Ce cauzează apariția porțiunilor maro la speciile tuia?
Alegem tuia la amenajarea grădinii datorită foliajului care rămâne verde pe tot parcursul anului, pentru aroma plăcută pe care o degajă și pentru că nu este o plantă foarte pretențioasă, iar îngrijirea va fi astfel facilă.
Tocmai de aceea apariția frunzelor și ramurilor maro poate deveni un real motiv de îngrijorare: condițiile din grădină nu sunt propice, regimul de întreținere este greșit sau planta este afectată de dăunători și boli?
Important de reținut și valabil pentru toate plantele - cât timp regimul de întreținere este efectuat corect, nu doar că tuia nu are de suferit din cauza condițiilor de mediu sau privării de nutrienți și apă, dar va face față mai ușor bolilor și dăunătorilor.
Pentru a menține arborii și arbuștii tuia sănătoși, este important să te familiarizezi cu:
- Identificarea corectă a cauzelor apariției porțiunilor decolorate
- Măsurile de prevenție pe care le poți lua
- Soluționarea problemelor survenite (boli, dăunători, factori de mediu)
CARE SUNT PRINCIPALELE CAUZE ALE RAMURILOR MARO LA TUIA?
Identificarea cauzei te va ajuta să iei măsurile potrivite, fie că este nevoie de ajustarea regimului de întreținere, de aplicarea unui tratament sau de protejarea plantei contra condițiilor meteo extreme.
Nu întotdeauna vei putea preveni apariția porțiunilor maro la tuia, dar înțelegând cauzele, poți acționa pentru a salva la timp planta. Astfel, foliajul și ramurile se pot usca, devenind maro din cauze variate:
- Proces de plantare incorect
- Cauze naturale - uscarea periodică a ramurilor
- Regim de irigare incorect
- Îngheț în timpul iernii
- Deficiențe de nutrienți
- Boli fungice
- Dăunători
CUM POȚI PREVENI APARIȚIA ACESTOR PORȚIUNI MARO?
Așa cum ai aflat deja, uscarea arborilor tuia are diverse cauze, incluzând anumite deficiențe, cauze naturale, dar și bolile și dăunătorii.
Din cele ce urmează vei afla cum se manifestă tuia în funcție de problemele survenite și cum le poți tu preveni sau combate.
PROCES DE TRANSPLANTARE INCORECT
În cazul în care tuia își schimbă culoarea la scurt timp după ce a fost plantată, este foarte posibil ca stresul cauzat de acest proces să se reflecte în aspectul ei.
La plantare este nevoie să fie îndeplinite anumite condiții, începând cu perioada de plantare, pregătirea terenului și până la îngrijirea ulterioară. Pentru o plantare reușită, tuia trebuie să aibă sistemul radicular optim dezvoltat, astfel încât să reziste stresului implicat de această operațiune, dar și să susțină adaptarea și creșterea în noul mediu.
Dacă nu a fost manevrată corect, dacă rădăcinile sunt dezvoltare superficial, este posibil ca la scurt timp după plantare să se usuce, iar planta nu mai poate fi salvată.
USCAREA PERIODICĂ
La anumite perioade, foliajul de un verde plăcut se decolorează în galben, iar mai târziu capătă o nuanță de maro. Tuia este un conifer, deci nu își va pierde frunzele ca arborii foioși toamna, dar foliajul său nu este alcătuit din ace care se usucă și cad, ca alte conifere.
În schimb, este normal ca o dată la câțiva ani, să își piardă din foliaj: ramurile devin maro din verzi, dar pot rămâne atașate mai mult timp până să cadă.
Uscarea tuiei în timpul toamnei este normală (porțiunile maro apar chiar în mijlocul arborelui): o dată la 3-5 ani, tuia își pierde foliajul în mod natural. Când aceasta este cauza decolorării, nu este nevoie decât să cureți ramurile.
Poți diferenția procesul natural de regenerare a foliajului de alte cauze prin palparea ramurilor, atunci când te ocupi de curățare: acestea sunt încă viguroase, iar vârfurile foliajului sunt încă verzi, sănătoase.
În primăvară, foliajul începe să se regenereze.
O altă cauză naturală este scăderea bruscă a temperaturilor, la sosirea sezonului rece: atunci când plantele trec prin astfel de oscilații, nu au timp pentru adaptarea corespunzătoare spre a face față frigului.
Tuia își va folosi resursele pentru a-și proteja sistemul radicular de îngheț, așa că își va pierde din foliaj - odată ce reușește să se adapteze la noile temperaturi, uscarea va fi stopată.
Poți preveni acest proces?
Fiind o etapă din ciclul de viață al arborilor tuia, nu se poate interveni pentru a împiedica uscarea. Ce poți face este să îngrijești corespunzător vegetația din grădină, în funcție de cerințe și anotimp: irigare, fertilizare, toaletare.
REGIM DE IRIGARE INCORECT
Atât la plantare, cât și imediat după - tuia are nevoie de apă din abundență, pentru a facilita instalarea corectă a arborilor.
După ce arborii au stabilitate, se vor iriga cu regularitate, în funcție de condițiile de mediu și precipitații.
Irigarea corectă pe timp de vară este esențială. Reține faptul că arborii uscați complet în septembrie sunt de fapt cei care au murit în luna august, deoarece nu au primit apă suficientă la începutul verii, cu precădere în luna iulie, care este de obicei cea mai călduroasă perioadă în țara noastră.
Așadar, dacă aceste recomandări generale și particulare de irigare nu sunt respectate, tuia poate fi privată de apă, implicit de nutriția optimă și realizarea procesului de fotosinteză, care utilizează și apa.
PORȚIUNI MARO DUPĂ IARNĂ
Porțiunile maro remarcate la final de iarnă sau începutul primăverii sunt cauzate de condițiile meteo specifice perioadei: deshidratarea cauzată de o combinație de vânt rece și uscat de iarnă, temperaturi negative și lipsa apei la nivelul solului. Decolorarea apare la vârful foliajului, după care se extinde pe toată lungimea ramurilor.
Poate fi prevenită decolorarea cauzată de condițiile aspre specifice iernii?
Poți lua măsuri pentru a reduce efectele negative ale factorilor de mediu pe timp de iarnă: acoperirea arborilor pentru a-I proteja de vânt, minimizarea pierderilor de apă și îmbunătățirea sistemului radicular prin fertilizarea corectă.
Măsuri de protecție recomandate pe timp de iarnă:
- Utilizează pânză de sac pentru a crea bariere care vor proteja tuia de vântul uscat specific iernii.
- Adaugă un strat de mulci la bază arborilor, va proteja rădăcinile de temperaturile scăzute, oscilațiile bruște de temperaturi și îngheț. Totodată, mulciul contribuie și la menținerea apei în sol.
Îngrijirea plantelor este un proces continuu, iar tuia nu face excepție. Pentru a rezista unei ierni geroase, îngrijește corespunzător arborii pe tot parcursul anului:
- în sezonul de creștere activă, asigură-te că aplici regula de irigare care susține dezvoltarea rădăcinilor în adâncime, prin irigări mai rare și cu mai multă apă. Rădăcinile bine dezvoltate au acces mai ușor la apa prezentă în adâncimea solului.
- plantează arborii noi primăvara sau la finalul verii, pentru ca rădăcinile să aibă timp să se stabilizeze înainte de perioada de latență și înainte ca temperaturile să scadă și solul să înghețe.
DEFICIENȚE DE NUTRIENȚI
Uneori, porțiunile maro nu sunt cauzate de boli sau dăunători, ci pot semnala o deficiență de nutrienți.
Deficitul de nutrienți, în special magneziu, se va reflecta la tuia prin schimbarea culorii: vârfurile foliajului se îngălbenesc, după care deven maro. Magneziul este unul dintre elementele care contribuie la producerea de clorofilă - pigmentul care dă culoarea verde plantelor.
Chiar dacă tuia este nu necesită un regim strict de fertilizare, aplicarea unei formule care conține fosfor și potasiu conferă rezistență la secetă și contribuie la pregătirea pentru iarnă a arborilor. Alege fertilizanți cu formulă echilibrată de macro și microelemente, pentru a completa cerințele și deficiențele plantelor din grădină.
În ceea ce privește nutrienții prezenți la nivelul solului, dacă solul este sărăcăcios, suplimentează-l constant prin stabilirea unui plan de fertilizare echilibrat, fie ca alegi o formulă clasică de îngrășământ tuia sau optezi pentru un fertilizant de calitate, care poate fi aplicat pentru o varietate de plante de grădină, în ghiveci, gazon etc.
BOLI FUNGICE
Tuia este recunoscută pentru adaptabilitate și rezistență, ceea ce o face ușor de îngrijit în toate anotimpurile. Cu toate acestea, există câteva boli fungice la care arborii sunt sensibili, rezultatul fiind apariția zonelor maro, decolorate.
Cum pot fi prevenite bolile fungice?
Ca și în cazul altor plante, arborii tuia supuși la stres sunt mai predispuși la boli. Astfel, cea mai bună metodă de prevenție a bolilor fungice rămâne îngrijirea corectă a tuiei:
- În cazul arborilor transplantați, distribuie și un strat de mulci pe solul de la baza plantei.
- Adoptă un ritual de irigare și fertilizare corect.
- Acordă atenție în timp ce tunzi gazonul – leziunile cauzate pe trunchiul arborilor reprezintă o cale prin care agenții patogeni pot pătrunde.
- Dacă alte plante din grădină au boli fungice, tratează-le rapid pentru a minimiza răspândirea lor.
Stratul de mulci aplicat la baza arborilor are mai multe beneficii: prevenirea bolilor fungice, protejarea rădăcinilor de oscilațiile bruște de temperaturi pe timpul iernii.
Cum combați bolile fungice?
Oricare ar fi agentul patogen care a cauzat boala fungică, tratamentul recomandat este un fungicid pe bază de cupru. În aceste situații, ține cont de sfatul unui specialist când achiziționezi tratamentul dintr-o farmacie fitosanitară.
Asigură-te că soluția ajunge pe toate porțiunile afectate. La aplicare, protejează-te corespunzător, mănuși/ochelari/mască de protecție și administrează cantitatea recomandată de producător.
Ca măsură preventivă, ia în considerare aplicarea fungicidului primăvara și din nou toamna devreme.
Este important de reținut faptul că cele mai multe boli fungice sunt captate de arborii tuia atunci când nu sunt îngrijiți corespunzător:
- ai grijă constant plantele și arborii din grădina ta;
- toaletează îndepărtează periodic părțile uscate ale tuiei;
- aplică tratamente de prevenție în primăvara, la reluarea regimului de îngrijire a plantelor din grădină;
- combate rapid bolile și dăunători, prin aplicarea soluției potrivite, atunci când observi că planta este afectată.
DĂUNĂTORI
Spre deosebire de cele mai multe cauze naturale ale apariției porțiunilor maro la tuia, dăunătorii și bolile pot avea efecte ireversibile asupra arborilor. La acțiunea dăunătorilor, sistemul imunitar al plantelor este slăbit, făcându-le mult mai susceptibile la captarea bolilor, ceea ce înseamnă că este important să aplici cât mai repede metode de combatere.
O măsură de prevenție pe care o poți adopta este aplicarea de insecticide sistemice, primăvara, pentru a prevenirea daunelor provocate de un spectru larg de dăunători: omizi, larve, afide, acarieni etc. Unii dăunători atacă foliajul, ramurile, alții se instalează pe scoarță, alții la baza arborelui.
Exemple de dăunători și modalitatea în care atacă speciile tuia:
Afide (Cinara Cupressi)
Afidele se hrănesc cu seva arborilor tuia și a altor specii din categoria coniferelor (ienupăr, chiparos), afectându-i în special în perioadele calde, la începutul verii.
În urma infestării, foliajul devine maro, iar planta începe să se usuce. În primul stadiu de infestare, afidele provoacă decolorarea ramurilor, iar dacă nu se acționează la timp pentru a stopa înmulțirea dăunătorilor, arborii tuia se pot usca în totalitate. În plus, fidele sunt o cauză pentru boli fungice care cauzează pierderea arborilor și arbuștilor tuia.
Primul pas pentru a combate dăunătorii la tuia este identificarea corectă. Mai apoi, comunică toate informațiile unui specialist în fitosanitare, pentru a-ți recomanda tratamentul corect.
Se aplică pesticidele recomandate de un specialist, disponibile în farmaciile fitosanitare. Tratamentul este mai ușor de aplicat în cazul speciilor și varietăților de dimensiuni mai mici, comparativ cu arborii mari, aplicarea soluțiilor de combatere fiind anevoioasă. Pe cât posibil, aplică insecticidele doar după îndepărtarea porțiunilor uscate, pe care le-au afectat deja insectele.
Larve (Ovalisia festiva)
Unii dăunători specifici speciilor și varietăților de tuia au apărut în țara noastră în urma cererii și importului de plante din familia Cupressaceae – Ovalisia festiva este unul dintre ei.
Sfredelitori cu cap plat (larvele acestui gândac din familia Buprestidae), sunt dăunători cunoscuți pentru atacarea arborilor și arbuștilor din familia Cupressaceae (tuia, ienupăr, chiparos), provocând daune considerabile.
Larvele ajung în scoarță sau pe suprafața ramurilor atunci când femelele depun ouăle. Le vei recunoaște după forma alungită sau cilindrică și culoarea verde metalizat cu pete negre.
Semnele de infestare sunt culoarea schimbată, scoarța crăpată, apariția unei pulberi la nivelul trunchiului sau pe sol, în jurul arborelui.
Pentru a combate larvele, este recomandată toaletarea rapidă și îndepărtarea ramurilor afectate (după care se ard, pentru reducerea răspândirii dăunătorilor). În cazul acestui tip de dăunători, aplicarea de insecticide se realizează în perioada mai-august, în perioada de împerechere, respectiv de depunere a ouălor.
Atenție la aplicare – pesticidele sunt soluții otrăvitoare și trebuie folosite doar în cantitățile recomandate de producător. Totodată, ferește-le de animalele de companie, copii și depozitează-le în ambalajul original. Citește cu atenție instrucțiunile de aplicare și respectă recomandările personalului farmaciei fitosanitare din cadrul căreia le-ai achiziționat.
În funcție de perioada în care te confrunți cu invazia de insecte, poți aplica și îngrășăminte chimice cu o formulă echilibrată de macroelemente (potasiu, fosfor sunt cele de care tuia are nevoie în cantitate mai mare) și microelemente. Astfel, alege un îngrășământ granular pentru a susține refacerea rapidă a arborilor după tratament.
Mai întâi de toate, învață să îngrijești corect tuia, în funcție de zona ta și condițiile din grădină.
Oricare ar fi experiența ta cu tuia, învață tot ce poți despre problema cu care te-ai confruntat. În unele situații, planta nu va fi salvată, dar informațiile și cunoștințele dobândite te vor ajuta să soluționezi problemele în viitor, mai ales dacă ai ales să creezi un gard viu sau să împrejmuiești proprietatea plantând tuia.
Ești pasionat de grădinărit - îngrijirea gazonului, arborilor și florilor? Atunci te așteptăm și pe canalul nostru YouTube și pe Instagram. Adăugăm săptămânal conținut util pentru îngrijirea grădinii, iar pe grupul pe grupul Gazonul ești în contact cu alte persoane care se confruntă cu probleme similare ție, astfel că vei găsi mai ușor o soluție pentru a-ți salva plantele.