Pentru un gazon care rezistă la secetă și temperaturi ridicate , trebuie să alegi speciile potrivite ! 🌿 Festuca arundinacea are un sistem radicular adânc și o capacitate excelentă de regenerare, iar Poa pratensis se răspândește rizomatic, oferind un gazon dens și rezistent. ✅ Descoperă amestecurile de semințe ideale și cum să îți menții gazonul sănătos în condiții extreme!
Cât timp este îngrijit corect, gazonul poate să facă față perioadelor de stres care survin pe parcursul anului. Pe lângă regimul de întreținere realizat corespunzător, la fel de important este să stabilești de la bun început un gazon adaptat la condiții de secetă și temperaturi extreme.
Așadar, există posibilitatea de a obține un gazon sănătos, care are capacitatea de a rezista în timpul unei secete. Acest lucru este posibil prin însămânțarea cu plante adaptate la secetă - amestecuri de semințe de gazon pentru secetă.
SPECII DE GAZON DE SEZON RECE REZISTENTE LA SECETĂ
Oricât de mult te străduiești să asiguri condițiile optime pentru plante, în acord cu zona în care locuiești sau tipul solului, nu vei putea controla factorii de climă.
Tocmai acesta este motivul pentru care este nevoie să cunoști speciile de iarbă de sezon rece și proprietățile acestora, astfel încât să le alegi pe cele care vor rezista la secetă.
Te poți documenta și despre alte probleme care pot apărea în perioada verii și cum le poți soluționa.

Festuca arundinacea - Păiușul înalt
Festuca arundinacea este o specie care prezintă caracteristicile necesare unui gazon sănătos, chiar și pe timp de secetă. Varietățile pitice ale speciei sunt printre cele mai tolerante la secetă.
Grație sistemului radicular, este cea mai potrivită specie de sezon rece pentru a face față secetei și temperaturilor ridicate, prezentând totodată toleranță ridicată la pășire și traficul intens specific pe timp de vară.
Prezintă capacitate mare de regenerare după cosire și se adaptează la diferitele condiții de mediu.
Își menține culoarea intensă inclusiv în verile secetoase, comparativ cu alte plante de gazon. Este cunoscută drept o specie care combate eroziunea solului, datorită rădăcinilor care se dezvoltă în adâncime.
Nu impune cerințe stricte privind solul. Ca și restul plantelor care alcătuiesc gazonul, se dezvoltă optim în soluri ușor acide către neutre (cu pH între 6-7), dar rezistă și la soluri argiloase, atunci când sunt combinate cu compost sau materie organică, pentru a permite rădăcinilor să se dezvolte cât mai adânc în sol.
Poa pratensis - Firuța
Este una dintre cele mai populare specii de gazon de sezon rece, de culoare verde închis. Poa pratensis se diferențiază de celelalte specii prin capacitatea mare de regenerare. Este o specie cu răspândire rizomatică, ceea ce-i permite să se refacă în scurt timp, rezistând deopotrivă în condiții de soare și umbră.
Multe amestecuri de gazon sunt alcătuite din Poa pratensis și Festuca arundinacea. Ce este important de reținut (ca un mic dezavantaj) este faptul că semințele sale au nevoie de mai mult timp pentru a germina - aproximativ 20-30 de zile.

Vei obține însă un rezultat rapid dacă optezi pentru gazon rulou care are în compoziție Poa pratensis. Rulourile de gazon sunt livrate când gazonul este la maturitate, așa că poți opta pentru această variantă.
Necesită un regim de întreținere mai strict, începând cu irigarea și până la fertilizare. Aceasta specie prosperă atunci când adopți un regim de fertilizare constant (aproximativ 4-5 sesiuni de fertilizare pe an).
Spre deosebire de Festuca arundinacea, Poa pratensis are nevoie de irigare din abundență, iar dacă nu primește suficientă apă, de la verdele sănătos va deveni galben-maro și va intra în stare de latență.
Poa pratensis este una dintre speciile adăugate amestecurilor utilizate și pentru terenurile de sport.
Pentru a obține un gazon natural care va rezista la secetă, este nevoie de însămânțarea cu un amestec de semințe de gazon care conține mai multe specii, ce își completează proprietățile.
Din gama noastră de produse, poți alege unul dintre amestecurile de semințe rezistente la secetă, care conțin atât Festuca arundinacea, cât și Poa pratensis.
Secetă, este recomandat în primul rând pentru zonele predispuse la secetă, dar prezintă adaptabilitate mare în zone însorite, umbrite, semi-umbrite, astfel că poate fi luat în considerare când cauți un amestec de semințe de gazon de umbră. Ca și celelalte mixturi, este bazat pe soiuri de Festuca arundinacea (cu răspândire rizomatică) și Poa pratensis.
Practic, amestec de semințe bazat pe Poa pratensis. Face față stresului, prezintă toleranță mare la umbră și secetă. Este o specie cu răspândire rizomatică și are capacitate mare de regenerare.
Premium, prezintă rezistență foarte mare la umbră și secetă și are anduranță excelentă la stres și boli. Bazat pe soiuri de Festuca arundinacea (cu răspândire rizomatică) și Poa pratensis, cu acest amestec vei obține un gazon rezistent, cu durată mare de viață.
Comparativ cu alte mixturi, acest amestec are ca specie dominantă Festuca arundinacea și se extinde prin rizomi. Datorită acestei caracteristici, gazonul își va menține calitatea, aspectul și rezistența în perioadele cu temperaturi ridicate, specifice sezonului cald.
În plus, nici culoarea nu va avea de suferit - nuanța plăcută și intensitatea se vor menține, fără să apară fire uscate, deshidratate.

În final, este important să reții un singur lucru: atunci când decizi să instalezi un gazon prin însămânțare, asigură-te că alegi plante rezistente la secetă și amestecuri de semințe de specii diferite, care își completează proprietățile. Amestecurile de calitate conțin specii care își completează avantajele – unde una dintre specii prezintă o vulnerabilitate, celelalte excelează, astfel încât gazonul instalat să reziste chiar și în condiții extreme. În acest caz – un gazon rezistent la secetă.
Odată ce ai stabilit un gazon ce face față stresului specific pe timpul verii (secetă, temperaturi ridicate), asigură-i condițiile optime de creștere, prin instalarea unui sistem de irigare bun și respectă principalele lucrări: aerarea gazonului, fertilizarea, scarificarea etc. Vezi în ce constă îngrijirea gazonului în diferitele etape ale verii, dar urmărește și aceste sfaturi pentru întreținerea corectă a peluzei.
Dacă dorești să te perfecționezi în îngrijirea gazonului, utilizează toate informațiile pe care le oferim pe canalul nostru YouTube, respectiv pe Facebook și Instagram. De asemenea, pe grupul Gazonul vei descoperi o comunitate mare de iubitori ai gazonului - înscrie-te pentru a comunica atât cu ei, cât și cu echipa noastră.