Diversitate în grădină: gazonul cu trifoi alb sau ghizdei
Te numeri și tu printre cei pe care îi încântă florile de trifoi și ghizdei presărate pe suprafața peluzei? Dincolo de aspectul rustic și înfrumusețarea grădinii, din cele ce urmează vei afla care sunt avantajele de care te vei bucura odată cu mixarea trifoiului alb sau ghizdeiului cu plantele care alcătuiesc gazonul.
Aspectul gazonului este rezultatul condițiilor de mediu din zona în care locuiești, a lucrărilor de întreținere pe care le efectuezi și a modului în care acționezi atunci când te confrunți cu factori neprevăzuți, cum sunt bolile, dăunătorii, temperaturi extreme.
Când decizi să adaugi ca flori decorative unul dintre cele două tipuri de plante furajere, gazonul se bucură de anumite beneficii, solul este îmbunătățit, iar frecvența lucrărilor de întreținere este redusă.
CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE TRIFOIUL ALB?
Trifoiul se numără printre primele plante care apar primăvara, este rezistent la oscilațiile de temperatură, la secetă, menținându-și culoarea verde chiar și în perioadele caniculare.
Nu în puține cazuri, proprietarii aleg să înlocuiască cu trifoi alb plantele gazonului sau să folosească un amestec, cu scopul de a obține un gazon rustic, rezistent, dar și să reducă timpul alocat întreținerii gazonului.
Poate nu știai, dar până pe la mijlocul secolului al-XX-lea, amestecurile de semințe pentru gazon includeau și un procent de trifoi alb. Iar dispariția lui nu este corelată doar cu dorința proprietarilor de a avea un gazon impecabil, de un verde sănătos, ci mai degrabă a avut loc odată cu apariția și aplicarea erbicidelor destinate îndepărtării păpădiei și a altor plante încadrate la categoria buruieni.
În prezent, tot mai multe persoane readuc trifoiul alb în gazon, pentru a diversifica și înfrumuseța curtea, precum și pentru a obține un gazon rustic, rezistent, mai ușor de întreținut.
Trifoiul alb este cultivat deopotrivă ca plantă decorativă și plantă furajeră, asigurând hrana ovinelor, taurinelor și cabalinelor și a animalelor domestice de dimensiuni mici (păsări, iepuri).
Trifoiul alb (Trifolium repens) este una dintre cele mai întâlnite specii de trifoi, care funcționează optim cu gazonul. Prezintă avantajul de a putea fi plantat din aprilie până în septembrie, ceea ce reprezintă un atunci când îți dorești un rezultat rapid.
Produce flori albe, se răspândește rapid și conviețuiește armonios cu soiurile de plante care alcătuiesc gazonul.
Este o plantă perenă (până la 20 de ani), ce crește pe pășuni, parcuri sau grădini, inclusiv în amestec cu gazonul. Preferă solurile cu pH cuprins între 5.8 și 7.0, dar va crește pe orice tip de sol, în zone însorite și cele semi-umbrite. Se remarcă prin toleranța ridicată la călcare.
Este deseori cultivat ca plantă furajeră, deoarece are conținut bogat de proteine și productivitate bună, putând fi recoltat de până la 3 ori pe an. Vezi aici care sunt condițiile de creștere și caracteristicile trifoiului alb.
GHIZDEIUL, O OPȚIUNE BUNĂ ÎN AMESTEC CU GAZONUL
Este o plantă furajeră cu rezistență la boli, adaptându-se ușor în condiții de mediu dure: soluri cu fertilitate slabă, salinitate ridicată și chiar soluri pe care nu se dezvoltă celelalte plante furajere (lucernă, trifoi).
Se diferențiază de restul plantelor furajere prin florile în nuanțe de galben, portocaliu și roșu, contribuind la crearea unui habitat pentru albine. La fel ca și trifoiul alb, ghizdeiul are productivitate ridicată și poate fi recoltat de 2-3 ori pe an.
Spre deosebire de trifoiul alb, ghizdeiul poate fi plantat doar în perioada aprilie-mai. Atunci când este cultivat împreună cu gazonul, este redusă apariția buruienilor. Citește indicațiile de cultivare și alte specificații despre ghizdei, pentru a avea succes la plantare.
Face parte din familia leguminoaselor, astfel că asigură necesarul de azot pentru plantele înconjurătoare, în cazurile în care este cultivat în proporție de peste 30%.
CARE SUNT AVANTAJELE MIXĂRII GAZONULUI CU TRIFOI ALB ȘI GHIZDEI?
Cu toate că mulți dintre pasionați îl preferă simplu, fără flori adăugate, gazonul mixat cu trifoi sau ghizdei prezintă o serie de avantaje, de la aspect, la completarea rezervelor de azot din sol, până la reducerea lucrărilor de întreținere, cele care îți revin ție periodic.
- Trifoiul alb de adaptează și rezistă în condiții dificile de dezvoltare pentru gazon, cum sunt zonele umbrite sau care nu sunt drenate corespunzător.
- Ca plantă furajeră, ghizdeiul este recomandat ca alternativă pentru terenurile nefavorabile lucernei și trifoiului. Prin urmare, rezistența la condițiile dificile este un argument pro mixării ghizdeiului cu plantele gazonului.
- Trifoiul alb și ghizdeiul conferă grădinii un aspect plăcut, diversifică din punct de vedere cromatic și reprezintă un repelent natural pentru anumiți dăunători.
- Întrucât plantele furajere se răspândesc rapid, este împiedicată dezvoltarea buruienilor.
- Rădăcinile adânci și tulpinile ghizdeiului combat eroziunea solului.
- Prin amestecarea gazonului cu trifoi alb sau ghizdei este crescută toleranța la secetă și este facilitată creșterea armonioasă a gazonului.
- Ambele specii de plante furajere aparțin familiei leguminoaselor, astfel că prezintă abilitatea de a echilibra solul din punct de vedere nutrițional; prin simbioza cu bacteriile fixatoare de azot, existente la nivelul rădăcinilor, trifoiul poate converti azotul în fertilizant. Suplimentând cu nutrimente solul, nu mai este nevoie de o cantitate la fel de mare de fertilizant, aplicată regulat pentru dezvoltarea optimă a gazonului.
- Costuri reduse de însămânțare, supraînsămânțare și întreținere: semințele plantelor furajere au prețuri mici, iar plantele mature nu au nevoie de fertilizanți și alte lucrări de întreținere speciale.
Atunci când iei decizia de a mixa plante furajere cu gazonul, este important să cunoști și dezavantajele peluzelor alcătuite cu ghizdei și trifoi alb:
- Comparativ cu gazonul, trifoiul și ghizdeiul nu sunt la fel de rezistente la trafic intens și jocul repetat. De aceea, se recomandă mixarea lor cu gazonul, pentru a-i crește rezistența și pentru a-i menține aspectul îngrijit, inclusiv în perioadele stresante ale anului.
- Frunzele lor pot păta hainele mai tare decât plantele care compun un gazon. Nu te îngrijora, există câteva soluții: citește cum poți acționa eficient pentru a înlătura petele verzi de pe haine și încălțăminte.
Gazon cu trifoi alb sau ghizdei: ești gata să faci această schimbare?
Nimic mai simplu! La următoarea sesiune de însămânțare sau supraînsămânțare, completează gazonul cu un mix alcătuit din semințe de gazon și semințe de trifoi alb sau ghizdei.
În plus, pe lângă adăugarea trifoiului alb și ghizdeiului, poți avea o multitudine de flori în grădină, fiind nevoie doar să te asiguri că speciile alese se potrivesc cu plantele gazonului – vezi aici câteva opțiuni selectate de noi.
Înscrie-te în grupul Gazonul, pe Facebook și vei putea discuta cu ceilalți membri și echipa noastră despre acest subiect, precum și despre alte probleme care ar putea surveni când te ocupi de întreținerea gazonului.
Suntem prezenți și pe YouTube și Instagram, urmărește-ne pentru a afla constant informații utile despre îngrijirea corectă a gazonului.