Erbicidele și combaterea buruienilor din gazon
Un mare avantaj al buruienilor este capacitatea lor de reproducere și răspândire. Combaterea buruienilor prin înlăturarea lor mecanică sau manuală, adică plivitul, nu este întotdeauna o opțiune, mai ales atunci când te confrunți cu buruieni ce se reproduc în mod vegetativ. Orice fragment din rădăcinile acestora, rămas în sol sau uneori chiar pe sol, se poate reface într-o nouă plantă, capabilă adeseori să mai producă și mii de semințe. Indiferent de modalitatea de reproducere, buruienile vor lupta pentru supraviețuire.
După ce ai identificat ce fel de buruieni au ajuns pe gazon, e timpul să afli cum să le combați. Un factor la fel de important este momentul aplicării acestor substanțe. E posibil ca, aplicate în momente nepotrivite, erbicidele să nu aibă nici un efect asupra plantelor. Ziua aplicării trebuie să fie rezonabilă ca temperatură și viteza vântului. Este ideal să nu bată vântul pentru ca erbicidul să nu ajungă pe plantele pe care dorești să le protejezi, mai ales dacă e vorba despre un erbicid de contact sau unul total. Temperatura nu poate să fie nici ea prea mare, așadar neapărat să te asiguri că sunt sub 25°C.
Momentul aplicării și erbicidul selectat în mod corect pentru combaterea buruienilor specifice din grădina ta vor duce la rezultatele pozitive pe care le dorești. În cazul în care vrei să aplici erbicide în momentul inoportun, într-un dozaj altfel decât cel recomandat de producător, în condiții nepotrivite, rezultatele aplicării vor fi foarte diferite. Fiecare plantă se combate într-un anume fel, așa că nu există o singură substanță universală care să te scape de toate buruienile, decât în cazul erbicidelor totale care te scapă și de gazon. Întotdeauna când vrei să utilizezi erbicide sau alte substanțe în grădină, ia măsurile necesare de protecție, restricționează accesul în zona tratată și cere toate informațiile de la specialiștii fitosanitari.
Mai jos vei afla cu ce fel de substanțe se combat majoritatea buruienilor care apar în grădini și care sunt erbicidele recomandate pentru combaterea plantelor nedorite, cu aplicare pe gazon fără ca acesta să fie afectat. La finalul acestui articol vei afla mai multe informații despre aceste erbicide și despre utilizarea lor eficientă în condiții de siguranță.
Aplicarea erbicidelor în mod eficient și condiții de siguranță
Scenariul ideal pentru combaterea buruienilor este:
- Aplicarea unui erbicid total înainte de instalarea gazonului, pe întreaga suprafață, pentru a elimina toate plantele nedorite și buruineile existente deja în grădină
- Aplicarea unui erbicid preemergent pentru a bloca și distruge semințele de buruieni din sol
- După respectarea timpului indicat pe ambalajul erbicidului, instalarea gazonului toamna sau primăvara
- Întreținerea corespunzătoare a gazonului: tundere, irigări, fertilizări, tratamente preventive, aerări și scarificări anuale / bianuale
- Aplicarea erbicidelor preemergente pe un gazon ajuns la maturitate, în primăvara următoare, pentru a continua distrugerea semințelor de buruieni ce au fost transportate de vânt, apă, insecte, animale ori care se aflau deja în sol
- Aplicarea erbicidelor postemergente pe buruienile apărute pe gazon, în faza de dezvoltare incipientă, în general când au între 2-4 frunze crescute; dacă aștepți mai mult ele vor fi mai dificil de îndepărtat.
Aplicarea erbicidelor nu trebuie să fie niciodată prima soluție pe care o încerci, în special atunci când este vorba despre un gazon tânăr. Să nu folosești niciodată erbicide înainte să fi tuns gazonul cel puțin de 2 ori. Este recomandat să alternezi produsele folosite împotriva buruienilor și în fiecare an să folosești erbicide care au o subsatanță activă diferită, astfel încât buruienile să nu își crească rezistența la ele.
Dozajul recomandat pe ambalaj este indicat în general pentru o suprafață de 1 hectar. Pentru această suprafață, volumul de apă recomandat este de 200-400 l. Pentru a acoperi o suprafață de 100 m2 este nevoie de aproximativ 5 l apă, iar o pompă de spate de 15 l ar trebui să fie suficientă pentru acoperirea unei suprafețe de 300 m2.
Erbicidele se administrează după 2-3 zile de la tunderea gazonului, în zile în care temperatura nu este foarte ridicată, în general între 8-25°C. Produsele menționează pe ambalaj temperaturile recomandate, așa că asigură-te că ai verificat recomandările erbicidului ales. Apoi, în momentul aplicării erbicidelor nu trebuie să bată vântul și tu trebuie să utilizezi echipament de protecție precum mănuși, ochelari de protecție și echipament care să nu permită substanței să îți ajungă pe piele. La final și cât mai repede după utilizarea produselor fitosanitare, spală-te bine pe mâini.
După aplicare, erbicidele au nevoie de cel puțin 4 ore pentru a acționa, iar prin urmare e bine să verifici prognoza meteo să te asiguri că nu vor fi precipitații și că nu irigi în acea perioadă. Dacă poți, așteaptă 12 ore înainte ca apa să ajungă pe gazon. Prima tundere în urma erbicidării poate să aibă loc după 3-5 zile, astfel încât aubstanța să aibă suficient timp să acționeze.
Buruienile din grădină și inamicii lor chimici
Ambrozie (Ambrosia artemisiifolia): 2,4-D, aminopyralid, bromoxinil, clopyralid, dicamba, flurochloridone, nicosulfuron
Erbicide recomandate: 2,4 D 660 SL, Buctril Universal, Dicash, Lancelot Super, Lontrel 300, Principal, Racer 250 EC
Alte metode de combatere: extracție manuală cu mănuși de protecție, săpare manuală sau mecanică.
Buruiană porcească (Hypochaeris radicata): 2,4-D, aminopyralid, clopyralid, dicamba, fluroxypyr
Erbicide recomandate: 2,4 D 660SL, Cerlit, Dicash, Dicopur Top 464 SL, Lancelot Super
Alte metode de combatere: înlăturarea manuală cu tot cu rădăcină.
Ciufă / Căprișor (Cyperus esculentus): metribuzin, nicosulfuron
Erbicide recomandate: Principal, Surdone
Alte metode de combatere: Tunderea regulată a gazonului ține căprișorul sub control, dar erbicidarea duce la eliminarea sa din grădină.
Ciulin (Carduus nutans): 2,4-D, clopyralid, dicamba, MCPA, metsulfuron, picloram, sulcotrione
Erbicide recomandate: 2,4 D 660 SL, Dicopur M, Dicopur Top 464 SL, Lontrel 300, Sulcogan 300 SC
Alte metode de combatere: Se poate elimina manual din grădină, folosind mănuși de protecție. În cazul în care e foarte răspândit, erbicidarea postemergentă este o soluție viabilă. Perioada aplicării erbicidelor este mai importantă decât substanța utilizată, cel mai eficient fiind primăvara și toamna.
Coada calului (Equisetum arvense): fluroxypyr
Erbicide recomandate: Cerlit
Alte metode de combatere: Tunderea corectă a gazonului ține coada calului sub control.
Cornuți (Xanthium strumarium): 2,4-D, aminopyralid, bromoxinil, dicamba, MCPA, metribuzin
Erbicide recomandate: 2,4 D 660 SL, Buctril Universal, Dicopur D, Dicopur M, Dicopur Top 464 SL, Lancelot Super, Surdone
Alte metode de combatere: Plivitul înainte de înflorire este o metodă eficientă de control. Este nevoie de erbicidare preemergentă în primăvară combinată cu erbicidare postemergente.
Costrei (Sorghum halepense): fenoxaprop-P-etil, nicosulfuron, quizalofop-p-etil
Erbicide recomandate: Foxtrot 69 EW, Leopard 5 EC, Principal
Alte metode de combatere: Cea mai eficientă combatere a costreiului este prin tunderi regulate, scarificări, erbicidare și supraînsămânțări pentru a nu lăsa goluri în gazon. Plivitul costreiului în faza incipientă este o altă metodă bună de a-l combate. Prin erbicidare preemergentă se poate preveni apariția sa, dar prin utilizarea erbicidelor postemergente pentru monocotiledonate va fi afectat și gazonul.
Hirușor (Poa annua): fenoxaprop-P-etil, nicosulfuron
Erbicide recomandate: Foxtrot 69 EW, Principal
Alte metode de combatere: Extracție manuală, aerare și scarificare pentru distrugerea smocurilor. Majoritatea erbicidelor eficiente împotriva hirușorului afectează și gazonul pe care l-a invadat, excepție făcând cele care au inclus un element protector.
Hrana vacii (Spergula arvensis): florasulam, sulcotrione, tribenuron-metil, tritosulfuron
Erbicide recomandate: Biathlon 4D, Rival Star 75 GD, Sulcogan 300 SC
Alte metode de combatere: Erbicidarea totală (la finalul toamnei) înainte de instalarea gazonului este o metodă care te poate scăpa de această buruiană. Lucrarea terenului poate să aibă ca efect adâncirea semințelor de Spergula arvensis și incapacitarea lor pentru germinație sau, dimpotrivă, aducerea semințelor la suprafața solului și oferirea condițiilor prielnice pentru dezvoltare. Instalarea gazonului cât mai curând la începutul primăverii următoare împiedică semințele de buruiană să crească.
Iarba vântului (Apera spica-venti): clortoluron, fenoxaprop-P-etil, propoxicarbazon-sodiu
Erbicide recomandate: Attribut 70 SG, Foxtrot 69 EW, Tolurex 50 SC
Alte metode de combatere: Depistarea și combaterea sa prin erbicidare înainte ca semințele să se răspândească în timpul verii reprezintă modalitatea cea mai practică de a o elimina.
Iarbă bărboasă / Mohor lat (Echinochloa crus-galli): fenoxaprop-P-etil, fluorocloridon, nicosulfuron
Erbicide recomandate: Foxtrot 69 EW, Principal, Racer 250 EC
Alte metode de combatere: Extragerea manuală este eficientă, cu condiția ca planta să nu aibă ocazia să înflorească și să își împrăștie semințele.
Iarbă grasă (Portulaca oleracea): 2,4-D, bromoxinil, clopyralid, dicamba, fluroxypyr, metribuzin
Erbicide recomandate: 2,4 D 660 SL, Buctril Universal, Cerlit, Dicash, Dicopur D, Dicopur Top 464 SL, Lontrel 300, Surdone
Alte metode de combatere: Extracție manuală cu eliminarea rădăcinilor și întreținerea unui gazon sănătos sunt metodele cele mai eficiente de a preveni și elimina iarba grasă din grădină.
Lobodă porcească (Chenopodium album): 2,4-D, aminopyralid, sulcotrione, tribenuron-metil, tritosulfuron
Erbicide recomandate: 2,4 D 660 SL, Biathlon 4D, Dicopur D, Dicopur M, Dicopur Top 464 SL, Lancelot Super, Rival Star 75 GD, Sulcogan 300 SC
Alte metode de combatere: Un gazon des, fără goluri, suficient de bine aerat și afânat descurajează această buruiană să își facă apariția. Mai mult, un erbicid preemergent primăvara ajută la blocarea creșterii sale. Plivitul este o altă metodă la îndemână dacă planta nu s-a înmulțit prea mult.
Măcriș (Rumex acetosella): 2,4-D, clopyralid, dicamba, fluroxypyr, MCPA, nicosulfuron
Erbicide recomandate: 2,4 D 660 SL, Cerlit, Dicash, Dicopur D, Dicopur M, Dicopur Top 464 SL, Lontrol 300, Principal
Alte metode de combatere: Tunderile regulate îl țin sub control și extracția plantei cu tot cu rădăcină funcționează, atât timp cât întreaga rădăcină este îndepărtată. Altfel, aplicarea erbicidelor primăvara devreme sau toamna târziu este varianta cea mai la îndemână.
Măcrișul iepurelui (Oxalis stricta): 2,4-D, dicamba, MCPA
Erbicide recomandate: 2,4 D 660 SL, Dicash, Dicopur M, Dicopur Top 464 SL
Alte metode de combatere: Întreținerea gazonului descurajează aparția acestei specii de măcriș. Prin irigări și tunderi regulate, fertilizări aplicate la timp și intervenții potrivite de aerare și scarificare nu dau nici o șansă buruienii.
Meișor (Digitaria): fenoxaprop-P-etil, nicosulfuron, metribuzin, quizalofop-P-etil
Erbicide recomandate: Foxtrot 69 EW, Leopard 5 EC, Principal, Surdone
Alte metode de combatere: Un gazon care a dezvoltat rădăcini adânci datorită irigărilor profunde nu dă voie semințelor de meișor să crească. Dacă apucă să iasă la suprafață se elimină greu din grădină. Erbicidele trebuie aplicate când planta este încă tânără și mai ales înainte de a răspândi semințe.
Mohor (Setaria viridis): fenoxaprop-P-etil, nicosulfuron, metribuzin, quizalofop-P-etil
Erbicide recomandate: Foxtrot 69 EW, Leopard 5 EC, Principal, Surdone
Alte metode de combatere: Instalarea rapidă a gazonului, în primăvara, îndesirea prin tundere, supraînsămânțari atunci când este nevoie și fertilizări sunt metode de a lupta împotriva mohorului. Este foarte dificil de înlăturat din gazon și poate dezvolta rezistență la erbicide.
Obsiga secarei (Bromus): aminopyralid, fenoxaprop-P-etil, florasulam, propoxicarbazon-sodiu
Erbicide recomandate: Attribut 70 SG, Lancelot Super, Leopard 5 EC
Alte metode de combatere: Aplicarea unui erbicid preemergent în primăvara, pe un gazon deja matur, este o variantă de blocare a dezvoltării plantei.
Odos (Avena fatua): clortoluron, fenoxaprop-P-etil, nicosulfuron, metribuzin
Erbicide recomandate: Foxtrot 69 EW, Principal, Surdone, Tolurex 50 SC
Alte metode de combatere: Erbicidarea preemergentă luptă împotriva semințelor deja aflate în sol și poate fi o metodă care să dea roade. Un teren pe care se dezvoltă un gazon sănătos scade șansele ca odosul să apară.
Pălămidă (Cirsium Arvense): 2,4-D, aminopyralid, bromoxinil, clopyralid, dicamba, MCPA, tribenuron-metil, tritosulfuron
Erbicide recomandate: 2,4 D 660SL, Biathlon 4D, Buctril Universal, Dicash, Dicopur D, Dicopur M, Dicopur Top 464 SL, Lancelot Super, Lontrel 300, Rival Star 75 GD
Alte metode de combatere: Pălămidă este ținută sub control prin tunderea regulată a gazonului.
Păpădie (Taraxacum officinale): aminopyralid, dicamba, fluroxypyr, tritosulfuron
Erbicide recomandate: Biathlon 4D, Cerlit, Dicash, Lancelot Super
Alte metode de combatere: Extragerea manuală cu instrumente speciale este alternativa erbicidelor, însă trebuie realizată eficient îndepărtând întreaga rădăcină. Fragmentele rămase în sol dau naștere altor plante.
Pătlagină (Plantago major): 2,4-D, clopyralid, dicamba, MCPA, tritosulfuron
Erbicide recomandate: 2,4 D 660 SL, Biathlon 4D, Dicash, Dicopur D, Dicopur M, Dicopur Top 464, Lontrel 300
Alte metode de combatere: Plivirea plantei cu tot cu rădăcină și fertilizarea grădinii ajută la combaterea pătlaginii.
Pir târâtor (Agropyron repens): nicosulfuron, propoxicarbazon-sodiu, quizalofop-P-etil
Erbicide recomandate: Attribut 70 SG, Leopard 5 EC, Principal
Alte metode de combatere: Pirul este aproape imposibil de eliminat din grădină odată instalat. Erbicidarea totală înainte de orice amenajare a grădinii poate să ajute, iar tunderile regulate ale gazonului reduc din vigoarea pirului.
Susai (Sonchus arvensis): 2,4-D, bromoxinil, clopyralid, dicamba, MCPA, metribuzin, nicosulfuron, tribenuron-metil, tritosulfuron
Erbicide recomandate: 2,4 D 660 SL, Biathlon 4D, Buctril Universal, Dicopur D, Dicopur M, Dicopur Top 464 SL, Dicash, Lancelot Super, Lontrel 300, Principal, Rival Star 75 GD, Surdone
Alte metode de combatere: Nu face față competiției, așa că îndesirea gazonului prin tunderi și fertilizări este metoda cea mai bună de a avea o grădină lipsită de susai.
Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris): 2,4-D, bromoxinil, dicamba, MCPA, nicosulfuron, sulcotrione, tribenuron-metil
Erbicide recomandate: 2,4 D 660SL, Buctril Universal, Dicopur D, Dicopur M, Dicopur Top 464 SL, Lancelot Super, Principal, Rival Star 75 GD, Sulcogan 300 SC
Alte metode de combatere: Smulgerea din sol cu rădăcină și tunderile regulate slăbesc planta și o elimină de pe gazon.
Trifoi (Trifolium repens): dicamba, fluroxypyr
Erbicide recomandate: Cerlit, Dicash
Alte metode de combatere: Ținând cont că trifoiul apare pe soluri slab fertilizate și bogate în fosfor, combaterea sa se face prin fertilizări cu cantități generoase de potasiu. Extragerea manuală înainte de răspândire și tunderea regulată a grădinii îi încetinesc dezvoltarea.
Trifoi mărunt (Medicago lupulina): 2,4-D, dicamba
Erbicide recomandate: 2,4 D 660SL, Dicash, Dicopur D, Dicopur Top 464 SL
Alte metode de combatere: Un gazon îngrijit corespunzător scade șansele apariției trifoiului mărunt: aerări, scarificări realizate la timp, irigări regulate și fertilizări.
Troscot (Polygonum aviculare): 2,4-D, aminopyralid, clopyralid, fluroxypyr, MCPA, metribuzin, nicosulfuron, tribenuron-metil, tritosulfuron
Erbicide recomandate: 2,4 D 660SL, Biathlon 4D, Cerlit, Dicopur D, Dicopur M, Dicopur Top 464 SL, Lancelot Super, Lontrel 300, Principal, Rival Star 75 GD, Surdone
Alte metode de combatere: Îndesirea gazonului sufocă troscotul înainte ca acesta să crească.
Urda vacii (Lepidium draba): 2,4-D, aminopyralid, bromoxinil, clopyralid
Erbicide recomandate: 2,4 D 660SL, Buctril Universal, Dicopur D, Dicopur Top 464 SL, Lancelot Super, Lontrel 300
Alte metode de combatere: Tunderea înainte de împrăștierea semințelor ajută, dar nu împiedică dezvoltarea celor deja prezente în sol. Aplicări anuale de erbicide selective sau erbicidări totale sunt metode eficiente de a combate urda vacii.
Ventrilică (Veronica officinalis): fluorocloridon, metribuzin, sulcotrione, tritosulfuron
Erbicide recomandate: Biathlon 4D, Racer 250 EC, Sulcogan 300 SC, Surdone
Alte metode de combatere: Tunderea regulată în grădină ține ventrilica sub control.
Violetă sălbatică (Viola canina): nicosulfuron
Erbicide recomandate: Principal
Alte metode de combatere: Dacă este depistată repede, când e tânără, violeta sălbatică poate fi scoasă din pământ după irigare cu tot cu rădăcină, aceasta neffind suficient de dezvoltată. Aerarea și scarificarea gazonului ajută la combaterea sa.
Volbură (Convolvulus arvensis): 2,4-D, bromoxinil, dicamba, fluroxypyr
Erbicide recomandate: 2,4 D 660SL, Buctril Universal, Cerlit, Dicopur Top 464 SL
Alte metode de combatere: Volbura poate fi suprimată dacă sunt introduse plante competitive, cum ar fi un gazon des care își întinde rădăcinile în adâncime.
Erbicide pentru buruienile care pot să apară în grădină
În continuare vei afla care sunt erbicidele care te pot ajuta să înlături o selecție de buruieni din gazon. Înainte de aplicare asigură-te că ai citit cu mare atenție eticheta produsului și ții cont de instrucțiunile de pe ambalaj. Dozajul recomandat trebuie să îl adaptezi suprafeței pe care dorești să o tratezi. Respectă măsurile de protecție și nu uita că majoritatea acestor substanțe chimice sunt toxice pentru tine și pentru cei din jurul tău.
Aplicarea erbicidelor se realizează doar în condiții climatice potrivite, și anume în zilele fără vânt și cu temperaturi care respectă indicațiile producătorului. Dacă plantele pe care dorești să le elimini din gazon au ajuns la maturitate sau se află într-o etapă în care creșterea este inactivă, erbicidele nu vor funcționa la capacitate maximă. Tocmai din acest motiv erbicidarea se face de preferat primăvara și toamna.
Alături de utilizarea erbicidelor adeseori există și alte modalități de a combate buruienile. Folosește erbicidele ca metodă finală, doar atunci când celelalte metode nu au dat roadele sperate. Nu uita că majoritatea acestor substanțe ucid și vietățile microscopice bune din sol și din grădină, ceea ce poate să ducă la un dezechilibru. În urma combaterii plantelor nedorite va fi nevoie să umpli golurile rămase cu semințe de gazon din specia deja existentă. În acest fel te asiguri că nu lași o nouă oportunitate buruienilor să se dezvolte în grădina ta.
2,4 D 660 SL – erbicid postemergent, sistemic, combate buruienile dicotiledonate
Substanța activă: acid 2,4-D, 660 g/l
Dozaj recomandat: 1 l/ha, 200-400 l apă /ha
Buruieni combătute: Ambrozie (Ambrosia artemisiifolia), Buruiană porcească (Hypochaeris radicata), Ciulin (Carduus nutans), Cornuți (Xanthium strumarium), Iarbă grasă (Portulaca oleracea), Lobodă porcească (Chenopodium album), Măcriș (Rumex acetosella), Măcrișul iepurelui (Oxalis stricta), Pălămidă (Cirsium Arvense), Pătlagină (Plantago major), Susai (Sonchus arvensis), Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), Trifoi mărunt (Medicago lupulina), Troscot (Polygonum aviculare), Urda vacii (Lepidium draba), Volbură (Convolvulus arvensis)
Aplicare: temperaturi cuprinse între 8-25°C.
Attribut 70 SG – erbicid postemergent, sistemic, pentru combaterea buruienilor
Substanța activă: propoxicarbazon-sodiu 700 g/kg
Dozaj recomandat: 60-100 g/ha în 200-400 l apă /ha
Buruieni combătute: Iarba vântului (Apera spica-venti), Obsiga secarei (Bromus), Pir târâtor (Agropyron repens)
Aplicare: perioada februarie-aprilie, în faza de 2-4 frunze a plantelor țintă sau maxim 10 cm înălțime pentru pir (și să fie în faza de creștere activă).
Biathlon 4D – erbicid postemergent pentru buruienile dicotiledonate
Substanța activă: tritosulfuron 714 g/kg, florasulam 54 g/kg
Dozaj recomandat: 0,04-0,07 kg/ha + 1 l/ha adjuvant Dash HC în 100-400 l apă /ha
Buruieni combătute: Hrana vacii (Spergula arvensis), Lobodă procească (Chenopodium album), Pălămidă (Cirsium arvense), Păpădie (Taraxacum officinale), Pătlagină (Plantago major), Susai (Sonchus arvensis), Troscot (Polygonum Aviculare), Ventrilică (Veronica officinalis)
Aplicare: toamna și primăvara când temperaturile sunt scăzute, când buruienile sunt tinere, în faza de 2-4 frunze; erbicidul este rezistent la ploaie.
Buctril Universal – erbicid postemergent, combate buruienile anuale și perene dicotiledonate; are acțiune sistemică și de contact
Substanța activă: bromoxinil 280 g/l + 2,4-D 280 g/l
Dozaj recomandat: 1 l/ha, 200-400 l apă /ha
Buruieni combătute: Ambrozie (Ambrosia artemisiifolia), Cornuți (Xanthium strumarium), Iarbă grasă (Portulaca oleracea), Pălămidă (Cirsium arvense), Susai (Sonchus arvensis), Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), Volbură (Convolvulus arvensis)
Aplicare: atunci când frunzele sunt în faza de 2-4 frunze; primăvara, la temperaturi cuprinse între 5-25°C.
Cerlit – erbicid sistemic postemergent pentru buruienile dicotiledonate
Substanța activă: fluroxypyr 250 g/l
Dozaj recomandat: 0,8 l/ha în 200-400 l apă /ha; 0,4 l/ha în combinații
Buruieni combătute: Buruiană porcească (Hypochaeris radicata), Coada calului (Equisetum arvense), Iarbă grasă (Portulaca oleracea), Măcriș (Rumex acetosella), Păpădie (Taraxacum officinale), Troscot (Polygonum aviculare), Volbură (Convolvulus arvensis)
Aplicare: postemergentă, în toate stadiile de creștere a plantelor nedorite, la temperaturi între 8-25°C.
Dicash – erbicid postemergent hormonal, selectic, sistemic; se folosește împotriva buruienilor dicotiledonate
Substanța activă: dicamba 480 g/l
Dozaj recomandat: 0,6 l/ha în 200-400 l apă /ha
Buruieni combătute: Ambrozie (Ambrosia artemisiifolia), Buruiană porcească (Hypochaeris radicata), Iarbă grasă (Portulaca oleracea), Măcriș (Rumex acetosella), Măcrișul iepurelui (Oxalis stricta), Pălămida (Cirsium arvense), Păpădie (Taraxacum officinale), Susai (Sonchus arvensis), Trifoi (Trifolium repens)
Aplicare: în postemergență, atunci când plantele sunt tinere, în etapa de 2-4 frunze; temperaturi cuprinse între 10-25°C.
Dicopur D – erbicid postemergent selectiv și sistemic, foliar, de tip hormonal, combate buruienile dicotiledonate anuale și perene fără să creeze rezistență
Substanța activă: 2,4-D 600 g/l
Dozaj recomandat: 1 l/ha la 200-400 l apă/ha (în 400 l apă /ha în condiții de secetă)
Buruieni combătute: Cornuți (Xanthium strumarium), Iarbă grasă (Portulaca oleracea), Lobodă porcească (Chenopodium album), Măcriș (Rumex acetosella), Pălămidă (Cirsium arvense), Susai (Sonchus arvensis), Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), Troscot (Polygonum aviculare), Urda vacii (Lepidium draba)
Aplicare: postemergentă, când temperatura este peste 15°C. la stadiul de 2-4 frunze.
Dicopur M – erbicid postemergent, selectiv, sistemic, folosit împotriva buruienilor dicotiledonate anuale și perene
Substanța activă: MCPA 750 g/l
Dozaj recomandat: 1 l/ha în 200-400 l apă /ha
Buruieni combătute: Ciulin (Carduus nutans), Cornuți (Xanthium strumarium), Lobodă porcească (Chenopodium album), Măcriș (Rumex acetosella), Măcrișul iepurelui (Oxalis stricta), Pălămidă (Cirsium arvense), Susai (Sonchus arvensis), Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), Troscot (Polygonum aviculare)
Aplicare: la temperaturi peste 15°C, în postemergență.
Dicopur Top 464 SL – erbicid postemergent selectiv și sistemic, combate buruienile dicotiledonate anuale și perene
Substanța activă: 2,4-D 344 g/l + dicamba 120 g/l
Dozaj recomandat: 0,8-1,0 l/ha la 200-400 l apă/ha
Buruieni combătute: Buruiană porcească (Hypochaeris radicata), Cornuți (Xanthium strumarium), Iarbă grasă (Portulaca oleracea), Lobodă porcească (Chenopodium album), Măcriș (Rumex acetosella), Măcrișul iepurelui (Oxalis stricta), Pălămidă (Cirsium arvense), Susai (Sonchus arvensis), Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), Troscot (Polygonum aviculare), Urda vacii (Lepidium draba), Volbură (Convolvulus arvensis)
Aplicare: postemergentă, la stadiul de 2-4 frunze, pe vreme umedă și caldă de durată.
Foxtrot 69 EW – erbicid sistemic selectiv care combate buruienile monocotiledonate și protejează gazonul
Substanța activă: fenoxaprop-P-etil 69 g/l + cloquintocet mexil 34,5 g/l (rol protector)
Dozaj recomandat: 1 l/ha în 200-300 l apă /ha
Buruieni combătute: Costrei (Sorghum halepense), Hirușor (Poa annua), Iarba vântului (Apera spica-venti), Iarbă bărboasă / Mohor lat (Echinochloa crus-galli), Meișor (Digitaria), Mohor (Setaria viridis), Odos (Avena fatua)
Aplicare: primăvara și toamna, când buruienile de combătut au 2-3 frunze
Lancelot Super – erbicid postemergent selectiv, sistemic, combate buruienile dicotiledonate anuale și perene, cu acțiune reziduală pentru eliminarea buruienilor cu germinație târzie
Substanța activă: aminopyralid 300 g/kg, florasulam 150 g/kg
Dozaj recomandat: 33 g/ha în 100-400 l apă /ha
Buruieni combătute: Ambrozie (Ambrosia artemisiifolia), Cornuți (Xanthium strumarium), Lobodă porcească (Chenopodium album), Obsiga secarei (Bromus), Pălămidă (Cirsium arvense), Păpădie (Taraxacum officinale), Susai (Sonchus arvensis),Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), Troscot (Polygonum aviculare), Urda vacii (Lepidium draba)
Aplicare: postemergentă la temperaturi cuprinse între 8-25°C; plantele vizate să aibă între 2-6 frunze.
Leopard 5 EC – erbicid postemergent cu acțiune sistemică, selectivă pentru culturile dicotiledonate, combate buruienile monocotiledonate (afectează gazonul)
Substanța activă: quizalofop-P-etil 50 g/l
Dozaj recomandat: 0,75 l/ha în 250-300 l apă /ha
Buruieni combătute: Costrei (Sorghum halepense), Hirușor (Poa annua), Iarbă bărboasă / Mohor lat (Echinochloa crus-galli), Iarba vântului (Apera spica-venti), Meișor (Digitaria), Mohor (Setaria viridis), Obsiga secarei (Bromus), Pir târâtor (Agropyron repens)
Aplicare: postemergentă, până plantele anuale ajung în faza de înfrățire, adică formarea noilor lăstari, sau cele perene ating 15-20 cm înălțime.
Lontrel 300 – erbicid postemergent cu acțiune sistemică; utilizat împotriva buruienilor dicotiledonate perene
Substanța activă: clopyralid 300 g/l
Dozaj recomandat: 0,3 - 0,5 l/ha în 200-400 l apă /ha
Buruieni combătute: Ambrozie (Ambrosia artemisiifolia), Ciulin (Carduus nutans), Iarbă grasă (Portulaca oleracea), Măcriș (Rumex acetosella), Pălămidă (Cirsium arvense), Susai (Sonchus arvensis), Troscot (Polygonum aviculare), Urda vacii (Lepidium draba)
Aplicare: Se poate asocia și cu alte produse: 2,4-D, MCPA, Cerlit, în funcție de spectrul de buruieni. Tratamentele secvențiale se pot aplică la un interval de 2 săptămâni. Plantele nu mor imediat, însă creșterea lor este oprită.
Principal* – erbicid postemergent sistemic, selectiv pentru buruieni cu frunza lată, anuale și perene
Substanța activă: nicosulfuron 429 g/kg, rimsulfuron 107 g/kg
Dozaj recomandat: 90 g/ha în 200-400 l apă /ha
Buruieni combătute: Ambrozie (Ambrosia elatior), Ciufă / Căprișor (Cyperus esculentus), Costrei (Sorghum halepense), Hirușor (Poa annua), Iarbă bărboasă / Mohor lat (Echinochloa crus-galli), Măcriș (Rumex acetosella), Meișor (Digitaria), Mohor (Setaria viridis), Odos (Avena fatua), Pir târâtor (Agropyron repens), Susai (Sonchus arvensis), Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), Troscot (Polygonum aviculare), Violetă sălbatică (Viola canina).
*Afectează speciile de gazon Lolium spp.
Aplicare: incompatibilă cu bentazonul, dar se poate amesteca cu 2,4-D, dicamba, SDMA sau mezotrion; se aplică în postemergență pe buruieni tinere ajunse la stadiul de 2-4 frunze, în perioade în care temperaturile sunt cuprinse între 10-25°C. Se folosește împreună cu adjuvantul Trend 90.
Racer 250 EC – erbicid preemergent pentru combaterea buruienilor dicotiledonate și monocotiledonate
Substanța activă: fluorocloridon 250 g/l
Dozaj recomandat: 1-2 l/ha în 300-400 l apă /ha
Buruieni combătute: Ambrozie (Ambrosia artemisiifolia), Iarbă bărboasă / Mohor lat (Echinochloa crus-galli), Ventrilică (Veronica officinalis)
Aplicare: preemergentă, după care 3 săptămâni se recomandă evitarea lucrărilor mecanice pe suprafața tratată.
Rival Star 75 GD – erbicid sistemic, selectiv, folosit pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale și perene, inclusiv impotrive celor rezistente la 2,4-D
Substanța activă: tribenuron-metil 750 g/kg
Dozaj recomandat:
Buruieni combătute: Hrana vacii (Spergula arvensis), Lobodă porcească (Chenopodium album), Pălămidă (Cirsium arvense), Susai (Sonchus arvensis) Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), Troscot (Polygonum Aviculare)
Aplicare: în momentele de creștere activă a plantelor nedorite
Roundup Classic Pro – erbicid total, neselectiv, care combate un spectru larg de buruieni monocotiledonate și dicotiledonate, anuale și perene
Substanța activă: glifosat 360 g/l
Dozaj recomandat: 4 l/ha în 80-250 l apă /ha
Buruieni combătute: majoritatea, cu mențiunea că unele buruieni au sau pot să dezvolte rezistență la glifosat.
Aplicare: cu cel puțin 7 zile înainte de instalarea unui gazon, cu scopul de a înlătura buruienile existente; ideal, atunci când buruienile sunt în fază de creștere activă, cu 2-6 frunze, pentru aplicare foliară; se poate utiliza și ca erbicid de contact folosind o pensulă pentru aplicarea soluției formate din 1 parte erbicid și 2,75 părți apă, cu atenție ca substanța să nu ajungă pe plantele pe care dorești să le menții în viață.
Sulcogan 300 SC – erbicid postemergent sistemic, foliar, combate buruienile dicotiledonate anuale
Substanța activă: sulcotrione 300 g/l
Dozaj recomandat: 1,5 l/ha în 200-400 l apă /ha
Buruieni combătute: Ciulin (Carduus nutans), Hrana vacii (Spergula arvensis), Lobodă porcească (Chenopodium album), Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), Ventrilică (Veronica officinalis)
Aplicare: în stadiile timpurii ale dezvoltării plantelor nedorite, cu 2-4 frunze
Surdone – erbicid preemergent selectiv, sistemic, cu acțiune de contact și reziduală; combate buruienile dicotiledonate și unele monocotiledonate
Substanța activă: metribuzin 700 g/kg
Dozaj recomandat: 0,7-1,2 kg/ha în 200-400 l apă /ha
Buruieni combătute: Căprișor (Cyperus esculentus), Cornuți (Xanthium strumarium), Iarbă grasă (Portulaca oleracea), Meișor (Digitaria), Mohor (Setaria viridis), Odos (Avena fatua), Susai (Sonchus arvensis), Știr (Amaranthus spp), Teișor (Abutilon teophrasti), Troscot (Polygonum aviculare), Ventrilică (Veronica officinalis)
Aplicare: preemergentă; nu se folosește pe solurile nisipoase.
Tolurex 50 SC – erbicid ureic rezidual cu aplicare postemergentă, utilizat împotriva buruienilor monocotiledonate
Substanța activă: clortoluron 500 g/l
Dozaj recomandat: 2-3 l/ha în 300-400 l apă /ha
Buruieni combătute: Iarba vântului (Apera spica-venti), Odos (Avena fatua)
Aplicare: în stadiul timpuriu de dezvoltare a buruienilor
După cum vezi, erbicidarea este un proces complex și este necesar să ai toate informațiile dacă vrei să apelezi la această soluție. Înainte de a utiliza orice fel de substanțe toxice pentru combaterea buruienilor, discută cu un expert fitosanitar, cere sfaturi și aplică produsele doar după ce ai aflat toate detaliile. Apariția buruienilor este cât se poate de firească, dar cu măsurile potrivite luate la momentul potrivit vei reuși să te bucuri de grădina pe care tu o alegi. Uneori este mai eficient să aștepți momentul potrivit pentru ca soluțiile să fie eficiente, deci sfatul cel mai bun este să te înarmezi întotdeauna cu răbdare și informații.