Cum scapi de coropișnița din gazon?
Micile găuri din sol, gazonul devitalizat în unele zone, fire de iarbă maronii și cu o textură spongioasă pot fi semnele prezenței coropișniței. În general, această insectă nu prezintă un real pericol pentru gazon și poate fi destul de ușor îndepărtată prin metode naturale sau cu ajutorul substanțelor chimice.
Ce este coropișnița?
Coropișnița este o insectă ce își petrece majoritatea timpului în subteran. Datorită membrelor anterioare construite special ca niște lopățele, ea poate săpa tuneluri prin sol prin care se deplasează pentru a-și găsi hrana și adăpostul. Se hrănește din rădăcinile firelor de iarbă, consumă și alte insecte mai mici, dar îi plac și râmele. Preferă în mod special umiditatea crescută, de aceea, un gazon care a fost prea bine irigat și fertilizat constant va fi un mediu perfect pentru ea.
Cum depistezi coropișnița în gazon?
Dacă ai observat mici găuri în sol, iarba maronie și spongioasă, dar nu ai reușit să faci contact vizual cu inamicul, atunci, pentru a te asigura că ai de-a face cu coropișnița, trebuie să o aduci la suprafața solului. Iată pașii pe care să-i urmezi:
- Alcătuiește o soluție formată din 1 lingură de detergent de vase și cca. 4 litri de apă.
- Toarnă soluția peste zonele devitalizate, maronii, unde a fost afectat gazonul.
- Așteaptă 5-10 minute.
- Observă gazonul și determină dacă e prezentă vreo coropișniță.
Cum scapi de coropișniță?
În urma testului, ai descoperit inamicul. Acum trebuie să alegi soluția cea mai potrivită nevoilor tale pentru a salva gazonul și a câștiga lupta. Din fericire există la dispoziție o varietate de metode pe care le poți aplica cu succes.
Metode naturale
Bile de bălegar
O metodă foarte apreciată, în special de agricultori, sunt bilele de bălegar proaspăt. Compoziția acestora este locul preferat al coropișniței pentru a-și depune ouăle. De aceea îți recomandăm ca în timpul toamnei să plasezi strategic, în funcție de dimensiunea grădinii, la extremități, bile de bălegar, cu diametrul de 15-20 de centimetri. După ce a dat înghețul, distruge bilele de bălegar și astfel vei înlătura o posibilă invazie.
Doza de bere
Metoda cea mai populară printre agricultorii de legume și cultivatorii de gazon este folosirea berii. Mirosul acestei băuturi din hamei este pe placul coropișniței. Pentru a realiza capcana, folosește o doză de bere goală pe care tai-o în două. În cele două recipiente rezultate se toarnă cca. 40 ml. de bere, iar apoi se îngroapă în pământ. În funcție de aria grădinii tale, folosește un recipient la 10 m2. Verifică starea recipientelor la o săptămână și toarnă bere proaspătă.
Gălbenele și crizanteme
Dacă mirosul mierii și mirosul berii atrag coropișnița în capcană, gălbenele și crizantemele le alungă. Dacă pe lângă gazon îți plac și florile, ai putea lua în considerare plantarea acestor două specii de plante care te vor ajuta să ții inamicul departe de peluză. Pentru o eficiență sporită pune răsadurile de jur împrejurul gazonului.
Nematozi
Din nefericire, pe tărâmul românesc nu se găsesc produse care să conțină nematozi benefici pentru gazon. Aceasta ar fi fost o alternativă foarte bună datorită succesului cu care pot prăda coropișnița. Odată ajunși în sol ei se vor reproduce continuu astfel că vor putea ajunge pe toată suprafața gazonului. Un alt avantaj este și durata de viață și scutirea de grija verificării ”capcanelor” cu bere sau miere.
Otravă bio
Pentru această rețetă amestecă cca. 20 de grame de coji de ouă bine mărunțite cu 1 linguriță de ulei de floarea soarelui. Pune compoziția pe o suprafață din carton sau lemn și plaseaz-o la marginile grădinii sau chiar în apropierea găurii din sol. Amestecul va atrage coropișnița și va acționa precum otrava, cauzând moartea.
Radio
Un grădinar în etate din România a descoperit puterea radioului asupra coropișniței. După ce a achiziționat un mic radio cu baterii pe care l-a lăsat să meargă încontinuu în grădină, a observat dispariția inamicului. El spune că zgomotul produs de radio ar speria coropișnița care se va îndrepta către alte grădini, în căutarea bunăstării. Bătrânul a precizat că radioul i-a salvat culturile de roșii. Dacă a funcționat pentru roșii, de ce nu ar avea succes și la gazon?
Cartonul cu miere
Mierea, pe lângă proprietățile ei vindecătoare, poate fi o bună capcană pentru coropișnițe. Pentru a realiza un astfel de ”dispozitiv”, taie o bucată de carton de 20 pe 20 de centimetri și pune peste ea o lingură de miere. Mirosul mierii va atrage simțurile coropișniței și odată ce aceasta se va apropia se va lipi și în cele din urmă va muri. Folosește o miere ușor zaharisită care să nu permită coropișniței să evadeze. Dacă te temi de apariția altei coropișniței, înlocuiește o dată pe săptămâna cartonul cu miere.
Metoda chimică
Insecticidele sunt substanțele chimice toxice pentru natură, de aceea îți recomandăm să achiziționezi un produs specializat cât mai puțin invaziv și doar în momentul în care observi că există o invazie de neoprit. Pe piață există câteva produse pe bază de:
- Lambda-cihalotrin (0,5%), Ulei de portocale (0,2%) - COROCID
- Difenacum (0,5%), Antractant de coropisnita (0.2%) si Bitrex (0.2% )- CROPTER, HOMEVO
- Cloripirifos (7,5 %) - SINTOGRILL
- Imidacloprid (BAYER, MERIT)
Înainte de orice aplicare cu insecticid, ai grijă să te protejezi împotriva substanțelor chimice pe care urmează să le folosești și să te asiguri că până își va face insecticidul efectul nu vor călca pe gazon alte persoane, copii sau animale. Cum coropișnițele sunt insecte nocturne este recomandat să începi tratamentul spre sfârșitul zilei. Pentru rezultate mai bune, irigă peluza înainte să dai cu insecticid pentru că acest proces va aduce coropișnițele mai aproape de suprafață.
Fapt divers
Dacă se întâmplă să alegi o metodă naturală prin care să prinzi coropișnițele nu te grăbi să le omori. Pescarii sunt dornici să le cumpere pentru a le folosi ca momeală. O coropișniță se vinde între 0,5 - 1 leu. Nu te vei îmbogăți de pe urma asta, dar cu siguranță vei face un pescar fericit.
După cum vezi, pentru a scăpa de coropișniță, ai la dispoziție mai multe metode pe care le poți aborda. Fie că înclini către metode mai puțin invazive, fie că alegi un insecticid, asigură-te că această insectă este cu adevărat un pericol pentru peluza ta. Vrei să afli și mai multe despre cum să ai un gazon de invidiat? Te așteptăm în grupul nostru unde poți descoperi numeroase discuții ce au ca subiect principal gazonul.