Ultima tundere de toamnă a gazonului: pregătirea pentru iarnă
Deși este una dintre cele mai frecvente lucrări de întreținere a gazonului, tunderea este totuși un proces care ridică numeroase întrebări. Mai mult, ultima tundere a gazonului din sezonul activ, înainte de iarnă, influențează starea gazonului în primăvară. Dacă procedezi corect, la topirea zăpezilor vei putea să te bucuri iar de o peluză sănătoasă. Deși necesare în orice situație, lucrările de primăvară vor fi mai puțin anevoioase.
Sezonul activ se încheie odată cu primele înghețuri. Odată gazonul pregătit pentru lungile luni de iarnă, e momentul pentru o pauză de la munca în grădină. Pentru ca odihna să-ți priască, asigură-te că gazonul este pregătit pentru intrarea în iarnă și așteaptă zăpada în cea mai bună stare. O pregătire corectă înseamnă un tuns final la înălțimea potrivită.
Înălțimea de tundere a gazonului
Gazonul se menține în general la o înălțime de 3 cm, dar depinde în mare parte de condițiile pedo-climatice și specia de gazon din grădină. O astfel de înălțime poate să fie pretențioasă prin prisma grijii pe care trebuie să i-o arăți gazonului, însă rezultatul este un gazon profesional de care să te bucuri tot anul.
În timpul toamnei și primăverii îți recomandăm să lași gazonul mai înalt față de lunile de vară (dar nu caniculare). Zilele sunt mai scurte, lumina este mai redusă, iar gazonul va simți diferența. Motivul pentru o înălțime crescută în aceste perioade este necesitatea ca suprafața firelor de gazon să fie mai mare astfel încât să se continue producția de clorofilă.
Gazonul se lasă mai înalt (5-7 cm) în următoarele situații:
- În zonele aflate la umbră, unde gazonul tinde să crească mai lent din cauza unui deficit (mai mic sau mai mare) de clorofilă.
- În caz de caniculă, pentru ca firele să țină umbră pe sol și să nu ardă gazonul, iar apa să nu se evapore cu aceeași rapiditate ca în cazul unui gazon tuns scurt.
- În momentul în care zilele devin mai scurte, astfel încât firele de iarbă să aibă o suprafață mai mare prin care să facă fotosinteză și să producă clorofilă.
Frecvența de tundere este influențată de rapiditatea cu care iarba crește, cantitatea de irigații, fertilizant, temperaturi și înălțimea la care păstrezi gazonul. Această înălțime variază și ea în funcție de specia de gazon, nivelul de lumină, apă, temperaturi și nivelul de stres.
Întreținerea gazonului începe de la cunoașterea tipului de semințe de gazon pe care îl folosești. Sunt specii cărora le place să fie mai aproape de sol, pe când altele preferă să simtă vântul printre fire. Ghidul pentru tunderea gazonului conține o secțiune care îți arată înălțimea la care să păstrezi semințele din gama Gazonul.
Speciile de gazon reacționează diferit la condițiile de mediu. Vei observa că gazonul care are preponderent în componența sa Festuca Arundinacea se va opri mai repede din crescut față de peluze unde sunt specii precum Lolium Perenne sau Poa Pratensis, în general mai rezistente la frig.
Pe timp de iarnă speciile de gazon din țara noastră, adică cele de sezon rece, se opresc din creștere pentru a se proteja împotriva frigului și e normal ca gazonul să capete o culoare gălbuie indiferent de cât de bine l-ai îngrijit tot anul. Gazonul de sezon cald nu rezistă temperaturilor negative, motiv pentru care nu se folosește în țara noastră.
Ultimul tuns este atât de important pentru că odată cu gerul și înghețurile din iarnă nu vei mai putea să faci nimic pentru a ajuta gazonul. Felul în care îl lași în acest moment determină felul în care te va întâmpina în primăvară.
În zonele în care iernile sunt înzăpezite, cel mai bine este să tunzi gazonul mai scurt înainte de intrarea în iarnă, adică în momentul în care observi că nu mai crește. Pentru a evita să tunzi mai mult de o treime din lungimea firelor, tunderea gazonului trebuie planificată cu mare atenție și viteza sa de creștere trebuie ținută sub observație. O înălțime de 4 cm este ideală, atât timp cât în perioada toamnei a fost menținut la 5 cm, iar în condiții normale este păstrat la 3 cm.
Dacă se întâmplă să locuiești într-o zonă în care zăpada nu este un factor de care să își faci griji în timpul iernii, atunci poți să păstrezi gazonul la înălțimi puțin mai mari (6 cm) pentru producția de clorofilă, în special dacă observi că gazonul continuă să crească, oricât de puțin. Dacă nu ai parte de zăpadă și este nevoie să tunzi gazonul ocazional și în perioada iernii, atunci oferă-i fertilizant cu potasiu (și puțin azot) la fiecare 6 săptămâni.
Gazonul prea înalt pe timp de iarnă prezintă riscuri:
- Zăpada care se așază pe sol poate duce la sufocarea gazonului, lipsa aerului și staționarea umidității excesive.
- Vântul, traficul și zăpada culcă la pământ firele de iarbă care sunt lăsate lungi. Fiind mai scurte, ele nu sunt afectate în aceeași măsură.
- Gazonul aflat sub zăpadă va avea condițiile propice bolilor de gazon, în special a mucegaiurilor de zăpadă.
- Șoarecii de câmp și alte animale își caută un loc cald de dormit și îl pot găsi în gazonul tău. Șoarecii pot să distrugă mari porțiuni de gazon prin construirea de cuiburi. Zonele în care au iernat animăluțe vor apărea ca zone moarte de gazon, iarba fiind smulsă și rădăcinile deranjate.
- Firele de iarbă aflate la suprafața solului au nevoie de nutrimente, iar fertilizantul oferit la final de toamnă, deși are ca scop principal dezvoltarea rădăcinilor și hrănirea plantelor pe timp de iar, va fi împărțit în întreaga plantă, de la rădăcină până la vârf. În acest fel fertilizantul se va epuiza înainte ca iarna să se încheie și firele de iarbă vor ieși slăbite în primăvară.
Avantajele tunsului scurt pe timp de iarnă - 3-4 cm:
- Firele tunse mai scurt sunt mai puțin expuse la ger. Planta se poate concentra pe partea aflată sub pământ. Fertilizantul oferit la finalul toamnei pentru dezvoltarea rădăcinilor va fi sursa de hrană pe timpul iernii, iar activitatea plantei va avea loc mai ales sub suprafața solului.
- Îngrășămintele oferite la finalul toamnei vor ajunge la rădăcini și nu va fi nevoie să fie distribuite prea departe în firele aflate la suprafața solului. Astfel gazonul se va concentra pe menținerea sănătății la rădăcină.
- Protejează noile fire crescute în urma supraînsămânțării din toamnă. Firele acestea sunt mai fragile către finalul sezonului de creștere, iar firele dese și puternice ale gazonului matur le vor menține pe cele tinere în siguranță.
- Nu atrage potențiali dăunători care să își creeze cuiburi în gazon și care să ducă la zone moarte.
Există, totuși, și tunsul prea scurt, care prezintă propriile riscuri pentru gazon. Dacă scazi înălțimea sub 2,5-3 cm și vine un ger puternic, gazonul va fi mai vulnerabil și mai susceptibil la temperaturile scăzute și poate să sufere pagube. Iarba tunsă prea scurt duce la deshidratarea firelor și o încetinire a creșterii.
Sfaturi generale pentru ultima tundere a gazonului
Atunci când urmează să tunzi gazonul mai scurt, fă-o treptat, nu mai mult de o treime din lungimea firelor. Observă pe parcursul săptămânilor dacă iarba s-a oprit din creștere sau nu.
Urmărește constant prognoza meteo. Dacă iarba a crescut în continuare, tunde gazonul. Dacă urmează să vină zăpada, atunci încearcă să ajungi treptat la o înălțime mai mică, de 4 cm, astfel încât să eviți îmbolnăvirea gazonului peste iarnă.
Nu tunde gazonul dacă solul este moale, iarba este umedă sau înghețată. Evită să intri pe gazon în astfel de momente, pentru că altfel riști să produci pagube.
Odată ce iarna s-a instalat cu temperaturi de îngheț, nu mai tunde gazonul.
Câteva recomandări la final
Odată ce primul îngheț a venit, e foarte posibil să nu mai ai de lucru cu mașina de tuns gazonul până în primăvară. În acest caz, e momentul să o pui deoparte și să pregătești mașina de tuns pentru depozitarea de peste iarnă.
Ținând cont de capriciile iernii și a tuturor anotimpurilor în general, este bine să fii pregătit și pentru o situație aparte. E posibil să mai fie înșiruiri de zile mai călduroase, cu soare și fără îngheț, ceea ce ar putea să stimuleze creșterea gazonului. Dacă te afli în această situație, atunci asigură-te că tunzi vârfurile gazonului.
Ideal este să îl păstrezi la 4 cm pe timp de iarnă, în condiții de zăpadă. Dacă ajunge la 6 cm, tunde o treime și ești pregătit pentru ger și zăpezi. Dacă apucă să crească mai mult de atât, atunci scade treptat înălțimea pentru a nu risca întâmpinarea iernii cu un gazon prea înalt.
Deși este dificil să anticipezi ce fel de iarnă urmează, varianta cea mai sigură este ca ultima tundere a gazonului să fie mai scurtă, adică la 4 cm, astfel încât să nu oferi ocazia bolilor să creeze probleme mai grave pe gazon.
Dacă ai întrebări sau vrei să împărtășești propriile experiențe din gazon, te invităm să te alături Comunității Gazonul! Împreună vom trece prin toate anotimpurile și ne vom bucura de peluze sănătoase.