Mentenanța cositoarei și consecințele unor lame ascuțite necorespunzător asupra gazonului
Tunderea este una dintre lucrările de întreținere a gazonului efectuate frecvent, motiv pentru care este esențial să înveți să o efectuezi corect, cu echipamentul adecvat și să te asiguri că acesta este întotdeauna în perfectă stare de funcționare.
Întrucât cositoarea este dispozitivul de grădinărit solicitat cel mai mult, la anumite perioade, va fi nevoie să efectuezi câteva lucrări de întreținere specifice.
Astfel, indiferent că deții deja o cositoare care îndeplinește cerințele de întreținere specifice grădinii tale și suprafeței gazonului, fie că urmează să achiziționezi un dispozitiv nou, învață de ce este necesar să-i ascuți periodic lamele.
Am prezentat într-un articol separat principalele criterii de selecție pentru cositoarea potrivită gazonului tău, astfel încât procesul de achiziție să fie mai ușor.
MENTENAȚA COSITOAREI - Ce operațiuni de întreținere nu trebuie să omiți?
Primul pas pentru a utiliza corect cositoarea este să te familiarizezi cu ea - citește cu atenție manualul de utilizare, unde se regăsesc indicațiile producătorului și nu omite nicio operațiune de întreținere.
În funcție de tipologia mașinii, va fi nevoie de câteva operațiuni de întreținere, care să-i prelungească durata de utilizare și să ofere rezultate bune la fiecare tundere:
Curățarea mașinii după utilizare
Curățarea mașinii de tuns reprezintă un pas cheie atât pentru mentenanța ei, cât și pentru durabilitate și performanța la utilizare.
Obiceiul de curățare și igienizare a cositoarei este dificil de menținut pentru mult timp; nu întotdeauna dispunem de timpul necesar pentru a efectua această lucrare de fiecare dată când tundem iarba. Dacă nu ai timp să cureți dispozitivul după fiecare utilizare, chiar și de câteva ori pe an se poate dovedi eficient.
Ascuțirea periodică a lamelor
Cositoarele sunt solicitate frecvent – tund gazonul, inclusiv în zonele greu accesibile, dacă designul permite, fac față buruienilor, se pot lovi de pietre – așa că lamele ar putea avea nevoie de ascuțire periodică.
De regulă, se recomandă ca lamele cositoarei să fie ascuțite după fiecare 25 de ore de utilizare, aproximativ de 2 ori pe sezon, pentru a le menține în stare perfectă de funcționare. De asemenea, ascuțirea lamelor se face și dacă lamele au atins o piatră sau o zonă pietruită și remarci că sunt îndoite într-un anumit loc.
Menținerea lamelor cositoarei nu înseamnă doar întreținerea sa optimă, ci reprezintă una dintre condițiile menținerii gazonului sănătos.
Schimbarea uleiului
Dacă utilizezi o mașină de tuns iarba care are nevoie de schimbarea uleiului, nu amâna această etapă de mentenanță: uneori este nevoie doar de completarea uleiului, alteori va trebui schimbat. Evită să schimbi uleiul sau alimentezi mașina direct pe gazon, aceste substanțe afectează gazonul, cauzând chiar apariția zonelor rărite sau moarte.
În prezent, există centre de reciclare a uleiurilor în majoritatea orașelor, astfel că după înlocuirea uleiului utilizat, asigură-te că îl depozitezi și elimini corect.
Înlocuirea bujiilor și a altor componente care se pot defecta
În cazul mașinilor de tuns pe benzină, operațiunile de mentenanță înseamnă și schimbarea bujiilor. Fiind o operațiune precisă, tehnică, respectă indicațiile prezentate de producător în manualul de utilizare, iar dacă nu te simți confortabil să o efectuezi, poți solicita ajutorul cuiva îndemânatic.
Curățarea și/sau înlocuirea filtrelor de aer
Pentru a opera la randament maxim, filtrele de aer trebuie curățate și schimbate periodic. De regulă, în manualul de utilizare pe care îl primești la achiziție, este specificat la ce interval și cum se schimbă aceste filtre de aer.
Filtrele de aer fac parte din consumabilele care se găsesc cu ușurință în magazinele de specialitate online și fizice, dar asigură-te că achiziționezi un model compatibil cositoarei utilizate.
Cu timpul, orice pasionat de gazon ajunge să își cunoască echipamentul cu care lucrează: dincolo de indicațiile standard de mentenanță, întreținerea mașinii de tuns iarba ar trebui să se facă intuitiv, fiind suficient să o cureți când este necesar, prilej cu care poți verifica și starea componentelor.
Spre exemplu, în cazul echipamentului nou sau care se păstrează optim fără prea mult efort, cel mai bun obicei pe care îl poți adopta este ascuțirea lamelor o singură dată pe an, eventual înainte de prima tundere din an, pentru a te asigura că nu dăunezi firelor de iarbă.
CONSECINȚELE LAMELOR NEASCUȚITE ASUPRA GAZONULUI
Atunci când lamele cositoarei sunt ascuțite corect, și tunderea gazonului este realizată corect, fără a produce leziuni la nivelul plantelor. Este important să reții faptul că atunci când lamele nu au mai fost ascuțite de o perioadă, procedeul de tundere se va dovedi stresant pentru gazon - rănile create la nivelul firelor de iarbă se transformă într-un mediu prin care agenții patogeni pot pătrunde cu ușurință. Astfel, gazonul este susceptibil de captarea bolilor și nu va face față dăunătorilor specifici.
Iată care sunt consecințele procedeului de tundere efectuat incorect sau cu o mașină de tuns cu lame neascuțite:
Porțiuni decolorate de gazon
Dacă tunderea nu a fost corect efectuată, gazonul se va confrunta cu deshidratarea, fapt pe care îl vei observa aspectul neuniform pe care îl va căpăta în scurt timp. Cel mai frecvent, porțiunile decolorate care apar drept consecință a tunderii agresive vor fi de culoare maro.
Deși există variante să-i redai gazonul verdele sănătos, preferabil este ca acesta să nu ajungă în stadiul în care are nevoie de completare prin supraînsămânțare sau montare rulouri de gazon.
Predispoziție la captarea bolilor
Lamele neascuțite sau strâmbe vor lăsa leziuni deschise pe suprafața firelor de iarbă, creând mediul propice pentru ca agenții patogeni să pătrundă, cel mai mare pericol fiind reprezentat de bolile fungice.
Rezistență scăzută la temperaturi ridicate, secetă și dăunători
În momentul în care gazonul nu este în cea mai bună formă, îi va scădea abilitatea de a lupta cu dăunătorii, respectiv să facă față secetei și temperaturilor scăzute.
Perioada verii este un stresantă pentru gazon, de la traficul intens prin joc și petrecerea timpului în exterior, la temperaturile ridicate, oscilații de umiditate – nu adăuga un motiv în plus de solicitare a gazonului.
Gazonul își pierde aspectul îngrijit și culoarea uniformă
Încă de la începutul primăverii te străduiești să întreții gazonul, pentru a te putea bucura de el peste vară, dar și anii viitori. Iar ritualul de cosire este parte din lucrările de întreținere care contribuie la aspectul uniform și sănătatea plantelor care alcătuiesc gazonul.
Adoptă un regim de tundere corect, asigură-te că lamele cositoarei sunt bine ascuțite și neîndoite, iar provocările pe care le vei avea în perioadele stresante, când gazonul poate deveni vulnerabil, vor fi mai puține.
Reține faptul că un gazon afectat – cu fire de iarbă tunse incorect – nu este întotdeauna rezultatul lamelor neascuțite, ci poate fi datorat și unui procedeu de tuns efectuat incorect.
Învață cum să alegi modelul de tundere și cum să schimbi direcția de tuns, atunci când este cazul, precum și cum să efectuezi tunderea gazonului în perioadele ploioase.
Îți place conținutul video? Abonează-te la canalul nostru YouTube, adăugăm frecvent video-uri care te vor ajuta să îți îngrijești grădina și gazonul.
Urmărește-ne și pe rețelele de socializare: Facebook și Instagram, iar dacă te înscrii în grupul Gazonul, ai posibilitatea să te conectezi cu alți pasionați de gazon, pentru a-ți clarifica nelămuririle, de câte ori ai nevoie.