Gazonul și animalele de companie
Există un gazon care să reziste la urina de câine?
Ce pot face dacă am pete galbene pe gazon și pare să fie ars? Am doi câini și cred că e de la ei!
Am gropi în grădină și nu știu cum să fac câinele să nu mai sape!
Vecinii mei au pisici care se plimbă în grădina noastră și au detriorat gazonul pe anumite porțiuni. Ce pot face?
În sezonul cald primim frecvent întrebări despre animalele de companie și gazonul din grădină.
Majoritatea celor care ne contactează pentru a primi sfaturi iubesc gazonul și animalele în egală măsură. Aceștia vor să se bucure atât de o peluză verde și sănătoasă, dar și să lase libere în grădină necuvântătoarele.
Însă, de cele mai multe ori, pentru ca această comuniune să funcționeze bine, există o singură soluție: ajustarea așteptărilor și găsirea celei mai bune soluții pentru toate părțile.
În caz contrar, cineva va avea de suferit.
Gazonul și animalele de companie: o cauză pierdută sau un succes?
Atunci când alegem să avem un gazon în grădină, așteptarea este ca acesta să se mențină verde și sănătos cu ajutorul lucrărilor de întreținere realizate constant. Dar ce se întâmplă când ne bucurăm de gazonul verde împreună cu patrupezii noștri?
S-ar putea ca în timp să observăm degradarea gazonului din cauza traficului, a săpăturilor, a urinei sau fecalelor acestora și să te confrunți cu zone moarte în gazon sau cu un gazon îngălbenit.
Hai să tratăm fiecare problemă individual și să vedem ce soluții există!
Animalele care își fac nevoile în grădină
Cea mai frecventă problemă întălnită în grădinile cu animale de companie este problema gazonului ars sau îngălbenit. Urina și fecalele animalelor usucă gazonul sau îl ard, datorită compoziției acide și cu săruri. În acest caz, gazonul nu prea mai poate fi recuperat și este necesară o supraînsămânțare. La fel se întâmplă și în cazul florilor sau altor plante care pot fi afectate la fel de mult.
Care sunt soluțiile?
În cazul câinilor, există mai multe opțiuni. În primul rând, dacă sunt scoși la plimbare zilnic, ideal dimineața și seara, veți crea un obicei ca aceștia să își facă nevoile doar în afara grădinii.
O altă soluție ar fi dresarea acestora să își facă nevoile doar într-un anumit spațiu dedicat. În cazul în care nu reușești să implementezi aceste soluții, mai poți salva din gazon și flori strângând imediat după ei, pentru a nu lăsa fecalele să se descompună și poți stropi imediat cu apă în zonele unde au urinat, pentru a dilua azotul.
Alimentația și accesul la apă reprezintă un alt aspect important, care poate preveni degradarea gazonului. Asigură-te că partupedul tău are acces mereu la apă. Astfel urina nu va mai fi la fel de acidă. De asemenea, există mâncare specială, cu proteine care se digeră mai ușor și care afectează mai puțin gazonul. În acest caz trebuie să porți o discuție cu medicul veterinar și să vezi ce dietă recomandă patrupedului tău astfel încât să nu îi fie afectată sănătatea.
În cazul pisicilor, ele preferă pământul moale, ușor de săpat, nisipos și tind să își facă nevoile în același loc. De aceea, poți crea un loc special amenajat pentru ele și să cureți imediat după.
O ultimă soluție ar fi împiedicarea accesului animalelor de companie pe gazon sau în zonele care nu dorești să fie afectate. Astfel, poți instala senzori de mișcare care să pornească automat aspersoarele sau poți îngrădi spațiul.
Traficul intens și tăvălitul
Animalele de companie sunt prin definiție active și au nevoie să își consume energia. De aceea, de cele mai multe ori, câinii fac trasee de alergat în grădină, iar pisicile se tăvălesc, rup și mânăncă iarbă și flori.
Ce soluții sunt?
În cazul câinilor există întotdeauna soluția plimbărilor zilnice și consumarea energiei în afara grădinii. Dacă ai în apropierea casei un spațiu extins în care câinele tău să își consume energia – un loc de joacă dedicat patrupezilor, un parc, o pădure, un deal, un câmp – atunci ai scăpat de “tranșeele” din grădină. Dacă ai mai mulți câini, poate ai observat că aceștia se aleargă de fiecare dată pe același traseu. De aici vin și problemele legate de iarbă călcată și goluri formate în gazon. Dacă ai deja gazonul afectat poți supraînsămânța.
Degradarea gazonului prin săpături în grădină
Una dintre problemele frecvente întâlnite în cazul celor care au câini este faptul că aceștia sapă gropi în grădini. În această situație există mai multe motive pentru care un câine poate săpa: instinctul de vânătoare și dorința de a prinde alte mamifere care se găsesc în sol (cârtițe, șobolani, soareci etc.), pentru că vrea să ascundă mâncare, pentru confort, pentru că dorește să evadeze, din plictiseală sau pur si șimplu este un comportament natural, mai ales pentru anumite rase.
Săpăturile făcute din instinctul de vânătoare
Rasele de vânătoare (Terrier, Beagle, Labrador, Golden Retriever) și nu numai, sapă cu ardoare atunci când simt că sub pământ se mișcă ceva. De la cârtițe, rozătoare sau insecte, orice poate să îi atragă atenția patrupedului și să îi trezească nevoia de vâna.
Care sunt soluțiile?
După ce identifici care este sursa de activitate subterană, poți acționa pentru a scăpa de musafirii nepoftiți. Pentru cârtițe existe mai multe soluții pe care le poți încerca fără să le elimini (nu uita că în România aceste mamifere protejate de lege).
În cazul rozătoarelor încearcă să identifici care este sursa lor de hrană (de cele mai multe ori rozătoarele se stabilesc în locurile unde au o sursă sigură de hrană) și elimină accesul lor la aceasta, adoptă feline (dacă ai pisici probabilitatea ca rozătoarele să fie și ele în zonă este diminuată seminificativ) sau pune-le capcane care să nu fie periculoase pentru câini și pisici. Nu folosi otravă deoarece poate fi periculoasă pentru animalele tale de companie prin ingerarea directă a acesteia sau prin consumul de rozătoare otrăvite.
Dacă insectele sau larvele sunt cele care determină patrupedul tău să sape în grădină, află ce poți face în cazul acesta, citind articolul dedicat insectelor și articolul despre larve.
Săpăturile făcute pentru a-și ascunde mâncarea
Este binecunoscut faptul că prietenii noștri de companie fac săpături pentru a-și îngropa oasele sau recompensele. Aceste comportament este tot unul instinctiv și are legătură cu grija lor de a își face rezerve pentru momentele în care nu vor mai primi hrană.
Care sunt soluțiile?
În această situație opțiunile sunt destul de simple: evitați să îi dați câinelui oase naturale, în special cele greu de ros și supravegheați-l de fiecare dată când îi dați o recompensă. Cu cât recompensa sau osul este mai ușor de mâncat, cu atât nu va exista tendința de păstra pentru mai târziu. De asemenea, dacă patrupedul este sătul, nu va mânca imediat recompensa, astfel că mai bine eviți să îi dai un treat imediat după ce a mâncat.
Săpăturile realizate pentru confort
Gropile reprezintă un loc unde câinele tău se poate adăpăsti în caz de vreme nefavorabilă: atunci când plouă este mai protejat, atunci când sunt temperaturi ridicate îi va ține răcoare, iar iarna gropa reprezintă un spațiu termoizolant.
Care sunt soluțiile?
Încearcă să îi asiguri câinelui tău un spațiu unde să se simtă în siguranță și confortabil. Chiar dacă are o cușcă, s-ar putea ca el să se simtă mai bine într-o groapă săpată de el. De aceea, trebuie să vezi dacă este poziționată bine cușca, atât vara, când ar fi recomandat să fie într-o zonă umbrită și să fie un loc unde câinele tău o să se retragă pentru a se răcori, iar iarna cușca ar trebui poziționată într-un loc ferit, unde nu bate vântul prea tare sau ninge mult.
Săpăturile făcute pentru a evada
Dacă observi că săpăturile sunt făcute numai în apropierea gardului, atunci este un semn că al tău câine încearcă să evadeze. Sunt mai multe motive pentru care acesta își dorește să scape din curte, între care: câinele este adoptat la maturitate și este obișnuit să fie liber și să umble pe stradă, câinele tău nu este sterilizat sau are în apropiere câini care nu sunt sterilizați, există un factor de stres care îl înspăimântă – un câine al vecinilor, tunete și fulgere, zgomote puternice etc., hrana insuficientă sau hrană care nu îi place, lipsa accesului la exterior – nu este scos la plimbare și este ținut doar în curte și în casă.
Care sunt soluțiile?
În acest caz, singurele soluții ar fi eliminarea problemei care duce la dorința patrupedului de a evada sau împiedicarea acestuia de a mai săpa prin consolidarea gardului. Pentru că prima opțiune poate fi sau nu realizabilă – din păcate nu putem controla dacă alți câini sunt sterilizați, nici zgomotele sau fenomenele naturale, în schimb putem să stopăm accesul în zonele de lângă gard sau să facem în așa fel încât să nu existe posibilitatea să sape sub gard.
Săpăturile făcute din plictiseală
Un câine care nu primește îndeajuns de multă atenție, petrece prea mult timp singur, nu are jucării, un alt animal de companie cu care să își petreacă timpul sau este anxios pentru că trebuie să se despartă de stăpân, va încerca să se calmeze sau să își satisfacă nevoia de stimulare fizică și mentală prin săpat. Există uneori șansa ca un câine să imite stăpânul și să sape grădina pentru că așa a văzut la acesta.
Care sunt soluțiile?
În primul rând, atunci când ai un câine trebuie să conștientizezi faptul că universul lui se învârte în jurul tău și în jurul atenției pe care o primește de la tine. De aceea, el are nevoie de timp petrecut împreună cu tine, de joacă, de plimbări și dresaj.
Dorința câinelui de a săpa din plictiseală se poate corecta prin petrecerea timpului cu acesta, zilnic, realizând următoarele activități: joacă și dresaj cu comenzi simple, ieșiri la plimbări – orice câine are nevoie de plimbare zilnică pentru a-și consuma energia, a explora, a descoperi lucruri noi și a interacționa cu alți patrupezi.
Când nu ești acasă, asigură-i câinelui tău posibilitatea de a se juca cu mai multe tipuri de jucării și periodic e bine să I le schimbi pentru a nu se plictisi.
Dacă ai posibilitatea, adu-i parteneri de joacă. Fie că este vorba de un prieten patruped sau adopți un câine, acesta va fi fericit să își petreacă timpul cu cineva până când te întorci acasă. Astfel reduci considerabil plictiseala și câinele tău nu se va mai simți singur.
Dacă faci lucrări în grădină, asigură-te că al tău câine nu te urmărește cu interes. El poate înmagazina toată informația și poate să te imite cât timp nu ești acasă. Nu cred că îți dorești noi răsaduri pe lângă cele pe care le-ai făcut deja, nu?
Săpăturile realizate pentru că așa le vine natural
Strămoșii câinilor, lupii, săpau vizuine pentru a-și putea crește puii sau pentru a se feri de intemperii. Genetic, câinii au instinctul de a săpa și de aceea, s-ar putea ca patrupedul tău să sape în grădină pentru că așa este normal pentru el să o facă.
Care sunt soluțiile?
De cele mai multe ori, câinii care sapă constant și care nu își schimbă comportamentul, chiar dacă îi oferi toate celelalte alternative descrise mai sus, au un instinct mult prea puternic, care nu poate fi corectat. În acest caz, soluția ar fi să accepți această realitate și să îl lași să sape unde dorește el, ceea ce implică și o grădină sau un gazon cu câteva găuri în el.
O altă variantă ar fi să îi creezi un spațiu dedicat, unde să poată săpa în voie. Poți delimita acest spațiu prin săparea lui sau prin umplerea lui cu nisip. Pentru a obișnui patrupedul cu noul spațiu pentru săpat, încercă să aduci în zona respectivă jucăriile lui și să îl recompensezi de fiecare dată când sapă în locul dedicat acestei activități.
Dacă va încerca să sape și în alte zone ale grădinii, încearcă să îi distragi atenția și să îl chemi în locul special amenajat, să îl stropești cu apă sau să pui aspersoare cu sensor în zonele respective, să folosești spray repelent de la pet shop-uri, să acoperi zonele respective cu un obiect (ghiveci, obiecte de mobilier etc.) sau să împrejmuiești acel spațiu.
Săpăturile realizate pentru a atrage atenția
Există uneori posibilitatea ca săpăturile să fie realizate doar în prezența ta. De ce face câinele acest lucru? Pentru a-ți atrage atenția și a petrece timp cu el. Dacă știi că nu petreci foarte mult timp cu patrupedul tău și nici când ești acasă nu îi acorzi atenție, atunci există șansa ca acesta să îți atragă atenția prin săpături.
Ce soluții există?
Petrece timp cu prietenul tău necuvântător! Oferă-i atenție și nu considera timpul petrecut în același spațiu timp petrecut împreună. La fel ca în relația cu oamenii, atenția pe care o acorzi doar lui este extrem de importantă pentru sănătatea lui fizică și emoțională. Oferă-i minim 30 de minute din timpul tău, în plus față de plimbarea pe care ar trebui să o faceți zilnic. Astfel vei menține câinele activ și stimulat, ceea ce îl va ține departe crearea problemelor și îl va face fericit!
Cheia pentru a avea un gazon sănătos și animale de companie fericite suntem noi. Măsura în care acordăm atenție gazonului, prin lucrări de întreținere, dar și timpul pe care îl alocăm petrecerii timpului cu animalele de companie va asigura un mediu de care să ne bucurăm și un timp de calitate petrecut împreună cu necuvântătoarele.
Pentru întrebări sau situații specifice legate de prietenii tăi patrupezi poți să ne scrii pe grupul dedicat pasionaților și specialiștilor în gazon – Gazonul Group, precum și pe canalul nostru Youtube, unde postăm frecvent conținut video util!