Tuia: ce trebuie să știi despre plantare și îngrijire
Arborii ornamentali tuia ne sunt familiari tuturor: sunt aleși frecvent pentru amenajarea grădinilor, parcurilor și a zonelor verzi din spațiile urbane, datorită avantajelor estetice și practice oferite: culoarea verde pe care și-o mențin pe tot parcursul anului și cerințele minime de întreținere.
Tuia este alegerea ideală, atât pentru plantarea individuală, cât și pentru crearea unui gard viu, verde tot anul. Dacă te-ai hotărât să adaugi acest arbore decorativ în grădina ta, citește în continuare ce trebuie să știi despre speciile și varietățile sale, precum și despre plantare și îngrijire, astfel încât să te bucuri de foliajul deosebit mulți ani de acum înainte.
CARE SUNT CARACTERISTICILE PRIN CARE SE REMARCĂ TUIA?
Tuia este denumirea utilizată de botaniști pentru speciile de conifere tip evergreen - arbori veșnic verzi. Face parte din familia Cupressaceae, este originară din America de Nord și unele părți din Asia de Est, iar speciile și varietățile sale sunt cunoscute și ca Arborvitaes (din limba latină, arborele vieții).
Familia Cupressaceae cuprinde arbuști sau arbori rășinoși, cu frunze solziforme sau aciculare și flori mici, unisexuate. Arborii și arbuștii care aparțin acestei familii sunt cultivați ca plante decorative, dar reprezintă și o resursă importantă pentru industria lemnului și cea farmaceutică (mai ales speciile de tuia și ienupăr).
Prezintă caracteristici de excepție, datorită cărora arborii tuia sunt integrați în amenajarea grădinilor din întreaga lume.
Majoritatea speciilor sunt veșnic verzi, iar tulpinile și foliajul răspândesc o aromă plăcută. Prezintă rezistență ridicată la condiții diverse și nu necesită îngrijire complexă.
Pe scurt, acești arbori îndeplinesc câteva dintre cele mai importante cerințe atunci când se amenajează o grădină, de la criteriul estetic, la specificațiile tehnice și până la regimul de îngrijire:
- adaptabilitate la diferiți factori de mediu
- rezistență la condiții meteo extreme
- toleranță la boli și dăunători
- întreținere minimă spre moderată
În cazul speciilor tuia, acestea sunt alese pentru întreținerea ușoară și foliajul verde care se menține pe toată durata anului.
Când se optează pentru alcătuirea unui gard viu, arborii tuia oferă intimitate proprietății, asigurând totodată o barieră naturală contra vântului, prafului și poluării fonice.
Capacitatea plantelor de a se adapta la condiții nefavorabile reprezintă un avantaj în proiectele de amenajare a spațiilor verzi, pe care tuia îl bifează, dezvoltându-se armonios în condiții de mediu variate, incluzând tipul de sol.
Solurile ideale pentru tuia sunt cele fertile, bine drenate. Va crește cel mai bine într-o zonă răcoroasă, cu sol bine afânat și umiditate optimă (de evitat excesul de umiditate).
Tuia prezintă rezistență la temperaturi caniculare și chiar la secetă. În aceste perioade se recomandă ajustarea regimului de irigare pentru a asigura necesarul de apă.
De asemenea, prezintă toleranță ridicată la boli și dăunători. Există tratamente atât pentru a preveni, cât și pentru a combate bolile și insectele specifice. Asigură-te că iei măsuri la timp, iar planta își va reveni.
Tuia face parte din categoria plantelor, arbuștilor și arborilor decorativi care nu necesită un regim complicat de întreținere. Astfel, mentenanța poate fi rezumată la udare moderată, fertilizare și toaletare periodică.
MULTIPLE SPECII ȘI VARIETĂȚI TUIA – CUM ALEGI CE SE POTRIVEȘTE GRĂDINII TALE?
Ai decis să integrezi tuia în proiectul tău de amenajare, dar nu știi care specie sau varietate ar fi potrivită? Te vor ajuta informațiile de mai jos, diferențierea se face luând în considerare tipul (arbori și arbuști tuia), culoarea (unele varietăți au foliaj în nuanțe de galben și verde), lățimea și înălțimea la maturitate.
Unele specii de tuia se pot dezvolta în ghiveci, astfel că nu este nevoie să fie plantate exclusiv într-o grădină, ci pot decora o terasa, o curte sau chiar balconul. Varietățile pitice sunt utilizate ca arbuști și pot fi integrați în grădini amenajate în diverse stiluri.
Câteva din varietățile de tuia din care poți alege:
- Varietăți tuia occidentalis: tuia smaragd (Thuja occidentalis smaragd), tuia spirală, tuia smaragd glob pe trunchi; tuia brabant (Thuja occidentalis brabant), Tuia columnaris (Thuja occidentalis columnaris), tuia danica (Thuja occidentalis Danica).
- Varietăți Tuia orientalis: Thuja orientalis Aurea Nana.
- Tuia gigant (Thuja plicata Atrovirens)
Alegerea speciei se va face în funcție de preferințele tale, spațiul disponibil și tipul proiectului de amenajare.
Ca informație generală, principalele specii tuia sunt Thuja occidentalis, Thuja orientalis și Thuja plicata (Tuia gigantică), iar cele mai multe varietăți de tuia sunt descendente ale speciilor Thuja plicata și Thuja occidentalis.
Soiurile pitice, care intră în categoria arbuștilor, sunt obținute prin încrucișarea speciilor, pentru diversificare și pentru a corespunde tuturor cerințelor - spațiu limitat, cromatică diferită.
PLANTAREA ȘI ÎNGRIJIREA ARBORILOR TUIA
Sunt plantați deseori pentru a alcătui un gard viu, cu arborii lăsați să crească liber sau tunși într-o anumită formă, dar arborii tuia pot fi integrați și ca plantă individuală.
CÂND SE PLANTEAZĂ TUIA?
Anotimpurile optime pentru a planta arborii tuia sunt primăvara și toamna, cu mențiunea că pot fi plantați pe toată perioada anului, cât timp solul nu este înghețat.
Cu toate acestea, este bine să cunoști consecințele plantării în afara perioadei recomandate. Spre exemplu, când alegi să plantezi vara, se poate întâmpla ca rădăcinile să se usuce, iar planta să nu reziste.
Cel mai frecvent, plantarea de arbori și arbuști este recomandată la începutul toamnei, atunci când solul prezintă temperatura și umiditatea optimă, iar condițiile meteo caracteristice favorizează stabilirea plantelor.
Plantarea pe timp de toamnă, atunci când zilele sunt răcoroase, cu temperaturi optime, iar solul încă este cald, asigură fixarea rădăcinilor înainte de sosirea primăverii.
Și primăvara este o perioadă optimă pentru a planta anumite specii de arbori și arbuști. Dacă planifici să plantezi tuia în timpul primăverii, este important să te asiguri că perioada de îngheț a iernii a trecut.
CUM SE PLANTEAZĂ TUIA – CE PAȘI TREBUIE SĂ URMEZI?
Solul în care se dezvoltă arbuștii și arborii tuia este unul fertil, afânat, bogat în nutrimente. Dacă ai posibilitatea, este bine să testezi solul înainte de a planta și la nevoie, să aplici amendamentele necesare pentru a-l optimiza.
În general, arborii tuia nu sunt pretențioși și pot fi plantați deopotrivă în semiumbră și zone însorite.
Succesul plantării tuiei este determinat de alegerea perioadei optime de plantare și respectarea câtorva reguli cheie la plantare.
Pașii pentru a planta tuia sunt similari cu cei efectuați la plantarea oricărui tip de arbore:
- Alegerea locației
- Săparea gropii
- Plasarea arborelui
- Umplerea gropii
- Tasarea solului
- Fertilizarea și irigarea
Vei începe cu alegerea locului de plantare, ținând cont de dimensiunea arborelui; cu cât un arbore este mai mare, cu atât va avea nevoie de mai mult spațiu pentru a se dezvolta.
La săparea gropii este important să reții că trebuie să aibă un diametru mai mare decât cel al balotului rădăcinii plantei, cu minim 20%.
Fie că este vorba despre tuia cultivată în ghiveci sau la balot, planta se va așeza în centrul gropii, în poziție dreaptă, după care se completează cu sol afânat până la fixare. Atenție la menținerea intactă a balotului, respectiv manevrarea cu grijă pentru a păstra pământul pe rădăcină, dacă este vorba despre tuia la ghiveci.
Fertilizanții aplicați la plantare au rolul de a susține și grăbi procesul de fixare a arborelui.
În continuare, solul din jurul arborelui trebuie tasat, pentru a elimina golurile de aer care se formează pe măsură ce umplem cu pământ.
La final, se irigă din abundență.
Până la instalarea completă (pentru aproximativ doi ani) tuia va avea nevoie de mai multă atenție din partea ta: irigare, fertilizare, îndepărtarea eventualelor buruienilor, toaletare.
Acest efort inițial contribuie la stabilirea unei plante care nu va avea probleme ulterior.
REGIM DE ÎNTREȚINERE - RECOMANDĂRI GENERALE
Irigare
După ce ai plantat unul sau mai mulți arbori tuia, va fi nevoie să irigi imediat. Mai apoi, se va iriga cu regularitate, ținându-se cont și de perioadă și condițiile meteo (sezon, temperaturi, cantitatea de precipitații din perioada recentă).
Aplicarea de fertilizanți
Tuia se dezvoltă într-o nuanță plăcută tot anul, fără a necesita un regim strict de fertilizare, cum este cazul gazonului sau a altor plante din grădină.
Astfel, cu toate că nu necesită aplicarea de fertilizanți pentru a se dezvolta armonios, la plantare se poate fertiliza cu o formulă care susține dezvoltarea rădăcinii. Mai apoi, este recomandată fertilizarea regulată, primăvara și toamna.
Mai poți interveni cu fertilizant conceput special pentru acest gen de plante (îngrășământ pentru conifere, îngrășământ tuia) și atunci când remarci aspectul precar al plantei - porțiuni îngălbenite și alte simptome la nivelul foliajului, care semnalează anumite deficiențe ale plantei. Fertilizanții recomandați pentru tuia sunt cei cu eliberare lentă și conținut echilibrat de macroelemente (NPK) și microelemente.
Se poate aplica și un strat de mulci, întrucât va contribui la o mai bună absorbție a apei și oxigenului la nivelul solului, reducând totodată apariția și extinderea buruienilor.
Toaletare
Se toaletează regulat, în special dacă este vorba despre o varietate de tuia care necesită menținerea unei anumite forme.
Toaletarea constă în îndepărtarea ramurilor care s-au uscat și a vârfurilor crescute în afara conturului natural – conic, glob, spirală. De asemenea, poate fi nevoie de toaletare toamna, pentru a pregăti planta pentru iarnă.
Probleme frecvente, boli și dăunători
O mare parte dintre problemele întâmpinate atunci când îngrijești tuia sunt cauzate de deficiențele de nutrienți. Uneori solul nu conține toți nutrienții sau cantitatea necesară de nutrienți, alteori tuia nu poate extrage ceea ce are nevoie din cauza solului sau a factorilor de mediu.
Un sol cu aciditate sau alcalinitate mare, perioade secetoase (cu precipitații reduse), sol nedrenat corespunzător - toate acestea reprezintă cauze ce pot îngreuna și chiar bloca accesul plantelor la nutrienții necesari.
Stresul hidric (temperaturi ridicate, lipsa apei) poate fi, de asemenea, o cauză a uscării ramurilor - situație în care tuia și-ar putea pierde porțiuni întregi din foliaj, pentru a-și conserva rezerva de apă.
Decolorarea foliajului poate avea drept cauză, pe lângă cele naturale, privarea de apă și deficiențe, și bolile și dăunătorii specifici coniferelor (afidele). Vezi care pot fi cauzele porțiunilor maro la arborii și arbuștii tuia.
Fiecare specie, respectiv varietate de tuia prezintă caracteristici aparte. De aceea, pe lângă recomandările generale de plantare și întreținere, este important să iei în considerare indicațiile de îngrijire și plantare tuia specifice varietății alese.
Oricare ar fi întrebările tale, ni le poți adresa: vom reveni curând cu un răspuns.
Dacă ești pasionat de grădinărit - îngrijirea gazonului și plantelor – te așteptăm și pe canalul nostru YouTube, pe grupul Gazonul și pe Instagram. Adăugăm săptămânal conținut util și interesant pentru toți cei care își îngrijesc grădina.