Gazonul la umbră este o provocare, dar nu imposibil de întreținut ! 🌱 Alege specii rezistente precum Festuca arundinacea și Poa pratensis , ajustează fertilizarea , irigarea și tunderea , și evită competiția cu buruienile. ✅ Nu-l tunde prea scurt! Menținerea unei înălțimi mai mari favorizează fotosinteza și sănătatea gazonului. Află toți pașii pentru un gazon verde și rezistent la umbră!
Să ai un gazon frumos în condiții de umbră se poate dovedi o adevărată provocare, dar nu este imposibil. Poți instala cu succes gazonul și apoi să-i menții aspectul îngrijit, odată ce înțelegi care sunt cerințele de întreținere pentru zonele cu umbră.
Problemele care apar în cazul unui gazon care crește la umbră pot fi remediate și chiar înlăturate prin adoptarea unor practici eficiente: îmbunătățirea condițiilor din grădină, selectarea unui amestec de gazon rezistent la umbră și umiditate, respectiv adaptarea regimului de îngrijire.
SPECII DE GAZON REZISTENTE LA CONDIȚII DE UMBRĂ
Speciile de gazon potrivite pentru condițiile din țara noastră sunt cele de sezon rece. Acestea prezintă caracteristici care se pliază pe cerințele grădinilor diverse din zone cu umbră și umiditate, din zone aride sau cu temperaturi scăzute etc.
Un spațiu umbrit nu este întâlnit doar la munte, în livezi sau în spațiile urbane, unde există multe clădiri - deci reperul este întotdeauna situația în care tu te regăsești, provocările cu care te confrunți în îngrijirea gazonului.
Cel mai frecvent, în grădinile noastre există o combinație de soare și umbră. De aceea este important să reții că amestecurile de semințe de umbră nu sunt dedicate exclusiv acestor condiții de mediu, ci doar sunt concepute pentru a rezista mai bine decât alte mixturi.
Amestecurile de semințe de gazon de umbră rezistă și sunt potrivite, așadar, și în spațiile însorite sau parțial însorite, dar și în cele caracterizate de secetă sau alte condiții dificile. Pentru a identifica mixtura de semințe potrivit condițiilor de umbră care există în grădina ta, nu este nevoie decât să citești cu atenție caracteristicile speciilor care alcătuiesc un amestec.
În gama noastră există amestecuri de semințe special gândite pentru grădinile umbrite și semi-umbrite, însă și restul produselor din gama Gazonul prezintă o anumită rezistență la această nevoie de a rezista la umbră.
Obținerea unui gazon prin însămânțare are ca avantaj principal costul redus, dar necesită să te documentezi privind perioada optimă pentru realizarea acestei lucrări, indicațiile de pregătire a terenului și îngrijirea ulterioară, până la răsărirea plantelor. Gazonul obținut prin montarea de gazon rulou are cost ridicat, dar oferă o soluție imediată, ție revenindu-ți doar responsabilitatea de a începe regimul de întreținere standard după ce acesta a fost montat.

O alternativă este și combinarea gazonului cu trifoi alb sau ghizdei , din care va rezulta o peluză cu rezistență ridicată la umbră. Trifoiul alb și ghizdeiul au totodată capacitatea de a echilibra nutrițional solul, prin convertirea azotului în fertilizant, deci poți reduce și sesiunile de fertilizat cu formule bogate în azot.
REGIMUL DE MENTENANȚĂ PENTRU GAZONUL CARE CREȘTE ÎN ZONE UMBRITE
Modul în care în care ai grijă de gazonul tău este întodeauna determinat de condițiile de mediu. Adaptarea regimului de fertilizare, irigare și tundere garantează îmbunătățirea și longevitatea gazonului.
Fertilizarea
Gazonul care crește în condiții reduse de lumină nu are nevoie de același aport de nutrimente, deci în acest caz, cantitatea de îngrășăminte aplicată unui gazon instalat într-o zonă însorită va fi redusă cu cel puțin jumătate.
Nu sunt recomandați fertilizanții cu o concentrație mare de azot. Aceste formule stimulează creșterea frunzei în detrimentul dezvoltării sănătoase a rădăcinii, ceea ce va predispune la captarea bolilor și creșterea gradului de deteriorare la trafic.
Pentru a cunoaște mai bine nivelul de macroelemente din sol, poți efectua testarea lui. Vei afla informații esențiale și îți va fi mai ușor să lucrezi cu solul: pH, nivel de macro și microelemente.
Irigarea
Nu doar în cazul gazonului care crește la umbră, ci și în al celor care se dezvoltă la soare, în condiții ideale, cel mai bun regim de irigare înseamnă să irigi mai rar, dar în profunzime. În rest, se aplică aceleași indicații de irigare: întotdeauna dimineața devreme, pentru ca frunzișul să aibă timp să se usuce. Când irigi după-amiaza sau seara, apa va rămâne mai mult timp pe frunze, ceea ce favorizează apariția bolilor.
Tunderea
Respectă întotdeauna regimul de tundere stabilit. Pe lângă aspectul îngrijit, cosirea corectă și regulată reduce răspândirea buruienilor și crește rezistența la dăunători. În cazul zonelor umbrite, este esențial ca plantele să fie mai înalte, ajustează înălțimea de tundere a mașinii de tuns folosite. Menținerea gazonului la o înălțime mai mare ajută la realizarea fotosintezei.
Prin procesul de fotosinteză, gazonul, ca toate plantele verzi, convertește lumina în hrană (carbohidrați). Atunci când plantele nu primesc suficientă lumină, nu vor produce suficientă hrană, iar creșterea și vigoarea sunt reduse.
Evită, așadar, tunderea severă, pentru a nu stresa plantele.

Solul
Menținerea unui pH potrivit pentru dezvoltarea gazonului ajută la creșterea lui în condiții mai puțin favorabile. Cele mai multe plante cresc în soluri ușor acide către neutre – pH între 6-7 – fiind și cazul gazonului. Cu toate acestea, fiecare specie de gazon are necesități diferite când vine vorba despre sol și pH.
Gestionarea arborilor
În multe cazuri, lumina este restricționată de arbori și mai puțin de clădiri sau alte construcții. Dacă ai mulți arbori în curte, va fi dificil să ai un gazon uniform, dar vestea bună este că există soluții pentru toate condițiile de mediu.
Din acest video poți prelua informații utile dacă vrei să obții un gazon rezistent într-o grădină cu mulți arbori sau chiar într-o livadă.
Alte recomandări pentru gazonul care crește în zone umbrite:
Gestionează problema buruienilor, pentru a limita competiția pentru nutrimente, apă și lumină.
Gazonul care crește la umbră este mai sensibil decât cel dezvoltat în lumină optimă, astfel că nu va rezista la trafic intens la fel de bine.
Evită depozitarea diferitelor obiecte pe suprafața gazonului și curăță-l constant de resturi vegetale, crengi, frunze.
În timpul toamnei, adună frunzele care cad pe gazon de câte ori este necesar. Stratul format din frunzele uscate privează plantele de lumină și oxigen, pH-ul solului poate să scadă (crește aciditatea), gazonul va fi predispus la boli.
În general, atunci când observi goluri, porțiuni uscate, zone moarte sau pur și simplu, gazonul este rar, acesta are nevoie de o supraînsămânțare. De aceea, în cazul în care un gazon care crește în condiții de umbra este rărit, are nevoie de supraînsămânțare anual. Programează această lucrare primăvara sau toamna, asigurându-te că urmează ploi abundente, ninsori sau zile cu îngheț, temperaturile sunt mai mari de 5°C (ziua și noaptea), solul are umiditatea optimă.

Fie că optezi pentru instalarea prin însămânțare sau montarea gazonului rulou, alege specii de gazon rezistente la umbră. Odată ce gazonul este instalat, poți începe întreținerea lui ținând cont de condițiile meteo și sezon - urmărește-ne pe YouTube pentru materiale complete despre întreținerea gazonului.
Urmărește-ne și pe Instagram și conectează-te cu noi pe Facebook, în Grupul Gazonul și Grădina, pentru a cere sfaturi atunGci când întâmpini o problemă cu gazonul.