Gazonul

Supraînsămânțarea: când este recomandată și când poate fi realizată?

O mână cu semințe de gazon deasupra unui petic de pământ gol, înconjurat de iarbă verde densă, pregătită pentru supraînsămânțare

🌿 Gazon rărit sau cu zone moarte? Supraînsămânțarea este soluția perfectă pentru un covor verde și dens, gata să reziste provocărilor din grădină!

Supraînsămânțarea este esențială pentru un gazon dens și uniform, prevenind apariția golurilor și îmbunătățind regenerarea naturală. Află când este momentul ideal , cum să alegi semințele potrivite , cum să pregătești suprafața și ce regim de îngrijire să aplici după însămânțare pentru rezultate optime. Transformă-ți gazonul cu acest ghid complet! 

Facem constant referire la supraînsămânțare de fiecare dată când oferim sfaturi utile pentru remedierea unor zone moarte din gazon sau ca o soluție optimă pentru a îmbunătăți aspectul gazonului. Supraînsămânțarea este recomandată atunci când pe suprafața gazonului se întrezăresc zone moarte, după o vară în care gazonul a fost stresat, sau pur și simplu, pentru a-l revigora, la un anumit interval.

Petic de pământ supraînsămânțat, în mijlocul unui gazon verde intens, înconjurat de copaci și arbuști

Tocmai din acest motiv, te invităm să parcurgi articolul de față, întrucât ne-am propus ca de data aceasta, când demarezi operațiunea de supraînsămânțare, să te bucuri de rezultate optime.

CUM SĂ EFECTUEZI CORECT SUPRAÎNSĂMÂNȚAREA

Cei care se ocupă de mai multă vreme de întreținerea gazonului cunosc faptul că supraînsămânțarea este o parte importantă în menținerea densității lui, astfel că o adaugă în fiecare an în planul de întreținere.

STABILIREA OBIECTIVULUI

Indiferent că te confrunți cu apariția zonelor moarte și a porțiunilor rărite, sau vrei să susții densitatea gazonului, planificarea unei sesiuni de supraînsămânțare este soluția optimă pentru a-l revigora.

Aspectul gazonului este reperul tău pentru a stabili obiectivul: este de ajuns supraînsămânțarea locală sau la nivelul întregului gazon?

Supraînsămânțarea locală este recomandată celor care vor doar să completeze zonele lipsă, cauzate cel mai frecvent de activitățile intense din timpul verii, înlăturarea buruienilor sau efectul tratării unei boli specifice gazonului.

Chiar dacă nu suprasoliciți gazonul pe timpul verii, perioadă în care este deja stresat din cauza condițiilor de mediu (temperaturi extreme, zile ploioase care alternează cu cele caniculare etc), pe măsură ce un gazon se maturizează, modificarea densității este o parte normală a dezvoltării sale.

În schimb, vei efectua supraînsămânțarea pe toată suprafața în situația subțierii vizibile la nivelul întregului gazon, pentru uniformizarea sa.

PLANIFICAREA SUPRAÎNSĂMÂNȚĂRII

Există câteva condiții de mediu de bifat pentru a efectua corect această lucrare: temperaturile trebuie să fie mai mari de 5°C (atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții), să nu urmeze zile cu îngheț, ninsori sau ploi abundente. Totodată, pentru ca semințele să germineze, solul trebuie să aibă constant o umiditate optimă.

Astfel, supraînsămânțarea va avea succes dacă o programezi fie la final de vară / început de toamnă, fie primăvara. Este important să reții faptul că cel mai bun moment al anului pentru supraînsămânțare și chiar instalarea unui gazon prin însămânțare este începutul de toamnă, când solul are umiditatea și temperatura potrivite.

Vezi aici și alte lucrări de toamnă care sunt efectuate pentru a avea un gazon sănătos pe tot parcursul anului. 

Infografic despre supraînsămânțarea gazonului: beneficii, pași esențiali și condiții ideale

SELECTAREA SEMINȚELOR

Succesul sesiunii de supraînsămânțare este influențat și de soiul semințelor: alege-le pe cele compatibile cu speciile de plante existente în gazonul tău.

În momentul în care instalezi un gazon ai opțiunea de a alege tipul de semințe de gazon, în funcție de condițiile existente, preferințe și modul în care va fi utilizat gazonul rezultat, la supraînsămânțare ești condiționat să optezi pentru același tip de semințe.

PREGĂTIREA SUPRAFEȚEI

O etapă esențială pentru succesul supraînsămânțării este pregătirea zonei. Acest proces înseamnă curățarea de resturi vegetale și/sau de pietre a porțiunilor care vor fi supraînsămânțate, respectiv tunderea gazonului la o înălțime optimă, ce va permite plantelor care vor germina să beneficieze de lumină și apă.

Roabă metalică plină cu pământ, rădăcini și crenguțe mici, parcată pe un gazon verde

La nevoie, dacă există buruieni, le poți îndepărta manual, aplicând un erbicid pentru gazon doar în cazul în care acestea s-au extins pe suprafața întregului gazon.

SUPRAÎNSĂMÂNȚAREA PROPRIU-ZISĂ

Dacă ai experiența instalării gazonului prin însămânțare, atunci supraînsămânțarea nu va fi un proces nou pentru tine: vei urma aceiași pași și vei folosi aceleași ustensile pentru pregătirea terenului și completarea zonelor rărite. În mare, procesul de supraînsămânțare se desfășoară similar celui de însămânțare gazon. 

Mașină de tuns gazonul albastră, lopată și mătură sprijinite de un perete de lemn

Pentru distribuirea uniformă a semințelor, îți va util să folosești un dispozitiv electric, destinat acestei etape. Pe piața de profil există mai multe variante de astfel de dispozitive, de diferite dimensiuni și capacități, însă în gama de produse Gazonul se regăsește un model de dimensiuni reduse, pe care îl poți utiliza pentru fertilare, însămânțare și supraînsămânțare.

Dispozitivul Easy Drop se curăță și se depozitează facil. nu necesită asamblare și este gata de utilizare. Îl poți folosi eficent pentru împrăștierea semințelor, fertilizanților granulari și a nisipului, cu mențiunea să înlături surplusul rămas după distribuire și curățarea dispozitivului după fiecare utilizare. Citește mai multe despre folosirea corectă a dispozitivului în acest text.

FERTILIZAREA

Nu are importanță care este perioada în care alegi să faci supraînsămânțarea - toamna sau primăvara - fertilizarea este benefică pentru germinarea semințelor și dezvoltarea optimă a plantelor.

Citește cum trebuie făcută fertilizarea toamna, luând în considerare faptul că așa vei pregăti gazonul pentru perioada de iarnă și pentru anul viitor, în primăvară, când vei efectua următoarea sesiune importantă de fertilizare.

Dacă te întrebai cum reușesc alții să aibe un gazon verde și aspectuos în fiecare an, acum ai aflat: cu susținere constantă prin introducerea supraînsămânțării în planul anul de mentenanță, pe lângă respectarea regimului de întreținere specific fiecărui anotimp.

PAȘII FINALI: REGIMUL DE ÎNTREȚINERE DUPĂ SUPRAÎNSĂMÂNȚARE

Oricât de corect ai efectuat pașii anteriori, întreținerea după supraînsămânțare este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a gazonului recent însămânțat.

IRIGAREA

Semințele de gazon au nevoie de umiditate constantă pentru a germina, în această perioadă este nevoie de irigarea zilnică, respectiv ajustarea regimului de irigare în funcție de precipitațiile ultimelor zile.

Irigarea va continua și după ce semințele au germinat și plantele au crescut (circa 2 cm): orientează-te în funcție de condițiile meteo și sezon (temperaturi, precipitațiile din ultimele zile) și citește acest ghid complet de irigare, secțiunea referitoare la irigarea după însămânțare - regimul se aplică și după supraînsămânțare.

TUNDEREA

De îndată ce gazonul devin uniform, plantele au înălțimea potrivită (5-8 cm), poți reveni la regimul de tundere obișnuit, verificând în prealabil lamele mașinii de tuns iarba; lamele ascuțite necorespunzător pot rupe vârfurile tunse ale plantelor, în loc să tundă cu precizie, provocând leziuni la nivelul firelor de iarbă, ce predispun gazonul la boli și dăunători.

Mașină de tuns gazonul așezată pe un gazon verde luxuriant

Recomandări:
→ Explorează și celelalte articole de pe blogul nostru unde găsești informații utile atât pentru grădinarii începători, cât și pentru cei experimentați: Totul Despre Gazon

Hai să rămânem conectați!
→ Postăm constant și conținut relevant pe canalul nostru YouTube, așa că te invităm să te abonezi pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi sfaturi și recomandări.
→ Ne găsești și pe Facebook și Instagram, unde suntem mereu gata să te ajutăm cu idei și sfaturi pentru reamenajarea grădinii tale.

Gazonul

Autor: Gazonul

Gazon rulou, semințe, fertilizanți, echipamente, servicii de amenajare, întreținere, recondiționare. Descoperă produsele și serviciile de care ai nevoie pentru proiectele tale de amenajare și întreținere spații verzi.

Te-ar putea interesa

Zonele uscate din gazon pot fi regenerate prin însămânțare, aerare și udare corespunzătoare.
Granule de îngrășământ pentru gazon, cu eliberare controlată, esențiale pentru fertilizarea de primăvară și nutriția plantelor.