Ghid complet de fertilizare a gazonului
Orice discuție legată de întreținerea gazonului se leagă invariabil și de fertilizarea acestuia. Dacă este într-o condiție mai puțin optimă sau ne dorim să aibă un aspect mai sănătos, fertilizarea gazonului este cea mai eficientă metodă de îmbunătățire. Realizată corect și la timpul potrivit, ea va crește rezistența gazonului la factori de stres și dăunători, iar sănătatea grădinii va fi vizibilă.
Ca orice organism viu, gazonul are nevoie de o rutină de îngrijire pentru a evita îmbolnăvirea. Dacă nu este întreținut în mod corect, lucrările de reparare vor fi mai dificile și mai costisitoare. Parte esențială a acestei rutine o reprezintă fertilizarea, însă o aplicare incorectă poate și ea să ducă la deteriorarea gazonului.
În acest articol vei afla cum fertilizantul menține și îmbunătățește sănătatea gazonului, care este impactul lipsei de nutrienți pe termen mediu și lung, cum să alegi fertilizantul potrivit pentru fiecare tip de sol și când e momentul potrivit să fertilizezi gazonul.
Înainte de a înțelege cât de importantă este fertilizarea pentru gazon, trebuie să reții următoarele aspecte:
- Alegerea fertilizantului și a micro și macronutrienților necesari trebuie adaptată conform nevoilor solului tău. Pentru a înțelege mai bine caresunt nevoile solului din grădină poți realiza câteva teste simple, detaliate în articolul Pământul din grădină: când și cum testăm solul?
- Identifică etapa în care se află gazonul tău – rădăcinile au nevoie de fixare pentru a crește sănătos; solul are carențe de nutrienți și gazonul trebuie să se regenereze sau să își mențină aspectul;gazonul trebuie să reziste condițiilor climatice mai puțin favorabile și să își dezvolte rezistența.
- Calculează raportul de nutrienți NPK de care solul tău are nevoie în funcție de situația în care se regăsește gazonul și de testele realizate. Pentru a afla cum poți calcula raportul necesar de nutrienți NPK citește secțiunea Cum se calculează raportul de nutrienți necesar la fertilizare? a prezentului articol.
- În funcție de raportul NPK calculat alege tipul de îngrășământ solid sau lichid care are raportul cel mai apropiat de valorile necesare solului tău.
- Folosirea ierbii proaspăt tăiate caîngrășământ ajută la completarea necesarului de nutrienți pe lângă fertilizant, dacă este aplicată corect. Află mai multe din articolul dedicat tunderii gazonului.
- Evită să irigi gazonul în exces, în special dacă folosești îngrășământ lichid. Prea multă apă poate duce la eliminarea azotului, ceea ce face ca fertilizarea să fie ineficientă. Despre cum se face o irigare corectă găsești răspunsurile în Ghidul pentru udarea grădinii.
- Evită aplicarea fertilizantului când temperaturile sunt foarte ridicate (>30°C) sau foarte scăzute (<0°C). Temperatura optimă pentru fertilizare în cazul folosirii unui îngrășământ solid este între 15°-25°C, iar pentru îngrășământul lichid este între 20°-30°C.
- Aplicați îngrășământul granular cu ajutorul unui dispozitiv de împrăștiere, pentru o distribuire uniformă.
- Aplică fertilizant conform unui plan de fertilizare împărțit pe anotimpuri (primăvara, vara și toamna) sau ori de câte ori este nevoie – atunci când observi că acesta este lipsit de vitalitate, își schimbă culoarea, începe să se usuce etc.
- Fertilizarea se recomandă să se facă o dată la 4-6 săptămâni, dacă este folosit un fertilizant solid și la 2-4 săptămâni dacă se folosește un fertilizant lichid, cu mențiunea că nu se recomandă doar folosirea fertilizantului lichid datorită concentrației mare de azot.
Cât de necesar este să îți fertilizezi gazonul?
Probabil te întrebi de ce este indispensabilă această procedură și de ce nu ar fi sănătos gazonul doar prin irigarea și tunderea lui în mod regulat. Cu siguranță ai putea să faci doar atât și să nu întâmpini probleme, dar menținerea sănătății gazonului nu depinde doar de grija pe care i-o acorzi. Contează atât micro și macronutrienții din sol, apă și aer, cât și factorii climatici. Așa cum sănătatea omului este influențată de un complex de factori externi și interni, la fel se întâmplă și cu gazonul. Un gazon sănătos și frumos necesită cel puțin 16 nutrienți, între care cei mai importanți sunt azotul, fosforul și potasiul. Așadar, grija și atenția ta împreună cu factorii climatici și de hidratare vor contribui în egală măsură la viața îndelungată a gazonului tău.
Pe scurt, fertilizarea nu este obligatorie, dar este recomandată. Așa cum am menționat mai devreme, gazonul are nevoie de nutrienți pentru a rămâne sănătos și verde. Acești nutrienți provin din sol, apă și aer. De asemenea, nutrienții se mai pot absorbi din frunze și resturi vegetale (mulci). Din păcate, nu se întâmplă frecvent să găsești în grădină, în mod natural, condițiile optime pentru menținerea sănătății gazonului – compoziția ideală a solului, hidratarea sau nutrienții necesari gazonului ales. Mai mult, tunderile regulate au ca efect direct o creștere intensă care duce la îndesirea gazonului. Această creștere poate fi susținută doar prin suplimentarea elementelor minerale din sol, deci prin fertilizarea.
Ce impact are asupra gazonului un sol cu puțini nutrienți?
Mai multe buruieni. Apariția bolilor, subțierea foliajului ierbii, pete galbene și creșterea șanselor de eroziune a gazonului. Din cauza lipsei de nutrienți te vei confrunta cu toate problemele cu care nu vrei să ai de-a face în grădină. Fertilizarea întâmpină această posibilitate într-o manieră simplă și rapidă, iar împreună cu alte lucrări de îngrijire va asigura sănătatea și frumusețea gazonului.
Fiecare dintre cei 16 nutrienți esențiali are un rol sau o funcție specifică în dezvoltarea gazonului. Unii nutrienți, așa cum este azotul și fosforul, afectează direct funcțiile importante ale plantei, în timp ce alții contribuie la realizarea unor reacții chimice. De aceea, o parte dintre nutrienți sunt necesari într-o cantitate mai mare, iar ceilalți în cantitate mai mică. Din acest motiv,carbonul, hidrogenul, oxigenul, azotul, fosforul, potasiul, calciul, magneziul și sulful sunt numiți macronutrienți. Fierul, manganul, zincul, borul, cuprul, molibdenul și clorul sunt micronutrienții.
În tabelul de mai jos poți înțelege mai bine care sunt toți nutrienții de care gazonul are nevoie și care este rolul lor în menținerea sănătății gazonului.
Deficiențele legate de nutrienți se manifestă în numeroase moduri, așa cum amprezentat în tabel, ceea ce determină următoarea concluzie:în mod ideal fertilizarea trebuie să se realizeze înainte ca aceste probleme să își facă apariția. Iar cel mai bun mod de a evalua carențele nutritive este prin testarea solului.
Cum se testează solul?
Testarea solului este un prim pas important în alegerea corectă a fertilizantului și în stabilirea unui plan de fertilizare. Mai mult, testarea este singurul mod în care poți determina cu precizie cantitatea de îngrășământ de care are nevoie gazonul.
Există mai multe metode prin care îți poți testa solul: de la o analiză vizuală a aspectului gazonului, la verificarea compoziției granulare a solului, la testarea modului în care se face drenarea solului și până la verificarea organismelor din sol. Toate aceste teste se pot realiza foarte ușor prin inspectarea solului din grădină.
În ceea ce privește procentul de micro și macro nutrienți din sol testarea implică mai mult efort. O variantă de testare ar fi cumpărarea unui kit de testare din comerț. Aceste kit-uri nu sunt la fel de precise ca testele realizate într-un laborator specializat, dar sunt îndeajuns de concludente și accesibile financiar pentru a afla nevoile gazonului tău. O metodă mai eficientă de testare este prin examinarea probelor de sol la un laborator atestat. Prin această metodă de testare vei putea obține rezultate clare în legătură cu tipul de sol din grădină și nutrimentelepe care acesta le conține în diferite proporții. Bineînțeles, această metodă impune și costuri ridicate datorită specializării și resurselor implicate de testarea realizată într-un laborator. În mod normal, testele solului pe sol trebuie efectuate o dată la trei sau patru ani. Dacă dorești să monitorizezi nivelurile de nutrienți pe parcursul a mai multor ani, atunci testele trebuie făcute aproximativ în aceeași perioadă a anului.
Varianta cea mai simplă pentrua afla care sunt nevoile de fertilizare a gazonului este prin identificarea etapei în care se regăsește acesta: gazonul este proaspăt însămânțat sau încă tânăr, gazonul are nevoie de nutrienți pentru a se menține sănătos ori este vorba despre un gazon care are nevoie de întărirea rădăcinilor sau de regenerare în condiții nefavorabile.
Înainte de a alege un fertilizant, verifică inscripționarea N-P-K de pe pachet. Astfel, vei afla procentele micronutrienților și macronutrienților pe care îngrășământul le conține. Vei observa că azotul, fosforul și potasiul sunt nutrimente prezente în anumite proporții, care variază în funcție de fiecare fertilizant. Astfel, dacă este inscripționat 19-8-19, înseamnă că îngrășământul conține 19 părți azot, 8 părți fosfor și 19 părți potasiu. Uneori, unul dintre acești nutrienți s-ar putea să nu fie prezenți, iar nutrienții lipsă sunt pur și simplu enumerați ca „0” în categorie. În plus, pe ambalaj s-ar putea să mai găsești menționați și alți nutrienți, iar în dreptul acestora vei găsi și proporțiile în care se regăsesc în fertilizant.
Cum se calculează raportul de nutrienți necesar la fertilizare?
Dacă ai realizat testarea solului cu ajutorul unui kit sau la un laborator autorizat vei afla ce nutrimente se regăsesc în solul tău și în ce proporții. În acest caz, pentru a putea știi care este îngrășământul cel mai potrivit pentrusolul tău și care este raportul optim de nutrimente NPK, ar trebui să apelezi la un specialist care să te ajute în interpretarea rezultatelor și care să îți ofere cele mai bune soluții.
Echipa Gazonul oferă suport și consultanță în interpretarea rezultatelor testelor de sol realizate cu un kit de testare din comerț sau cu ajutorul analizelor realizate în laborator, de aceea nu ezita să ne contactezi.
Chiar și în absența testelor de sol este important să cunoști câteva aspecte esențiale: raportul ideal de NPK pentru gazon și felul în care se calculează în funcție de valorile înscrise pe ambalajul fertilizantului. În plus, trebuie să reții faptul că absorbția de nutrienți este realizată în funcție de nevoile plantei și nu în funcție de valorile fertilizantului. Astfel, planta asimilează doar nutrienții de care are nevoie, în cantitatea necesară, indiferent de prezența și cantitatea substanțelor în fertilizant.
Un studiu realizat de Universitatea din Nebraska asupra mai multor specii de gazon indică un raport ideal NPK pentru gazon de 4-1-3. Acest raport se modifică în funcție de tipul de sol, de specia de gazon, de condițiile meteo și de alți factori externi care influențează în mod direct aportul de nutrienți din sol. Raportul ideal de NPK 4-1-3 poate fi luat drept punctul de pornire chiar și atunci când nu ai realizat teste de sol și nu știi ce tip de fertilizant să alegi.
Mai mult, în cazul în care nu ai făcut o testare de laborator a nutrienților din sol, poți observa vizual, prin alte teste rapide, care este starea gazonului. Trebuie să urmărești întâi ce probleme ar putea avea solul și gazonul - de compactare, lipsa de dezvoltare a rădăcinilor, disponibilitatea apei etc. Doar după ce ai evaluat starea solului și a gazonului poți aprecia nevoile lui în raport cu problemele identificate, condițiile climatice și raportul NPK ideal. Astfel, poți aprecia destul de ușor dacă solul are nevoie să fie scarificat, aerat, irigatși dacă gazonul are nevoie de regenerare, de creștere, de întărire a rădăcinilor, de menținere a aspectului etc. Alegerea fertilizantului o vei face în funcție de acești factori și de raportul NPK din îngrășământ.
Cea mai simplă metodă de calcul a raportului de nutrienți conținut de un fertilizant este să faci calculul proporțiilor înscrise în dreptul fiecărui nutriment, folosind următorul principiu: se împart cele 3 valori NPK la valoarea cea mai mică. Dacă una dintre valori este 0, atunci proporțiile nutrienților vor fi împărțite la următoarea valoare cea mai mică.
Exemplu:
Avem următoarele proporții de nutrienți NPK: 22-5-11, 19-8-19, 13-5-24, 22-0-2
Calcul 22-5-11:
22:5=4.4
5:5=1
11:5=2.2
Raportul NPK va fi (4.4-1-2.2)
Calcul 19-8-19:
19:8=2.4
8:8=1
19:8=2.4
Raportul NPK va fi (2.4-1-2.4)
Calcul 13-5-24:
13:5=2.6
5:5=1
24:5=4.8
Raportul NPK va fi (2.6-1-4.8)
Calcul 22-0-2:
22:2=11
0:5=0
24:5=4.8
Raportul NPK va fi (2.6-1-4.8)
Ce tip de fertilizant ar trebui să folosești pentru gazonul tău?
Există două tipuri de îngrășăminte, clasificate în funcție de felul în care se eliberează azotul în sol: fertilizante cu eliberare lentă – granule, și fertilizante cu eliberare rapidă – lichide. Cele din prima categorie eliberează lent azotul, care, în acest caz, este insolubil. Această caracteristică te va ajuta să economisești atât timp cât și bani, deși costul inițial este mai ridicat. De asemenea, trebuie să iei în considerare faptul că fertilizanții cu eliberare lentă se degajă mai bine la temperaturi mai mari, peste 20°C. Îngrășămintele lichide, cu acțiune rapidă conțin azot solubil, care pătrunde imediat în sol și ajută firele de iarbă încă de la prima aplicare. Cu toate acestea, sunt necesare aplicări mai dese deoarece se eliberează mai repede, mai ales în solurile nisipoase. Este important să ții cont că îngrășămintele cu eliberare rapidă pot crește salinitatea solului și, în egală măsură, pot arde firele de iarbă. În plus față de cele două tipuri de îngrășăminte, poți folosi și îngrășăminte naturale. În această categorie se încadrează resturile de gazon rămase în urma tunderii - mulci, rumegușul, compost.
Apoi, este important să alegi fertilizantul și în funcție de etapa în care se află gazonul. Dacă faci o însămânțare sau o supraînsămânțare, trebuie să îi oferi gazonului un fertilizant care să contribuie la stimularea unei germinări rapide a semințelor și la accelerarea ritmului de creștere și regenerare ale părții aeriene a plantelor. Un fertilizant din gama Gazonul™ recomandat pentru această etapă de creștere a semințelor de gazon este îngrășământul Gazonul™ Starter. Acesta este ideal pentru o fertilizare de bază a gazonului - de amenajare, de regenerare sau de îndreptare a peluzei, în fazele de semănare, de supraînsămânțare sau de așternere a covoarelor de gazon. Conținutul bogat în azot stimulează germinarea rapidă și accelerează ritmul de creștere și regenerare ale părții aeriene a plantelor, mărind atât precocitatea, cât și calitatea gazonului rezultat.
În condiții de trafic, condiții de climă mai puțin favorabile, dăunători sau boli, este foarte important să folosești un fertilizant care să contribuie la dezvoltarea rezistenței gazonului. Un îngrășământ precum Gazonul™ Fortify sau un îngrășământ gândit să prelungească durata de viață a gazonului este cea mai bună alegere. Mai mult, tipul acesta de îngrășământ contribuie și la îmbunătățirea țesutului vegetal și la creșterea imunității.
Pentru situațiile de regenerare, îndreptare a peluzei sau acoperire a tuturor carențelor din sol este nevoie de un fertilizant cu o formulă echilibrată. De asemenea, pentru tratarea sau prevenirea bolilor cea mai bună soluție este un fertilizant care ajută la echilibrarea raportului nutrițional al plantelor. Fertilizantul Gazonul™ Balance poate fi o opțiune foarte bună pentru îmbunătățirea capacității gazonului de a se regenera și de a oferi toate elementele necesare unei creșteri continue. În plus, este ideal pentru secetă sau perioadele cu precipitații mai puține, în special pentru vară. Toate aceste 3 tipuri de îngrășăminte se pot amesteca și se pot folosi în proporțiile recomandate, în funcție și de nevoile de fertilizare ale solului.
Pentru o creștere a masei radiculare, adică rădăcini mai bine dezvoltate, și o sănătate mai viguroasă a plantelor, o soluție diferită de cele tradiționale este reprezentată de fertilizantul lichid Nutri+. Acesta are o formulă complexă, un indice scăzut de sare și crește semnificativ siguranța culturilor. Poate fi combinat cu alte produse de fertilizare, cu macro și microelemente (completarea cu potasiu și fosfor este recomandată), dar și cu majoritatea pesticidelor. În același timp, este un compus ideal în amestecuri personalizate și soluții de fertilizare profesionale.
Un fertilizant lichid mai special din gama Gazonul™ este fertilizantul Nutri+ PRO care are în compoziție oligozaharide de chitosan. Aceste elemente au efectul unui vaccin pentru plante și ajută la creșterea imunității plantelor, în special a gazonului, prin mărirea rezistenței acestora în condiții de frig, secetă și alți factori de stres. Chitosanul ajută și la reglarea echilibrului metabolic prin absorbția nutrimentelor și creșterea conținutului de clorofilă. Astfel este asigurată creșterea plantelor în cele mai bune condiții. Mai mult, Nutri+ Pro este un îngrășământ care poate să descompună metalele grele, să reducă reziduurile de pesticide și să ofere un efect antiseptic și de conservare, în special în cazul gazonului rulou, care are nevoie de ameliorarea structurii și țesuturilor. Calitatea gazonului și a grădinii va fi vizibil crescută.
Când este recomandat să fertilizezi gazonul?
Ai văzut deja că fertilizarea gazonului este o etapă esențială în îngrijirea peluzei și știi cum să alegi fertilizantul potrivit. Mai departe vom continua cu perioadele și momentele specifice în care gazonul are nevoie de îngrășăminte. În general, gazonul se fertilizează de aproximativ 4-6 ori pe an: primăvara (martie – aprilie), vara (iunie – august) și toamna (septembrie – octombrie). Acest lucru poate varia în funcție de tipul îngrășământului folosit, de gradul de maturizare a gazonului și de condițiile pedo-climatice.
O fertilizare ușoară la începutul toamnei va dezvolta rădăcinile, însă nu și firele de iarbă. Fertilizarea de la mijlocul primăverii va asigura atât creșterea, cât și îndesirea ierbii. În perioada verii nu se recomandă fertilizarea intensă și nici folosirea îngrășămintelor cu acțiune rapidă, datorită temperaturilor ridicate și a ploilor abundente care pot conduce la arderea gazonului.
Toate tipurile de gazon au nevoie de fertilizant la începutul primăverii,atunci când iarba începe să crească și să înverzească. Programul de fertilizare pentru restul sezonului cald va depinde de tipul de gazon pe care îl ai și de clima din zona în care locuiești. Majoritatea tipurilor de gazon sau a semințelor de gazon este reprezentată de o mixtură între două sau mai multe soiuri de semințe, ceea ce determină o necesitate în a fertiliza gazonul atât primăvara, cât și toamna.
Etichetele de pe fertilizanți ar trebui să indice perioada recomandată de folosire a fertilizantului și modul de utilizare a acestuia. De asemenea, tot eticheta îți va indica cum să îl distribui și ce cantitate de fertilizant să folosești. Atât timp cât nu exagerezi și nu folosești prea mult fertilizant în perioada verii, cea mai călduroasă, nu ar trebui să întâmpini probleme.
Fertilizarea făcută toamna asigură un start bun pentru dezvoltarea sănătoasă a gazonului primăvara. Astfel, se va menține mai bine în perioada de iarnă și va răsări abundent primăvara. Prin fertilizarea de toamnă, gazonul își va face un stoc de hidrați de carbon. O aplicare de îngrășământ primăvara va avea efectul de sporire a creșterii.
Fertilizarea în sezonul cald poate aduce anumite probleme, din cauza temperaturilor înalte, dar și din cauza umidității, care sunt imposibil de controlat. Îți recomandăm ca înaintea unei fertilizări de vară să efectuezi și o aerare a peluzei. În primul an de la înființarea gazonului se recomandă o cantitate de fertilizant mai mare și cu o concentrație de azot mai ridicată. Odată cu maturizarea acestuia, fertilizantul folosit va trebui să aibă în compoziție un procent de elemente aproximativ egal, în cazul în care și solul este unul fertil și conține nutrimentele de care gazonul are nevoie.
Cum se aplică fertilizantul granule?
Există mai multe modalități prin care poți aplica fertilizantul. Folosirea unui dispozitiv de împrăștiere este recomandată, mai ales pentru că elimină posibilitatea de a face o distribuire cu un grad prea mic sau prea mare de acoperire. Asta ar avea efecte negative imediate asupra gazonului: creștere neuniformă, diferență de culoare în funcție de cantitatea de granule, arsuri și degradare. Fertilizarea manuală a gazonului poate cauza aceste probleme dacă nu este realizată corect, însă poate dăuna și mâinilor dacă nu se folosesc mănuși de protecție.
În cazul unei însămânțări, fertilizantul se poate aplica împreună cu semințele de gazon pentru a stimula dezvoltarea rădăcinilor, dar ideal este atunci când semințele încep să germineze. În cazul unui gazon proaspăt însămânțat, fertilizarea trebuie realizată mai des pentru a ajuta gazonul să se dezvolte și să se îndesească. Un gazon matur are nevoie de îngrășământ pentru a se regenera și pentru a-și menține aspectul plăcut pe un termen îndelungat.
Aplicarea îngrășământului se face conform instrucțiunilor de pe ambalaj, respectând proporțiile indicate și după calcularea raportului de nutrienți necesari solului. Ca regulă generală, solurile nisipoase au nevoie de o fertilizare mai mare, în vreme ce solurile argiloase, mai fertile, rețin nutrienții mai bine.
Pentru rezultate optime tunde gazonul cu o zi-două înainte de fertilizare. Realizează fertilizarea la temperaturi sub 30°C. În cazul fertilizantului solid este recomandat să fie folosit la temperaturi între 15°-25°C, iar cel lichid între 20°-30°C. După câteva ore sau următoarea zi poți iriga peluza în mod obișnuit. Astfel, îngrășământul se dizolvă și va fi absorbit în mod corespunzător.
Cum se aplică fertilizantul lichid?
Așa cum am menționat anterior, îngrășămintele lichide pe bază de azot au o eliberare rapidă a azotului în sol, ceea ce determină o absorbție imediată la nivelul rădăcinilor. În acest caz, îngrășămintele lichide pot avea efecte imediate și vizibile, absorbția realizându-se de regulă în 24-48 de ore. În schimb, există o probabilitate foarte mare de a arde gazonul în cazul nerespectării proporțiilor de diluție în apă sau utilizării în exces a acestui tip de fertilizant. De aceea, nu se recomandă fertilizarea exclusivă cu îngrășământ lichid și mai des de o dată la 2-4 săptămâni.
Acest tip de fertilizant este folosit mai mult pe suprafețe extinse, la ferme și în amestecuri profesionale deoarece există riscul de a deteriora foarte ușor gazonul. Amestecul de fertilizant cu apă trebuie realizat conform indicațiilor de pe ambalaj. Dacă totuși alegi acest tip de fertilizant este important să îl folosești complementar îngrășământului granular și să respecți instrucțiunile, chiar să diluezi o cantitate mai mică în apă față de cea recomandată.
Pentru că îngrășământul lichid se aplică foliar, spre deosebire de cel solid care se aplică pe sol, este important să știi că o irigare în exces poate reduce cantitatea de azot din pământ. Irigarea în cantități mari va face ca îngrășământul lichid să se diluezeși azotul să nu mai ajungă în sol, acolo unde planta are nevoie.
Acum știi cum să fertilizezi gazonul. Acționează!
Chiar dacă este un proces complex, care necesită timp, efort susținut și un plan bine pus la punct, nu există o soluție mai benefică de întreținere a gazonului. Fertilizarea gazonului este vitală pentru a avea un gazon sănătos și bine întreținut pe tot parcursul anului.
Rămâne să te decizi dacă vei încerca singur să faci un plan de fertilizare pe care să îl urmezi îndeaproape sau vei apela la o echipă de profesioniști care să te ajute pas cu pas în întreținerea peluzei.
Indiferent de alegerea pe care o faci, noi te încurajăm să te bucuri de tot procesul de întreținere a grădinii tale! Îți garantăm un spațiu de relaxare și de petrecere a timpului liber pe placul tău și satisfacția de a vedea rezultatele unui efort personal. Până atunci, noi îți suntem alături cu sfaturi, recomandări și răspunsuri pentru orice întrebări ai referitoare la întreținerea gazonului tău.