AnimaleCombatereCartitaGazon

Cum scapi de cârtițele din gazon?

O cârtiță cu blană neagră și gheare puternice, surprinsă în timp ce sapă în sol.

🐾 Cum scapi de cârtițele din gazon? Descoperă metode eficiente de prevenire și combatere pentru a-ți proteja peluza! 🌱

Mușuroaie peste noapte? Cârtițele pot distruge gazonul în căutarea hranei. Află metode sigure și eficiente pentru a le ține la distanță: plase de protecție, dispozitive cu vibrații, plante repelente și prădători naturali . Prevenția este cheia! 🏡🌱

Dacă ai gazon în grădină e foarte probabil ca la un moment dat să te trezești dimineața și să observi că toată iarba a fost deranjată. Ei bine, probabil că în timpul nopții o cârtiță înfometată, în căutare de hrană, a deranjat toată munca pe care ai depus-o să ai un gazon perfect. Dacă ai muncit din greu să previi tot felul de alte probleme, dar ai uitat de cârtițele care pot distruge o parte din gazon atunci, dacă pagubele sunt mari, s-ar putea să fie nevoie să o iei de la capăt. De aceea este important ca înainte să pui gazon să iei toate măsurile de prevenție necesare pentru a evita neplăceri mai târziu.

Cârtița este un animal protejat de lege în România, astfel încât îți rămâne un număr limitat de metode pe care le poți aborda în a preveni apariția mușuroaielor de cârtițe la suprafața gazonului tău. Cârtița este un mamifer care are nevoie constant de hrană pentru a supraviețui. Fiind un animal subteran, cârtița sapă galerii în căutare de insecte și râme. Prin urmare dacă ai avut probleme cu diverși invadatori sau larve din sol - poți fi sigur că în urma cârtiței nu a mai rămas vreunul.

Câine cu blană neagră, jucăuș, stând pe un gazon verde bine întreținut.

Metoda cea mai bună de prevenție în ceea ce privește aceste mamifere nocturne este, ca înainte să montezi sau însămânțezi gazonul, să te informezi cu privire la instalarea unor plase subterane destul de adânci care ar trebui să oprească cârtițele să intre pe proprietatea ta. De asemenea încearcă să folosești metode de combatere a larvelor din sol, acestea fiind o bună sursă de hrană pentru cârtițe.

Există și mai multe metode la care poți apela:

  • Dispozitive care folosesc ultrasunetele sau vibrațiile;
  • Uleiuri esențiale cum ar fi uleiul de ricin;
  • Plantarea unor specii de flori care degajă un miros neplăcut de cârtițe cum ar fi laleaua împăratului sau lavanda.
Pisică gri cu ochi galbeni, ghemuită în iarba verde, pândind ceva în apropiere.

Metoda fermierilor americani

Fermierii americani, pentru a-și proteja culturile de legume și fructe, au construite niște mecanisme , denumite ” whirligigs ” pe care le putem traduce prin termenul de moriști.  Principiul de bază ale acestor dispozitive este foarte simplu: cu ajutorul unei prăjini de fier sau lemn care se introduce la o adâncime de circa un metru în pământ (având în vedere că de obicei cârtițele pot săpa galerii până la 70 -100 cm adâncime) și care are atașat la capătul de deasupra pământului o construcție, care cu ajutorul mecanicii și curenților de aer formează vibrații constante care sperie cârtițele și le alungă. Pe același principiu de vibrație s-au produs o gamă variată de dispozitive anti-cârtițe cu ultrasunete care sunt foarte scumpe și care, din păcate nu dau rezultate pe măsura prețului.

Prin urmare, ce rămâne de făcut? Să îți confecționezi propriul dispozitiv, și cine știe dacă funcționează întocmai poate chiar ai putea să faci o mică afacere din asta. E adevărat că va necesita câteva ore bune de muncă, dar rezultatele vor fi cel puțin plăcute văzului și cel mult vei scăpa de mușuroaiele de pe gazon.

 O decorațiune de grădină în formă de pasăre colorată, suspendată pe un fundal verde.

O altă metodă naturală prin care poți combate micile și blănoasele creaturi subterane este să investești într-un prădător natural - fie o pisică, fie un câine terrier.

În orice caz, indiferent de cum alegi să scapi de cârtițele din gazon, nu te descuraja dacă nu vei vedea rezultate imediate - multe persoane se confruntă cu această problemă. Pentru unii funcționează anumite metode, iar pentru alții nu. De aceea e bine, ca mai înainte de a te apuca de orice proiect de grădinărit, să te gândești ce probleme ai putea să întâmpini și să faci planul astfel încât să previi posibilele cazuri în care gazonul sau grădina ta ar putea suferi.

Spor la grădinărit!

Recomandări:
→ Explorează și celelalte articole de pe blogul nostru unde găsești informații utile atât pentru grădinarii începători, cât și pentru cei experimentați: Totul Despre Gazon

Hai să rămânem conectați!
→ Postăm constant și conținut relevant pe canalul nostru YouTube, așa că te invităm să te abonezi pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi sfaturi și recomandări.
→ Ne găsești și pe Facebook și Instagram, unde suntem mereu gata să te ajutăm cu idei și sfaturi pentru reamenajarea grădinii tale.

Gazonul

Autor: Gazonul

Gazon rulou, semințe, fertilizanți, echipamente, servicii de amenajare, întreținere, recondiționare. Descoperă produsele și serviciile de care ai nevoie pentru proiectele tale de amenajare și întreținere spații verzi.

Te-ar putea interesa

Alege flori care se integrează perfect în gazonul tău pentru un peisaj armonios și sănătos.
Trei tinere relaxate pe o pătură pe o peluză cu trifoi