Sfaturi pentru întreținerea corectă a gazonului
Momentul realizării lucrărilor de întreținere a gazonului se poate transforma într-o modalitate de a te relaxa: bucură-te de timpul petrecut în aer liber, îngrijind spațiul verde!
Ți-ai atins scopul și ai instalat un gazon superb, fie că l-ai obținut prin însămânțare, fie că ai optat pentru gazon rulou.
De acum înainte, va trebui să înveți să îl îngrijești corespunzător.
Întreținerea gazonului diferă de la un sezon la altul, așa că va trebui să ajustezi regimul de îngrijire în funcție de fiecare anotimp.
În primul rând, reține regula de bază: lucrările esențiale de întreținere sunt efectuate primăvara și toamna.
Recomandările pentru îngrijirea gazonului nu se opresc nici iarna, cu atât mai puțin pe timp de vară, când vei petrece mai mult timp în exterior, iar traficul va fi mai intens.
Gazonul are nevoie de apă: instalează un sistem de irigare inteligent
Irigarea are un rol cheie în dezvoltarea plantelor, menținerea sănătății gazonului, dar și a aspectului îngrijit.
Nu omite nicio sesiune de irigare, conform schemei pe care ai stabilit-o, în funcție de anotimp și condițiile meteo.
Prognoza meteo va deveni aliatul tău.
În cazul în care sunt anunțate mai multe zile cu precipitații abundente, vei ajusta regimul de irigare.
De cealaltă parte, dacă urmează o perioadă fără ploi, în special pe timp de vară, asigură-te că irigi suficient, pentru a ajuta gazonul să facă față temperaturilor ridicate.
Nu îți dorești să irigi excesiv gazonul, întrucât pot apărea pete, porțiuni rărite sau chiar zone moarte, planta fiind mult mai vulnerabilă la captarea bolilor specifice.
Pentru a afla mai multe despre cum să irigi corect gazonul urmărește video-ul dedicat acestui subiect:
Tunderea gazonului contribuie la dezvoltarea armonioasă
După irigare, tunderea gazonului este cea mai frecventă operațiune de întreținere pe care o vei efectua.
Efectuată corect, tunderea gazonului aduce beneficii multiple: aspect îngrijit, îndesirea lui, protecție contra apariției bolilor, ajutând și la dispariția buruienilor.
Din următorul video, ai ocazia să afli tot ce ai nevoie pentru tunderea corectă:
Ai nevoie de echipamentul potrivit suprafeței gazonului, precum și de indicațiile de tuns specifice tipului de gazon pe care l-ai instalat.
Este important să reții că tunderea gazonului ud, după ploaie, nu este recomandată.
În cazul în care nu poți amâna tunderea sau ai de-a face cu un sezon ploios, iar gazonul nu este uscat aproape niciodată, învață să ajustezi procedeul de tundere, pentru minimizarea daunelor.
Gazonul care nu este tuns corect, poate deveni stresat.
Maniera și lungimea de tundere incorecte, într-un moment nepotrivit (după ploaie, când solul este ud), dar și utilizarea unui echipament cu lame neascuțite - toate acestea contribuie la un procedeu de tundere inadecvat, în defavoarea dezvoltării gazonului.
Fertilizarea: Care sunt beneficiile tratării gazonului cu îngrășăminte?
Un gazon impecabil – verde și des – este visul tuturor iubitorilor de gazon.
Odată ce ai ajuns la aspectul dorit, va trebui să îți aduci contribuția la menținerea lui, prin efectuarea fertilizării.
Pentru un gazon sănătos, poți începe fertilizarea primăvara, la intervale de 4-6 săptămâni, dar poți citi mai multe despre cum să fertilizezi în funcție de anotimp și condiții meteo, din acest articol.
Vezi aici pentru ce tip de fertilizant să optezi - lichid, solid.
În general, solul asigură o parte din nutrimentele esențiale, dar se poate întâmpla să nu-i poată furniza gazonului tot ce are nevoie, pe durata perioadei de creștere.
Iată care sunt beneficiile fertilizării:
- Susținerea dezvoltării rădăcinilor și creșterea de fire noi
- Facilitarea recuperării după trafic intens și pagube provocate de dăunători
- Restricționarea și reducerea apariției buruienilor
- Înlocuirea nutrimentelor care se pierd prin levigare, evaporare, eroziune.
De aici și din video-ul de mai jos vei afla tot ce ai nevoie pentru a fertiliza corect, de la selectarea tipului de îngrășăminte, la aplicare și până la cunoașterea interacțiunii fertilizanților cu alte tratamente (erbicide, insecticide).
Ocupă-te periodic de curte și grădină - Întreținerea gazonului implică menținerea curățeniei
În special dacă ai o grădină amenajată complex, cu arbuști și arbori, plus o zonă dedicată petrecerii timpului în aer liber, cu mobilier de exterior (masă de grădină cu scaune), ocupă-te de curățenia periodică.
Atât lucrările de mentenanță frecvente – irigarea, tunderea, cât și cele periodice (scarificare, aerare, fertilizare și aplicarea de pesticide), sunt realizate corect atât timp cât gazonul este curat.
Este de preferat să eviți să așezi mobilierul de grădină direct pe gazon sau să-l soliciți, depozitând diferite obiecte pe el.
Zona de relaxare poate fi amenajată într-un spațiu dedicat, pe o punte din lemn, cu ajutorul instalării unei pergole sau a unui foișor, iar de gazon să te bucuri într-o stare impecabilă.
Care sunt uneltele și echipamente de care ai nevoie pentru întreținerea corectă a gazonului?
Dotează-ți curtea cu uneltele necesare curățirii gazonului, pe care le găsești în magazinele de specialitate.
Chiar și pentru spațiile de dimensiuni mici, vei avea nevoie de unelte și echipamente potrivite.
Setul de echipamente pentru îngrijirea corespunzătoare a gazonului ar trebui să cuprindă mașina de tuns iarba, un dispozitiv electric de împrăștiere semințe gazon și îngrășăminte, tăvălug gazon, aerator gazon.
Investește în unelte și echipamente aparținând brandurilor de încredere, pentru a le folosi cât mai mult timp.
De fiecare dată, pentru a le prelungi durata de viață, asigură-te că le utilizezi, cureți și depozitezi corect, conform instrucțiunilor.
În concluzie, întreținerea corectă a gazonului înseamnă, mai întâi, să descoperi și să înveți lucrările esențiale de mentenanță.
Mai apoi, te poți documenta cu privire la bolile și dăunătorii gazonului, pentru a le putea identifica și acționa, dacă va fi nevoie.
Când întâmpini o dificultate în ceea ce privește mentenanța gazonului, ne poți poți solicita părerea - ne bucurăm ca expetiza noastră să îți fie de ajutor!
Conectează-te cu noi și cu alți iubitori de gazon pe Gazonul Group, pe Facebook. În plus, dacă te abonezi pe canalul nostru YouTube, îți garantăm că vei afla informații ajutătoare, de fiecare dată când adăugăm un nou video.