Cum aplicăm pesticidele?
Din momentul în care orice plantă prinde viață se confruntă cu o varietate de probleme. De aceea, pentru a-i veni în ajutor, pesticidele sunt o soluție rapidă. Din păcate, majoritatea pesticidelor prezintă un grad de toxicitate destul de ridicat pentru mediul înconjurător așa că e bine să știi ce ai de făcut în momentul în care e nevoie să intervii cu orice tratament.
Ce sunt pesticidele?
Pesticidele sunt mijloace chimice prin care se previne, distruge și controlează organismele dăunătoare plantelor. Cu foarte puține excepții, ingredientele active din pesticide sunt ingrediente toxice. În categoria pesticidelor sunt incluse:
- insecticidele
- erbicidele
- fungicidele
- acaricide
- biocidele
- regulatorii de creștere
- substanțele de curățire ale legumelor si fructelor
- substanțele aplicate pentru a preveni căderea fructelor
Înainte de a utiliza un produs, întreabă-te: „E nevoie să folosesc pesticide?”
Prevenirea infestării
În majoritatea circumstanțelor, prevenția apariției dăunătorilor se face prin eliminarea condițiilor pe care le preferă sau prin crearea de bariere.
Majoritatea dăunătorilor prosperă acolo unde există standarde scăzute de igienă, apă care nu a fost drenată, resturi de alimente sau compost descoperit. Barierele eficiente sunt paravanele de acoperire, blocarea golurilor din jurul conductelor, asigurarea unui bun drenaj al apei.
Coșurile de gunoi trebuie să aibă capace etanș și să fie curățate în mod regulat.
Fiecare organism dăunător are condiții optime de mediu pentru a provoca daune. De exemplu, făinarea la plante este favorizată de umbră și de condițiile care favorizează creșterea în afara sezonului. Asigură plantelor o locație însorită și evită fertilizarea excesivă, astfel vei împiedica boala să devină gravă.
Alternative la pesticide
Ce alternative ar putea funcționa? Există multe modalități de a controla dăunătorii, în afară de pesticide, inclusiv:
Cultură corectă - respectă regimul potrivit de tăiere, fertilizare, irigare și alege soiurile sau speciile rezistente la dăunători.
Controlul fizic - utilizează mulciul pentru a împiedica creșterea buruienilor sau apelează la procedeul de solarizare a solului pentru a preveni apariția agenților patogeni din sol.
Control mecanic - prășește buruienile, pulverizează frunzele plantelor cu apă la presiune ridicată pentru îndepărtarea insectelor sau creează bariere pentru potențialii dăunători (ex: plasa anti-cârtițe)
Control biologic - mulți dăunători au prădători naturali. Folosește-te de lanțul trofic pentru a combate viitoarele atacuri. (ex: nematozi benefici)
Replantează - în cazuri extreme, în care o plantă necesită un tratament regulat cu pesticide, ia în considerare replantarea cu o specie sau un soi mai rezistent la dăunători.
Dacă ai decis să utilizezi un pesticid, fă un efort și include și utilizarea metodelor non-chimice.
Înainte de a achiziționa orice produs chimic bifează cei 3 pași recomandați de specialiști pentru a evita orice posibile daune:
1. Identifică dăunătorul
Atunci când prevenția nu este pe deplin eficientă, poate fi necesară aplicarea unui pesticid. Dar înainte de a achiziționa orice produs trebuie să identifici corect cauza problemei pentru a lua decizia potrivită în cazul în care te afli.
Vrei să identifici și să scapi de anumite buruieni? Consultă ghidul nostru complet despre speciile de buruieni de pe teritoriul României, iar apoi găsește erbiciul potrivit aici.
Gazonul tău suferă de o anumită boală? Află care și găsește tratamentul corespunzător aici.
Ai întâlnit insecte sau alți dăunători în grădină și pe gazon? Identifică intrusul scanând articolul Insecte nematozi și alți dăunători ai gazonului.
Ce insecticid să folosești pentru alungarea dăunătorilor din peluză? Găsește informațiile ajutătoare. Apasă!
2. Cumpără pesticidul potrivit pentru dăunătorul vizat
După ce ai identificat dăunătorul (dăunătorii) află care este gama de pesticide înregistrate disponibile pentru tratarea acestora.
Alege produsul cel mai puțin periculos pentru utilizarea propusă. Informațiile despre toxicitate se găsesc în declarațiile de avertizare de pe etichete.
Ia în considerare forma în care este vândut pesticidul și metoda de aplicare, deoarece acestea pot crește riscul de expunere la pesticid în timpul sau după utilizarea acestuia.
De exemplu, erbicidele ambalate sub formă de granule, care sunt împrăștiate pe sol, sunt adesea mai sigure decât formele lichide, care trebuie pulverizate, deoarece pulverizarea crește riscul de expunere a operatorului sau a celor prezenți, în special în cazul în care este vânt.
Cu toate acestea, granulele pot fi mai ușor ingerate de unele organisme nevizate, cum ar fi păsările; copiii mici le pot ridica, de asemenea.
În mod similar, unele pesticide sunt concepute pentru a asigura un control pe termen lung al unui dăunător. Timpul crescut de prezență a acestor pesticide poate crește riscul de expunere. Cu toate acestea, utilizarea lor poate fi preferată, deoarece evită nevoia de aplicații repetate, care sunt necesare cu unele pesticide pe termen scurt.
Dacă nu știi ce decizie să iei, consultă un profesionist fito-sanitar.
3. Cumpără doar cât ai nevoie
Cumpără doar cantitatea necesară pentru aplicare. Nu numai că vei face economie, dar vei evita problemele care pot apărea în urma depozitării sau eliminării restului de material. Pesticidele considerate sigure pentru uz casnic sunt de obicei ambalate în cantități mai mici decât cele disponibile persoanelor autorizate.
Reguli pentru pregătirea și aplicarea pesticidelor
Multe pesticide sunt vândute sub formă concentrată și trebuie diluate în apă sau în alt solvent înainte de a fi aplicate. Este extrem de important ca instrucțiunile de pe etichetă, inclusiv utilizarea îmbrăcămintei de protecție adecvate, să fie respectate.
1. Eticheta este legea
Este împotriva legii să folosești un pesticid în alt scop sau într-un mod diferit de cel de pe eticheta acestuia. Prin urmare, citirea atentă a etichetei este primul pas crucial în utilizarea pesticidelor.
Verifică etichetele produsului pentru a vedea dacă dăunătorul de care vrei să scapi este listat. Nu presupune niciodată că un produs va gestiona un dăunător care nu este listat pe eticheta sa. De exemplu, dacă vrei să scapi de păpădia din gazon, verifică eticheta produsului. Dacă eticheta nu menționează dăunătorul pe care vrei să îl anihilezi, nu folosi produsul.
Prin urmare: citește instrucțiunile de pe etichetă și urmează-le cu atenție.
2. Copii și animalele de companie
Nu pune niciodată momeli pentru rozătoare acolo unde copii, animalele de companie sau animalele sălbatice pot intra în contact cu ele.
Îndepărtează sau acoperă alimentele animalelor de companie și vasele cu apă atunci când aplici produse chimice.
Îndepărtează jucăriile copiilor atunci când aplici pesticide.
3. Echipamentul de protecție
Vei avea nevoie de îmbrăcăminte de protecție pentru a te proteja de expunere chiar și atunci când folosești cele mai sigure pesticide. Pentru o protecție minimă, echipamentul ar trebui să includă:
- mănuși de cauciuc
- ochelari de protecție
- o cămașă cu mânecă lungă
- pantaloni lungi
- șosete
- cizme de cauciuc
- o șapcă
Citește cu atenție eticheta pesticidului pentru cerințe suplimentare de protecție. Echipamentul necesar variază în funcție de modul de aplicare și de alegerea pesticidului. Cea mai bună alegere pentru gospodăriile mici și mijlocii este achiziționarea unui produs gata de utilizare într-un pulverizator cu o pompă de declanșare. Produsele gata de utilizare elimină necesitatea de a dilua și amesteca pesticidele sau de a achiziționa echipamente speciale, și sunt excelente pentru tratamente la fața locului pe plante și arbuști mici.
La celălalt capăt al spectrului sunt pulverizatoarele de aer comprimat, care necesită întreținere și funcționare atentă, precum și amestecarea precisă a substanțelor chimice. Dacă vrei să amesteci propriile pesticide, pe lângă echipamentul minim de protecție mai folosește și:
- o mască de gaze
- un halat din cauciuc
Folosește un set de linguri de măsurare sau cupe pentru a fi utilizate numai cu pesticide. Scrie pe ele „PESTICID” pentru a le distinge de celelalte ustensilele de bucătărie și a le ține departe de zonele de preparare a alimentelor.
Dacă folosești un pulverizator pentru combaterea buruienilor, păstrează-l special în acest scop și etichetează-l „BURUIENI”. În caz contrar, reziduurile de erbicid din pulverizator pot răni plantele dacă același pulverizator este utilizat pentru aplicarea unui alt tip de pesticid sau îngrășământ.
Asigură accesul la săpun, apă și prosoape în cazul unei eventuale contaminări.
4. Amestecarea pesticidelor
Măsoară cu precizie cantitățile substanțelor.
Folosește un cântar pentru măsurarea pesticidelor solide (pulbere).
Folosește o ceașcă de măsurare gradată pentru pesticidele lichide.
Deschide recipientele cu atenție pe o suprafață stabilă unde nu se pot răsturna sau vărsa cu ușurință.
Deschide, toarnă și amestecă pesticidele într-o zonă bine ventilată, fără obstacole și unde cei din jur nu pot fi contaminați.
Decantează din recipient cu atenție pentru a evita stropirea.
După amestecarea unui insecticid cu apă, pulverizează imediat soluția sau în maxim 3-4 ore.
Nu folosi niciodată gura pentru a sifona lichide sau pentru a arunca o duză de pulverizare obstrucționată.
Curăță imediat orice scurgeri.
5. Aplicarea pesticidelor
Aplică pesticidele într-o zi calmă, fără vânt, pentru a diminua riscul contaminării cu ajutorul curenților de aer.
Aplică pesticidele dimineața sau seara când este mai răcoare sau când temperaturile sunt între 15 și 25 de grade Celsius.
Aplică pesticidul cât mai aproape de sursa problemei.
Evită aplicarea pe scară largă sau în toată grădina.
Aplică cu atenție pesticidele protejând plantele nevizate.
Evită aplicarea substanțelor chimice chiar înainte de irigare sau ploaie, cu excepția cazului în care etichetele produsului specifică nevoia de irigare după aplicare.
Evită aplicarea pe suprafețe dure cum ar fi porțiunile de asfalt, aleile sau trotuarele. Pot fi ușor spălate de ploaie și pot intra în canalele unde vor contamina apa.
Nu aplica pesticidele lângă ape, alimente sau oameni!
Evită utilizarea excesivă a pesticidelor!!!
Dacă te contaminezi în timp ce utilizezi pesticidele, schimbă-ți hainele și fă duș imediat.
După aplicarea pesticidelor fă un duș și pune hainele la spălat (fără alte rufe)
Nu fuma, nu bea, nu mânca și nu folosi baia după aplicarea pesticidelor fără să te speli mai întâi.
Nu aplica produse al cărui termen de valabilitate a expirat!
6. Depozitarea pesticidelor
Dacă este necesar să depozitezi un pesticid, păstrează-l în recipientul original, departe de alimente, furaje, îngrășăminte și apă.
Pentru depozitarea pe termen scurt: un dulap de depozitare închis cu lacătul într-o magazie de grădină, în garaj sau într-o zonă de utilitate bine ventilată este cel mai bun loc pentru depozitarea pesticidelor și a echipamentelor folosite pentru a amesteca sau aplica pesticide.
Pentru depozitarea pe termen lung: unele produse indică în mod clar pe etichetele lor, în secțiunea „Depozitare și eliminare”, mențiuni precum „nu permite înghețarea” sau vor da intervale precise de temperatură sau condiții de umiditate pentru depozitare.
Temperaturile extreme pot provoca modificări chimice ale ingredientelor unui produs și le pot face ineficiente.
Temperaturile extreme pot provoca modificări fizice, prin care ingredientele formează mase cristaline sau gelatinoase, iar componentele lor se separă.
Produsele uscate, cum ar fi formulele granulare, pot tolera mai bine temperaturile extreme, dar pot fi distruse de umiditate. Aceste formule au o afinitate mare pentru umiditate și, odată ce au absorbit orice umiditate disponibilă, pot forma rapid o masă dură, insolubilă.
7. Eliminarea deșeurilor de pesticide
Nu turna sau spăla pesticide pe canalele de scurgere, toaletă sau canalizare și nu le lăsa pe sol.
Nu arunca pesticide neutilizate la coșul de gunoi decât dacă eticheta specifică faptul că acest lucru este acceptabil și legal.
Nu refolosi un recipient pentru pesticide pentru a transporta sau depozita orice altă substanță decât produsul original. Amestecarea substanțelor chimice, uneori chiar și în cantități mici, poate provoca reacții neașteptate sau toxicitate crescută care ar putea dăuna oamenilor, animalelor de companie, faunei sălbatice sau mediului înconjurător.
Contactează un agent de salubrizare din orașul tău pentru colectarea deșeurilor periculoase.
Aplicare pesticidelor este o activitate ce necesită responsabilizare și conștientizare. Mediul înconjurător trebuie protejat, la fel ca și pielea și ochii noștri. Ține minte că orice substanță chimică e periculoasă și poate provoca daune ireparabile precum: contaminarea apelor sau extincția unor specii esențiale din lanțul trofic cum ar fi albinele. Înainte de a folosi pesticide întreabă-te: ”Chiar am nevoie de ele?”.
Pentru orice nelămuriri nu lăsa timiditatea să-ți stea în cale și apelează la un specialist fito-sanitar care te poate îndruma cel mai bine în alegerea unui produs potrivit nevoilor și problemelor tale.
Împărtășește experiența ta legată de pesticide în grupul nostru și hai și pe canalul nostru de YT pentru materiale video educaționale și inspiraționale!