6 pași esențiali în îngrijirea gazonului
Îngrijirea gazonului este un subiect foarte complex. Fie că ești începător în ale grădinăritului și cultivării gazonului, fie că ai ceva experiență, trebuie să ții cont de acești 6 pași esențiali. Fiecare pas reprezintă un procedeu important și necesar pentru a avea rezultatele cele mai bune în grădină.
1. IRIGAREA
Irigarea este cel mai important proces în menținerea calități vieții gazonului. De aceea este important să tratezi acest pas urmărind nevoile gazonului tău zilnic. Pentru un gazon bine irigat și fericit iată câteva reguli de care să ții cont:
- Irigă dimineața devreme sau după-masa, dar niciodată seara pentru că riști instalarea mucegaiului. Vara, irigă zilnic, iar uneori, dacă este nevoie chiar și de 2 ori pe zi. Când este foarte cald afară prelungește timpul de irigare de la 15 minute la 20 de minute. Primăvară și toamnă irigă o dată la 2 zile, în jur de 10-15 minute de fiecare dată. Dacă tocmai ai montat gazonul udă-l din abundență, în primele 4 săptămâni, în fiecare zi. Urmărește ca solul să fie umed mereu dar ai grijă să nu exagerezi și să îneci semințele.
- O irigare eficientă este atunci când apa ajunge până la rădăcina firului de iarbă pentru a întări rezistența și imunitatea plantei. De aceea, încearcă să irigi mai mult o dată decât în mai multe reprize și mai puțin. Totuși nu exagera și urmărește să nu se formeze bășți la suprafața gazonului. Și de calitatea solului este importantă pentru a determina cantitatea de apă necesară. Spre exemplu, un sol nisipos are tolerează mai multă apă decât un sol argilos. Dacă nu știi ce tip de sol e predominant în grădină, fă testul urmând pașii de aici.
- Dacă ai pomi în grădină și ei fac umbră gazonului, acele zone au nevoie de mai puțină apă decât gazonul care se tolănește la soare. Totodată, ia în calcul și condițiile meteo. Dacă urmează o ploaie, nu iriga! De aceea, sistemele de irigare cu programatoare pot fi o soluție dacă nu vrei să te preocupi de toanele vremii. Dacă vrei să afli mai multe despre tipurile de aspersoare pe care le poți instala în grădina ta, uite aici un scurt ghid pe care să-l consulți.
- Când observi semne precum: iarba îngălbenită, uscată, fire răsucite pe gazon atunci este momentul pentru hidratare. Scanează în fiecare zi cu privirea starea curții tale pentru a preveni deshidratarea firelor de iarbă.
Dacă vrei să devii un cunoscător profesionist și să descoperi complexitatea procesului de irigare accesează ghidul complet de irigare a gazonului.
2. Fertilizarea
Cine crede că un gazon fără îngrășăminte poate avea o durată lungă și efervescentă de viață, va avea o surpriză. Cultivarea unui gazon sănătos pentru o perioadă îndelungată și cu pretenții necesită ajutorul fertilizanților, fie ei naturali sau din comerț. Uite câteva motive pentru care fertilizarea este esențială:
- Solul are nevoie constantă de nutrimente pentru a hrăni planta și a ajuta-o să facă față provocărilor vremii, bolilor sau diferitelor organisme (nematozi) și insecte care o pot ataca. Deși solul conține în compoziția sa mineralele de care are nevoie gazonul, aceste resurse sunt limitate și ele trebuie înlocuite.
- Apa și soarele constituie principalii factori în a menține supraviețuirea plantelor. Dar supraviețuirea nu este de ajuns dacă îți dorești un gazon verde, plin de vigoare, des și sănătos. Trebuie să fertilizezi! Diferența dintre o peluză tratată cu îngrășăminte și o peluză netratată se poate observa fără prea mare dificultate.
- Dacă folosești îngrășăminte pentru gazon, vei vedea rezultatele într-un timp mai scurt decât dacă eviți utilizarea lor. Pe lângă asta, verdele firului de iarbă va avea mereu un aspect proaspăt, potrivit pentru contemplație și liniște în curtea casei tale.
- Fertilizanții sunt foarte ușor de aplicat, nu ai nevoie de profesioniști sau cunoscători pentru a face asta. Poți aplica fertilizantul solid cu ajutorul unui dispozitiv de împrăștiere pentru a te asigura că împrăștierea granulelor a fost făcută în mod egal. Aplicarea corectă a îngrășămintelor se realizează facil, mai ales dacă ai la dispoziție sfaturile noastre.
Gazonul se fertilizează de aproximativ 4-6 ori pe an:
- primăvara (martie – aprilie),
- vara (iunie – august) și
- toamna (septembrie – octombrie).
Acest lucru poate varia în funcție de tipul îngrășământului folosit, de gradul de maturizare a gazonului și de condițiile pedo-climatice. Află cu exactitate când se realizează fertilizarea gazonului din acest articol pe care, special, ți l-am pregătit.
Dacă fertilizezi toamna asiguri o dezvoltarea sănătoasă a gazonului primăvara. În acest fel, pe timpul iernii gazonul va fi protejat, iar primăvara vei avea o surpriză plăcută și verde.
Evită să fertilizezi vara. Temperaturile foarte mari stresează gazonul, dar
În primul an de la montarea/ însămânțarea gazonului se recomandă o cantitate de fertilizant mai mare și cu o concentrație de azot mai ridicată. Odată cu maturizarea acestuia, fertilizantul folosit va trebui să aibă în compoziție un procent de elemente aproximativ egal, în cazul în care și solul este unul fertil și conține nutrimentele de care gazonul are nevoie.
Subiectul legat de fertilizare este unul destul de complex, așa că pentru a acoperi toate informațiile despre acesta, consultă ghidul complet de fertilizare a gazonului.
3. Tunderea
Probabil că te-ai așteptat ca următorul pas important să fie tunderea. Acest pas este esențial în menținerea unui gazon sănătos și des. Dar, acest proces nu se poate duce la bun sfârșit, decât dacă urmezi niște reguli importante. Iată câteva recomandări de care să nu te ferești:
- Respectă regula de 1/3, adică taie doar o treime din lungimea gazonului. În caz contrar, vei observa o lipsă de vitalitate a firelor de iarbă.
- Tunde iarba o dată sau de două ori pe săptămână când iarba are creștere rapidă, iar în perioadele de creștere normală, de trei ori pe lună.
- Tunde gazonul doar atunci când iarba și solul sunt uscate. Desigur că, în cazul în care iarba crește necontenit, iar vremea continuă să arunce cu ploaie, ai la dispoziție sfaturile noastre pentru tunderea unui gazon ud.
- Gazonul tânăr trebuie menajat înainte de tundere fiindcă este sensibil, lasă-l să crească până la o înălțime de 7-10 cm și apoi tunde-l.
- Transformă iarba rămasă în urma tunsului în compost.
- Fiecare specie de gazon are nevoile sale. Adaptează treapta de tundere în funcție de acest aspect.
Pentru o aprofundare a cunoștințelor în ceea ce privește procesul de tundere ai la dispoziție articolul nostru cu de-a amănuntul aici.
4. Top Dressingul
Top dressing-ul este actul de a răspândi un strat subțire pe suprafața a ceva. În acest caz, se răspândește un strat subțire de compost pe suprafața gazonului. Compostul este esențial pentru sănătatea gazonului. Este o modalitate naturală prin care asiguri peluzei tale:
- nutrimentele și microorganismele necesare unei bune dezvoltări
- o protecție mai bună împotriva dăunătorilor
- un ajutor în lupta cu buruienile
Cantitatea suficientă de compost pentru a introduce un echilibru bun de nutrimente și o mulțime de microorganisme benefice, dar fără să riști să sufoci gazonul este de 0,5 - 1,25 cm. Ploaia, vântul, organismele solului și traficul mută rapid compostul în jos prin iarbă și în sol, unde își începe ”magia”.
Cele mai frecvente opțiuni pentru top dressing sunt:
- nisipul
- solul asemănător cu solul existent
- compostul de înaltă calitate
- un amestec personalizat de materiale
Nisipul este utilizat pe scară largă pe terenurile de golf. Poate fi folosit și cu soluri argiloase pentru a îmbunătăți drenajul. Evită utilizarea nisipului fin pe un sol cu textură grosieră. Compostul este cel mai recomandat material de utilizat, atâta timp cât este complet finisat și are puține materiale de umplutură. Cel mai adesea se recomandă un amestec de compost și fie sol vegetal sau nisip.
Este important să dai timp și să ai răbdare pentru a observa efectele ”magiei” top dressing-ului deoarece poate dura câteva sezoane pentru a vedea rezultatele complete. Este nevoie de timp pentru ca microorganismele să înceapă să funcționeze și materia organică să înceapă să se descompună.
5. SCARIFICAREA
Este unul din pașii de întreținere care ajută la curățarea uscăturilor din gazon și a resturile de iarbă tăiată care se pot acumula printre firele de iarbă. În acest mod, apa, fertilizanții, aerul și lumina vor pătrunde din nou cu ușurință la gazon.
- Este un procedeu care va stresa gazonul, de aceea este important să realizezi acest pas în lunile cu temperaturi moderate de primăvară și toamnă (15 - 20 C). Dacă vei face asta de 2 ori pe an, vei stimula creșterea sănătoasă a gazonului. După scarificare menajează peluza evitând traficul intens.
- Nu scarifica vara sau iarna. Temperaturile extreme creează un mediu foarte dificil de trai pentru gazon.
- Pentru a realiza acest pas ai nevoie de o greblă sau de un scarificator. Cu grebla îți va lua mai mult timp și vei depune mai mult efort, dar costurile sunt minime. În schimb, un scarificator este costisitor, dar efortul este minim și câștigi ceva timp. În orice caz, este un pas esențial, așa că nu sări peste el!
6. AERAREA
Acest pas esențial implică perforarea gazonului cu scopul de a permite apei, aerului și nutrienților să pătrundă în sol până la rădăcina firului de iarbă. Astfel vei evita și compactarea solului care are ca efect dezvoltarea mușchilor pe gazon. Aerarea se realizează de două ori pe an, primăvara și toamna.
- Nu realiza aerarea în timpul verii deoarece căldura încetinește creșterea gazonului.
- Nu încerca să aerezi când solul este uscat. Procedura va fi dificilă și anevoioasă. Așteaptă o ploaie care va ușura solul și astfel își va fi mai ușor.
- Evită temperaturile extreme pentru a realiza acest pas. În momentul aerării vei afecta rădăcina firului de iarbă, iar acesta trebuie să-și revină rapid. Dacă temperaturile sunt moderate, gazonul își va reveni fără probleme, în caz contrar va avea de suferit și poate chiar muri.
- Fără aerare, riști instalarea bolilor, a mucegaiului, uscăciunea și decesul firelor de iarbă, așa că bifează cu încredere și acest pas pe lista ta de îngrijire a gazonului.
Mai multe recomandări și informații cu privire la aerare găsești aici.
Pentru a putea ține cont de acești pași îți recomandăm să faci un calendar în care să notezi când ai realizat un anumit procedeu, astfel vei fi mereu în control. Fă un plan la începutul fiecărui an, care să te motiveze să realizezi acești 6 pași esențiali în îngrijirea gazonului. Și încă ceva: hai în comunitatea Gazonul pentru a împărtăși experiența ta în ale grădinăritului cu alți pasionați, dar și pentru a cere sfaturi și recomandări atunci când ai nevoie.
Spor la grădinărit!