ActivitateAnimaleGazon

Cum reparăm zonele moarte din gazon?

Zonele uscate din gazon pot fi regenerate prin însămânțare, aerare și udare corespunzătoare.

🌱 Cum repari zonele moarte din gazon? Află cauzele și soluțiile pentru revitalizare: reînsămânțare, tratamente și sfaturi practice! 🏡

Zonele moarte din gazon apar din diverse cauze: trafic intens, urina animalelor, boli fungice sau dăunători. Identifică problema și aplică soluția potrivită! Poți reînsămânța gazonul sau folosi rulouri de gazon pentru refacerea rapidă. Descoperă metode eficiente de prevenire și întreținere, astfel încât gazonul tău să rămână verde și sănătos tot sezonul!

Doar cei care își îngrijesc cu dedicare gazonul înțeleg dezamăgirea de a remarca pe alocuri porțiuni rărite, zone moarte sau pete galbene.

Nu te îngrijora: există o soluție pentru orice le-ar cauza!

De la traficul intens, la activitatea animalelor de companie și până la boli fungice, infestarea cu larve sau alți dăunători specifici, este important să detectezi cauzele și, mai apoi, să acționezi corespunzător.

Un exemplu concret este gazonul cu zone moarte cauzate de traficul intens.

Problema nu va fi soluționată până nu iei măsuri, indiferent de cât de corect efectuezi irigarea, fertilizarea și tunderea gazonului.

Fie reduci activitatea în porțiunile cu lipsuri, pentru a-i acorda gazonului timpul necesar pentru a se reface, fie   fie supraînsămânțezi dacă observi că gazonul nu își revine

Știm că îți dorești să te bucuri de zona verde din jurul casei, o soluție mereu la îndemână pentru petrecerea timpului în aer liber.

De aceea, este prioritar să înveți să recunoști cauzele care afectează starea generală și aspectul gazonului tău.

Diagnosticarea primează! Care sunt cauzele deteriorării gazonului tău?

Părțile afectate din gazon pot avea o singură cauză sau pot fi rezultatul mai multor cauze combinate.

Soluționarea problemelor cu care gazonul se confruntă necesită ca, mai întâi, să le identifici, respectiv să aplici metoda optimă pentru revitalizare. 

Activitatea animalelor de companie

Activitatea animalelor de companie - fie când se joacă, fie când își fac nevoile - ar putea afecta sănătatea gazonului.

Pisicile, câinii și chiar animalele sălbatice, dacă te afli în apropierea unei păduri, la marginea orașelor sau într-o zonă rurală, pot urina, afectând aspectul și sănătatea gazonului tău.

Zonele afectate de urina animalelor sunt ușor de diferențiat de restul gazonului: acestea au dimensiuni mici, sunt bine delimitate de iarba perfect sănătoasă din jurul lor și...au o soluție relativ facilă!

Câinii care aleargă pe gazon pot cauza zone moarte din cauza uzurii intense și a urinei, afectând sănătatea ierbii.

Cum poți reduce activitatea animalelor pe gazon?

În cazul animalelor de companie, ai un control mai mare, dirijându-le către zone potrivite pentru joc și pentru a-și face nevoile, pe care poți inclusiv să le cureți și să le usuci, ca măsură preventivă.

Dacă nu ai un prieten necuvântător și bănuiești că ar fi activitatea animalelor vecinilor tăi sau a animalelor sălbatice, poți căuta soluții pentru a restricționa accesul lor pe proprietate: instalarea unui gard mai înalt, spre exemplu.

O vulpe odihnindu-se pe gazon poate deteriora iarba prin tasare și săpături, creând pete uscate sau zone goale.

Acțiune chimică: zone moarte cauzate de produse chimice, benzină, motorină

Zonele cu iarbă lipsă pot fi acțiunea directă a substanțelor chimice.

Printre produsele chimice care ar putea ajunge în contact cu gazonul tău amintim benzina, motorina sau uleiurile utilizate pentru alimentarea utilajelor folosite pentru îngrijirea gazonului și grădinii, precum și pentru realizarea sarcinilor în gospodărie (tăierea lemnului).

Alte produse chimice care ar provoca apariția zonelor moarte includ chiar erbicidele și pesticidele aplicate pentru întreținere.

Ce măsuri poți lua?

La unele dintre produsele chimice folosite nu vei putea renunța, dar poți lua câteva măsuri:

  • verifică întotdeauna indicațiile notate pe eticheta produsului;
  • respectă întocmai cantitățile de preparare recomandate de producător;
  • controlează cantitatea aplicată pe plante; surplusul care ajunge pe gazon dăunează;
  • înlătură excesul de soluție, atunci când este cazul.
Copiii jucându-se pe gazon pot provoca uzură excesivă, ceea ce duce la apariția petelor fără iarbă sau a zonelor degradate.

Boli fungice și dăunători

Primul semn al gazonului afectat de fungi sau insecte este aspectul: zone lipsă, pete galbene.

Citește despre principalele boli ale gazonului, așa vei putea să acționezi corect pentru remedierea porțiunilor afectate.

Nu toate insectele dăunează gazonului, însă despre speciile de insecte care îi fac rău vei afla de îndată ce îi vor afecta aspectul.

Cum acționezi în cazul acestor dăunători?

În primul rând, identifică tipul de dăunător și selectează soluția potrivită.

Pentru a fi sigur de diagnosticul corect și aplicarea soluției optime, te poți consulta cu un specialist, reprezentant al unui magazin de profil.

Bolile fungice pot fi deseori cauzate de condiții temporare de mediu, precum umiditate crescută sau irigare în exces, condiții ce creează mediul propice înmulțirii diverșilor fungi.

În mod evident, odată optimizate condițiile de mediu, aspectul gazonului se va ameliora.

Mai mult decât în cazul celorlalte cauze, atunci când ai de-a face cu dăunători și boli ale gazonului, îți vor fi de folos serviciile unei firme profesioniste.

Gazonul cu pete uscate și zone moarte are nevoie de reînsămânțare, fertilizare și udare corectă pentru a-și recăpăta densitatea.

Pete, zone rărite și iarba uscată a căror cauză rămâne un mister

Ai analizat cu atenție zonele moarte, ai verificat dacă “simptomele” se regăsesc pe lista principalelor cauze, dar tot nu ai reușit să pui diagnosticul gazonului tău.

Te putem asigura în privința unui lucru: chiar dacă îți îngrijești constant gazonul, din când în când pot apărea astfel de zone pe suprafața lui, fără identificarea cauzei exacte.

Cu toate acestea, există soluții pentru remediere, revitalizare și pentru a evita apariția acestor zone moarte în viitor: învață să te ocupi de însămânțare sau să montezi corect gazon rulouri.

Cum poți revitaliza aceste zone?

Revitalizarea unei zone moarte sau cu iarba uscată (care nu își mai revine după irigare) este un proces destul de simplu și ai la dispoziție două opțiuni: reînsămânțarea sau aplicarea de rulouri de gazon, în funcție de suprafața afectată.

Revitalizarea gazonului nu trebuie să reprezinte un proces dificil, nici pentru începători.

Te poți ocupa tu de îngrijirea acestuia, iar atunci când întâmpini o provocare, poți cere sfatul unui specialist Gazonul.

Îți punem la dispoziție expertiza noastră, poți vizualiza articolele publicate periodic pe blog și te invităm să faci parte din comunitatea noastră, prin înscrierea pe grupul de Facebook și abonarea la canalul nostru Youtube, unde postăm întotdeauna conținut video util pentru tine. 

Recomandări:
→ Explorează și celelalte articole de pe blogul nostru unde găsești informații utile atât pentru grădinarii începători, cât și pentru cei experimentați: Totul Despre Gazon

Hai să rămânem conectați!
→ Postăm constant și conținut relevant pe canalul nostru YouTube, așa că te invităm să te abonezi pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi sfaturi și recomandări.
→ Ne găsești și pe Facebook și Instagram, unde suntem mereu gata să te ajutăm cu idei și sfaturi pentru reamenajarea grădinii tale.

Gazonul

Autor: Gazonul

Gazon rulou, semințe, fertilizanți, echipamente, servicii de amenajare, întreținere, recondiționare. Descoperă produsele și serviciile de care ai nevoie pentru proiectele tale de amenajare și întreținere spații verzi.

Te-ar putea interesa

Curățarea frunzelor uscate de pe gazon protejează peluza de boli și pregătește terenul pentru iarnă.
O mână cu semințe de gazon deasupra unui petic de pământ gol, înconjurat de iarbă verde densă, pregătită pentru supraînsămânțare