Când se dă startul activităților pe gazon?
Startul activităților este îndelung discutat an de an în comunitatea iubitorilor și cultivatorilor de gazon. Totuși nu putem controla natura, de aceea e bine să cunoaștem care sunt condițiile de bază (temperatură, lumină, umiditate) care trebuie întrunite pentru a reuși să revitalizăm gazonul fără a produce daune colaterale.
Februarie este o lună de trecere. În această perioada intensitatea și durata luminii crește, temperaturile se măresc, zăpada se topește, dar gazonul încă hibernează. În timpul nopții, de cele mai multe ori temperaturile nu urcă sub 0 grade Celsius și pământul este încă înghețat.
Chiar dacă arată puțin îngălbenit și deshidratat, gazonul nu suferă și este în stare latentă.
Când se începe irigarea?
Irigarea în această perioadă este o sabie cu 2 tăișuri.
Pe de-o parte gazonul e uscat și pare să aibă nevoie de hidratare pentru a-și reveni, dar pe de altă parte condițiile de temperatură și umiditate favorizează apariția mucegaiului.
Mucegaiurile, după cum știi sunt afecțiuni care se previn și care apar în intervalul 0- 8˚ Celsius. La gazon se disting doi agenți patogeni care pot fi prezenți dacă temperatura și umiditatea sunt favorabile:
Typhula spp. care provoacă Mucegaiul Gri de zăpadă.
Microdochium Nivale care provoacă Mucegaiul Roz.
După ce vei înțelege mai bine cum funcționează bolile, vei ști când să irigi și când să lași gazonul neatins.
Doar creșterea temperaturilor inhibă apariția și dezvoltarea agențiilor patogen responsabili de mucegaiuri.
Prin urmare, alegerea de a nu începe activitățile pe gazon în această perioadă trebuie cântărită în funcție de vreme.
Și vremea e capricioasă. Anotimpurile au renunțat să mai bifeze un interval după care să te poți ghida așa că cel mai bine este să ai ca reper temperatura și umiditatea. Totodată trebuie să înțelegi cum funcționează natura și care sunt limitele sale. Un organism viu supus stresului de orice fel va suferi, dar în condiții prielnice de vindecare pagubele pot fi evitate. În schimb dacă te grăbești sau ignori aceste limite vei experimenta dezamăgirea.
Ce poți face în timp ce aștepți?
Primăvara e aproape, dar nu e încă aici. Poate așteptarea nu este punctul tău forte, dar folosește acest timp pentru a pregăti lucrurile de treabă.
1. Verifică
Verifică funcționalitatea instrumentelor de grădinărit și asigură-te că în momentul în care vrei să intri pe gazon nu ai surprize neașteptate.
Verifică dacă mașina de tuns are ulei, dacă are motorină/benzină, dacă nu există scurgeri, dacă primește curent și dacă funcționează vitezele corect și toate celelalte componente.
2. Repară
În cazul în care observi că anumite ustensile nu îndeplinesc așteptările tale, găsește soluții de reparare care să fie sustenabile pe termen lung. A, și nu uita să ascuți lamele mașinii de tuns pentru a evita producerea de micro leziuni la nivelul limbului foliar. Aceste leziuni sunt o portiță perfectă pentru posibilii agenți patogeni care au drum liber la infectarea plantei.
3. Curăță
Depozitarea a adus mult praf și dacă nu ai apucat să le cureți înainte de venirea iernii, folosește acest timp pentru a curăța instrumentele de grădinărit: mașina de tuns și sacul colector, dinții scarificatorului, aeratorul, grebla de curățat resturile, mătura de gazon , ș.a.m.d. pentru a te asigura că primul contact cu gazonul are loc fără risc sau fără o posibilă contaminare.
4. Ascute
Dacă nu ai apucat sau nu ai făcut-o vreodată, acum este vremea pentru a schimba sau a ascute lamele mașinii de tuns. Cu cât e mai bine ascuțită, lama va reuși să taie perfect firul de iarbă fără a-l rupe sau a-i provoca alte leziuni nenecesare. În caz contrar, o lamă neascuțită, ruginită îți va crea probleme de la începutul sezonului, plecând de la aspect franjurat și neuniform al peluzei la boli infiltrate prin leziunile create.
5. Pornește
Pentru a da drumul activităților din grădină, trebuie să te asiguri că sistemul de irigare, oricare ar fi el, este în stare de funcționare și nu are scurgeri. Pornește apa și fă niște verificări pentru a te asigura că nu vei întâmpina probleme. Irigarea este esențială.
6. Alege
Ceea ce face diferența dintre un gazon sănătos și verde și unul mai puțin deosebit se află în alegerile pe care le facem. În primul rând alegerea fertilizantului de care ai nevoie.
Cu siguranță este important să privești starea gazonului și să determini dacă acesta se află în limitele normale (de după iarnă) sau dacă încă este prins în vreo boală.
STARTER - pentru gazonul îngălbenit și lipsit de viață și pentru gazonul proaspăt însămânțat.
BALANCE - pentru echilibru nutrițional și întreținere de-a lungul sezonului cald.
FORTIFY - pentru prevenția bolilor, întărirea rădăcinilor și pentru iernat.
CAZ IZOLAT: Dacă te afli într-o zonă a țării în care sfârșitul iernii este blând și temperatura solului este peste 5 grade Celsius și ziua și noaptea atunci te poți apuca de irigare/tuns/scarificare fără prea mari riscuri.
Primăvara înseamnă un nou start. Când lumina soarelui e prezentă mai multe ore pe zi, când temperatura crește, condițiile de trezire sunt îndeplinite, gazonul poate fi pregătit de noul sezon. Activitățile recomandate pentru următoarea perioadă sunt: FERTILIZAREA, TUNDEREA, IRIGAREA și/sau ERBICIDAREA.
Dacă vrei să afli mai multe despre toate aceste operațiuni poți consulta librăria noastră de articole sau canalul nostru de YouTube.