Top 3 buruieni. Cum scapi de ele?
Un lucru e cert: buruienile dau de cap tuturor grădinarilor. De aceea am zis să ne punem la treabă celule gri și să-ți facem un top 3 al celor mai comune buruieni și cum scapi de ele.
Începem lista cu o buruiană pe care o recunoști imediat după florile ei galbene care se transformă într-un glob alb de semințe:
PĂPĂDIA
Această plantă este cea mai răspândită în grădinile din întreaga țară și este destul de dificil de negociat dispariția sa. Face parte din categoria dicotiledonatelor și este o buruiană perenă cu frunză lată.
Frunzele păpădiei sunt dințate, iar rădăcina este similară cu cea morcovului - groasă și centrală.
Se înmulțește prin semințe care pot fi transportate cu ușurință de vânt pe distanțe destul de mari, așa că răspândirea lor nu poate fi controlată în spații deschise.
Înainte de a germina, semințele pot rezista mai multe sezoane, iar datorită capacității foarte mari de refacere vegetativă este o buruiană statornică și nu se lasă ușor eliminată. Deci...
Cum scăpăm de PĂPĂDIE?
- Plivitul. În momentul în care alegi această opțiune trebuie să ții cont de faptul că păpădia poate să se refacă chiar și dacă rămâne o m foarte mică parte dintr-o rădăcină.
- Erbicidare. Este o soluție de compromis, care nu se recomandă în grădinile de legume sau fructe. În schimb dacă e vorba de gazon, tratarea nu are mereu acces și poate necesita mai multe aplicări până a avea succes.
Erbicide recomandate: Biathlon 4D, Cerlit, Dicash, Lancelot Super - Extragerea manuală cu instrumente speciale, cu același amendament ca în cazul plivitului. Rădăcina trebuie înlăturată în totalitate.
PIRUL
Este o plantă monocotiledonată cu frunze lamelare care se deghizează cu ușurință pe covorul de gazon.
Se răspândește prin semințe și prin rizomi și are și are rădăcini subterane lungi care pot ajunge în adâncime până la 1m, de aceea este și foarte greu de combătut.
Crește primăvara și vara, se adaptează în orice tip de sol, dar are o afinitate pentru cele nisipoase, moi și bogate în nutrimente.
Este o buruiană care tolerează destul de bine umbra, cu siguranță preferă zonele însorite. Cu toate astea o putem găsi în păduri, la margini de drum, pe câmpurile agricole, în grădini și parcuri.
Cum scăpăm de PIR?
- Prevenție. Datorită faptului că-și poate ascunde rădăcinile adânc în sol o face o buruiană foarte dificil de înlăturat, iar eliminarea manuală nu are efecte. Solul e bine să fie săpat din august până în iarnă pentru a ajuta la controlul său, iar tunderea constantă previne răspândirea semințelor.
- Erbicidarea totală. Se recomandă doar pentru situațiile în care se pregătește solul și se tratează cu erbicid total înainte de orice plantare. Altfel, erbicidul total va afecta orice plantă va atinge fiind foarte toxic.
Erbicide recomandate: Attribut 70 SG, Leopard 5 EC, Principal
POA ANNUA (Hirușor)
Spre deosebire de iarba destinată covorului de gazon, Poa Annua se diferențiază prin frunzele mai deschise la culoare, mai late și mai fine. Din cauza faptului că se dezvoltă în smocuri, grupat este o caracteristică pe care mulți cultivatori nu o preferă din punct de vedere estetic.
Se înmulțește prin semințe pe care le răspândește înainte de sosirea temperaturile ridicate din vară.
Își face apariția în soluri fertile și bine irigate, fie primăvara, fie toamna când vremea este mai răcoroasă și pe placul său.
Cum scăpăm de Poa Annua?
- Extracție manuală. Cu ajutorul unor mănuși care să protejeze pielea se smulg smocurile. Ajută dacă solul este puțin umed.
- Aerare și Scarificare. În timpul acestor 2 procese datorită creșterii grupate în smocuri, acestea se vor distruge în timpul efectuării acțiunilor.
- Erbicidare. Este un pic delicată datorită faptului că iarba de gazon și poa annua se înrudesc și de aceea un erbicid care va afecta hirușorul va intra în conflict și cu gazonul, ceea ce nu e de dorit, cu excepția celor care au inclus un element protector.
Erbicide recomandate: Foxtrot 69 EW, Principal
Înainte să încheiem topul buruienilor, trebuie să îndreptăm puțin atenția la metodele de combatere și ce e important să cunoaștem despre acestea pentru a lua cea mai bună decizie atunci când se vor eliminate.
PLIVITUL ȘI SMULGEREA MANUALĂ A BURUIENILOR
Sunt metodele Eco prin care nu este afectat solul cu substanțe toxice și care se poate realiza fără riscuri majore pentru restul plantelor și pentru propria persoană.
O grădină cu puține buruieni nu necesită erbicid, de aceea plivitul sau smulgerea manuală a buruienilor este soluția ideală.
Este important să reții că atunci când solul este umed este mult mai ușor de lucrat cu pământul și prin urmare de scos rădăcinile buruienilor. Folosește mereu mănuși cu care să-ți protejezi mâinile de eventuale accidentări, zgârieturi.
Uneltele bune pentru această operațiune sunt: un cuțit un extirpator de buruieni, o sapă sau un cultivator. Încearcă să nu dai la o parte prea mult pământ, dar dacă se întâmplă să faci asta, înlocuiește-l înainte de a planta semințele.
Reține că săpatul împiedică buruienile să facă semințe și să se răspândească ceea ce va fi un mare avantaj pentru grădina ta.
UTILIZAREA MULCIULUI ÎN GRĂDINĂ
Mulciul este un strat de materie organică sau anorganică ce se aplică pe suprafața solului pentru a păstra umiditatea plantelor.
Totodată împiedică razele soarelui să ajungă la sol și astfel semințele buruienilor vor avea un mediu nefavorabil de creștere, iar în cele din urmă dacă apucă să se dezvolte la scurt timp se vor sufoca.
Prin urmare, există câteva soluții la îndemână pentru a putea să scapi de PIR, PĂPĂDIE și POA ANNUA.
Dacă sunt și alte buruieni care ți-au invadat spațiul aruncă un ochi aici unde cei găsi un ghid complet al buruienilor și cum le poți combate.
Nu uita că orice problemă ai avea, noi suntem la un click distanță. Ne poți pune întrebări despre buruieni pe Grupul Gazonul sau ne poți urmări tutorialele pe canalul de YouTube.
Sperăm ca acest material ți-a fost de ajutor și că vei avea succes la grădinărit!