Tunderea gazonului: un tuns perfect pentru un gazon perfect
Indiferent de ce simți față de această activitate, îți recomandăm să o îmbrățișezi și să o efectuezi în mod regulat dacă îți dorești un gazon sănătos în grădină. În caz contrar, iarba va căpăta o culoare galbenă, firele vor fi subțiri și firave, iar buruienile vor fi de neînlăturat. Tunderea gazonului este soluția pentru un gazon dens și cu un aspect luxuriant. Mai mult, tunderea îi oferă gazonului o rezistență mai mare la trafic și rărește buruienile. Deși poate să îți ocupe mult timp, beneficiile acestei activități te vor convinge că merită să îți investești timpul în a realiza tunsul gazonului în modul corect. Frecvența, înălțimea de tundere și instrumentele utilizate sunt printre factorii ce contribuie în mod esențial la un gazon sănătos.
Reguli esențiale de tundere a gazonului
- Tunde doar o treime din lungimea gazonului. Dacă îl tunzi mai scurt el își va pierde din vigoare.
- În general este ideal să tunzi iarba o dată sau de două ori pe săptămână în perioadele de creștere accelerată, iar în perioadele de creștere normală, de trei ori pe lună. Vei observa diferențele odată cu creșterea gazonului.
- Majoritatea tipurilor de gazon necesită un tuns la o înălțime de 3 cm. În zonele în care traficul este mai intens poți să îl lași mai înalt, 4-5 cm. La umbră gazonul poate să fie menținut chiar și la 6-7 cm înălțime.
- Ajustează înălțimea în funcție de perioadă. Poți să lași gazonul mai înalt la început și final de sezon, dar mai ales în condiții de secetă. Firele mai lungi de iarbă mențin umiditatea și contribuie la păstrarea culorii verzi a gazonului, dar umbresc și solul, ceea ce e benefic în perioadele călduroase.
- Tunderea gazonului se realizează doar atunci când iarba și solul sunt uscate.
- Gazonul proaspăt semănat nu trebuie tuns imediat. Așteaptă până crește la o înălțime de 7-10 cm.
- Nu lăsa iarba tunsă pe gazon, ci mai bine transform-o în compost.
- Pentru un aspect profesional tunde în mod corespunzător și gazonul de la marginile curții.
- Atunci când alegi instrumentul de tuns gazonul, asigură-te că este adaptat nevoilor grădinii tale.
- Ajustează înălțimea de tăiere și după tipul de gazon pe care îl ai în grădină.
Sfat bonus: Deși este cât se poate de necesară, tunderea gazonului este stresantă pentru iarbă, iar în perioade de secetă poate să ducă la o sensibilitate crescută. Pentru a-i oferi nutrienții necesari, asigură-te că după tundere aplici ocazional și îngrășăminte, cu frecvența menționată pe ambalajul acestora.
Iar acum, haide să intrăm în detalii cu toate aceste reguli de bună tăiere a gazonului.
1. Regula de 1/3
Iarba se taie doar la vârfuri, 1/3 din lungimea ei. Nu se recomandă tunderea de mai mult de o treime din înălțimea gazonului, doar în cazul în care peluza este foarte sănătoasă. În schimb, dacă repeți această tăiere scurtă a gazonului vor începe să apară efecte secundare neplăcute. Printre aceste efecte se numără:
- vulnerabilitatea crescută la dăunători și boli;
- reducerea suprafeței de iarbă, ceea ce face ca suprafața să fie insuficient de lată pentru producerea hranei și asigurarea fotosintezei;
- mai multă lumină pentru semințele de buruieni, ceea ce le va permite să germineze și să se dezvolte;
- vătămarea coroanei firelor, unde creșterea firelor este generată și unde se păstrează nutrienții;
- riscul de compactare a solului, ceea ce îngreunează drenarea și aerisirea solului în mod corespunzător.
Chiar dacă înălțimea recomandată este în general de 3 cm, în cazul în care ai lăsat iarba să crească mai mult, respectă întotdeauna regula de o treime. Aducerea gazonului la înălțimea potrivită se va face treptat.
2. Frecvența de tundere a gazonului
Tunderea regulată și deasă a gazonului duce la îndesirea acestuia și la un aspect frumos de teren de fotbal sau golf. Dacă lași iarba să crească prea mult, vei observa că începe să se îngălbenească la vârfuri, iar aspectul general nu va fi cel dorit.
Prima tundere de primăvară trebuie realizată după ce nu mai există pericol de ninsoare. Este și perioada în care e recomandat să efectuezi lucrări de revigorare a gazonului, să repari zonele deteriorate și să pregătești pământul pentru noul sezon. Lucrările de primăvară precum aerarea și scarificarea sunt menite să asigure că gazonul este pregătit să primească apă și îngrășăminte.
În cazul perioadelor de creștere intensă din primăvară, în perioada martie-mai, asigură-te că tai iarba o dată pe săptămână sau chiar de două ori dacă gazonul crește suficient de repede. La început de vară poți să intri într-un ritm de tundere de o dată pe săptămână. Căldura încetinește ritmul de creștere, așa că e posibil să observi că la finalul verii și în perioadele secetoase poți să scazi frecvența tunderii. În luni caniculare poți să rărești acțiunea, ajungând chiar să tunzi de trei ori într-o lună.
În lunile de toamnă revino la programul de primăvară, adică tunderea regulată în fiecare săptămână, până când temperaturile devin scăzute. Va trebui să continui tunsul, mai rar, până când observi că iarba nu mai crește. Acesta e momentul în care vei realiza o ultimă tundere a anului, la 3-4 cm față de sol.
Cel mai sănătos program de tundere este cel regulat. Astfel, gazonul se va îndesi vizibil și buruienile nu vor avea ocazia să se dezvolte pentru că vor fi sufocate de gazon. Încearcă să efectuezi această procedură la același interval de timp, adaptând durata în funcție de temperaturi și umiditate.
În perioadele caniculare, tunderea dimineața sau seara este de preferat. Luând în considerare necesitatea ca iarba să fie uscată atunci când vrei să o scurtezi, nu uita să oprești sistemul de irigare în ziua tunderii.
3. Înălțimea de tundere a firelor de iarbă
În general, gazonul se menține tuns la 3 cm. În anumite condiții, însă, această înălțime poate să difere. O astfel de situație o reprezintă perioadele mai reci, când este indicat să lași firele cu 1-2 cm mai lungi decât în mod obișnuit. Se aplică aceeași regulă și pentru zonele umbrite, unde e recomandat să lași firele puțin mai lungi. Gazonul aflat la umbra copacilor este în competiție directă cu rădăcinile acestora pentru apă și nutrienți. Lipsa luminii încetinește fotosinteza și creșterea are loc mai greu față de zonele însorite. Poate ai observat acest lucru, de aceea în momentul germinării semințele de la umbră au tendința să întârzie puțin dezvoltarea.
În ceea ce privește anotimpul, primăvara și toamna tunde gazonul la 3-5 cm, iar în timpul verilor călduroase și secetoase menține-i înălțimea la 5-7 cm pentru a-și păstra umiditatea mai eficient. Pentru sezonul rece este nevoie de alte pregătiri, ultima tundere fiind una dintre cele mai importante. Realizează tunderea în momentul în care firele de iarbă încetează să mai crească. Pentru ca lumina soarelui, căldura și aerul proaspăt să ajungă la sol, gazonul pregătit pentru iarnă trebuie să aibă 3-4 cm înălțime.
Atunci când începi să tunzi iarba, reglează înălțimea de tăiere o singură dată pentru o fiecare zonă. Când treci la o altă zonă în care înălțimea diferă, cum ar fi o suprafață umbrită de copaci, reglează din nou mașina pentru a tunde iarba la o înălțime mai mare cu 1 cm și continuă.
Un gazon dens cu o înălțime mai mare îi va oferi peluzei un aspect mătăsos. Pe de altă parte, tunderea gazonului la 3 cm te va scăpa de căpușe. Pentru a face alegerea potrivită pentru grădina ta este bine să știi de la început care sunt așteptările tale în privința aspectului și condițiile particulare din grădină, ce vor dicta înălțimea ideală de tundere.
4. Adaptarea tunderii la sezon și etapa de dezvoltare a gazonului
Desigur că și ritmul natural de creștere al gazonului va afecta frecvența și înălțimea la care trebuie să îl menții. În general, primăvara trebuie să îl tunzi mai des pentru că este o perioadă în care ritmul de creștere este accelerat. E posibil să fie nevoie să îl tunzi chiar și de două ori într-o săptămână ca să îl menții la 3-5 cm. De cum se apropie vara și căldurile îi încetinesc ritmul, poți continua tunderea o dată pe săptămână, dar canicula îți permite să reduci chiar la 3 sesiuni într-o lună. Regimul de toamnă este similar cu cel din primăvară, căci se accelerează iar creșterea și e nevoie să crești frecvența din nou, chiar la un tuns în fiecare săptămână.
Aceste reguli de aplică la un gazon deja dezvoltat, însă gazonul proaspăt semănat nu respectă aceleași reguli. Semințele trebuie să aibă mai întâi ocazia să germineze și poți să lași fără probleme gazonul să ajungă la 7-10 cm înainte de prima tundere. Această acțiune are mai degrabă rolul de a nivela gazonul și de a-l pregăti pentru următoarele tunderi. Și în acest caz să nu îl scurtezi cu mai mult de o treime din înălțimea inițială. Treptat vei ajunge la înălțimea la care îți dorești să menții gazonul.
5. Condițiile optime pentru tundere
Tunde gazonul doar atunci când iarba și solul sunt uscate. Lamele firelor își vor păstra poziția verticală, ceea ce se schimbă când sunt ude, și astfel sunt mai puțin susceptibile să se aglomereze la tăiere. Este necesar ca tăierea să fie făcută perpendicular pe fire, iar poziția verticală te ajută în această privință. Iarba umedă se lipește foarte tare, ceea ce îți îngreunează muncă, iar solul ud și moale crește riscul de a afunda roțile mașinii de tuns iarba. În cazul ploilor abundente, așteaptă până când solul este uscat, altfel riști să creezi șanțuri.
În același timp, evită să efectuezi tunderea în căldurile dogoritoare din timpul zilelor de vară. Vei evita stresul asupra gazonului, dar și o neplăcere pentru tine.
6. Prima tundere a gazonului proaspăt semănat
Atunci când vine vorba de gazonul proaspăt semănat trebuie să acorzi o mai mare atenție la momentele sale de creștere și dezvoltare. Iarba recent însămânțată are nevoie de 3-4 săptămâni până germinează în totalitate. În această perioadă firele de iarbă sunt fragede și ușor de deteriorat, iar traficul și cositul pot compacta solul, mai ales dacă acesta este umed (așa cum trebuie să fie în primele săptămâni de la însămânțare). Prima tundere trebuie făcută atunci când gazonul ajunge la înălțimea de 7-10 cm. Este suficient ca primele două tunderi să niveleze gazonul la 5 cm, după care poți să reduci treptat înălțimea la 4 și apoi la 3 cm pe măsură ce gazonul se îndesește.
7. Iarba tăiată și debarasarea ei
Pentru a evita riscul de îmbolnăvire a gazonului, un sfat general este să folosești o mașină de tuns iarba care este prevăzută cu un recipient pentru colectat iarba. În caz contrar, iarba tăiată trebuie adunată cu o greblă la finalul sesiunii pentru a elibera gazonul.
Dacă vrei să debarasezi iarba tăiată într-un mod cât se poate de ecologic, îți recomandăm compostul. Pentru a-l realiza trebuie doar să o amesteci cu pământ și resturi organice, dar în așa fel încât aerul să circule. Poți să mai adaugi și crengi sau vreascuri la acest amestec. Mixtura pentru compost are nevoie de căldură și semi-umbră și să fie protejată de razele soarelui. Cu cât materialul adăugat este mai mărunt, cu atât durata de descompunere va fi mai mică. Compostul rezultat este un pământ extrem de bogat în nutrienți și îl poți folosi în grădină mai târziu. Poți să îl oferi și copacilor pentru materiile organice hrănitoare, depunându-l la baza lor în perioade uscate, fără precipitații. În acest caz, însă, stratul nu trebuie să fie gros, deoarece va emana prea multă căldură și există riscul de sufocare al copacilor.
Utilizarea mulciului
Există și varianta în care iarba tăiată se depune uniform pe gazon pentru a fi folosită ca fertilizant natural. Este vorba despre mulci, termen ce provine din limba engleză (mulch) și se referă la un strat de materie organică format din iarbă, paie, frunze, coajă de copac, rumeguș și alte materii organice. Este folosit în grădini și spații verzi pentru a menține umiditatea pământului. Aplicat pe suprafața solului, mulciul reduce evaporarea apei. Un alt efect este împiedicarea dezvoltării buruienilor. În grădinile care deja sunt umede și umbrite, mulciul nu trebuie folosit, la fel cum nu e recomandat nici dacă în grădină sunt probleme cu limacși sau rozătoare.
Nu are un aspect foarte plăcut, dar poate să contribuie la fertilizarea în mod natural a gazonului. Fiind atât de hrănitor, sub el trăiește o mare varietate de ființe. Printre ele se numără și râmele care afânează solul. Dacă nu dorești prezența lor în grădină este bine să nu folosești această practică. De altfel, există și riscul de îmbolnăvire dacă metoda nu este aplicată în mod corect.
O situație în care poți să îl utilizezi este să tunzi iarba la fiecare 2-3 zile în perioada verii. Astfel iarba este foarte scurtă și alcătuiește doar un strat subțire. Iarba păstrată pe gazon trebuie să dispară repede, altfel riști ca gazonul să dezvolte boli. Va îngreuna accesul apei și al nutrienților, dar îmbibat cu apă va duce la dezvoltarea bolilor fungice și a mușchiului. Este, așadar, o metodă controversată și nu o recomandăm pentru întreținerea generală a gazonului, mai ales dacă ești începător în grădinărit.
8. Aspectul profesional al gazonului
Primul pas înspre un gazon cu aspect profesional este să ai grijă de marginile sale. Îți recomandăm ca atunci când tunzi iarba să începi cu perimetrul zonei de tundere pentru a crea spațiu suficient pentru întoarcerea mașinii de tuns gazon. Direcția de tuns este mereu înainte, iar pentru margini îți recomandăm să înconjori curtea de la exterior spre interior de două ori (de trei ori dacă ai gard).
O regulă de bază este să nu schimbi direcția de tundere a gazonului într-o sesiune, dar asigură-te că modifici direcția de fiecare dată când cosești. Iarba se dezvoltă în funcție de tăiere, având tendința de a se apleca pe direcția de tăiere. Dacă alternezi tiparul de fiecare dată vei ajuta firele să crească vertical și vei evita producerea de rute pe gazon.
Dacă terenul nu este plan, va trebui să efectuezi mereu tunderea perpendicular pe pantă. În acest mod eviți alunecarea mașinii de tuns iarba și un aspect neuniform sau cu urme.
Alege un model de tundere pentru gazon
Unul dintre cele mai simple și des utilizate modele de tundere este cea dungată. Pentru a obține efectul de dungi a gazonului, mai întâi treci o dată cu mașina de tuns iarba dintr-un capăt în celălalt, după care întoarce-te 180 de grade (metoda dus-întors) pentru a face următoarea trecere, cu o ușoară suprapunere peste prima. Asigură-te că nu tai mai multă iarbă decât este recomandat, adică nu mai mult de o treime din înălțimea inițială. Dacă procedezi astfel la o sesiune de tundere a gazonului, în săptămâna următoare alternează direcția (prima dată vertical, iar data viitoare orizontal).
O altă metodă simplă și foarte practică de tundere este metoda circulară. După ce te-ai ocupat de margini trebuie doar să continui drumul circular până când îți croiești drum în mijlocul curții. În acest fel vei evita toate virajele ascuțite pe care ar trebui să le faci dacă tunzi iarba în rânduri.
Indiferent de modelul pe care îl alegi, evită tunderea gazonului mereu în aceeași direcție.
9. Uneltele pentru tunderea gazonului
Ca în orice alt domeniu, instrumentul pe care îl folosești poate să te ajute sau, în condiții mai puțin optime, poate să te încurce. Primul lucru pe care trebuie să îl știi este că indiferent de unealta utilizată, direcția de tundere a gazonului este mereu înainte.
Apoi, foarte important în tunderea gazonului este să te asiguri că lamele oricărui instrument sunt ascuțite. Ele trebuie să fie bine ascuțite, astfel încât tăietura firelor de iarbă să fie dreaptă. În caz contrar, tăieturile franjurate cresc șansele de instalare a bolilor și a dăunătorilor. Un alt avantaj este și viteza de înaintare, mai scăzută în cazul lamelor tocite. O mașină de tuns obișnuită are nevoie de ascuțire a lamelor măcar o dată pe an.
Motocoasa e o unealtă ce se poate utiliza atât în spații reduse, cât și pe pajiști întinse, suprafețe abrupte, printre pomi fructiferi sau viță de vie. Există mai multe tipuri de motocoase, unele fiind pe benzină și folosite mai ales la ornamentarea gazonului, motocoase electrice, cu acumulator sau portabile în spate. Este și un instrument ușor de folosit. Printre dezavantajele utilizării se numără timpul redus de utilizare a motocoaselor cu acumulatori, cablul electric la care trebuie să ai grijă dacă deții o astfel de unealtă, greutate ridicată mai ales pentru cele pe benzină. Părțile mai puțin avantajoase sunt și ele de luat în considerare. Motocoasele nu sunt ideale pentru mediul înconjurător, fiind poluante atât din cauza benzinei, cât și a zgomotului puternic. Mai mult, prețul și costurile de întreținere pot să te descurajeze dacă nu ești dedicat în totalitate tunderii gazonului cu o motocoasă.
Un alt instrument des utilizat de iubitorii de gazon și peisagiști este mașina de tuns gazonul. E folosită mai ales pe terenuri plane, fără obstacole, unde este ușor de manevrat prin împingere – înainte, bineînțeles. Și mașinile de tuns se împart în mai multe categorii, de la mașina de tuns iarbă cu acumulatori, pe benzină, mașina electrică și până la cea manuală. Deși există mai multe tipuri de mașini de tuns gazonul, cel folosit cu preponderență este cel cu lamă rotativă. Sistemul are o lamă care secționează firele de iarbă învârtindu-se paralel cu solul, la viteză mare.
Mașina de tuns gazonul vine, totuși, și cu dezavantaje. În spațiile mai greu accesibile îți va fi imposibil să ajungi cu mașina, iar printre tufe, flori și la marginea gardului nu vei putea să o folosești. Pentru mașinile electrice, într-o curte foarte întinsă, vei avea nevoie de prelungitor și va fi nevoie să ai mare grijă la cablu, să nu cumva să treci peste el. O altă problemă cu care e posibil să te confrunți în privința mașinii de tuns gazonul este uniformitatea. Pe lângă reglarea sistemului la înălțimea de tăiere dorită, asigură-te că cele 4 roți sunt la același nivel.
Există mașini care au funcții multiple, printre ele numărându-se mărunțirea și colectarea gazonului tuns. Aceste funcții te vor ajuta la colectarea firelor de iarbă tăiate și îți vor economisi timpul pentru că nu va mai fi nevoie să strângi iarba de pe gazon la final. Mai mult, sunt ușor de golit și curățat, iarba fiind potrivită pentru transformarea în compost. O altă funcție importantă, mașina de tuns este prevăzută cu trepte gradate în centimetri pentru ca iarba să fie tăiată la dimensiunea pe care o dorești, uniform pe toată suprafața.
O altă unealtă de tuns este trimmerul electric care este o motocoasă electrică de dimensiuni reduse, unealtă de care ai nevoie pentru zonele în care nu poți să pătrunzi cu mașina de tuns: în spațiile înguste, printre flori și tufe, la marginea gardurilor. Cu toate că pare promițător, trimmerul nu este cunoscut neapărat pentru uniformitatea cu care tunde gazonul, de aceea utilizarea lui este limitată. La final va trebui să greblezi iarba lăsată în urmă. Pentru că există riscul de a rupe firul dacă ajunge la pietre sau borduri, îți recomandăm să ai câteva rezerve achiziționate. Ideal este să folosești trimmerul ca unealtă secundară, după ce ai folosit mașina de tuns gazonul sau motocoasa.
Indiferent de ce unelte vei folosi pentru a tunde gazonul este important să ai grijă de ele, să le cureți după fiecare folosire și să nu le depozitezi în locuri cu umiditate crescută în care pot să ruginească.
10. Specii de gazon și tunderea
Atât semințele de gazon, cât și gazonul rulou, au cerințe specifice pentru înălțimea ideală de tundere. Pentru toate semințele marca Gazonul găsești specificațiile tehnice pe ambalaj, care îți indică care este înălțimea optimă la cosire și înălțimea recomandată după cosirea. Aceste mixturi au la bază două specii majore de gazon, Festuca arundinacea și Lolium perenne. Ambele sunt caracterizate drept specii pentru climat rece, iar experiența de peste 20 de ani a companiei le-a optimizat pentru condițiile specifice din țara noastră.
Ca regulă generală, cu excepțiile de rigoare, gazonul rulou Premium care are la bază Festuca arundinacea poate fi menținut la înălțimea de 2,5-3 cm, iar gazonul rulou Select, cu specia dominantă Lolium perenne tolerează chiar și o înălțime de 2-3 cm.
În ceea ce privește semințele de gazon, compozițiile sunt mixte, adaptate condițiilor și utilizării variate.
Semințele cu specia predominantă Festuca arundinacea sunt:
- Premium: înălțimea recomandată la cosire este de 5-6 cm, iar înălțimea optimă de menținere este 3 cm
- Secetă: la cosire înălțimea ideală este tot de 5-6 cm, iar înălțimea optimă de menținere este 3-3,5 cm
- Umbră: optimizate pentru condiții mai puțin însorite, deja ai văzut că suprafețele umbrite necesită fire mai lungi; așadar, înălțimea la cosire crește la 7-10 cm, iar înălțimea de menținere este 4-5 cm
Semințele cu specia predominantă Lolium perenne sunt:
- Select: respectă regula generală cu 5-6 cm la cosire, cu 2,5-3 cm înălțimea optimă după tunderea gazonului
- Instant: va ajunge rapid la înălțimea de tundere de 5-6 cm, iar dacă îl menții la 3 cm va fi fericit
- Carpați: ideal pentru zone aflate la altitudini mai înalte, până în 1000 m, gazonul va trebui cosit când ajunge la 5-6 cm înălțime, treptat până îl aduci la 3 cm
- Clasic: un gazon fără multe pretenții, pe care poți să îl lași să crească până la 6-7 cm înainte de a-l scurta, treptat câte o treime de fiecare dată, până ajunge la optimul de 3-3,5 cm.
După cum vezi, tunderea gazonului este una dintre îndeletnicirile de bază pentru întreținerea sa. Este și activitatea pe care o vei realiza foarte des, alături de irigare. Dacă respecți aceste recomandări vei contribui în mod pozitiv la sănătatea gazonului din curtea sau grădina ta. Mai mult, experiența pe care o vei acumula te va sensibiliza la fiecare modificare de stare a gazonului și îți va fi tot mai ușor să îți dai seama care sunt nevoile sale în fiecare moment al anului. Până atunci, noi îți suntem alături cu sfaturi, recomandări și răspunsuri pentru orice întrebări ai referitoare la întreținerea gazonului tău.