Irigarea gazonului: Ghidul tău pentru udarea grădinii
Știm deja că irigarea gazonului este un proces deosebit de important pentru ca grădina să fie sănătoasă, dar poate ai întrebări despre cum să procedezi în modul corect. Cât de des trebuie să uzi grădina? De câtă apă are nevoie gazonul pentru a dezvolta rădăcini puternice și viguroase? Sau cum trebuie să irigi grădina în funcție de factori precum momentul zilei, anotimpul sau nevoile speciale ale gazonului?
Alături de aer, nutrienți și lumină, apa asigură o creștere armonioasă a semințelor și, mai departe, a gazonului din grădina ta. Mai mult, toate aceste elemente sunt necesare pentru ca gazonul să supraviețuiască și să înfrumusețeze în permanență spațiul verde din jurul casei tale.
Chiar dacă udarea gazonului e un proces cu care ești deja familiar ori dacă abia acum plănuiești să amenajezi curtea și dorești să te înarmezi cu toate informațiile, sunt anumite metode pe care le poți aplica pentru a obține cele mai bune rezultate. Nu este suficient să pornești sistemul de irigare, să îl lași să funcționeze o vreme, după care să îl oprești. De multe ori se poate întâmpla să folosești prea multă sau chiar prea puțină apă, ceea ce duce la apariția de probleme a gazonului sau chiar la distrugerea sa. Într-adevăr, irigarea gazonului poate să fie un proces obscur dacă nu ai toate informațiile. Pentru ca gazonul să fie fericit e nevoie să îi oferi cantitatea precisă de apă de care are nevoie în fiecare fază de dezvoltare.
10 reguli generale de irigare a gazonului
- Irigarea se face dimineața devreme sau seara, înainte să înnopteze.
- Gazonul proaspăt instalat se udă din abundență, zilnic în primele 4 săptămâni, astfel încât solul să fie umed constant (dar fără să băltească la suprafață).
- Udarea gazonului cu suficientă apă e necesară pentru ca ea să ajungă la rădăcini.
- Irigarea gazonului se face o dată la 2 zile în lunile de primăvară și toamnă, în jur de 10-15 minute de fiecare dată.
- Pentru lunile de vară, irigarea se face zilnic sau chiar de 2 ori pe zi (dimineața și seara), iar durata poate să crească la 20 de minute dacă e foarte cald.
- Gazonul nu trebuie să rețină apă la suprafață. Dacă s-au format bălți înseamnă că a fost folosită prea multă apă.
- Zonele aflate la soare necesită mai multă apă față de zonele aflate la umbră.
- Solul nisipos are nevoie de mai multă apă decât solul argilos. Solul din grădină trebuie luat în calcul atunci când se stabilesc timpul și cantitatea de apă aplicată pe gazon.
- Condițiile meteo influențează irigarea. După o ploaie bună nu mai trebuie udat gazonul în ziua respectivă.
- E necesară observarea constantă a stării și condiției gazonului. Iarba îngălbenită și uscată, fire răsucite și urme vizibile de pași rămase pe gazon sunt semne ale unui gazon deshidratat.
Irigarea gazonului proaspăt semănat
Un gazon nou are nevoie de o atenție specială, inclusiv în ceea ce privește cerințele de apă. În primul rând nu uita de pregătirea pământului pentru semănare și efectuarea procesului în mod corect. Odată semințele plantate și acoperite cu un strat subțire de substrat, ideal nisip, urmează irigarea gazonului proaspăt. El trebuie să fie menținut timp de aproximativ 4-5 săptămâni în umiditate uniformă, dar mai ales primele 7-10 zile sunt cele mai importante.
Nu lăsa pământul să se usuce, ci asigură-te că există apă în permanență. Nu îi oferi atât de multă încât să se acumuleze în bălți, deoarece asta va duce la putrezirea semințelor, respectiv a rădăcinilor. E o problemă dacă gazonul proaspăt are de-a face alternativ cu secetă și cu inundație, însemnând că nu este irigat în mod regulat. El nu va germina așa cum îți dorești, deci asigură-te că irigarea se face după un program regulat, în timp ce ții cont de factorii climatici (irigare mai frecventă la căldură, mai rară dacă plouă) și de solul în care e semănat. Solurile argiloase, impermeabile, nu trebuie udate foarte des, în comparație cu solurile nisipoase prin care trece apa mult mai ușor și e nevoie de cantități mai mari.
Un alt element – nu uda cu furtunul gazonul proaspăt semănat, căci riști să îndepărtezi semințele din sol. Eventual ține furtunul îndreptat în sus, astfel încât apa să curgă de sus ca o ploaie.
Irigarea gazonului dimineața devreme sau seara
Irigarea gazonului dis-de-dimineață (înainte de ora 10) le oferă plantelor timpul necesar pentru absorbția apei, pentru trimiterea ei către rădăcini înainte de a fi evaporată la căldura soarelui. Apa absorbită le va oferi firelor de iarbă șansa să suporte căldura mai ușor. Evită irigarea grădinii în timpul zilei, mai ales la amiază, atunci când apa se va evapora rapid și nu va ajunge la rădăcinile plantelor. Un alt aspect de care să ții cont este vântul. Dacă simți că bate vântul, e mai bine să nu uzi gazonul, căci el va usca apa înainte ca ea să aibă ocazia să fie absorbită de firele de iarbă.
O alternativă pentru irigarea de dimineață este după-masa târziu, spre seară. Totuși, ai grijă să efectuezi această activitate înainte să înnopteze, căci în timpul nopții se va menține o umiditate mai mare decât este necesară, ducând la posibile boli fungice ale gazonului.
Irigarea uniformă a gazonului
Dacă observi că gazonul nu are o culoare uniformă, ci are zone uscate, (deși nu e singura posibilitate) e posibil ca irigarea să nu se realizeze corect. Un aspect omogen și sănătos al gazonului necesită atenția ta deplină la cantitatea de apă care ajunge în fiecare zonă a grădinii. În funcție de câtă apă primește gazonul, el va reacționa și te va ține la curent cu starea sa de satisfacție. Nu doar estetic, dar și sănătatea plantelor poate să fie afectată de o irigare neuniformă. Dacă observi o asemenea reacție, verifică periodic sistemul de irigare (iar apoi solul din zonele afectate – e posibil să existe soluri diferite în aceeași grădină).
Poți să verifici cantitatea de apă din mai multe zone așezând pe suprafața grădinii câteva recipiente goale identice. Irigă așa cum o faci de obicei și verifică la final dacă nivelul de apă din fiecare recipient este la fel ca în celelalte. Acest test foarte simplu îți va arăta dacă este o problemă cu distribuția de apă în grădină.
Verificarea umidității din sol
Sunt mai multe metode prin care să verifici starea de umiditate a gazonului. Prima metodă este și cea mai simplă, reprezentată de inserarea unei șurubelnițe sau a unui instrument lung și ascuțit în sol. Dacă șurubelnița intră cu ușurință, pământul e suficient de hidratat și nu are nevoie de apă. În cazul în care nu reușești să o introduci ușor în sol, e momentul pentru irigarea grădinii căci pământul este prea uscat. O altă metodă este debitmetrul digital, care odată introdus în sol îți va spune care este nivelul de umiditate actual. Ce-a de-a treia variantă o reprezintă un sistem automat subteran de irigare cu senzor de umiditate inclus.
Dacă solul este foarte compactat, va fi nevoie să împarți sesiunea de irigare în două, astfel încât apa să aibă timp suficient să intre în sol. Apoi adaugă în programul de întreținere a gazonului și o sesiune de aerare a solului.
Irigarea gazonului doar atunci când are nevoie
Un test pe care poți să îl faci foarte ușor înainte de irigare e să pășești pe gazon – în mod normal urmele ar trebui să dispară imediat. Dacă urmele pașilor rămân vizibile pe gazon înseamnă că e momentul să uzi grădina. Alt semne de deshidratare sunt schimbarea culorii gazonului într-un verde-albăstrui și răsucirea firelor de iarbă.
Dimineața devreme e cel mai bine să irigi gazonul, înainte de răsăritul soarelui, mai ales în perioadele de caniculă. Altfel diferența dintre apa aplicată și căldura aerului va fi prea mare pentru gazon. Dacă nu ai apucat să realizezi irigarea de dimineață, mai bine nu irigi deloc în ziua respectivă sau o realizezi seara, când soarele nu mai este puternic.
În perioada de vară, când căldura e foarte mare, e normal ca gazonul să capete o ușoară nuanță de galben, fiind și o perioadă în care gazonul se oprește temporar din dezvoltare (fotosinteza ia o pauză din cauza căldurii). Vei observa că de îndată ce temperaturile mai scad și vin ploile își revine și gazonul. Dacă trec mai multe săptămâni de temperaturi moderate și gazonul nu își revine, a suferit prea mult și va avea nevoie de îngrijiri speciale sau chiar înlocuire în cazuri extreme.
Irigarea intensă și rară
Cea mai recomandată formă de irigare este cea realizată în adâncime și cu o frecvență mai scăzută, mai benefică pentru gazon decât irigarea de suprafață, dar care nu pătrunde în adâncime. La cea din urmă gazonul nu va dezvolta rădăcini puternice și va depinde în totalitate de tine pentru a primi apa de care are nevoie. Udarea regulată a grădinii îți oferă posibilitatea să lași solul să se usuce înainte de a iriga, dar numai după ce gazonul încetează să germineze. Irigarea profundă și mai rară aduce gazonului un plus de rezistență la boli și stres.
Momentul în care e mai benefic să uzi grădina cu o cantitate mai mică de apă zilnic este chiar acela în care gazonul este proaspăt însămânțat. Semințele sunt aproape de suprafață, iar apa ajunge ușor la ele, astfel că nu trebuie decât să menții în permanență solul umed pentru ca ele să germineze.
În perioade extrem de secetoase poți alterna irigarea profundă cu sesiuni lejere, dar în nici un caz să nu lași apa să băltească pe gazon. De exemplu, poți intercala în cursul unei zile sesiuni de 15 minute cu sesiuni mai scurte de 5 minute de irigare. Dacă vezi că se adună apă la suprafață și nu se scurge imediat în sol, verifică dacă solul nu e prea compact și apa are dificultăți în a ajunge la rădăcina gazonului, folosind un instrument lung și ascuțit (după irigare). Introdu instrumentul în pământ la o adâncime de 15 cm. Dacă intră ușor înseamnă că solul e aerat și udat corespunzător. În caz contrar, e momentul să realizezi o aerare a solului.
Cantitatea de apă necesară gazonului
Scopul principal al irigării este ca apa să ajungă la rădăcinile gazonului, ceea ce înseamnă că va trebui să te concentrezi pe adâncime, 10-15 cm în sol. Pe un sol argilos asta înseamnă că va trebui să aplici cam 12 litri de apă pe metrul pătrat, iar pe un sol nisipos cerințele cresc la 25 litri pe metrul pătrat.
Pentru a afla cantitatea reală de apă care ajunge pe gazon în timpul irigării, poți mai întâi să verifici specificațiile tehnice ale sistemului de irigare pe care îl folosești, să afli care e debitul apei într-o anumită perioadă de timp și pe raza de acțiune a sistemului.
O altă metodă este să așezi un recipient pe gazon, să trasezi cu un marker cantitatea de apă pe care dorești să o aplici, apoi să pornești sistemul de irigare. Măsoară durata de timp în care apa ajunge la semnul trasat. Când irigi data viitoare, ține cont de această durată, dar și de cantitățile de precipitații din ultima săptămână.
Parte din rutina de întreținere a gazonului este verificarea nivelului de umiditate în urma irigării. După irigare, pășește într-o zona a gazonului și verifică dacă sunt băltite. Dacă acesta este cazul, ai aplicat mai multă apă decât poate grădina să absoarbă în timpul acordat sau presiunea apei este prea puternică. Efectele suprahidratării nu sunt benefice, iar printre ele se numără îndepărtarea fertilizantului sau a semințelor proaspăt plantate. Prea multă apă poate să ducă și la rădăcini slabe, ceea ce face gazonul susceptibil la boli, scade rezistența la factorii de mediu si la trafic.
Irigarea gazonului în funcție de specia semințelor de gazon
Începem această secțiune prin diferențierea semințelor de gazon și menționăm cele două specii predominante utilizate în mixturile de semințe marca Gazonul: Festuca arundinacea și Lolium perenne. Deși au unele trăsături similare, nevoile și rezistența lor este totuși diferită. De aceea este foarte important ca în momentul în care alegi semințele de gazon pentru grădina ta, ele să fie cele potrivite pentru condițiile particulare la care vor fi supuse.
a. Festuca arundinacea (specie denumită și păiuș înalt), utilizată în mixturile Secetă, Umbră și Premium
Semințele de Festuca arundinacea se caracterizează în general printr-o toleranță foarte bună la căldură, secetă sau umbră și rezistență la boli. Anumite soiuri de semințe din această specie oferă gazonului o culoare verde închis și fire înguste, elegante. Crește extraordinar de bine toamna și primăvara, acestea fiind totodată perioadele ideale de semănare. Dezvoltă rădăcini foarte adânci care îi cresc rezistența, dar asta înseamnă că va trebui să efectuezi irigări pe o perioadă mai îndelungată de timp – căci apa trebuie să pătrundă mai adânc în pământ.
- Recomandăm ca irigarea să fie făcută în adâncime și cu o frecvență mai scăzută față de alte specii de gazon.
- Cantitatea generală necesară este de 25 litri pe metrul pătrat, în fiecare săptămână, valabil pentru gazonul ajuns la maturitate.
- Tipul de sol este un factor ce nu trebuie ignorat când vine vorba de irigarea gazonului. Așadar, solurile nisipoase necesită o udare mai frecventă de aproximativ 12 litri de apă pe metru pătrat în fiecare a treia zi.
b. Lolium perenne (specie denumită și raigras englezesc), folosită în amestecurile de semințe profesionale de gazon Select, Instant, Clasic și Carpați
Semințele Lolium perenne au o germinare rapidă a semințelor și instalare rapidă a gazonului, specie foarte potrivită pentru răspândire pe suprafețe vaste. Crește deosebit de bine în perioadele mai reci, cu semănare ideală toamna și primăvara. Și acestea au rădăcini adânci, apa trebuind să ajungă la aproximativ 15-20 cm sub nivelul solului.
- Este o specie cu o anumită sensibilitate la secetă și umbră, având nevoie ca apa să pătrundă adânc la rădăcini, dar să nu se mențină umiditatea în permanență (excepție făcând perioada de germinație), aceasta putând cauza putrezirea rădăcinilor și îmbolnăvirea gazonului.
- O cantitate generală de apă recomandată este 25 de litri de apă aplicată pe metrul pătrat o dată la 4-8 zile.
- În timpul verii e posibil să observi că gazonul supus căldurilor începe să se îngălbenească. Nu moare, doar că ajunge într-o fază în care creșterea, respectiv fotosinteza, este oprită din cauza temperaturilor. E un proces normal pentru care nu trebuie să îți faci probleme, el își va reveni cu grijă adecvată. Asigură-te că primește în continuare 12 litri de apă în fiecare săptămână pentru a preveni deshidratarea și moartea firelor de iarbă.
Deși acest articol abordează irigarea gazonului în detaliu, e important să realizezi că solul, clima și alți factori externi mai pot afecta gazonul în feluri variate. De aceea, pe lângă aceste recomandări e important să cunoști pământul în care plantezi semințele de gazon, să fii conștient de factorii meteo în mod regulat și, cel mai important, să îți cunoști gazonul din grădină, să observi cum reacționează la diferiți factori, ce anume îi place și ce îl deranjează.
Experiența te va ajuta, iar dacă ai nevoie de ajutor cu sfaturi și recomandări pentru întreținerea gazonului, nu ezita să ne contactezi!