Aplicarea corectă a îngrășămintelor: cum se fertilizează gazonul?
Substanțele nutritive din sol sunt finite, iar plantele din grădină au nevoie de hrană pentru a se dezvolta și pentru a rezista pe parcursul anului. Când vine vorba de gazon, fertilizarea gazonului este una dintre lucrările pe care trebuie să le realizezi de câteva ori în fiecare an.
Atât gazonul, cât și celelalte plante, copaci sau chiar buruieni prezente în grădină încearcă să extragă cât mai multe substanțe nutritive din sol, creându-se, așadar, o competiție intensă între ele. Solul conține o cantitate mai mică (în cazul solurilor ușoare, nisipoase) sau mai mare (în cazul solurilor grele, argiloase) de substanțe nutritive, dar cu timpul ele vor fi consumate de plante. Chiar și precipitațiile contribuie la micșorarea nivelului de nutrimente din sol, de aceea e deosebit de important să refaci rezervele din sol. Gazonul trebuie să aibă în permanență substanțe care să îl ajute să se dezvolte și să supraviețuiască.
Aplicarea îngrășămintelor este o operațiune care are o mare greutate în întreținerea generală a gazonului pentru asigurarea sănătății acestuia, iar la finalul acestui articol și după câteva încercări va deveni și o operațiune simplă de rutină.
Alegerea fertilizantului de gazon
Etapa de dezvoltare a gazonului și diferența dintre un fertilizant solid și lichid
La instalarea gazonului sau în cadrul lucrărilor de supraînsămânțare e recomandat să aplici un îngrășământ care să ajute semințele să germineze. Este momentul ideal pentru un fertilizant bogat în azot care accelerează creșterea și (re)generarea părții aeriene a plantelor, respectiv a gazonului. Un fertilizant cu eliberare prelungită a azotului va contribui la creșterea și îndesirea peluzei un timp mai îndelungat în comparație cu efectul fertilizanților cu eliberare rapidă. Pe de altă parte, un fertilizant lichid cu eliberare prelungită va avea oricum un efect mai rapid și mai intens datorită absorbției imediate a azotului, dar efectul se va simți până la 30 de zile. Acesta este ideal pentru accelerarea creșterii rădăcinilor, așadar primăvara și toamna este o alegere bună pentru aplicarea unor astfel de îngrășăminte.
În condiții de stres cauzat de trafic intens, boli, dăunători sau condiții pedo-climatice extreme cum ar fi venirea iernii sau temperaturi foarte ridicate, un fertilizant potrivit are rolul de a mări rezistența și imunitatea gazonului. Un nivel ridicat de potasiu în fertilizant contribuie la prelungirea duratei de viață prin dezvoltarea rădăcinilor, creșterea toleranței la secetă sau frig, dar și prin creșterea rezistenței la boli. Tot în anticiparea condițiilor extreme se poate utiliza și un fertilizant lichid cu eliberare lentă, dar și cu un surplus de substanțe nutritive care să contribuie la procesarea și creșterea conținutului de clorofilă, mai ales în condițiile în care gazonul își va încetini producția în timpul verii și a iernii. Dacă ai utilizat pesticide și alte produse fito-sanitare, recomandăm un fertilizant care are capacitatea de a descompune metalele grele și de a reduce reziduurile de substanțe toxice.
O altă etapă din viața unui gazon în care trebuie să îi oferi atenție prin îngrășăminte este orice perioadă de regenerare. Fie că este vorba despre o revenire la temperaturi normale în urma unor perioade extreme, fie că ai realizat lucrări de aerare sau scarificare pe gazon ori gazonul se reface după boli sau dăunători, un fertilizant cu o formulă echilibrată de substanțe nutritive va aduce gazonul într-o stare optimă. Este un moment bun în care să îi oferi gazonului un fertilizant care îi asigură cantități echilibrate de nutrimente.
Fertilizantul solid și granulația
Probabil dimensiunea granulelor de fertilizant nu a făcut parte din criteriile tale de alegere a fertilizantului până acum. Folosește granule care au între 1-4 mm diametru și evită în special îngrășămintele pentru agricultură atunci când vrei să le folosești la gazon. O granulație mai mare înseamnă și o cantitate mai mare de substanțe care pot să ardă gazonul.
Calitatea granulelor este dată și de păstrarea formei. Încearcă să folosești întotdeauna granule tari, întregi, pentru ca eliberarea nutrimentelor să se desfășoare treptat. Dacă descoperi că o mare parte dintre granule s-a transformat în pulbere atunci produsul este fie vechi, fie condițiile de transport sau cele de depozitare nu au fost potrivite. Granulele sparte eliberează substanțele nutritive mai repede, iar atunci când vrei să folosești un fertilizant cu eliberare prelungită perioada sa de acțiune scade.
Momentul aplicării îngrășămintelor
Pe scurt, există 5 momente cheie în care trebuie să folosești fertilizanți pe gazon, iar dacă dorești informații mai detaliate avem pentru tine un ghid complet despre perioadele în care trebuie să aplici fertilizanți pe gazon:
- La instalarea gazonului în grădină: această fertilizare are scopul de a ajuta semințele să germineze și să dezvolte rădăcini puternice.
- Primăvara, în luna aprilie: fertilizarea de primăvară contribuie la dezvoltarea unui foliaj sănătos, des și viu colorat.
- Vara, la intrarea în anotimpul cald: în perioada verii gazonul va fi supus unui număr de factori care îl pot afecta, printre care se numără trafic intens, secetă și căldură, insecte, boli și buruieni. Fertilizarea va întări gazonul și îi va crește imunitatea pentru a lupta mai ușor împotriva oricăror dăunători.
- Toamna se realizează fertilizarea cea mai importantă, după jumătatea lunii octombrie: înainte de intrarea în anotimpul rece, gazonul va beneficia de un surplus de îngrășăminte pentru a suporta mai bine condițiile de peste iarnă. Cu rădăcini adânci, firele de iarbă vor rămâne la adăpostul solului unde vor avea parte de substanțe nutritive și apă suficientă pentru a supraviețui condițiilor aspre.
- În orice alt moment în care gazonul încearcă să își revină în urma unor boli, pagube produse de insecte, condiții pedo-climatice extreme: aplicarea îngrășămintelor se poate face o dată pe lună în condițiile în care gazonul are de suferit de pe urma unor factori externi sau condițiile de mediu nu sunt ideale pentru o sănătate optimă.
- În ceea ce privește momentul aplicării fertilizantului în cursul zilei, dimineața înainte de irigare sau după-masa este cel mai bine.
Aplicarea uniformă a fertilizantului
Un gazon plăcut din punct de vedere estetic este mai ales un gazon uniform. Această uniformitate este dată de consistența și nivelul plan al solului pe care gazonul a fost instalat, însămânțarea corectă a gazonului, irigarea adaptată condițiilor de mediu din fiecare zonă a grădinii (mai puțină apă în zonele aflate mai mult timp la umbră) și distribuția omogenă a fertilizantului.
Aplicarea uniformă a îngrășămintelor rezultă într-un gazon de aceeași nuanță de verde în toată grădina. Creșterea sa va fi omogenă, iar acest lucru face și tunderea gazonului o treabă ușoară. Totodată, sănătatea firelor de iarbă va fi aceeași pe toată suprafața, fără să existe zone mai vulnerabile decât altele din cauze unei lipse de nutrimente.
Una dintre cele mai sigure metode de distribuire uniformă a îngrășămintelor (dar și a semințelor de gazon) este utilizarea unui dispozitiv electric de împrăștiere. Acesta are grijă ca aplicarea granulelor să fie omogenă, astfel încât să nu ajungi să observi nuanțe diferite de verde din cauza unei aplicări incorecte a fertilizanților. Așadar, în cazul în care o zonă a grădinii este mai verde decât alta, e posibil ca dozajul de substanțe nutritive să fi fost diferit.
În situația în care folosești un îngrășământ lichid pe gazon, cel mai important lucru este să realizezi fertilizarea doar atunci când nu bate deloc vântul. Pompa pe care o folosești trebuie să aibă o presiune constantă și ritmul de stropire trebuie și el să rămână același pe parcursul întregii operațiuni. Dacă zăbovești mai mult într-o zonă e foarte probabil ca acolo să observi un gazon puțin mai verde, în cel mai bun caz, dar în situația cea mai nefericită riști să arzi gazonul utilizând un fertilizant lichid într-o doză prea puternică.
Doza optimă de fertilizant
În momentul în care planifici fertilizarea gazonului, produsul pe care îl folosești trebuie să aibă menționată pe etichetă doza recomandată de producător. Dacă nu găsești această informație atunci este mai bine să încerci un alt produs care îți oferă toate datele de care ai nevoie. Această doză este în general exprimată în cantitatea de substanță pe care să o utilizezi la o anumită suprafață de teren. Cu această informație la îndemână vei afla care e cantitatea ideală pentru tine. Tot ce mai trebuie să știi este suprafața în m2 a terenului pe care îl vei fertiliza.
Mai jos vei vedea câteva exemple în cazul produselor de fertilizare din gama Gazonul.
Ex. 1. Dacă dorești să însămânțezi gazon pe o suprafață de 300 m2, recomandarea este să folosești îngrășământul Starter într-o cantitate de 3 kg pentru o suprafață de 120 m2. În situația ta, formula este
120 m2....................3 kg (doza recomandată pe ambalaj)
300 m2....................x kg unde x = 7,5 (300 x 3 / 120)
Ex. 2. În momentul în care vrei să pregătești pentru iarnă o suprafață de 800 m2 acoperită de gazon, alegerea optimă este un fertilizant cu eliberare prelungită și un conținut mare de potasiu, așadar Gazonul Fortify. Pentru a calcula cantitatea necesară, avem datele
200 m2 .................. 3 kg (doza recomandată pe ambalaj)
800 m2....................x kg unde x = 12 (800 x 3 / 200)
Aplicarea îngrășămintelor trebuie să fie uniformă pentru ca rezultatele să fie cele dorite.
Cum se fertilizează gazonul?
1. Pregătirea pentru fertilizare
Primul pas pe care să îl faci atunci când fertilizezi gazonul este să stabilești planul lucrării: ce suprafață trebuie acoperită, ce fel de gazon ai, care e tipul de sol din grădină, ce fel de fertilizant vei folosi, care e perioada în care îl vei aplica, de ce fel de echipament ai nevoie pentru operațiune și cât de mult fertilizant va fi nevoie să folosești?
Odată stabiliți acești pași ești deja la jumătatea drumului către o fertilizare corectă.
Înainte de a începe asigură-te că folosești echipament de protecție adecvat și ai determinat care este traseul pe care îl vei parcurge pentru o acoperire totală și uniformă. O altă recomandare este să testezi echipamentul pe care îl vei folosi la aplicarea îngrășămintelor.
În cazul unui gazon deja dezvoltat, fertilizarea se poate face la o zi după tundere. Aceasta va contribui la combaterea stresului cauzat de tunderea sa și va înlocui substanțele nutritive pierdute prin vârfurile tăiate.
2. Fertilizarea propriu-zisă
Fertilizant solid
Fertilizarea cu granule solide necesită aplicarea într-o zi cu temperaturi cuprinse între 15-25°C.
Dacă dorești să aplici fertilizant în cadrul unei instalări de gazon, poți să faci acest lucru odată cu aplicarea semințelor. Doza de 25-30 g de fertilizant pe fiecare m2 este optimă în această situație, în condițiile în care solul nu a fost deja fertilizat cu compost sau alternative biologice. Ținând cont că această aplicare implică utilizarea unui fertilizant cu eliberare prelungită, azotul și restul substanțelor nutritive vor fi prezente în sol pe întreaga perioadă de germinare. Însă, fertilizantul utilizat odată cu însămânțarea înseamnă o repetare a fertilizării după 3 săptămâni de la semănarea gazonului pentru rezultatele cele mai bune.
- În funcție de doza recomandată de producător, calculează cantitatea de fertilizant necesară pentru acoperirea uniformă a suprafeței pe care o vei acoperi.
- Apoi testează echipamentul cu care vei distribui îngrășămintele.
- În final aplică fertilizantul uniform pe gazon conform traseului făcut în prealabil.
- Dacă au mai rămas granule în aparatul cu care ai distribuit, pune-le înapoi în pachetul original pentru utilizare ulterioară, iar aparatul păstrează-l în condițiile recomandate de producător.
Fertilizant lichid
Atunci când folosești fertilizant lichid, condițiile atmosferice sunt deosebit de importante. Aplicarea se face fie dimineața, fie după-masa când temperaturile nu sunt foarte înalte. Nu trebuie să bată vântul, iar temperaturile să fie cuprinse între 20-30°C. În multe cazuri fertilizanții lichizi sunt utilizați de profesioniști cu multă experiență pentru că poate să fie un proces delicat, iar riscul de a arde gazonul este mare.
Dacă optezi pentru această variantă, în cazul fertilizanților lichizi este și mai important să respecți doza recomandată de producător, căci o mare parte din substanțe sunt absorbite la nivelul rădăcinilor într-un timp foarte scurt de 24-48 de ore, restul fiind extras în următoarele 2-4 săptămâni. Gazonul tuns regulat înseamnă o pierdere de nutrienți, ceea ce scurtează perioada de acțiune a fertilizantului.
În cadrul primelor aplicări e posibil ca distribuirea uniformă a fertilizantului pe întreaga suprafață să fie mai dificilă, dar tot e mai bine să folosești mai puțin decât prea mult îngrășământ. O metodă foarte eficientă de a te familiariza cu procesul de aplicare este să testezi pompa cu apă. Umple doar cu apă pompa pe care dorești să o folosești la fertilizare și plimbă-te pe gazon după traseul pe care ți l-ai propus pentru acoperirea întregii suprafețe. Astfel vei afla cât de repede trebuie să te deplasezi pentru a aplica fără riscuri lichidul măsurat pentru suprafața grădinii tale.
- Amestecă fertilizantul cu apa în doza și diluția recomandată de producător, adaptată la suprafața pe care să o fertilizezi.
- Cu ajutorul pompei aplică fertilizantul cât mai uniform pe suprafața dorită conform traseului stabilit la început.
- La finalul aplicării folosește apă pe zonele adiacente gazonului pentru a nu păta aleile.
O regulă de aur în privința aplicării îngrășămintelor este să nu treci de două ori peste aceeași zonă. Odată stabilită doza și, dacă e cazul, diluția în apă a fertilizantului, aplicarea trebuie să fie uniformă pentru a nu arde gazonul cu prea mult azot.
3. După fertilizare
În urma fertilizării, fie în aceeași zi, fie în ziua următoare, irigă ușor gazonul pentru ca granulele să înceapă procesul de descompunere și eliberarea de azot. Împreună cu apa, la descompunerea granulelor mai contribuie temperatura și activitatea microbiană din sol, dar și cerințele particulare ale gazonului în acel moment. Tot irigarea va contribui la așezarea fertilizantului pe sol și nu va lăsa granule pe firele de iarbă.
În cazul fertilizanților lichizi cu acțiune directă asupra firelor de iarbă lasă îngrășămintele să acționeze direct câteva ore înainte de a iriga. Irigarea este necesară și în acest caz pentru ca substanțele nutritive să ajungă și pe sol pentru a fi preluate de rădăcini.
După prima irigare realizată în urma fertilizării poți să aștepți 2-3 zile înainte de o nouă irigare pentru ca fertilizantul să aibă posibilitatea să acționeze fără să fie diluat cu prea multă apă. Așteaptă câteva zile și înainte să tunzi iar gazonul, mai ales dacă ai aplicat fertilizant chiar după ce l-ai tuns.
Interacțiunea fertilizantului cu alte produse fito-sanitare
Erbicide, tratamente, insecticide
Pentru a te asigura că produsele pe care urmează să le utilizezi sunt compatibile, poți să realizezi chiar un test de compatibilitate. Acesta implică amestecul unor cantități scăzute a produselor lichide într-un recipient precum un borcan de sticlă, pentru a observa reacții precum:
- separarea lichidelor
- lipsă de uniformitate în amestec
- una dintre substanțe se instalează la fund neobișnuit de repede
- particule plutesc la suprafața soluției
- se acumulează reziduuri pe pereții recipientului
- se formează particule mari care pot bloca duza
Dacă observi oricare din aceste reacții e mai bine să nu amesteci produsele și să aștepți măcar câteva zile între aplicări, în funcție de rapiditatea cu care acționează.
Este important să știi care este substanța activă din fiecare produs pe care îl vei folosi. Aceste substanțe îți vor indica posibilitatea de aplicare în același timp sau necesitatea de a le separa. Ambalajele produselor menționează dacă sunt incompatibilități cu alte substanțe, așadar citește cu atenție aceste informații prețioase.
În general, substanțele din fertilizanți nu interacționează cu tratamente pentru gazon, insecticide sau erbicide, așa că ordinea și amestecurile nu ar trebui să te influențeze prea mult. Bineînțeles, există și factorul conveniență care face treaba mult mai simplă dacă toate pot să fie aplicate în același timp.
Dacă vrei să aplici insecticide sau erbicide, e totuși mai bine să aștepți câteva zile înainte să aplici fertilizantul. Spre deosebire de îngrășăminte, insecticidele și erbicidele au nevoie de frunze și fire pe care să fie aplicate, iar fertilizarea am văzut deja că se face mai degrabă după tundere. Tratamentele pentru gazon și fertilizanții se pot aplica în același timp fără să apară probleme.
Aplicarea îngrășămintelor va deveni un simplu proces de rutină odată ce toate detaliile sunt clarificate și planul este făcut pentru gazonul din grădina ta. Fertilizarea este cel mai rapid și eficient mod în care poți să ai grijă de gazon, motiv pentru care este bine să o integrezi în rutina de întreținere a grădinii. Urmează recomandările noastre și nu ezita să ne scrii dacă ai întrebări. Haide și tu în comunitatea Gazonul!