Sfaturi pentru decorarea grădinii
Vremea este plăcută, gazonul este impecabil, vegetația din grădină este îngrijită, dar totuși lipsește ceva? Cu siguranță grădinii tale i-ar prinde bine o redecorare, deopotrivă pentru îmbunătățirea ei din punct de vedere estetic și maximizarea spațiului.
Posibilitățile de decor sunt nelimitate: vegetație, culoare, geometrie, materiale de construcție și amenajare, iluminare, designul pieselor de mobilier - le poți combina așa cum ți-ai dorit dintotdeauna.
Grădinile neîngrijite au nevoie mai întâi de o sesiune de curățare și restaurare - proiectul de decor va fi planificat doar după ce te ocupi de revigorarea vegetației - vezi aici câteva idei pentru salvarea grădinilor ponosite.
PLANIFICAREA - PRIMUL PAS CĂTRE DECORUL MULT VISAT
Proiectele de succes au la bază un plan bine alcătuit. Înainte de a te axa pe aspectele practice ale decorării unei grădini, este foarte important să identifici care sunt așteptările și preferințele tale când vizualizezi rezultatul final.
Planificându-ți inteligent proiectul decorativ, te vei bucura de curte și grădină, oricare ar fi dimensiunile ei. În fond, ceea ce primează este rezultatul final - un spațiu pliat pe necesitățile reale de utilizare, pe care îl vei obține dacă faci uz de toate artificiile de amenajare și decor pe care le ai la dispoziție.
Efectuează măsurătorile și analizează caracteristicile spațiului
Elementele care compun designul grădinii trebuie să funcționeze ca un tot unitar, evită să proiectezi gândindu-te în mod individual la obiectele amplasate într-un anumit loc sau la activitățile efectuate: zona de relaxare, grătar, spațiu de joacă pentru copii, suprafața unde instalezi gazonul, zonă cu flori etc.
Măsurarea spațiului îți va oferi claritate privind opțiunile posibile: îți vei face o idee despre cum va arăta grădina, cât de complexă poate fi amenajarea terasei și vei putea aproxima dacă există spațiu suficient pentru toate elementele de care ai nevoie și/sau pe care ți le vizualizezi făcând parte din proiectul final.
Ia în calcul toate provocările care pot apărea
Nu te rezuma doar la alcătuirea unei liste cu preferințe, ci notează inclusiv ce poate fi optimizat, defecțiunile care trebuie remediate, respectiv eventualele probleme cu care te-ai putea confrunta pe parcursul proiectului, care sunt lucrările pe care le poți realiza personal și pentru care dintre ele ai nevoie de consultanță și ajutor specializat, bugetul alocat, costuri suplimentare.
Actualizează sistemele din grădină (drenaj, irigare, iluminare)
Irigarea este unul dintre pașii esențiali pentru îngrijirea gazonului și a vegetației din grădina ta, împreună cu un sistem optim de drenaj.
Dacă este nevoie de un sistem mai bun de drenaj sau vrei să-l optimizezi pe cel de irigare, acum este momentul să te ocupi de aceste aspecte. Toate îmbunătățirile tehnice aduse grădinii înseamnă o îngrijire mai bună, implicit mai puțin timp petrecut cu lucrările de întreținere.
Demarează proiectele de amenajare necesare (gard grădină, deck terasă, alee)
Indiferent că ești la primul proiect decorativ sau ai deja experiența amenajării unei grădini, este preferabil să te ocupi de toate lucrările de reparație și de amenajare, concomitent cu proiectul decorativ. Va fi greu să obții un spațiu decorat conform planului, dacă nu ai pus la punct gardul sau nu ai terminat terasa, aleile etc.
Așadar, nu mai amâna lucrările de amenajare, retușurile și finisajele în curte și grădină, când demarezi proiectul de decor al grădinii.
DESEMNEAZĂ O ZONĂ DE RELAXARE PE CARE SĂ O AMENAJEZI DUPĂ BUNUL PLAC
În funcție de spațiul și bugetul pe care ți-ai propus să îl aloci, desemnează o zonă de relaxare și amenajeaz-o corespunzător: te vei bucura de aer curat, de timp de calitate petrecut cu familia și prietenii.
Indiferent de dimensiunea grădinii tale, aceasta nu este completă dacă nu dispune și de o zonă unde te poți bucura de momentele libere, unde poți să te odihnești după sesiunile de grădinărit și îngrijit gazonul. Iar dacă ea există deja, poți lua în considerare remodelarea acesteia, cu scopul de a utiliza la maxim fiecare parte liberă din grădina ta.
Fie că ai sau nu o terasă, un spațiu acoperit poate fi obținut prin intermediul uneia dintre variantele de amenajare existente – prin montajul unei structuri specifice: foișor grădină, copertină, pergolă terasă.
Înainte de a investi în proiectul de acoperire a terasei, asigură-te că varianta pentru care optezi oferă protecție atât contra razelor puternice ale soarelui, cât și pe timp de ploaie. În categoria elementelor de amenajare care conferă această protecție sunt incluse copertinele și foișoarele.
Copertinele pot fi atașate de peretele casei, în timp ce foișoarele sunt structuri de sine stătătoare, pe care le poți amplasa oriunde în curte, fiind recomandate acolo unde există mai mult spațiu liber.
Ține cont de faptul că această zonă de relaxare este spațiul în care petreci cel mai mult timp când stai în grădină, deci îți dorești să fie cât mai confortabilă, iar investiția să se amortizeze anii următori: ia în calcul materialele de care ai nevoie, stilul decorativ preferat, culorile folosite, până la cel mai mic detaliu – obiectele decorative, plantele integrate în decor.
Acolo unde nu există spațiu suficient pentru extinderea unei zone de relaxare, când nu ai în plan acoperirea terasei sau instalarea unui foișor, poți amplasa o masă și scaune de grădină, pentru petrecerea timpului cu cei dragi.
ALEGE UN STIL DECORATIV
Deși poți alege să decorezi într-o manieră liberă, în cadrul planificării, este importantă cercetarea detaliată privind stilurile decorative care se pliază atât pe necesitățile și preferințele tale, cât și pe dimensiunea și forma grădinii.
Modalitatea actuală de amenajare și decor a grădinilor nu este condiționată de reguli stricte, chiar și atunci când preferi un anumit stil și decizi ca el să fie predominant în grădină. Totuși, citește despre cele mai populare decoruri în materie de grădină și împrumută doar acele trăsături care te inspiră.
Decor rustic
Decorul rustic este unul dintre decorurile populare atunci când este vorba despre curți și grădini: este definit de simplitate, confort, este primitor și amintește de natură. În țara noastră, decorul rustic este foarte prezent în zonele de munte, având ca principale avantaje flexibilitatea utilizării culorilor (alb, bej, galben, verde, maro, albastru, verde) și posibilitatea de îmbinare și cu alte stiluri.
Poți decora în stil rustic atât prin elementele de amenajare (pavaje/alei pietruite), mobilier de grădină, textile, cât și prin obiectele ornamentale (ghivece, jardiniere, obiecte decorative).
Dacă ai decis să montezi un foișor sau să acoperi terasa cu o copertină, optează pentru un model confecționat din lemn – este materialul care completează armonios decorul rustic în grădină.
Decor minimalist
Proiectele decorative realizate într-un stil minimalist se disting prin linii simple, câteva scheme cromatice și menținerea spațiilor ordonate, fără obiecte ornamentale în exces.
În grădini, decorul minimalist se remarcă prin aspectul simplu și îngrijit, atrage atenția și relaxează, în același timp.
În cazul în care interiorul casei tale este decorat într-un stil minimalist, eventual cu elemente de amenajare contemporane sau inspirate de natură, de ce să nu extinzi acest stil și în grădină? Grădinile minimaliste sunt caracterizate de simplitatea decorului, în care predomină verdele gazonului, iar elementele adăugate complimentează, fie că este vorba despre vegetație, decor sau amenajare.
Decor contemporan
Asemenea stilului minimalist, și cel contemporan este caracterizat de alăturarea câtorva elemente, accentul punându-se pe menținerea aspectului îngrijit al grădinii. Spre deosebire de alte stiluri decorative, cel contemporan este caracterizat de definirea spațiului prin linii și geometria elementelor de amenajare.
În ceea ce privește materialele utilizate pentru a contura decorul contemporan, ai de ales între cele naturale și cele sintetice, căci sunt permise și piese de mobilier de exterior din plastic, de exemplu.
Piesele de mobilier confecționate din plastic sunt ușor de curățat și întreținut, sunt durabile și nu se deteriorează din cauza soarelui și precipitațiilor.
Un sfat util pentru a decide cum vrei să arate grădina ta este să cercetezi în revistele de specialitate (fizice și online), precum și pe platformele Social Media pe care le folosești, imagini cu grădini care te inspiră: salvează pozele și apoi analizează-le. Care sunt elementele comune? Ce culori și stil decorativ predomină?
Toate elementele comune identificate reprezintă preferințele tale privind grădina în care te vei simți cel mai bine și pentru amenajarea căreia poți investi.
Rezumă-te la un decor simplu
Oricare ar fi stilul decorativ pentru care vei opta, elementele care vor predomina, evită să aglomerezi locul. Dimpotrivă, cu un decor simplu vei obține o grădină sofisticată. Mai mult decât atât, o grădină amenajată doar cu elementele care vor fi întrebuințate, va fi mult mai ușor de curățat și întreținut.
STABILEȘTE O PALETA DE CULORI
Poate nu îți vrei să te raportezi la culoare atunci când amenajezi sau decorezi, dar stabilirea unei palete de culori se va dovedi benefică.
În funcție de culorile alese, te vei orienta mai ușor către alegerea elementelor adăugate în curte și grădină, planificarea va fi mai ușoară, iar cheltuielile reduse.
Având în minte câteva culori, în momentul achiziționării materialelor de construcții, a elementelor de amenajare sau decorative, nu vei cumpăra produse care nu bifează cerințele cromatice.
Astfel, vei evita cheltuielile neplanificate, precum și aglomerarea spațiului cu decorațiuni grădină de care nu este nevoie, dar care sunt plăcute estetic și te conving să le cumperi.
Nu există o regulă atunci când alegi culorile predominante în grădină, ținând mai degrabă de preferințele personale sau de un plan de decor și/sau amenajare pe care vrei să îl urmezi îndeaproape.
Care sunt paletele de culori pentru care poți opta?
Ca și în cazul stilurilor decorative, alegerea paletelor de culori înseamnă posibilități nelimitate. Îți prezentăm câteva combinații care ne-au atras atenția, ne inspiră și care ar putea reprezenta un punct de plecare pentru proiectul tău decorativ.
Culori inspirate din natură
Nuanțele de albastru, verde, maro, inspirate din mediul înconjurător pot alcătui schema cromatică pentru decoruri diverse: rustic, contemporan, minimalist sau pot fi utilizate pentru combinarea stilurilor decorative preferate.
Paletă de culori neutre
Culorile neutre sunt printre preferatele designerilor de interior și exterior, fiind o alegere excelentă pentru a decora un spațiu în care vrei să te relaxezi. Paleta de culori neutre este ideală pentru a contura un stil minimalist sau contemporan în grădină, prezentând totodată avantajul de a fuziona cu elementele naturale.
NU NEGLIJA ILUMINAREA
Dacă la venirea serii grădina ta nu mai este un loc atât de primitor, atunci este nevoie să revizuiești modalitatea de iluminare - înlocuiește corpurile de iluminat și vei remarca o schimbare radicală.
Cu luminile potrivite, timpul petrecut afară se prelungește
Iluminarea exterioară este la fel de importantă ca iluminarea încăperilor. Curțile și grădinile care sunt bine iluminate, elimină o limitare: stoparea activităților odată cu venirea serii.
Pe lângă faptul că asigură continuarea activităților și după ce soarele apune, iluminarea are capacitatea de a conferi un farmec aparte serilor, fiind unul dintre artificiile subtile de care se folosesc decoratorii de interior și specialiștii în amenajare.
Nu ne referim doar la serile calde de vară, ci și la perioada de toamnă, când zilele sunt mult mai scurte, dar îți dorești să rămâi pe terasă sau la masa din grădină.
Luminile pot fi utilizate pentru crearea efectelor subtile. Așa cum știi, scopul principal al luminilor este unul practic, dar iluminarea reprezintă și o soluție atractivă pentru completarea atmosferei plăcute din grădină.
Vei obține un efect deosebit dacă alegi să iluminezi mai mult elementele de amenajare – pavaje, terasa, obiecte decorative, și mai puțin vegetația.
Curtea va fi pusă în valoare prin selectarea variantei de iluminare potrivită stilului decorativ care personalizează grădina. Totodată, vei alege corpurile de iluminat ținând cont de mai multe criterii cheie: culoare, design, dimensiuni, pentru a face o investiție inteligentă și pentru a te bucura de rezultatul final.
În magazinele de specialitate vei descoperi numeroase variante pentru iluminarea exterioară: proiectoare, corpuri de iluminat elegante, lămpi solare, instalații cu lampioane colorate, corpuri de iluminat decorative, plafoniere și aplice de iluminat exterior.
Pentru a pune în evidență potecile sau pentru împrejmuirea terasei, o variantă este montarea instalațiilor LED tip sfoară. Corpurile de iluminat cu LED sunt eficiente din punct de vedere energetic și prezintă avantajul de a avea o durată de utilizare prelungită.
IDEI DE DECORAȚIUNI DIY CU BUGET MINIM
Acum este momentul să devii creativ, dacă ești pasionat de tot ce înseamnă proiecte Do It Yourself, reciclare și reutilizare:
Reciclează și reutilizează articolele existente din curte și casă
Oferă viață nouă pentru obiectele pe care nu le mai folosești: fie s-au învechit sau, pur și simplu, nu le mai utilizezi, acestea deveni parte din nou decor. Recipientele diverse primesc o nouă întrebuințare ca ghivece și jardiniere pentru plante decorative și flori, în timp ce o scară veche sau piese de mobilier neutilizate pot deveni suport pentru ghivecele cu flori.
Creează o grădină prietenoasă cu natura
Cei mici iubesc activitățile care implică grija pentru natură - desemnează-i pe ei responsabili de îngrijirea vizitatorilor necuvântători. Gândește-te la grădină ca la un loc în care albinele și păsările cântătoare sunt binevenite: așază farfurioare cu mâncare și recipiente cu apă pentru păsările însetate, mai ales pe timpul verii. Cât despre albine și bondari, aceștia vor aprecia zona decorată cu flori de grădină.
Ghivecele cu plantele tale preferate pot și ele deveni ornamente în grădină. Te poți folosi de arbori și arbuști decorativi, dar și de ierburile ornamentale pentru grădină pentru a menține umbra, pentru a completa decorul sau pentru a obține un gard natural, care protejează de praf și amortizează zgomotul exterior.
Obiectele decorative oferă personalitate grădinii tale
De la cele mai simple obiecte decorative - statuete, pitici de grădină, ghivece, jardiniere, și până la cele mai complexe, cum este o fântână sau un ansamblu decorativ – orice element adăugat va reprezenta o trăsătură a grădinii tale.
ALOCĂ SPAȚIUL NECESAR CREĂRII UNEI ZONE DE JOACĂ PENTRU COPII
Pentru familiile cu copii, proiectul de amenajare va include și zona alocată lor, în special pe timp de vară, când vor petrece mai mult timp în exterior, pentru loc de joacă, piscină gonflabilă, leagăn, balansoar grădină,
AMENAJAREA GRĂDINILOR CU DIMENSIUNI REDUSE
Câte grădini, tot atâtea variante de a maximiza spațiul exterior, pentru a obține o oază de relaxare, chiar și în spațiile limitate.
Avantajul principal al unei grădini cu dimensiuni reduse este faptul că întreținerea va fi mult simplificată, comparativ cu o grădină cu suprafață mare.
Grădinile cu spațiu limitat necesită să devii practic din toate punctele de vedere, iar pentru proiectul decorativ, va fi nevoie să alcătuiești plan de amenajare, pentru ca fiecare porțiune să fie utilizată la maxim. Pe lângă recomandările privind culorile, iluminarea și stilul decorativ, în cazul unei grădini mici, mai poți ține cont și de aceste sfaturi:
- Mobilierul pentru care vei opta ar trebui fie pliabil (masă și scaune de grădină pliabile, șezlong pliabil): câștigi spațiu, atât la utilizare, cât și la depozitare.
- Menține ordinea și curățenia în curte și grădină: mai mult decât în cazul grădinilor de mari dimensiuni, în cazul uneia cu dimensiuni reduse, orice aglomerare de obiecte va restrânge accesul dintr-o parte în alta.
- Amenajează doar cu elementele necesare, care aduc valoare spațiului: nu ai nevoie de toate categoriile de produse pentru decorul grădinii, alege-le doar pe cele pe care știi că le vei folosi.
OCUPĂ-TE DE CURĂȚENIE
O grădină în care este menținută ordinea și de a cărei vegetație ai grijă constant este mult mai primitoare și mai ușor de întreținut.
După ce ai decorat așa cum ți-ai planificat, asigură-te că vei menține aspectul îngrijit: efectuează corect lucrările de întreținere a gazonului, adaugă florile care completează verdele acestuia și fă curățenie periodic.
POȚI DUCE AMENAJAREA, DECORUL ȘI ÎNGRIJIREA GRĂDINII LA UN ALT NIVEL
Ia în considerare utilizarea unei aplicații (există variante gratuite și plătite, în funcție de complexitate) care sunt ușor de utilizat direct de pe telefon. Aceste aplicații generează automat posibilități de amenajare adaptate dimensiunilor grădinii tale.
Dacă ești adeptul schimbărilor frecvente și integrezi elemente noi în grădină în fiecare an, îți va fi util să proiectezi în prealabil, mai ales când te gândești la un proiect amplu de amenajare.
Ai în plan să decorezi curând grădina?
Fiecare dintre punctele menționate în articolul de față poate contribui la decorul grădinii tale de vis. Asigură-te că bifezi tot ceea ce este important pentru tine din punct de vedere practic și estetic, dar și în ceea ce privește întreținerea: ceea ce îți dorești, în primul rând, este un spațiu de relaxare.
Conectează-te cu noi pe rețelele de socializare: Facebook și grupul Gazonul, Instagram - undei vei putea interacționa cu noi și cu alți pasionați de îngrijirea grădinii și îți vom răspunde la întrebări, când ai nevoie de ajutor. Ne găsești și pe YouTube, unde postăm constant conținut util pentru întreținerea gazonului.