Cum se instalează un gazon prin însămânțare?
Element vital pentru majoritatea grădinilor, gazonul îți oferă o ambianță plăcută și un spațiu verde de care să te bucuri mult timp. În lipsa acestuia, iarba crește în smocuri și creează un aspect neplăcut, haotic. Poți obține un gazon uniform în două moduri clasice: instalarea gazonului rulou și instalarea unui gazon prin însămânțare. Așadar, primul pas este să decizi care metodă e cea potrivită pentru grădina ta. În acest articol vei afla cum să procedezi în cazul în care ai decis să folosești semințe profesionale de gazon.
Gazonul obținut prin însămânțare are avantajul unor costuri mai mici și asigură o instalare mai bună prin dezvoltarea puternică a rădăcinii. Mai mult, activitatea de însămânțare îți va oferi satisfacția de a te implica direct în tot procesul de amenajare a grădinii tale și vei putea observa toate etapele de creștere a gazonului. Astfel vei înțelege mai bine nevoile acestuia, când e cazul să intervii prin tundere, fertilizare, irigare, supraînsămânțare și prin alte lucrări de întreținere de care are nevoie gazonul.
Cum să planifici însămânțarea?
Planificarea acestei activități este esențială. Pentru cele mai bune rezultate, recomandăm însămânțarea fie primăvara, din martie până în mai, fie o însămânțare de toamnă timpurie, din septembrie până la mijlocul lunii octombrie. Important este ca solul să fie hidratat și cald, iar temperaturile să se încadreze în valorile normale pentru aceste perioade, fără să existe diferențe mari de temperatură zi-noapte. Altfel sămânța poate îngheța, mai ales dacă valorile din timpul nopții scad frecvent sub 0° Celsius. Mai mult, umiditatea crescută cauzată de ploi, împreună cu temperaturile scăzute din timpul nopții pot determina putrezirea semințelor. De aceea este indicat să urmărești care sunt condițiile meteo pe o perioadă de 2 săptămâni de când dorești să începi pregătirile pentru însămânțarea gazonului.
Un alt aspect deosebit de important este să iei în considerare rolul gazonului în grădina ta. Cât de mult trafic va fi? Ce fel activități vrei să desfășori pe suprafața acestuia și care e frecvența lor? Ai animale care vor avea acces pe gazon? Dar copii care vor practica activități sportive?
În același timp, trebuie să știi care sunt caracteristicile specifice ale suprafeței pe care dorești să o însămânțezi: expunerea la soare sau la umbră, nivelul de umiditate, tipul solului. Există un sistem de irigare instalat? Dacă nu ai un sistem automatizat, cât de aproape este sursa de apă? Există sau nu obstacole pe suprafața însămânțată care te vor împiedica sau îți vor îngreuna activitățile de întreținere? Recomandăm să ții cont de toate aceste întrebări înainte de a lua orice altă decizie legată de instalarea unui gazon prin însămânțare.
Cum alegi semințele de gazon?
Există o gamă variată de amestecuri de semințe profesionale de gazon din care poți să alegi. Totul depinde de condițiile specifice grădinii tale și de rezultatul pe care ți-l dorești. Pentru un gazon fin și un aspect ornamental superior, trebuie să alegi un amestec care să nu conțină graminee grosiere, așa cum este în special Festuca Arundinacea. Însă, pentru a avea un gazon folosit atât pentru petrecerea timpului liber, cât și pentru derularea unor activități sportive, atunci este recomandat să alegi un amestec de semințe rezistente la trafic intens și utilizare frecventă.
Zonele umbroase și cu o umiditate ridicată vor necesita amestecuri de semințe diferite de zonele însorite. De aceea, este important ca trecerea dintre cele două zone să fie realizată cu un amestec între cele două tipuri de semințe. Un alt aspect pe care e bine să îl iei în considerare este folosirea amestecurilor de semințe care au la bază aceeași specie, altfel riști să se dezvolte doar semințele care fac parte din specia dominantă.
Pentru a afla mai multe despre tipurile de semințe și care sunt cele mai potrivite nevoilor tale, poți să citești articolul dedicat acestui subiect, Semințele de gazon: tipuri și alegerea potrivită.
De ce ai nevoie pentru însămânțare?
Pentru a realiza însămânțarea vei avea nevoie de câteva elemente cheie pentru pregătirea pământului și pentru activitatea propiu-zisă, și anume:
- Pământ pentru grădină (turbă)
- Nisip
- Semințe gazon
- Erbicid pentru buruieni (dacă este cazul)
- Fertilizant pentru dezvoltarea rădăcinei
- Sapă
- Greblă
- Dispozitiv de împrăștiere semințe
- Tăvălug
Mai departe vei afla cumse instalează un gazon prin însămânțare în 10 pași.
Care sunt pașii de instalare a gazonului prin însămânțare?
PASUL 1 – PREGĂTIREA PĂMÂNTULUI PENTRU ÎNSĂMÂNȚARE
Mai întâi curăță suprafața de pietre, resturi de crenguțe și buruieni. Dacă este necesar, tratează buruienile rezistente cu un erbicid nerezidual – acest lucru va reduce probabilitatea ca acestea să reapară mai târziu. Sapă întreaga suprafață, amestecând totodată pământul adus special pentru însămânțarea gazonului. Sparge bulgării mai tari de pământ prin dezlipirea lor cu o sapă. Tot în această etapă adaugă nisip pentru drenarea apei. Nisipul este recomandat mai ales în cazurile în care solul reține apa sau nu se drenează cu ușurință.
PASUL 2 – FERTILIZAREA INIȚIALĂ PENTRU DEZVOLTAREA RĂDĂCINILOR
Adăugă apoi jumătate din cantitatea recomandată a îngrășământului special pentru dezvoltarea rădăcinilor și creșterea semințelor. Continuă să scoți pietrele mari și bucăți din rădăcinile vechi ale plantelor. Folosește o greblă pentru grădină pentru a nivela suprafața solului.
PASUL 3– NIVELAREA ȘI TASAREA SOLULUI
Realizează o comprimare a solului apăsând cu călcâiele încălțămintei pe suprafața lucrată. Este foarte important ca în această etapă să fii metodic – începe să calci solul dintr-un capăt, în linie dreaptă, apoi întoarce-te, până când reușești să acoperi toată suprafața. Mai departe, nivelează iar cu grebla până când suprafața este netedă și pregătită pentru însămânțare.
PASUL 4 – ÎNSĂMÂNȚAREA GAZONULUI
Este foarte important ca în ziua însămânțării să nu fie vânt. Altfel riști ca distribuirea semințelor să nu fie uniformă, iar gazonul să crească inestetic.
Dacă vrei să însămânțezi gazonul manual, delimitează o suprafață sub forma unui pătrat cu latura de 1 m, cu ajutorul a 4 bețe și a unei sfori. În interiorul pătratului împrăștie uniform cantitatea necesară raportată la cantitatea totală, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Acest lucru te va ajuta să distribui uniform semințele și vei reuși să le împarți corect pe toată suprafața. După ce ai finalizat de semănat primul metru, poți muta bețele, două câte două, pentru a forma noi pătrate, până când acoperi întreaga suprafață.
Dacă însămânțezi cu ajutorul unui dispozitiv electric de împrăștiere, adaugă semințele în dispozitiv, respectă instrucțiunile de utilizare și împrăștie semințele uniform, fără a trece de două ori pe aceeași suprafață. În caz contrar, s-ar putea să termini semințele mai repede și să supraînsămânțezi anumite zone, ceea ce va determina putrezirea sau moartea acestora. Pentru a afla mai multe despre cum se folosește un dispozitiv electric de împrăștiere semințe gazon, poți citi articolul nostru dedicat acestui subiect.
PASUL 5 – ACOPERIREA SEMINȚELOR CU PĂMÂNT
După ce ai semănat întreaga suprafață, greblează ușor pământul pentru a amesteca semințele în sol. Important este ca semințele să nu fie acoperite cu prea mult pământ deoarece acestea au nevoie și de lumină pentru a crește. În acest moment poți adăuga și restul de îngrășământ, conform instrucțiunilor.
PASUL 6– NIVELAREA SUPRAFEȚEI
Finalizează însămânțarea prin nivelarea suprafeței cu ajutorului unui tăvălug de grădină.
PASUL 7 – IRIGAREA GAZONULUI ÎNAINTE DE GERMINAREA SEMINȚELOR
Pentru a germina, semințele au nevoie de apă. Menține umiditatea solului, irigând zilnic, timp de 7 până la 10 zile. Este important ca solul să fie menținut umed și să fie irigat atât cât să nu rămână apă pe suprafața acestuia. Altfel, semințele nu vor germina și vor putrezi. De asemenea, dacă vor fi zile în care va ploua, este important să nu irigi solul în zilele respective.
PASUL 8 – IRIGAREA GAZONULUI DUPĂ GERMINARE
După ce semințele au germinat și au crescut aproximativ 2 cm, continuă irigarea, mai ales dacă sunt temperaturi ridicate și vremea este uscată. În perioada de creștere, dacă nu există un sistem automat de irigare, se poate folosi un furtun cu cap reglabil, care pulverizează apa sub o peliculă fină. Pe măsură ce gazonul este crescut și bine înrădăcinat, se poate folosi furtunul cu un jet de apă normal.
PASUL 9 – PRIMA TUNDERE A GAZONULUI ÎNSĂMÂNȚAT
După ce iarba a ajuns la înălțimea de 5-8 cm poți realiza și prima tundere. Verifică înainte dacă lama mașinii de tuns iarba este ascuțită, altfel iarba se va rupe și rădăcinile se vor ridica din sol. Selectează tunderea la treapta cea mai înaltă pentru a tăia doar vârfurile în primele luni.
PASUL 10 – MENȚINEREA ȘI ÎNTREȚINEREA GAZONULUI
După ce ai instalat gazonul prin însămânțare este foarte important să îl menții cu ajutorul lucrărilor de întreținere. Numai așa vei putea avea un gazon sănătos și frumos pe termen lung!
Acum că ai aflat cum să instalezi un gazon prin însămânțare, mai rămâne doar să planifici întreaga activitate. Decide care este suprafața pe care dorești să aplici semințele de gazon, documentează-te cu privire la caracteristicile specifice solului și climei din zonă, alege semințele potrivite pentru grădina ta. Urmând cei 10 pași de însămânțare a gazonului vei realiza un proiect de calitate profesională și te vei bucura de un spațiu verde de vis.
Dacă ai urmat acești pași, arată-ne și nouă rezultatul: scrie-ne pe Facebook sau trimite-ne poze la email social@gazonul.ro cu subiectul“10 pași de însămânțare” să ne bucurăm împreună de succesul tău!