Fertilizarea de primăvară și gazonul
Încă de la sfârșitul lui februarie începem să fim entuziasmați de venirea primăverii, de primii ghiocei, și, poate de ultima zăpadă. Dar uneori nu e chiar așa, iar luna martie ne surprinde cu temperaturi reci aproape de îngheț sau cu ninsori abundente. În aceste condiții e bine să știm când ar fi momentul oportun pentru fertilizare și ce fel de fertilizant este bine să folosim pentru această perioadă.
Mulți dintre cultivatorii gazonului aplică la sfârșit de iarnă fertilizant pentru a ajuta sistemul imunitar al gazonului să facă față la asprimea iernii și la posibilele boli. Acest lucru contribuie foarte mult la rezistența gazonului pe timpul hibernării din iarnă.
Ce îngrășământ poți folosi în primăvară?
Pentru un început curajos, orice plantă are nevoie de încurajare. De aceea fertilizantul STARTER a fost creat special pentru nevoia gazonului de a crește și a se dezvolta după stresul trăit sub zăpadă și îngheț.
Acest fertilizant este, în primul rând benefic la însămânțarea și supraînsămânțarea gazonului, precum și după tratamentul cu erbicide sau insecticide de la nivelul solului.
Poți folosi fertilizantul STARTER imediat ce zăpada s-a topit, după ce ai realizat scarificarea, aerarea și supraînsămânțarea pentru încurajarea creșterii unui gazon neuniform, dar și după ce ai însămânțat pentru prima dată gazonul.
Fertilizantul Starter este un îngrășământ cu conținut ridicat de azot, sub formă de granule și cu eliberare prelungită.
Pentru a ajuta gazonul să-și revină după îngheț și totodată pentru a ajuta la înlăturarea toxinelor din sol pe care le-ai folosit fie pentru tratamentul bolilor sau fie pentru eliminarea buruienilor, folosește fertilizantul lichid NutriPlus PRO.
Ai grijă, însă la fertilizantul de tip lichid. Deși acționează mai repede asupra plantei, datorită vitezei de propagare poate provoca și arsuri, mai ales dacă este depășită doza recomandată. Prin urmare, citește mereu cu atenție instrucțiunile produselor și urmărește cu strictețe indicațiile și dozajul.
Când este momentul perfect pentru fertilizare, primăvara?
Când temperaturile încep să crească și ziua să se mărească, gazonul va intra într-o stare de creștere activă în care rădăcinile încep să-și dezvolte și să-și facă rezervele de carbohidrați, adică de energie.
În momentul în care ai însămânțat în toamnă și primăvara observi că gazonul a început să iasă la suprafață și să crească mai accelerat, atunci este momentul perfect să-i oferi o doză de fertilizant.
Nu te grăbi să aplici fertilizant, chiar după terminarea iernii, în luna martie - de obicei majoritatea face această greșeală - pentru că vei direcționa gazonul să-și dezvolte mai repede frunzele, dar un gazon sănătos are rădăcini puternice și dezvoltate în adâncime.
Un alt motiv pentru care te sfătuim să mai ai puțină răbdare este starea capricioasă a vremii.
Oricând poate da un îngheț, iar dacă fertilizezi riști să înglobezi în sol nutrimentele favorabile dezvoltării bolilor, în special al mucegaiului roz și al mucegaiului gri de zăpadă și astfel să facilitezi instalarea și propagarea agenților patogeni.
Un alt aspect de care să ții cont este apariția buruienilor.
Speciile de iarbă de sezon rece, folosite pentru cultivarea gazonului la nivelul țării noastre se dezvoltă, în principiu, înaintea buruienilor, de aceea e important să oferi o doză de fertilizant pentru a spori creșterea și a evita competiția cu alte plante pe care nu ți le dorești în grădină.
Cele mai multe buruieni își încep germinarea în luna mai.
În teorie poți folosi, concomitent cu fertilizantul, și erbicidul, dar noi nu recomandăm acest lucru, din cauza stresului la care poate fi supus gazonul (din cauza vremii instabile). Află mai multe despre buruieni.
De aceea te sfătuim să aștepți perioada primăverii în care temperaturile sunt constant peste 15 grade în timpul zilei, adică prin luna aprilie.
Când buruienile încep să apară poți folosi erbicide foliare postemergente care să atace doar planta dorită, sau. dacă nu sunt prea multe specimene, le poți smulge cu mâna. Află mai multe despre erbicidare.
Dacă observi că gazonul tău arată super ok în primăvară, poți aplica fertilizantul abia în luna mai pentru a-l pregăti pentru stresul termic.
Un fertilizant precum Fortify va ajuta gazonul să facă față mai ușor la atacul insectelor, al razelor soarelui, al secetei, traficului și bolilor. Când temperaturile depășesc 25 de grade Celsius, gazonul se oprește din creștere și începe să consume din rezervele de carbohidrați acumulate în lunile de precedente.
Ce mai trebuie să știi înainte să fertilizezi?
Dacă te gândești să însămânțezi, fă mai întâi un test al solului pentru a vedea ce tip de sol ai în grădină. Astfel poți preveni eventualele neplăceri din grădină.
De ce spun asta?
Un sol argilos, nu va drena bine apa, ceea ce înseamnă că mai devreme sau mai târziu gazonul va putrezi. Dacă nu cunoști aceste date despre sol, poți să fertilizezi și să pui cel mai bun și profesionist gazon și tot degeaba. Doar un sistem de drenaj va rezolva problema în acest caz.
Asta a fost o scurtă paranteză pentru a-ți a aduce la cunoștință importanța cunoașterii componenței solului.
Totodată ține în minte că atunci când vei cunoaște componența macro și micro nutrimentelor din sol vei avea o imagine foarte clară asupra tipului de fertilizant pe care trebuie să-l folosești.
Cum aplici fertilizantul?
Fertilizantul solid este ușor de folosit mai ales dacă ai la îndemână un dispozitiv de împrăștiere care îți poate oferi un mare control al distribuției granulelor. Este un produs 2 în 1 pe care îl poți folosi și pentru distribuția semințelor în cazul însămânțării sau supraînsămânțării.
Fertilizantul lichid necesită o pompă și trebuie diluat cu o anumită cantitate de apă. În același timp e important să îți protejezi ochii și pielea în cazul unui contact neașteptat.
Urmărește o zi în care temperaturile să fie între 20 și 30 de grade Celsius și în care nu este vânt pentru a evita risipa, dar și distribuția neuniformă a fertilizantului.
O regulă de aur în privința aplicării îngrășămintelor este să nu treci de două ori peste aceeași zonă. Odată stabilită doza și, dacă e cazul, diluția în apă a fertilizantului, aplicarea trebuie să fie uniformă pentru a nu arde gazonul cu prea mult azot.
După ce ai fertilizat cu îngrășământ solid, irigă ușor gazonul pentru a permite granulelor să se descompună și să înceapă eliberarea lentă a nutrimentelor în sol și la rădăcină.
În cazul folosirii îngrășămintelor lichide, așteaptă câteva ore bune (4-5) înainte să irigi pentru a permite fertilizantului să fie absorbit de către plantă.
Fertilizarea de primăvară nu este un proces obligatoriu, dar este necesar pentru un gazon des, verde și sănătos. Desigur că poți folosi și alte metode de fertilizare pe care le poți accesa aici.
Orice alegere ai face, noi îți suntem alături.
Dar ca să fim cu adevărat în dialog, te invităm în Gazonul Group, unde am dezvoltat o comunitate a iubitorilor de gazon.
Poate că îți place să vizionezi materiale video mai mult decât să citești, deci te așteptăm și pe canalul nostru de YouTube unde postăm materiale informative despre îngrijirea gazonului și a grădinii.
Spor la grădinărit și o primăvară excelentă!