifeze necesitățile solului și planurile tale privind optimizarea acestuia, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Astfel, dacă este nevoie de optimizarea rapidă a proprietăților solului, se recomandă aplicarea de amendamente (materii organice) care se vor descompune în scurt timp de la aplicare.
Când planifici îmbunătățirea solului pe termen lung, sunt recomandate fie amendamentele care se descompun lent, fie cele care nu pot fi descompuse (materii anorganice).
Bineînțeles, dacă vizezi optimizarea imediată, dar care să aibă efect timp îndelungat, se pot folosi combinațiile de amendamente (materii organice mixate cu materii anorganice).
Tipul de plantă
Fiecare tip de plantă/cultură are necesități diferite de creștere și dezvoltare, iar amendamentul selectat are ca scop ameliorarea solului, fără a afecta planta.
CARE SUNT AMENDAMENTELE OPTIME PENTRU GAZON?
Amendamentele se împart în două categorii principale și sunt aplicate pentru a stabiliza textura și pentru optimizarea fertilității, prin modificarea proprietăților fizice și chimice ale solului: amendamente organice și amendamente anorganice (minerale).
Amendamentele au, de regulă, proveniență 100% naturală, fie că vorbim despre materii organice sau anorganice, unele fiind ușor prelucrate pentru a corespunde cerințelor de utilizare.
Deseori, pentru neutralizarea pH-lui solului și optimizarea calităților sale, va fi nevoie de mixarea materiilor organice și anorganice. Un exemplu de astfel de combinație este: compost cu perlit sau compost cu vermiculit.
Există însă și variante de amendamente chimice, lichide sau solide, pe care le găsești în magazinele de specialitate.
Amendamentele se selectează în funcție de tipul de sol (acid, alcalin) și nevoile de creștere specifice fiecărui tip de plantă - în cazul gazonului, acesta se va dezvolta cel mai bine într-un sol ușor acid, către neutru, cu valori ale pH-ului între 6 și 7. Așadar, orice valoare a pH-ului mai mică sau mai mare (sub 5 sau peste 8) nu poate susține supraviețuirea plantelor care compun gazonul.
Amendamente organice
Sunt substanțe bogate în materii organice, micro și macroelemente care optimizează fertilitatea solului. Acestea includ: compost, turbă, rumeguș, așchii de lemn, cenușă, gunoi de grajd, gunoi de pasăre, mulci.
Amendamentele organice funcționează și pot fi folosite și ca fertilizanți, îmbunătățind condițiile microclimatice pentru dezvoltarea microbiană. Adeseori, în funcție de tipologia solului, utilizare și tipul de plante, se recomandă ca materiile organice să fie incluse în planul de fertilizare/optimizare a solului, cu aplicare o dată pe an sau la doi ani.
În cazul acestora, este important să acorzi atenție compoziției lor. Reține faptul că unele dintre materiile organice (gunoiul de grajd, spre exemplu) sunt bogate în sare, ceea ce înseamnă că nu sunt optime amendării solurilor saline, pentru care desalinizarea reprezintă deja o condiție de optimizare.
Anumite specii de plante care compun gazonul, cum este și Poa Pratensis, sunt sensibile la sare, caz în care va fi mult mai potrivit să alegi compostul sau turba.
Amendamente anorganice
au capacitatea de a îmbunătăți rapid proprietățile fizice și chimice ale solului, adăugându-i acestuia și nutrimente, altele decât macroelementele NPK (azot, fosfor, potasiu). Amendamentele anorganice folosite frecvent sunt: carbonat de calciu, vermiculit, perlit, zeolit, nisip, pietriș.
CARBONATUL DE CALCIU - SOLUȚIA PENTRU NEUTRALIZAREA SOLURILOR ACIDE
Carbonatul de calciu este un compus cu aplicații multiple, un ameliorator natural, optim pentru neutralizarea solurilor acide, îmbunătățindu-i și calitatea, în același timp.
Cunoscut și sub numele de var agricol, carbonatul de calciu este una dintre cele mai populare soluții pentru amendarea solului, reprezentând o sursă de calciu pentru toate tipurile de terenuri (culturi agricole, livezi, grădini de legume, gazon și grădini decorative).
DE CE CARBONATUL DE CALCIU ESTE UNA DINTRE SOLUȚIILE OPTIME PENTRU AMENDAREA SOLULUI?
Amendarea cu carbonat de calciu prezintă o serie de beneficii, după cum urmează:
- Optimizarea pH-lui, care va contribui și la creșterea gradului de utilizare a fertilizanților
- Optimizarea vieții microbiene din sol
- Prevenirea toxicității cu aluminiu (solurile cu pH-ul sub 5,2 sunt predispuse la apariția toxicității aluminiului)
- Îmbunătățirea structurii solului, ceea ce-i conferă permeabilitate (aer, apă) și rezistență în caz de condiții extreme
Avantajul de a folosi carbonatul de calciu este faptul că este un produs 100% natural, nu este toxic pentru oameni, animale și plante. Este de evitat însă contactul cu pielea și ochii, dar dacă se întâmplă, este recomandată clătirea cu apă din abundență.
FOLOSEȘTE NISIP ZEOLIT, PERLIT SAU VERMICULIT PENTRU A OBȚINE SOLURI AERATE ȘI BINE DRENATE
Solurile lutoase și argiloase, deși bogate în nutrimente, implică eforturi mai mari spre a-l optimiza pentru dezvoltarea gazonului. În cazul lor, este nevoie de reducerea densității, prin adăugarea compostului sau a altor materii organice sau anorganice, care contribuie la ajustarea solului pentru a fi prielnic creșterii gazonului.
Solurile dense și/sau compactate nu mai au capacitatea de absorbi apa și nutrimentele necesare dezvoltării optime a plantelor, motiv pentru care au nevoie de amendamente.
De asemenea, aceste amendamente care îmbunătățesc drenarea rapidă a apei, sunt utilizate frecvent la amenajarea terenurilor de sport, ce implică cerințe speciale de utilizare și întreținere.
Nisipul este o variantă accesibilă (ca disponibilitate și preț), aplicarea sa fiind recomandată deseori la însămânțare și supraînsămânțare, în special când lucrezi cu soluri lutoase.
Zeolitul face parte din categoria amendamentelor utilizate pentru creșterea permeabilității și aerarea solului, oferă rezistență la compactare, crește umiditatea solului și protejează solul de eroziune.
Spre deosebire de alte amendamente, este o soluție pe termen lung: fiind o materie anorganică, zeolitul nu este descompus de bacterii.
Zeolitul este alcătuit din oxigen, aluminiu și silicon, componente care au capacitatea de a crea orificii și canale în interiorul acestor minerale. Datorită canalelor și orificiilor, zeolitul are capacitatea de a reține o cantitate de apă cu până la 60% din greutatea sa.
Zeolitul face parte din categoria amendamentelor utilizate pentru creșterea permeabilității și aerarea solului, oferă rezistență la compactare, crește umiditatea solului și protejează solul de eroziune.
Spre deosebire de alte amendamente, este o soluție pe termen lung: fiind o materie anorganică, zeolitul nu este descompus de bacterii.
Zeolitul este alcătuit din oxigen, aluminiu și silicon, componente care au capacitatea de a crea orificii și canale în interiorul acestor minerale. Datorită canalelor și orificiilor, zeolitul are capacitatea de a reține o cantitate de apă cu până la 60% din greutatea sa.
Perlitul contribuie la aerarea solului, reduce compactarea și-i îmbunătățește drenarea, ție îți va fi mai ușor să lucrezi cu el, iar plantele se vor dezvolta armonios.
Vermiculitul este utilizat pentru a îmbunătăți structura și textura solului, pentru aerare, o mai bună retenție a apei și drenarea corespunzătoare.
Odată ce solul este tratat cu vermiculit, vor fi îmbunătățite rata de germinare și dezvoltarea rădăcinilor puternice, având ca rezultat plante sănătoase.
Ca măsură de siguranță, utilizează-l doar în cantitățile recomandate și umezește vermiculitul înainte de utilizare: produce mult praf și ar putea agrava alergiile sau afecțiunile respiratorii.
COMPOSTUL CA AMENDAMENT
Compostul este considerat una dintre cele mai bune variante de amendament, putând fi produs acasă, din resturi alimentare sau vegetale și produse care se descompun.
Acesta are ca avantaj faptul că funcționează deopotrivă ca amendament și fertilizant, având efecte pe termen scurt, dar și pe termen lung. Îmbunătățește structura solului, prin creșterea porozității sale și contribuie la menținerea umidității potrivite.
Comparativ cu variantele de amendamente anorganice, compostul este materie organică, care se va descompune cu timpul, eliberând nutrimente importante în sol.
Cu toate acestea, este important să verifici textura compostului înainte de a-l aplica: starea de descompunere în care se află, să nu existe resturi de semințe etc. Aplicat corect, compostul conferă porozitate solului și menținerea umidității optime.
Menționăm că producerea compostului necesită studiu privind materiile pe care le poți adăuga, perioada de descompunere etc.
TURBĂ
Turba este cunoscută de către cei care se ocupă cu grădinăritul, având utilizări multiple: la însămânțare, ca amendament, ameliorator și fertilizant pentru sol.
Compoziție: este alcătuită din resturi organice descompuse, în mare parte provenind de la mușchiul Sphagnum. Mai exact, printr-un proces natural, la descompunere, Sphagnum (în mare parte) și alte resturi organice alcătuiesc o materie compactă, de culoare închisă , care asigură o serie de beneficii solului.
Beneficii: prevenirea compactării, creșterea capacității de absorbție, amendarea solurilor care au nevoie de pH acid.
Turba nu este o sursă de nutrimente și, deși conține microorganisme benefice, funcționează mai mult ca amendament, având capacitatea de a ameliora proprietățile fizice ale solului. De aceea, nu exclude sau reduce sesiunile de fertilizare recomandate în funcție de sezon.
Ce este important de reținut? Gazonul se dezvoltă cel mai bine pe solurile ușor acide, iar dacă această condiție este îndeplinită deja în grădina ta, atunci adăugarea de turbă va dezechilibra pH-ul existent.
Utilizarea de amendamente reprezintă un proces esențial pentru a menține solul optimizat, în condiții favorabile creșterii gazonului. Cu toate acestea, nu toate solurile au nevoie de amendamente: efectuează lucrările de întreținere, aplică fertilizant, iar dacă textura și structura solului sunt cele optime pentru dezvoltarea gazonului, nu acționa pentru a le modifica.
Cel mai corect pas pe care îl poți face înainte de a decide amendarea solului este să efectuezi testul solului: poate pH-ul este optim, dar lipsesc anumite nutrimente. În acest caz, solul are nevoie de fertilizarea cu o formulă care va soluționa eventualele deficiențe.
Începător sau avansat, întotdeauna mai ai ceva de învățat. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram și YouTube, postăm săptămânal conținut util pentru întreținerea gazonului.
Înscrie-te pe grupul nostru de Facebook pentru a primi sfaturi și pentru a avea susținere atunci când devine mai dificil să îngrijești gazonul – boli, dăunători - te vor ajuta atât cei din echipa Gazonul, cât și ceilalți membri.