DrenajGazon

Cum soluționezi problemele de drenaj din grădina ta?

Gazon afectat de bălți de apă după ploaie, indicând probleme de drenaj și necesitatea unei soluții eficiente pentru evacuarea apei.

💦 Gazonul tău se îneacă după ploi? Drenajul deficitar poate distruge peluza! Află soluțiile eficiente pentru un gazon sănătos! 🌱

Excesul de apă poate sufoca gazonul, favorizând boli, mușchi și eroziune . 💧 Cauzele principale sunt solul compactat, terenul denivelat sau irigarea excesivă . ✅ Soluțiile includ aerarea gazonului, drenaje verticale/orizontale și aplicarea unui top dressing pentru îmbunătățirea structurii solului. 🌱 Află cum să rezolvi eficient problemele de drenaj și să menții gazonul sănătos!

Apa care se acumulează în exces pe gazon este o problema comună, cu care te poți confrunta la un moment dat. De fapt, când te ocupi de îngrijirea gazonului, este aproape imposibil să nu întâmpini provocări pe parcursul anului. 

De obicei, când apa staționează pe gazon, ne vom îndrepta atenția către solul din grădină, respectiv capacitatea sa de drenare. Pentru a avea succes în acțiunea de remediere, abordarea chestiunii drenajului se va face din toate unghiurile. 

Mai întâi, se vor analiza condițiile din grădină și cum pot fi optimizate pentru a deveni un mediu propice pentru creșterea gazonului, după care se va pune accentul pe adoptarea unor obiceiuri sănătoase pentru dezvoltarea sa. Bineînțeles, ne referim la realizarea corectă a lucrărilor de întreținere: regimul frecvent de întreținere, lucrările periodice și cele sezoniere.  

CARE SUNT CAUZELE DRENAJULUI PRECAR?

O mare parte din provocările pe care le întâmpini când îngrijești un gazon sunt corelate cu regimul de întreținere și pot fi remediate prin ajustarea acestuia, în funcție de problema survenită. Mai exact, efectuarea corectă a lucrărilor standard de întreținere: în intervalul recomandat, cu tehnica și uneltele potrivite. 

Ca în cazul tuturor problemelor care survin când întreții gazonul, te vei adapta în funcție de cum se prezintă situația în grădina ta.

În general, stagnarea ocazională a apei pe gazon nu este motiv de îngrijorare. Spre exemplu, o perioadă mai multe zile cu precipitații abundente sau o zonă denivelată din grădină reprezintă cauze ale stagnării apei pe gazon și fie se corectează de la sine sau pot fi corectate cu ușurință. 

Gazon afectat de exces de apă și drenaj slab, cu bălți formate după ploaie, indicând necesitatea unei soluții de drenaj eficient.

Care pot fi cauzele pentru care grădina ta nu se drenează corespunzător?

Așa cum am mai amintit, gazonul poate avea de suferit dacă apa staționează perioade lungi la suprafața sa. De cele mai multe ori, cauza poate fi rapid identificată - analizează cu atenție solul, terenul și vei descoperi de unde vei începe pentru a optimiza condițiile din grădină.  

Teren denivelat

Gazonul se dezvoltă armonios chiar și pe terenul cu denivelări insesizabile, așa cum sunt zonele montane. Astfel, terenul cu denivelări devine o problemă atunci când apa nu se drenează timp îndelungat, iar gazonul are de suferit. 

În acest caz, este nevoie de asigurarea sau optimizarea sistemului de drenaj din grădină.  

Sol compactat

Apa care nu se scurge poate semnala faptul că solul este compactat. Dacă solul este compactat, vei observa și alte semne, iar dacă încă nu le-ai remarcat, vor apărea cu siguranță: dificultate la introducerea unei unelte în sol (lopată sau mai simplu, o șurubelniță), porțiuni goale, fără gazon, unde nu se vor dezvolta nici buruienile, un aspect general precar al gazonului. 

Un sol compactat va avea redusă și capacitatea de retenție și infiltrare a apei, și nu doar pe cea de drenaj, deci solul nu va absorbi cantitatea necesară de apă pentru creșterea plantelor . 

Solul tasat are, la rândul lui, mai multe cauze posibile. Acesta se poate compacta în urma activității intense pe gazon (jocul copiilor, al animalelor de companie, picnicuri și grătare), în urma parcării autoturismelor sau din cauza proiectelor de construcții pe care le-ai efectuat sau pe care le ai în desfășurare: lucrări la casă, construcția unei piscine.  

Copil alergând printr-o baltă formată pe gazon după ploaie, semn al unui drenaj deficitar în grădină.

O primă recomandare este să nu începi corectarea situației din grădină până ce nu ai finalizat cu lucrările de construcții. Doar la finalul acestora vei putea optimiza condițiile de mediu, în unele cazuri fiind nevoie de scoaterea solului și aducerea de sol fertil, eventual programarea unei sesiuni de însămânțare sau montarea de gazon rulou - în funcție de buget și durata instalării. 

Pune în balanță cât costă rulourile de gazon natural și care este bugetul total pentru însămânțarea suprafeței din grădina ta, precum și cât de repede dorești să te bucuri de gazon.  

Tipul de sol

Tipologia solului și structura sa influențează capacitatea de absorbție/drenaj a apei. Verifică ce tip de sol ai în grădină și cum poți optimiza structura sa pentru a avea un gazon sănătos. 

În cazul în care solul din grădină nu drenează bine apa în perioadele cu umiditate excesivă, orice soluții s-ar aplica - fertilizări corecte și regulate, aplicarea de tratamente, însămânțarea cu semințe de iarbă regăsite în mixturi de gazon profesionale, gazonul nu poate rezista. Aspectul nu va fi unul care să mulțumească, gazonul va fi rar și se va îmbolnăvi. 

Vezi cum poți testa solul, cum te ajută informațiile generate și ce măsuri poți lua pentru optimizarea solului.  

Probleme cauzate de sistemul de scurgere a apei pluviale

În cazul în care burlanul de scurgere evacuează apa direct către zona în care cresc plantele (gazon, flori), excesul de apă ar putea să se acumuleze în sol, iar acesta nu va face față pentru a drena surplusul. 

Cu timpul, sistemul de scurgere a apei pluviale ar mai putea cauza și eroziunea solului. Atunci când apa care se scurge din burlan pe sol, erodează și îndepărtează și o parte din sol, rezultând în acumularea constantă a apei. 

Țeavă de scurgere a apei pluviale lângă fundația unei case, evidențiind importanța unui drenaj corect pentru protecția clădirii.

Verifică dacă aceasta este cauza porțiunilor de gazon care nu se drenează și ia măsurile necesare pentru a remedia problema. Solicită ajutorul unei persoane specializate pentru a pune la punct sistemul de scurgere fără a provoca alte daune.  

Irigarea excesivă

Regimul de irigare trebuie să imite natura - udăm gazonul atunci când este nevoie și amânăm irigarea dacă a plouat mult sau urmează zile ploioase.  

Aspersor irigând un gazon verde într-o grădină, subliniind importanța unei udări echilibrate pentru sănătatea plantelor.

De asemenea, dacă ai o grădină mare și utilizezi un sistem de irigații, setează-l corect pentru a iriga doar atât cât este necesar. Soluții optime există, grație tehnologiei actuale – un sistem de irigații performant poate fi setat chiar și de la distanță, în perioada concediului. 

Legătura dintre drenajul necorespunzător și bolile fungice

O problemă nu vine niciodată singură. Dacă te confrunți cu drenajul precar de mai multă vreme, șansele ca bolile fungice să apară sunt foarte mari.  

Pată uscată pe gazon, cauzată de drenaj deficitar sau udare inegală, afectând sănătatea ierbii.

De aceea, este important să identifici cât mai repede simptomele care semnalează apariția lor:

  • Decolorarea gazonului (pete albe, galbene, maro)

  • Apariția unor depuneri prăfoase pe suprafața gazonului sau pe lungimea firelor de iarbă

  • Zone moarte, scăderea densității gazonului, aspect vâscos al firelor de iarbă

  • Fire de iarbă cu textură sau decolorări neregulate.

Pe lângă boli, umiditatea excesivă în grădină înseamnă un mediu propice pentru dezvoltarea de mușchi și alge în gazon. Te vei confrunta cu toate aceste probleme până vei soluționa drenajul, asigurând astfel condițiile optime care-i priesc gazonului.  

Grădinar îndepărtând mușchi din gazon cu ajutorul unei greble, o soluție esențială pentru un drenaj eficient și un gazon sănătos.

SOLUȚII PENTRU REMEDIEREA DRENAJULUI

Iată ce ai putea face pentru a soluționa problemele de drenaj: 

Aerarea gazonului

Apa care stagnează poate fi semnul că a sosit momentul pentru o aerare. Aerarea gazonului este o lucrare de bază pentru sănătatea gazonului, care îmbunătățește permeabilitatea solului, apa fiind astfel absorbită mai bine. 

Pe lângă îmbunătățirea drenajului, aerarea are numeroase alte beneficii: o mai bună absorbție a fertilizanților aplicați, dezvoltarea unor rădăcini puternice, rezistență mai mare la trafic, toleranță sporită la temperaturi ridicate și perioade secetoase. 

Aerarea se realizează cu un aerator, echipament pe care îl poți achiziționa din magazinele de specialitate. Găsești aici informații complete pentru a realiza corect aerarea.  

Realizarea drenajelor verticale

Pot fi realizate drenaje verticale în grădinile unde la adâncimea de 70-80 sau chiar 100 de centimetri există un strat impermeabil, pietriș, pământ nisipos sau pur și simplu un pământ care permite apei să circule.

Astfel, se va face o gaură cu diametrul de 12-15 cm la 70-100 cm adâncime, după care se umple cu 80% mărgăritar, apoi se aplică nisip. Ulterior se testează pentru a vedea dacă funcționează - se umple cu apă, iar dacă aceasta se scurge fără probleme, drenajul vertical pe care l-ai realizat funcționează.  

Realizarea drenajelor orizontale

În unele grădini nu se pot efectua drenaje verticale, așa că vei opta pentru drenaje orizontale. Acestea constă în săparea unor șanțuri de 70-100 cm cu panta spre un canal. Distanța dintre aceste șanțuri trebuie să fie de 4-6 metri, iar lățimea lor de 20-30 cm. La bază, șanțurile se umplu cu piatră (5-10 cm), se nivelează și se poziționează un tub de dren riflat (țeavă riflată pentru drenaj). Se astupă 80% cu mărgăritar/ piatră sort 8 - 16 sau 4 – 8, după care se acoperă cu un strat de pământ sau nisip. 

Nisipul utilizat la efectuarea drenajelor este în mod ideal sort 0-3 sau 0-2, dar acesta nu este disponibil întotdeauna. De aceea, se recomandă folosirea nisipului sort 0-4 și de evitat sort 0-1, deoarece este prea fin, conține uneori particule de argilă, iar efectul final va fi exact reducerea capacității de drenare.  

Aplicarea unui top dressing

Îmbunătățirea solului din grădină va influența capacitatea de drenare a apei, iar gazonul va fi sănătos. În special în cazul solurilor lutoase, combinarea a două metode – aerarea și aplicarea unui top-dressing – va avea un efect benefic. Verifică ce substrat de gazon s-ar potrivi în grădina ta și aplică doar așa cum este recomandat de către producător sau furnizor. 

De asemenea, solul ar putea avea nevoie și de amendamente. Citește tot pe blogul nostru care sunt amendamentele care vor optimiza capacitatea de absorbție a apei.  

Te-ai confruntat cu problema drenajului până acum? Ce soluție a funcționat în cazul tău? Împărtășește experiența ta cu noi pe grupul Gazonul sau cere pe grup sfatul celor care au găsit deja o soluție, dacă ai în momentul de față o problemă de drenaj, iar gazonul nu arată cum ți-ai dori. 

Te așteptăm și pe canalul nostru YouTube - găsești informații complete pentru îngrijirea corectă a gazonului. Comunicăm și acolo în timp util - dacă ai nelămuriri, lasă un comentariu, iar noi vom reveni cu un răspuns.  

Gazonul

Autor: Gazonul

Gazon rulou, semințe, fertilizanți, echipamente, servicii de amenajare, întreținere, recondiționare. Descoperă produsele și serviciile de care ai nevoie pentru proiectele tale de amenajare și întreținere spații verzi.

Te-ar putea interesa

Zonă extinsă de gazon verde și sănătos, întreținut corespunzător, sub un cer senin la apus de soare.
Gazon verde într-o zonă umbrită de copaci, cu raze de soare filtrate printre frunze, ilustrând un echilibru între lumină și umbră.