Larve de insecte în gazon
Ți se pare că peluza nu e în cea mai bună stare de sănătate? Ai stabilit deja că programul de întreținere a gazonului este cel potrivit, dar rezultatele în continuare nu sunt cele dorite? Dacă ai eliminat cauzele cele mai probabile care afectează gazonul, e posibil să depistezi mici viermi în sol sau la baza firele de iarbă. E neplăcut, dar se întâmplă: unii dăunători precum anumite insecte și-au depus ouăle în grădina ta, iar acum larvele lor se înfruptă din gazonul tău. Aceste larve de insecte pot adeseori să producă pagube minore gazonului, dar în cele mai grave cazuri îl pot distruge cu totul. Mai jos vei afla mai multe informații despre aceste infestări ale gazonului cu larve și ce opțiuni de combatere ai la dispoziție.
Ce sunt larvele și de ce sunt dăunătoare pentru gazon?
Larvele reprezintă prima formă a unui organism după ieșirea din ou. În cele mai multe cazuri, larvele de insecte au un mediu de dezvoltare diferit față de versiunea lor adultă, iar același lucru se poate spune și despre aspectul lor fizic. De aceea este important să observi și să cunoști mai îndeaproape micile creaturi cu care e posibil să ai de-a face la un moment dat.
Larvele consumă hrană pentru a avea energia de a-și dezvolta corpul adult. În ceea ce privește gazonul, unele insecte își depun ouăle în sol, iar din ouă ies larvele care mai apoi se hrănesc de pe urma rădăcinilor de iarbă. În timpul acestui proces iarba devine devitalizată, își pierde culoarea, se usucă și în cel mai neplăcut caz, moare.
Cum poți să îți dai seama că există larve în sol?
Un prim pas în identificarea problemei este să observi cu mare atenție gazonul.
- Începe prin a elimina cauzele principale pentru care gazonul nu este în starea cea mai bună: programul de irigare, fertilizarea, lucrările sezoniere precum aerarea sau scarificarea nefăcute la timp, boli, fungi sau prezența buruienilor. Dacă toate acestea sunt realizate corect și cauza nu se află aici, treci mai departe.
- Zonele în care apare această problemă are o formă neregulată? Există obiecte în grădină care ar putea să afecteze tocmai acea zonă care îți face probleme?
- Ai observat păsări pe gazon? De regulă, dacă se întâmplă asta, aceasta este unul dintre cele mai evidente semne că ai de-a face cu larve în sol. Partea bună este că păsările te vor ajuta să scapi de unele larve, dar cu siguranță în cazul unei populații dense vei avea nevoie de întăriri.
- În zona afectată e indicat să observi solul cu mai multă atenție. Fă o mică secțiune de 10 x 10 cm și vezi dacă depistezi mici organisme care arată ca niște viermi micuți. Acelea pot să fie larvele care cauzează degradarea gazonului.
- Dacă larvele de insecte nu sunt prezente, nu exclude posibilitatea prezenței nematozilor în grădină, organisme mărunte aflate uneori în sol care pot și ele să afecteze gazonul. Și aceștia au un aspect cilindric, corp alungit și o culoare albicioasă în multe cazuri.
- În cazul în care ai eliminat oricare dintre aceste posibilități este indicat să apelezi la un specialist care te poate ajuta la fața locului să salvezi gazonul.
Când apar larvele?
Având în vedere că sunt mai multe tipuri de insecte care pot depune ouăle în sol și ale căror larve se hrănesc cu rădăcinile gazonului — nu prea există un interval definit. În orice caz, trebuie să știi că multe dintre larvele de insecte sunt capabile să supraviețuiască și pe timpul iernii, mai ales dacă temperaturile nu scad mult sub 0°C. E posibil ca primăvara devreme să observi că gazonul întârzie sau chiar refuză să își revină după iarnă. Chiar și într-o astfel de situație există soluții împotriva larvelor de insecte, iar înainte de a aplica tratamente chimice îți recomandăm să încerci metode care să protejeze organismele benefice din sol.
Cum poți să îți dai seama de gravitatea problemei în ceea ce privește prezența larvelor în gazon?
Insectele fac parte din ecosistemul gazonului și majoritatea au un rol foarte bine definit în menținerea sănătății plantelor din grădină. Prezența unor organisme este un indiciu că solul este fertil, aerat și echilibrat chimic. Problemele apar atunci când există un dezechilibru în acest ecosistem, iar factorii care pot contribui în mod negativ sunt atât de natură biologică, dar și chimică, mecanică sau umană. Chiar și prezența larvelor de insecte este acceptabilă, dar până în punctul în care observi că ele consumă resursele și chiar rădăcinile gazonului.
Există două teste la îndemână pe care le poți realiza pentru a stabili cât de grav afectat este gazonul, în special după ce ai ajuns deja la concluzia că larvele sunt problema actuală a gazonului.
Testul solului și al rezistenței rădăcinii
Cea mai simplă metodă de a depista larve de tipulide (Tipula Paludosa) sau ale unui cărăbuș este să tragi de câteva fire de iarbă din zona afectată. Dacă iarba iese ușor din sol, rădăcinile gazonului sunt degradate. Observă solul din zona respectivă. E posibil ca acolo să fie prezente larve care au avut suficient timp să se hrănească cu rădăcina firelor de gazon. Dacă pe o suprafață de 1 m2 găsești mai mult de 6 asemenea larve este nevoie să iei măsuri.
Testul solului cu detergent lichid de vase
Este un test care te va ajuta să depistezi cu ușurință larve ale moliilor Noctua pronuba, Spodoptera frugiperda și cele din genul Crambus al familiei Crambidae. În urma acestui test larvele vor ieși la suprafața solului și vei avea ocazia să observi densitatea lor pe o anumită zonă.
Iată cum trebuie să procedezi:
- Folosește 2-4 linguri de detergent lichid de vase la aproximativ 4 litri de apă. Dacă solul este foarte uscat poți chiar să dublezi cantitatea.
- Amestecă bine, iar apoi distribuie uniform soluția peste o zonă de aproximativ un 1 m2. Această zonă trebuie să conțină atât gazon sănătos și verde, cât și gazon vizibil afectat cu iarbă lipsită de vitalitate. Aplică soluția cu ajutorul unui dispozitiv de tip spray pentru a putea obține o acoperire egală.
- Așteaptă 10 minute.
- Larvele ar trebui deja să iasă la suprafața solului și e momentul să începi numărătoarea lor.
- Dacă observi că numărul de larve depășește 15 pe suprafața testată, atunci este nevoie să iei măsuri împotriva micilor dăunători. Dacă nu, grădina este un ecosistem echilibrat și nu este cazul să intervii împotriva larvelor. Soluția este alta în acest caz și va fi nevoie să continui investigarea.
Cum combați eficient larvele de insecte din sol și dintre firele de gazon?
După ce ai realizat testele propuse și ai concluzionat că ai de-a face cu o invazie de larve care, pe termen lung poate produce moartea gazonului, este important să cercetezi cu atenție metodele prin care poți scăpa de această problemă. Pentru a preveni alte daune și probleme ce pot apărea din cauza folosirii nepotrivite a unui insecticid, este esențial să cunoști produsele și efectele lor cu ajutorul specialiștilor fitosanitari. În urma acestei evaluări să iei o decizie care să satisfacă nevoile grădinii tale, echilibrul natural al ecosistemului din grădină, dar și bugetul de care dispui.
Care sunt substanțele active folositoare pentru combaterea larvelor din gazon?
Substanțele prezentate în acest articol sunt inofensive și nu aduc prejudicii mediului sau altor animale. Ele sunt obținute din alte plante sau din sol.
Azadirachtina este extrasă din semințele arborelui neem. Acționează împotriva omizilor moliilor dăunătoare peluzei. Azadirachtina este absorbită de firul de iarbă și se deplasează într-un grad limitat în interiorul plantei. Deoarece azadirachtina acționează parțial ca un regulator de creștere a insectelor (adică împiedică omida să ajungă la maturitate), majoritatea omizilor nu sunt ucise decât după câteva zile de la aplicare; iar eficacitatea acestei substanțe nu este imediat evidentă.
Bacillus thuringiensis (Bt) kurstaki este o bacterie din sol care ucide doar omizile, fluturii și moliile din ordinul Lepidoptera. Spre deosebire de insecticidele cu spectru larg care ucid la contact, omizile trebuie să mănânce frunzișul pulverizat cu Bt pentru a fi ucise, astfel încât o sincronizare corectă și o acoperire completă a pulverizării sunt foarte importante. Bt este cel mai eficient pe omizi când sunt în stadiul inițial. Odată ce omizii devin mari, sunt mai greu de omorât cu acest material și pot fi necesare alte măsuri de control. Aplicați Bt pe vreme caldă și uscată când omizile se hrănesc activ. Lumina soarelui inactivează Bt pe frunziș, așa că faceți aplicații seara. Repetați tratamentul după aproximativ 7-10 zile.
Nematozii sunt o altă soluție prietenoasă cu mediul care va acționa cu succes mai ales împotriva larvelor cărăbușului. Nematozii sunt organisme foarte mici care parazitează diferite plante sau animale. Poți găsi pe anumite site-uri din străinătate produse pe bază de nematozi benefici. Dacă vrei să știi mai multe despre aceste interesante creaturi poți descoperi mai multe aici.
Câteva ponturi despre managementul insecticidelor:
- Evită să folosești produse de fertilizare care au în compoziția chimică și substanțe care omoară insectele. Aceste produse sunt de evitat deoarece unele microorganisme din sol, benefice pentru dezvoltarea gazonului, vor fi eliminate, iar acest lucru scade rezistența firului de iarbă.
- Taie iarba și curăță resturile înainte să dai cu insecticid.
- Înainte să folosești pesticide care luptă împotriva omizilor sau a altor dăunători ce se hrănesc cu partea foliară a gazonului, irigă bine grădina și așteaptă ca firele de iarbă să se usuce.
- Verifică starea vremii înainte să dai cu insecticid, iar dacă sunt șanse mari să plouă, reprogramează pentru o zi fără precipitații.
- După ce ai dat cu insecticid foliar, evită irigarea cel puțin 48 de ore pentru ca substanța să poată acționa pe o perioadă mai lungă și astfel insectele să fie combătute. De asemenea, ține copiii și animalele de companie departe de peluză pentru a evita intoxicarea sau chiar otrăvirea lor.
- Dacă ai folosit un pesticid chimic pentru combaterea larvelor și insectelor din sol, irigă imediat după aplicarea produsului. Astfel vei ajuta substanța să ajungă cât mai adânc în sol la destinație.
- Anumite substanțe chimice pot distruge bunăstarea gazonului, mai ales dacă sunt destinate frunzei gazonului, dar și dacă sunt aplicate în condiții de temperatură și umiditate nefavorabile. Când este foarte cald afară, cu temperaturi peste 25°C, gazonul devine sensibil. Pot apărea leziuni când rata de aplicare a pesticidelor este făcută în mod iresponsabil și când există exagerări la nivelul frecvenței aplicării substanțelor chimice.
Ține minte că orice tratament chimic poate produce daune ireparabile mediului înconjurător. O peluză sănătoasă înseamnă un ecosistem echilibrat. Majoritatea insecticidelor nu omoară doar larvele, ci afectează și microorganismele necesare dezvoltării grădinii tale. Mai mult, substanțele toxice afectează și alte insecte cum ar fi albinele, care participă în egală măsură la păstrarea unui echilibru biologic. O prezență normală de larve, depistată cu ajutorul testelor de mai sus, devine o sursă de hrană pentru păsări, nu afectează gazonul și, în același timp, nu reprezintă un motiv pentru utilizarea insecticidelor.
Acum că ai la dispoziție mai multe informații despre larvele de insecte ce pot să apară pe gazon, poți lua o decizie potrivită pentru starea de sănătate a peluzei. Observă cu atenție gazonul, realizează testele necesare și acționează în mod corect pentru sănătatea întregii grădini.
Tu ai întâlnit insecte pe gazon? Haide în Comunitatea Gazonul și împărtășește experiența ta cu alți iubitori de gazon.
Spor la grădinărit!