Cum repari gazonul după toanele iernii?
Uneori blândă și umedă, alteori rece și uscată, iarna aceasta a fost un capriciu temperamental și un test de rezistență pentru gazon. După toate aceste toane, vei observa că trebuie să repari peluza pentru a obține cele mai bune rezultate la intrarea în primăvară.
Luna martie este o lună a pregătirilor și a observaților asupra gazonului abia ieșit de sub pătura albă a zăpezii. Nu există motive să te îngrijorezi dacă observi că în unele zone gazonul și-a pierdut din desime sau anumite zone sunt decolorate. Este normal să fie afectat, rărit, bolnav sau îngălbenit.
Gazonul este bolnav
Iarna, datorită condițiilor prielnice de dezvoltare ale agenților patogeni, putem descoperi și identifica două tipuri de mucegaiuri:
- Mucegaiul gri de zăpadă care afectează doar estetic gazonul și doar în cazuri extrem de rare nu-și poate reveni la încălzirea atmosferei
- Mucegaiul roz de zăpadă care poate distruge destul de violent gazonul, provocându-i moartea.
De obicei aceste boli apar la temperaturi aproape de îngheț și sunt observate după ce zăpada s-a topit.
În cazul mucegaiului gri de zăpadă e suficient să aștepți temperaturile mai ridicate, iar natura își va urma cursul de vindecare.
În ceea ce privește mucegaiul roz de zăpadă, din păcate veștile nu sunt chiar atât de roz și probabil va fi nevoie să însămânțezi gazonul de la 0.
Dar chiar și așa, va fi o ocazie bună să alegi semințe cu o rezistență mai mare la stres și la boli. Dacă faci parte din această categorie nefericită îți recomandăm să te documentezi puțin cu ajutorul acestui articol.
Și nu uita un sfârșit înseamnă un nou început!
Gazonul este rar
Uneori firele de iarbă mai și mor datorită stresului provocat de traficul intens, de tasările repetate ale zăpezii, de temperaturile extreme și de umiditatea îndoielnică.
Este normal să se întâmple asta, de aceea este important să le înlocuiești pentru a reda gazonului vigoarea și desimea dorită.
Pentru a pregăti gazonul pentru supraînsămânțare trebuie mai întâi să cureți suprafața, ușor, cu o greblă, să scarifici și să aerezi, dar și să scapi de buruieni.
Pare complicat, dar aceste procese îl vor îndesi. Cum?
- Greblarea resturilor organice va permite semințelor să-și facă loc în sol.
- Scarificarea și aerarea va permite apei, aerului și substanțelor nutritive să acționeze în adâncime la rădăcină.
- Creșterea buruienilor poate intra în conflict cu dezvoltarea semințelor. Pentru a evita apariția buruienilor este bine să le îndepărtezi. Uite aici toate informațiile de care ai nevoie despre erbicidare.
După ce ai trecut prin toate aceste procese poți da startul supraînsămânțării, dar nu înainte ca ultima zăpadă să fie istorie de cel puțin două săptămâni, iar temperaturile să fie în creștere și peste punctul de îngheț și ziua și noaptea.
Nu doar aceste condiții sunt necesare pentru germinarea semințelor, ci și menținerea solului umed pe toată perioada germinării.
Pentru a da un start puternic semințelor, toți specialiștii în îngrijirea gazonului recomandă un fertilizant cu eliberare lentă. De ce?
Eliberarea lentă favorizează atât creșterea în înălțime cât și creșterea în adâncime a plantei. Acțiunea lentă a nutrimentelor funcționează ca un stimulent al imunității, aducând valoarea adăugată gazonului prin creșterea rezistenței la boli și la stresul cotidian (trafic intens, temperaturi extreme, umiditatea în exces, secetă)
Gazonul are mușchi
S-ar putea, după topirea zăpezii, să observi, mai ales în locurile umbroase, că pe suprafața gazonului au apărut licheni. Lichenii sunt structuri spongioase care trăiesc în simbioză cu gazda lor.
De obicei mușchiul apare în zona în care iarba a murit, iar sporii mușchiului au reușit să se sincronizeze cu o umiditate perfectă.
Pentru a îndepărta covorașul moale și spongios folosește o greblă.
Probabil cel mai important motiv pentru care mușchiul se instalează, se datorează compactării solului. De aceea, primăvara este bine și sănătos să scarifici și să aerezi gazonul.
După aceste două procese pregătește-te să supraînsămânțezi pentru a astupa golurile lăsate de mușchi.
Desigur, nu uita de fertilizare și de irigarea corespunzătoare condițiilor meteo.
Gazonul e îngălbenit
Suferința înseamnă pierderea culorii. Carențele de nutrimente, o umiditate în exces, stres provocat de tasări repetate sau de oameni de zăpadă lăsați prea mult timp să exercite o presiune suplimentară pe bietul gazon.
Nu e de mirare că unele fire de iarbă abia mai respiră, abia mai trăiesc.
Și atunci, ce de făcut?
Fertilizezi.
Primăvara, gazonul intră într-o nouă etapă. Rădăcinile se dezvoltă și își creează rezerve de energie.
De aceea, alege un fertilizant potrivit acestei perioade. Chiar după topirea zăpezii este recomandat să oferi gazonului un fertilizant cu conținut scăzut de azot și bogat în microelemente care va contribui la hrănirea solului. De preferabil cu acțiune lentă și sub formă de granule.
Dacă vrei ca după supraînsămânțare gazonul să se dezvolte mai repede și să se înverzească mai așteaptă până în aprilie, pentru a da timp rădăcinii să se fixeze. Acest lucru va crește rezistența plantei la boli și stres.
Fertilizarea este esențială pentru îngrijirea gazonului de aceea consultă acest ghid de fertilizare al gazonului pentru a te ajuta în soluționarea acestui proces.
Gazonul s-a ridicat de la sol
Din cauza gerului, gazonul riscă să se ridice de la sol, mai ales în cazul rulourilor de gazon instalate recent.
Această denivelare nu constituie o problemă, atât timp cât este avută în vizor și soluționată la timp.
Cum se rezolvă?
Prin tăvălugirea gazonului.
Atenție însă la condițiile de temperatură și precipitații!
Alege o zi în care nu mai este zăpadă pe gazon, iar șansele de precipitații sunt minime și totodată, alege o zi cu temperaturi de peste 0 grade Celsius.
Prin urmare, imediat ce se întrevăd câteva zile uscate, cu temperaturi pozitive, iar gazonul este curat, fixează ruloul și aplică puțină presiune cu tăvălugul pentru a-l ajuta să-și refacă priza cu solul.
Sumar
Topirea zăpezii îți dă ocazia să observi efectele toanelor iernii asupra gazonului.
În funcție de starea gazonului după ger și zăpadă, dar și al felului în care l-ai pregătit pentru a intra în iarnă, va fi nevoie să-l cureți de frunze, crenguțe și alte obiecte care s-au rătăcit prin grădină.
Scarificare, aerarea sunt necesare când temperaturile încep să crească și vor ajuta gazonul să întâmpine noul sezon cu succes.
Supraînsămânțarea este un alt element important care va îndesi gazonul și îl va dota cu plăntuțe tinere.
Totodată, nu uita de prima rundă de buruieni înainte de a planta noile semințe de gazon.
Și, nu în ultimul rând, fertilizarea gazonului după toanele iernii este asul din mâneca grădinarului. Folosește toate aceste secrete pentru a te putea bucura de un nou sezon cu un gazon verde, viguros și des.
Dacă nu te-ai lămurit suficient pe acest subiect, ne poți lăsa un mesaj. Dacă vrei să împărtășești pasiunea ta pentru îngrijirea gazonului te așteptăm în Grupul nostru unde poți face schimb de idei cu alți ”gazoniști” convinși.
Nu-ți lăsa vecinii sau prietenii în dileme în ceea ce privește repararea gazonului după toanele iernii și împărtășește și cu ei acest material. Să trăiască și gazonul vecinului!
Spor la primăvară!