Cauze și soluții pentru un gazon îngălbenit
Una dintre cele mai frecvente probleme pe care le întâmpină iubitorii gazonului sunt petele galbene sau peluza devitalizată. Acest fapt se datorează mai multor cauze pe care le vom aborda în acest material. Totodată o să ne uităm și la ce soluții avem pentru a preîntâmpina dar și tratata posibilele cauze.
CAUZA: IRIGAREA INCORECTĂ
De cele mai multe ori când gazonul prinde o tentă gălbuie motivul este unul destul de simplu și de ușor de depistat: irigarea insuficientă sau defectuoasă. Irigarea este unul dintre cele mai importante procese în menținerea unei bune calități a vieții gazonului. De aceea este important să deții informațiile corecte cu privire la modul de desfășurare al acestei activități atât de necesare plantei. Pentru a avea un gazon corect irigat iată 10 reguli principale de care să ții cont, iar dacă vrei să afli mai multe detalii avem pentru tine un ghid complet de irigare a gazonului.
SOLUȚII:
- Irigarea se face dimineața devreme sau după-masa, cu aproximativ 2 ore înainte să apună soarele ( evită să irigi seara fiindcă riști instalarea mucegaiului).
- Gazonul proaspăt instalat se udă din abundență, zilnic în primele 4 săptămâni, astfel încât solul să fie umed constant (dar fără să băltească la suprafață).
- Udarea gazonului cu suficientă apă e necesară pentru ca ea să ajungă la rădăcini.
- Irigarea gazonului se face o dată la 2 zile în lunile de primăvară și toamnă, în jur de 10-15 minute de fiecare dată.
- Pentru lunile de vară, irigarea se face zilnic sau chiar de 2 ori pe zi (dimineața și după-masa ), iar durata poate să crească la 20 de minute dacă e foarte cald.
- Gazonul nu trebuie să rețină apă la suprafață. Dacă s-au format bălți înseamnă că a fost folosită prea multă apă.
- Zonele aflate la soare necesită mai multă apă față de zonele aflate la umbră.
- Solul nisipos are nevoie de mai multă apă decât solul argilos. Solul din grădină trebuie luat în calcul atunci când se stabilesc timpul și cantitatea de apă aplicată pe gazon.
- Condițiile meteo influențează irigarea. După o ploaie bună nu mai trebuie udat gazonul în ziua respectivă.
- E necesară observarea constantă a stării și condiției gazonului. Iarba îngălbenită și uscată, fire răsucite și urme vizibile de pași rămase pe gazon sunt semne ale unui gazon deshidratat.
Prin urmare, dacă vei ține cont de aceste reguli, gazonul tău ar trebui să fie în parametrii normali.
CAUZA: AZOT ÎN EXCES
Multe persoane care practică grădinăritul folosesc fertilizanți într-un mod nepotrivit. De aceea, ca și în cazul gazonului, rădăcinile plantelor se ard și, ca efect al acestei arderi, limbul foliar se îngălbenește. De aceea e foarte important, înainte să folosești orice produs, să te documentezi generos despre acest subiect. O altă cauză a azotului în exces o constituie urina animalelor.
SOLUȚII:
- Alegerea fertilizantului și a micro și macronutrienților necesari trebuie adaptată conform nevoilor solului tău. Înțelege mai bine necesitățile solului din grădină prin câteva teste simple.
- Calculează raportul de nutrienți NPK de care solul tău are nevoie în funcție de situația în care se regăsește gazonul și de testele realizate. Pentru a afla cum poți calcula raportul necesar de nutrienți NPK apasă aici.
- În funcție de raportul NPK calculat alege tipul de îngrășământ solid sau lichid care are raportul cel mai apropiat de valorile necesare solului tău.
- Evită aplicarea fertilizantului când temperaturile sunt foarte ridicate (>30°C) sau foarte scăzute (<0°C). Temperatura optimă pentru fertilizare în cazul folosirii unui îngrășământ solid este între 15°-25°C, iar pentru îngrășământul lichid este între 20°-30°C.
- Aplică îngrășământul granular cu ajutorul unui dispozitiv de împrăștiere pentru o distribuire uniformă.
- Alcătuiește un plan de fertilizare împărțit pe anotimpuri (primăvara, vara și toamna)
- Definește o zonă specială în grădină în care animalul de companie știe că are voie să urineze.
CAUZA: BOLI ALE GAZONULUI
În ceea ce privește bolile, aici situația este mai delicată. La apariția unei boli trebuie să medităm mai mult la soluțiile pe care le avem la îndemână. Dar cum întotdeauna prevenția este mai bună decât tratamentul, uite câteva reguli de bază de care să ții cont și prin care te vei asigura că șansele de a dezvolta sau contracta viruși sau fungi sunt minime.
SOLUȚII:
- Un program corect de fertilizare întărește rezistența plantei și astfel boala poate fi evitată. Pentru speciile de gazon folosite cu preponderență în România este indicat să asigurăm nivelul de azot necesar în toamnă, deoarece aplicările cu concentrație mare de azot din primăvară pot predispune gazonul la boli.
- În cazul în care lama mașinii de tuns nu a fost ascuțită suficient, aceasta cauzează mai multe răni gazonului și astfel punctele prin care fungii se pot strecura sunt în număr mai mare. După tuns privește vârfurile firelor pentru a putea aprecia calitatea tunsului. Folosește această observație pentru a ști când trebuie să ascuți lamele.
- Multe boli care apar pe suprafața gazonului se datorează perioadelor prelungite de umiditate ale firelor de iarbă. Acestea sunt cauzate de rouă, gutație - care este eliberarea apei din plantă pe timpul nopții - și de precipitațiile frecvente. Pentru a înlătura roua și picurii rezultați în urma gutației trebuie să irigi scurt și rapid, cu picuri mari pentru a elibera surplusului de apă. Scopul este să împrăștii roua și particulele de apă rămase în urma gutației, pe o suprafață mai mare, astfel încât iarba să se poată usca mai repede.
- Este recomandat să irigi dimineața, înainte de ora 10 (cel mult), pentru a asigura apa necesară rădăcinii plantei. Evită să irigi seara, dar dacă te hotărăști, este bine să o faci cu o oră (cel puțin) înainte de apusul soarelui. Evită irigarea prea frecventă care poate extinde băltirea gazonului și produce moartea gazonului. În general o frecvență mai redusă este recomandată pentru ca solul să apuce să se usuce și pentru a permite schimbul de gaze atât de necesar dintre sol și aer.
- Bucățile de gazon care stau în permanență ude din cauza unei drenări necorespunzătoare vor fi ținta declinului și a putreziciunii. O drenare corespunzătoare poate fi facilitată de un sistem de drenaj sau de o aerare și scarificare competentă în fiecare an.
- Când lumina cade uniform pe gazon contribuie la menținerea sănătății acestuia. Puteți îndepărta arbuștii și alți copaci de pe suprafața gazonului. Dacă preferați totuși o suprafață cu umbră puteți alege să însămânțați cu un soi de semințe rezistente la astfel de condiții.
- Fungicidele ajută în prevenția afecțiunilor gazonului atunci când sunt combinate cu o bună cultură și responsabilitate în a reduce stresul peluzei. Fungicidele pot fi aplicate înainte de apariția fungilor pentru prevenție sau după ce observi activitatea acestora pe suprafața gazonului sau la rădăcinile firelor de iarbă.
Bolile gazonului constituie un subiect foarte amplu, de aceea dacă suspectezi că te confrunți cu acest subiect îți recomand articolul dedicat bolilor, din care, la final, te poți autodeclara ”doctor” al gazonului.
CAUZA: LIPSA NUTRIMENTELOR
O altă cauză destul de comună este lipsa nutrimentelor din sol. Uneori nu e suficient doar să irigăm. Un gazon viguros și puternic are nevoie de întăriri. De aceea este bine să îi asigurăm toate condițiile pentru a crește în pace și voie bună.
SOLUȚII:
- Identifică etapa în care se află gazonul tău – rădăcinile au nevoie de fixare pentru a crește sănătos; solul are carențe de nutrienți și gazonul trebuie să se regenereze sau să își mențină aspectul; gazonul trebuie să reziste condițiilor climatice mai puțin favorabile și să își dezvolte rezistența.
- Folosirea ierbii proaspăt tăiate ca îngrășământ ajută la completarea necesarului de nutrienți pe lângă fertilizant, dacă este aplicată corect.
- Realizează testarea solului cu ajutorul unui kit sau la un laborator autorizat și vei afla ce nutrimente se regăsesc în solul tău și în ce proporții. Astfel te vei putea orienta către un fertilizant potrivit nevoilor gazonului tău.
- Dacă ești confuz în privința rezultatelor nu ezita să ne scrii iar noi îți vom oferi consultanță pentru interpretarea lor.
CAUZA: LARVE ÎN SOL
Deseori insectele își depun ouăle în sol. Din păcate larvele acestora pot crea îngălbenirea gazonului. De obicei nu provoacă mari pagube dacă nu se găsesc în număr mare, iar păsările s-ar putea să le consume înainte să descoperi de unde vine problema.
SOLUȚII:
- Realizează testul solului pentru a determina dacă există o invazie de larve sau dacă natura își va urma cursul și prădătorii naturali vor interveni. Mai multe despre cum să realizezi acest test găsești în materialul despre larvele insectelor.
- După ce ai realizat testul solului și ai tras nefericita concluzie de a fi invadat de larve, alege, după un studiu aprofundat și responsabil, insecticidul potrivit.
CAUZA: TRAFIC INTENS
O grădină cu un gazon verde și fin te va ispiti pe tine, pe prietenii tăi, pe copii tăi, dar și pe vecini să vă petreceți cât mai mult timp în aer liber și să vă bucurați de grătare, badminton, volei sau tobogane cu apă pe iarbă. Din păcate toate aceste activități provoacă un imens stres gazonului care va reacționa prin îngălbenire.
SOLUȚII:
- Rezervă spații speciale în grădină pentru aceste activități.
- Dacă nu ai prea mult spațiu în grădină, dar îți dorești să ai activitate pe gazon, alege un mix de semințe mai rezistent la stres care va face mai bine față la provocările pe care i le vei propune. Alege cu încredere semințele Gazonul PREMIUM care au fost special gândite pentru trafic intens.
Acum că te-ai lămurit care e treaba cu petele galbene care pot apărea pe gazon, ești înarmat cu informație și îi poți ajuta și pe cei din jurul tău cu soluții pe acest subiect. Nu-i așa că e fain să știi la ce să te aștepți când te confrunți cu o problemă? Dacă vrei să afli și mai multe și să îți dezvolți pasiunea pentru grădinărit te așteptăm în grupul GAZONUL pentru a împărtăși experiența cultivării gazonului.
Spor la grădinărit!