Toaletarea de toamnă
La venirea toamnei, cei care au o grădină încep să noteze lucrările pe care le vor avea de efectuat. De la gazon, la plantele decorative, la arborii și pomii fructiferi – toate plantele au nevoie de îngrijire specială în acest anotimp.
Dintre lucrările de toamnă destinate întreținerii arborilor, toaletarea este esențială pentru starea lor optimă de sănătate.
Ne ocupăm de toaletarea arborilor pentru a obține un aspect îngrijit, pentru a încuraja regenerarea și pentru îndepărtarea ramurilor uscate sau afectate
de boli sau dăunători. În același timp, toaletarea este realizată pentru a menține forma optimă și dimensiunea corectă, pentru a spori înflorirea, precum și pentru a îmbunătăți calitatea fructelor și a lemnului.
De ce este importantă toaletarea?
Există numeroase motive pentru care realizăm toaletarea arborilor diverși și a pomilor fructiferi:
- formarea plantelor tinere
- menținerea aspectului îngrijit
- creșterea lemnului de calitate
- susținerea înfloririi și producției de fructe
- limitarea dimensiunilor plantelor care se dezvoltă rapid
- obținerea unei forme practice (circulația în siguranță pe drum, nevoia de umbră sau de soare etc.)
De ce este important să înveți să toaletezi corect arborii și pomii fructiferi?
Tăierile realizate incorect sau în perioadele nepotrivite pot duce la îmbolnăvirea și chiar pierderea producției de fructe în anul respectiv, în cazul livezilor de pomi fructiferi.
Folosește ustensilele potrivite, ascute-le (dacă este nevoie) și dezinfectează-le înainte de a le folosi și poartă echipament de protecție pe toată durata operațiunii. După fiecare utilizare, curăță și dezinfectează ustensilele folosite, apoi depozitează-le corect până la următoarea sesiune de toaletare.
De ce unelte ai nevoie pentru o toaletare corectă?
În funcție de arborii pe care trebuie să îi toaletezi, vei avea nevoie de anumite ustensile. Nu este dificil să le alegi pe cele de care ai nevoie: pentru toaletarea superficială a câtorva ramuri sunt de ajuns foarfecele, cleștii de toaletare, cuțitele de grădină sau un fierăstrău de mână.
- Foarfecă de grădină
- Cuțit de grădină
- Fierăstrău electric de mână
- Clești ascuțiți pentru toaletarea ramurilor tinere
- Drujbă
- Mănuși de protecție
- Ochelari de protecție
În ce constă tăierea corectă a unei ramuri?
Unghiul optim de tăiere este la locul unde se intersectează ramurile cu trunchiul. Așadar, tăierile se realizează la nivelul ramurii și nu foarte aproape de trunchi, cu scopul de menține o parte din țesut, care va contribui la cicatrizarea zonei. De asemenea, nu se face nici prea sus pe lungimea ramurilor, pentru a evita infestarea ulterioară cu paraziți.
O tăiere corectă implică și cicatrizarea optimă a ramurilor după operațiunea de toaletare. În cazul în care tăierea este realizată incorect sau cu ustensile necorespunzătoare, zonele devin susceptibile de îmbolnăvire. Un exemplu este instalarea putregaiului cauzat de ciuperci și bacterii.
CARE ESTE PERIOADA OPTIMĂ DE TOALETARE?
În caz de urgență, tăierile pot fi realizate tot anul. Toaletările de urgență se referă la îndepărtarea ramurilor care s-au rupt și care se pot transforma într-un real pericol, dar și tăierea ramurilor bolnave, pentru a stopa extinderea bolii.
Îți vom oferi în cele ce urmează un scurt ghid de toaletare pe tot parcursul anului, astfel încât să obții informațiile necesare pentru întreținerea corespunzătoare a arborilor și pomilor fructiferi.
Pentru rezultate optime și pentru a susține cicatrizarea după tăiere, există anumite indicații de toaletare pentru fiecare anotimp:
PRIMĂVARA
Primăvara și toamna sunt perioadele cele mai potrivite pentru a toaleta arborii. În ambele anotimpuri este nevoie să fii vigilent privind temperaturile: toamna târziu nu mai este un moment bun, pentru că temperaturile încep să scadă sub 0° C, iar primăvara trebuie să identifici momentul oportun de toaletare, înainte de înmugurire.
În timpul primăverii, nu se toaletează arborii care pierd sevă (castan, mesteacăn, arțar, ulm, tei), întrucât perioada activă de producție a acesteia este cuprinsă între sfârșitul lunii martie și sfârșitul lunii aprilie.
De asemenea, nu se vor efectua toaletări severe la nivelul coroanei (nu mai mult de 20%).
SFÂRȘIT DE PRIMĂVARĂ / ÎNCEPUT DE VARĂ
Deși nu este o perioadă de toaletare recomandată în unanimitate de către specialiști, în multe cazuri a fost remarcat faptul că ramurile se cicatrizează mai rapid când tăierile se fac în acest interval.
Se va evita toaletarea severă, de mai mult de 20% din coroana arborelui, pentru a nu determina apariția evapo-transpirației.
TOAMNĂ
Reprezintă una dintre perioadele cheie pentru a efectua lucrări de întreținere și curățare a arborilor, arbuștilor și pomilor fructiferi, însă trebuie întotdeauna ținut cont de condițiile meteo. Urmărește prognoza înainte de a demara lucrările de toaletare, iar dacă urmează perioade cu temperaturi scăzute, nu este indicat să efectuezi tăieri, deoarece există posibilitatea ca speciile mai puțin rezistente la frig să înghețe.
IARNA
În mod obișnuit, pe timp de iarnă nu se efectuează lucrări complexe în grădină. În ceea ce privește toaletarea, nu este recomandată efectuarea acesteia în perioada geroasă (ianuarie-februarie), dar unele foioase pot fi toaletate în afara zilelor cu îngheț.
Finalul iernii în schimb, în special când temperaturile cresc și nu mai există risc de îngheț, reprezintă un moment propice pentru toaletarea anumitor arbori și chiar pomi fructiferi. Spre exemplu, dudul se toaletează anual la finalul iernii, pentru a spori producția de fructe.
CÂND ESTE RECOMANDATĂ TOALETAREA DE TOAMNĂ?
Toaletarea de toamnă se face cât timp temperaturile nu scad sub 5° C, pentru ca arborii și pomii să aibă timp suficient pentru a se reface, înainte de îngheț și căderea zăpezii. Un alt reper este căderea frunzelor – care marchează momentul de intrare în repausul vegetativ.
POMI FRUCTIFERI
Ai observat deja că în cazul foioaselor și coniferelor indicațiile de toaletare nu sunt foarte stricte, nefiind nevoie de un regim de toaletare strict, aplicat anual. Cu pomii fructiferi alta este situația, căci au nevoie de un ritual de întreținere complex, cu fertilizare, irigare și tăieri regulate pentru înflorire și pentru producție optimă a fructelor.
Pentru o parte dintre pomii fructiferi, perioada recomandată de toaletare este toamna. Un rezultat bun se obține atunci când toaletarea lor se efectuează la momentul oportun: tăierile realizate prea devreme vor sensibiliza pomii, în timp ce tăierile efectuate mai târziu nu vor spori producția de fructe.
Tăieri de formare: sunt dedicate formării corecte a coroanei și sunt realizate în primii ani de la plantare. Totodată, asigură pătrunderea optimă a luminii printre ramuri. În cadrul acestui tip de toaletare, sunt îndepărtate ramurile care au crescut inegal, rămânând doar crengile dezvoltate, care vor asigura recolta.
Tăieri de întreținere: se fac pentru a echilibra pomii când coroana se îndesește și devine grea.
Tăieri de regenerare: se efectuează anual, îndepărtându-se ramurile bolnave sau îmbătrânite. În urma toaletării de regenerare, ramurile tinere se vor dezvolta mai ușor, stimulând în același timp și rodirea pomilor care nu au producție bogată de fructe.
Tăieri de rodire: se aplică pentru a elimina ramurile care cresc excesiv, păstrându-se doar crengile importante. În același timp, lumina va pătrunde ușor pe toată coroana.
CONIFERE
Tăieri de formare: pentru conifere, acestea sunt minime. Toaletarea coniferelor are ca scop principal susținerea densității foliajului, fără a afecta forma naturală.
Spre deosebire de arborii de foaiase, coniferele nu produc rapid ramuri noi pe trunchi sau pe ramurile mai bătrâne de 3 ani, cu excepția câtorva specii (zada, tisa, tsuga).
În cazul coniferelor cu formă piramidală sau columnară, este important de reținut că nu se va tăia vârful terminal.
Tăieiri de întreținere: se realizează pentru a îndepărta porțiunile bătrâne sau moarte, dar și pentru a menține o formă plăcută estetic, care susține dezvoltarea unui arbore sănătos.
În unele cazuri, se dorește încetinirea creșterii plantei, împreună cu îndesirea. Toaletările de întreținere contribuie la obținerea acestui rezulta, așa că poți tăia anual vârfurile crescute.
Coniferele cu ace – brad, molid – sunt cel mai frecvent toaletați pentru curățare și pentru păstrarea vârfului bine conturat.
La coniferele cu frunze solziforme – tuia, chiparos, ienupăr - se execută toaletarea de întreținere pentru că ne dorim menținerea densității și formei conice, spirală, glob sau glob pe trunchi, în funcție de specie sau varietatea îngrijită.
De asemenea, un gard viu alcătuit din tuia are nevoie de toaletarea constantă, pentru menținerea unei forme îngrijite.
Care sunt perioadele recomandate pentru toaletarea coniferelor?
Confierele se toaletează rar, o dată pe an, în special tăierea de formare la plantele tinere. Perioada optimă de toaletare a coniferelor este diferită de la o specie la alta, putând fi realizate atât la jumătatea lunii iunie, cât și la final de vară, început de toamnă.
Dacă îngrijești conifere cu ace, atunci toaletarea este recomandată la începutul primăverii. Va fi nevoie să acorzi atenție să efectuezi procedura de întreținere până la apariția noilor ace.
Pentru tuia, ienupăr sau chiparos, toaletarea se realizează în afară perioadei de creștere, mai exact în vară (finalul lunii iunie). Dacă este vorba despre un gard viu, va fi nevoie de toaletarea frecventă, pentru a menține o formă îngrijită. Este recomandată utilizarea unei foarfeci manuale, concepută pentru tunderea gardului viu, pentru a evita deteriorarea foliajului.
Așa cum am menținat mai sus, zada, tisa si tsuga au capacitatea de forma muguri noi pe trunchiul și ramurile bătrâne, astfel că pot fi toaletate mai mult.
ARBORII FOIOȘI
Cei mai mulți arborii foioși se toaletează în sezonul rece, toamna, după căderea frunzelor și chiar pe timpul iernii (efectuarea tăierilor mici, pentru stoparea creșterii lujerilor recurenți).
Este important de reținut că arborii foioși predispuși la pierderea de sevă nu se toaletează primăvara, ci întotdeauna toamna sau iarna, cât timp temperaturile sunt optime.
CE ARBORI SE TOALETEAZĂ TOAMNA?
Câteva exemple de arbori foioși care se toaletează toamna:
Arțarul - prezintă toleranță bună la toaletarea masivă. Pentru că este predispus la pierderea de sevă, toaletarea acestei specii nu se face primăvara, perioada recomandată fiind toamna.
Mesteacăn - toaletarea se face toamna. Acordă atenție la maniera de tăiere, deoarece prezintă rezistență scăzută la toaletările masive.
Platan - prezintă toleranță bună la toaletări severe, iar perioada optimă pentru efectuarea tăierilor este toamna.
Fag – poate fi toaletat începând de toamna și până la începutul primăverii. Arborii maturi nu au nevoie de toaletare frecventă. De regulă, se îndepărtează ramurile cu un diamentru mai mic de 5 cm, pentru a favoriza cicatrizarea. Tăierea ramurilor de dimensiuni reduse înseamnă răni mici, care se vindecă repede.
Frasin – arborii maturi au nevoie de intervenție doar pentru corectare (ramuri rupte din cauza intemperiilor: vânt, furtuni), dar și de îndepărtarea lujerilor care cresc rapid în zonele în care au fost efectuate tăieri.
Ce tip de arbori sau pomi fructiferi trebuie să toaletezi? Dacă te ocupi de un număr restrâns de arbori și pomi fructiferi, poți învăța metodele potrivite pentru toaletarea fiecărei specii, tipurile de tăiere și perioada recomandată pentru acestea.
Ai nevoie de toaletarea arborilor de dimensiuni mari, înalți? Atunci îți recomandăm să comunici și cu un specialist, pentru ca toaletarea să se facă în deplină siguranță. Companiile care oferă acest tip de serviciu au la dispoziție echipamentele necesare pentru a tăia arborii bătrâni, cu ramuri groase.
Între timp, te așteptăm să te conectezi cu noi pe Instagram și pe grupul Gazonul, mai ales dacă te ocupi de îngrijirea unei peluze și a plantelor decorative. Pe canalul nostru YouTube ai la dispoziție o listă de materiale utile pentru întreținerea corectă a gazonului - abonează-te pentru a primi notificări atunci când adăugăm un video.